Fenole (cz. I) Struktura i nazewnictwo fenoli Właściwości fizyczne

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
metody otrzymywania soli
Advertisements

KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
ALKANY- węglowodory nasyCONE.
DYSOCJACJA JONOWA KWASÓW I ZASAD
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Wprowadzenie-węglowodory aromatyczne
Alkohole Alkohole - są związkami o ogólnym wzorze R-OH, gdzie R jest dowolną podstawioną lub nie podstawioną grupą alkilową. Nazewnictwo alkoholi.
Alkohole Typ wody.
Kwasy karboksylowe - nazewnictwo
Aminy – właściwości fizyczne
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Hydroliza Hydrolizie ulegają sole:
KWASY NIEORGANICZNE POZIOM PONADPODSTAWOWY Opracowanie
CHEMIA ORGANICZNA WYKŁAD 7.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Alkohole jednowodorotlenowe
WĘGLOWODORY.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Fenole.
WYBRANE ZAGADNIENIA Z CHEMII ORGANICZNEJ
Berylowce - Ogólna charakterystyka berylowców Właściwości berylowców
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Alkohole monohydroksylowe
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Typy reakcji w chemii organicznej
ALDEHYDY I KETONY Błażej Włodarczyk kl. IIIc. CZYM SI Ę DZISIAJ ZAJMIEMY? -Czym są Aldehydy i Ketony? -Otrzymywanie -Właściwości -Charakterystyczne reakcje.
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Aldehydy alifatyczne - budowa aldehydów,
Kwasy karboksylowe -Budowa i klasyfikacja kwasów karboksylowych
Wodorotlenki i zasady -budowa i nazewnictwo,
Cykloalkany Budowa, Szereg homologiczny,
Reakcje estryfikacji i estry
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
Dysocjacja jonowa, moc elektrolitu -Kwasy, zasady i sole wg Arrheniusa, -Kwasy i zasady wg teorii protonowej Br ӧ nsteda i Lowry`ego -Kwasy i zasady wg.
Kwasy dikarboksylowe i aromatyczne -Kwasy dikarboksylowe -Kwas szczawiowy - etanodiowy -Kwasy aromatyczne -Kwas benzoesowy -benzenokarboksylowy.
Kliknij, aby dodać tekst Aminy. Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniakwzór.
Podział kwasów Rozkład mocy kwasów Otrzymywanie kwasów
Reakcje związków organicznych – jednofunkcyjne pochodne węglowodorów
Zestawienie wiadomości wodorotlenkach
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Reakcje związków organicznych
związki wodoru z metalami - wodorki, związki wodoru z niemetalami
Reakcje w chemii organicznej
Zasadowe wodorki metali Obojętne związki wodoru z niemetalami
Przemysłowe technologie chemiczne
Analiza jakościowa w chemii nieorganicznej – kationy
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
Alkohole polihydroksylowe
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Otrzymywanie fenolu
struktura i nazewnictwo tioli i tiofenoli
Etery, wodoronadtlenki i nadtlenki
Jednofunkcyjne pochodne węglowodorów i alkohole monohydroksylowe
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. V)
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz.II)
Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,
Aldehydy i ketony.
Fenole (cz. III) Reakcje fenoli
Fenole (cz. II) Reakcje fenoli
Podstawowe typy reakcji organicznych Kwasy i zasady Lewisa
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. III)
Kwasy Karboksylowe Związki organiczne których cząsteczki składają się z grupy węglowodorowej oraz grupy karboksylowej.
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. I)
Aminy aromatyczne (cz. II)
Zapis prezentacji:

Fenole (cz. I) Struktura i nazewnictwo fenoli Właściwości fizyczne Sole fenoli Otrzymywanie fenoli Reakcje fenoli

Struktura i nazewnictwo fenoli Fenole – związki o ogólnym wzorze Ar – OH (Ar – fenyl lub inna grypa arylowa np. naftyl) | OH | OH Cl | OH CH3 | OH fenol o-chlorofenol m-krezol pirokatechina | OH | COOH OH | OH | COOH OH kwas salicylowy rezorcyna hydrochinon kwas p-hydroksybenzoesowy

Struktura i nazewnictwo fenoli Fenole – aminofenole i nitrofenole | OH NH2 | OH NH2 | OH NH2 m-aminofenol p-aminofenol o-aminofenol | OH NO2 o-nitrofenol p-nitrofenol | OH NO2 O2N | OH NO2 | OH NO2 2,4,6-trinitrofenol kwas pikrynowy m-nitrofenol

Właściwości fizyczne Właściwości: najprostsze fenole są cieczami lub ciałami stałymi, stosunkowo niskie temperatury topnienia, wysokie temperaturach wrzenia, które wynikają z wiązań wodorowych między cząsteczkami, izomery nitrofenoli różnią się temp. wrzenia i rozpuszczalnością w wodzie (o-nitrofenol ma niższą temp. wrzenia i słabiej rozpuszcza się w wodzie niż pozostałe izomery), fenol jest słabo rozpuszczalny w wodzie dzięki tworzeniu wiązań wodorowych z cząsteczkami wody, większość pozostałych fenoli jest praktycznie nie rozpuszczalna w wodzie, ciała bezbarwne (fenole łatwo ulegają utlenieniu, produkty ich utlenienia jako zanieczyszczenia mogą nadać określoną barwę).

Właściwości fizyczne Właściwości / nitrofenole: izomery mata i para posiadają wysokie temp. wrzenia, lepiej rozpuszczają się w wodzie niż izomer meta, ponieważ powstają wiązania wodorowe między ich cząsteczkami oraz wiązania wodorowe z cząsteczkami wody: | O – H N O – H | H – O N O O –H międzycząsteczkowe wiązanie wodorowe wiązanie wodorowe z cząsteczkami wody

wewnątrzcząsteczkowe wiązanie wodorowe (chelatowanie) Właściwości fizyczne Właściwości / nitrofenole: w cząsteczce izomeru orto wiązanie wodorowe powstaje wewnątrz cząsteczki, stąd niższe temp. wrzenia i słabsza rozpuszczalność w wodzie, wprowadzenie atomu wodoru lub metalu pomiędzy dwa atomy tej samej cząsteczki określa się nazwą chelatacji (grec. chele – kleszcze, przykładami związku chelatowego jest chlorofil, hem). Izomer Tw [oC] Rozp. [g/100g wody] o-nitrofenol 100 0,2 n-nitrofenol 194 1,35 p-nitrofenol rozkład 1,69 | H O N wewnątrzcząsteczkowe wiązanie wodorowe (chelatowanie)

Właściwości fizyczne fenoli Nazwa Tt [oC] Tw [oC] Rozpuszcz. w 25oC [g/100g wody] Fenol 41 182 9,3 o-krezol 31 191 2,5 p-krezol 35 202 2,3 m-krezol 11 201 2,6 o-chlorofenol 9 173 2,8 p-chlorofenol 43 220 2,7 m-chlorofenol 33 214 pirokatechina 104 246 45 rezorcyna 110 281 123 hydrochinon 286 8

Właściwości fenoli fenole i ich etery posiadają przyjemny lub przykry zapach: | OH O-CH3 CH=CH-CH3 | O-CH3 CH=CH-CH3 | OH O-CH3 CH2-CH=CH2 izoeugenol olejek gałki muszkatałowej anetol olejek anyżowy eugenol / olejek goździkowy CH3 | OH CH H3C | O – CH2 O CH2-CH=CH2 | OH O-CH3 CHO wanilina / olejek z ziaren wanilii safrol / olejek szafranowy tymol / olejek tymianku i mięty

Sole fenoli Fenolany – produkty reakcji fenoli z wodnymi roztworami zasad, fenol wykazuje silniejsze właściwości kwasowe niż alkohole, ale słabsze niż kwasy nieorganiczne, które wypierają fenole z soli: Ar – OH Ar – O- sole fenoli (fenolany) rozpuszczają w wodzie, a nie rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych fenole są bardzo słabymi kwasami (Ka ≈ 10-10), słabsze od kwasów karboksylowych (Ka ≈ 10-10) i kwasu węglowego, nie ulegają rozpuszczeniu w wodnym roztworze wodorowęglanu sodu, (fenole można wydzielić z soli przez działanie kwasem weglowym): H2CO3 + Ar-O- → ArOH + HCO3- OH- H+

Otrzymywanie fenoli Cl O-Na+ Metody przemysłowe: reakcja chlorobenzenu z wodnym roztworem NaOH w podwyższonej temp zwiększonym ciśnieniu: + NaOH + HCl + HCl + Na+ + Cl- reakcja przebiega wg mechanizmy substytucji nukleofilowej | Cl | O-Na+ T,p chlorobenzen fenolan sodu | O-Na+ | OH fenol

wodoronadtlenek kumenu (α,α-dimetylobenzylu) Otrzymywanie fenoli utlenianie kumenu (2-fenylopropanu) i hydroliza produktu w środowisku kwasowym (H2SO4): + O2 + | H3C– C – CH3 OOH | H3C– CH – CH3 kumen wodoronadtlenek kumenu (α,α-dimetylobenzylu) | H3C– C – CH3 OOH | OH | H3C – C – CH3 O H2O, H2SO4 aceton fenol

m-chlorobenzenodiazonowy Otrzymywanie fenoli Metody laboratoryjne: hydroliza soli diazoniowych: ArN2+ + H2O → ArOH + H+ + N2 przykład: + N2 | N2+HSO4- Cl | OH Cl H2O, H2SO4 temp. wodorosiarczan(VI) m-chlorobenzenodiazonowy fenol

trifluorooctan p-chloroarylotalowy trifluorooctan p-chlorofenylu Otrzymywanie fenoli Metody laboratoryjne cd.: utlenianie związków arylotalowych: ArTl(OOCCF3)2 ArOOCCF3 ArO- ArH ArOH Pb(OAc)4 H2O, OH- (C6H5)3P temp. H+ | Cl Tl(OOCCF3)2 | Cl OOCCF3 | Cl O- Pb(OAc)4 H2O, H2SO4 temp. (C6H5)3P H+ | Cl OH (CF3COO)3Tl | Cl trifluorooctan p-chloroarylotalowy trifluorooctan p-chlorofenylu anion p-chlorofenylowy chlorobenzen p-chlorofenol

2,4,6-trinitrobenzen / kwas pikrynowy 1-chloro-2,4-dinitrobenzen Otrzymywanie fenoli Otrzymywanie di i trinitrofenoli – hydroliza halogenków arylów: | ONa NO2 | OH NO2 NaOH H+ HNO3, H2SO4 2,4-dinitrofenelan sodu 2,4-dinitrofenol | Cl NO2 2,4,6-trinitrobenzen / kwas pikrynowy 1-chloro-2,4-dinitrobenzen

Informacje dodatkowe Literatura: Robert T. Morrison, Robert N. Boyd Chemia organiczna, tom 1 (tłumaczenie zbiorowe z języka angielskiego) PWN, Warszawa 1985. W części II. Reakcje fenoli: sole / kwasowość, otrzymywanie eterów, otrzymywanie estrów.