Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
Advertisements

Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
Chlorek wapnia Chlorek wapnia – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego (chlorowodoru) i wapnia. Chlorek wapnia dostarczany jest w postaci białych.
Chlorek sodu. (sól kuchenna lub kamienna)
KWASY W NASZYM OTOCZENIU
Chemia w życiu codziennym
Czy wiesz co jesz?.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Poznajemy składniki żywności !
Konkurs „Fizyka w Gastronomii”
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Co o wodzie warto wiedzieć ?
Czym są i do czego są nam potrzebne?
CHEMIA A WSPÓŁCZESNE SPOŁECZEŃSTWO
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
ODDYCHANIE FERMENTACJA ALKOHOLOWA ODDYCHANIE TLENOWE FERMENTACJA
Porównanie wartości odżywczych o różnym stopniu przetworzenia
Kwasy w naszym otoczeniu
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Przygotowała Iwona Krause klasa 2 d
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Metabolizm i produkty przemiany materii
Zdrowe odżywianie.
CHLORKI Najbardziej znanym chlorkiem jest NaCl
Chemia na co dzień.
Alkohole.
Chemia w życiu codziennym.
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Poznajemy składniki żywności.
Fenole.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Zasady prawidłowego żywienia
Witaminy Jakub Dorobisz.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Alkohole.
Chyba wiem, co jem?.
Zastosowanie soli.
Sole w kuchni.
Barwy i zapachy świta (cz. I - barwniki)
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
ALDEHYDY I KETONY Błażej Włodarczyk kl. IIIc. CZYM SI Ę DZISIAJ ZAJMIEMY? -Czym są Aldehydy i Ketony? -Otrzymywanie -Właściwości -Charakterystyczne reakcje.
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Konserwacja towarów żywnościowych
DWUTLENEK WĘGLA KACPER NIEWRZAŁ.
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Chemia w moim życiu.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Chemia w organizmie człowieka
Kwas askorbinowy .
Aldehydy i ketony.
Zapis prezentacji:

Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia

Chemia w jedzeniu wcale nie musi być taka zła Chemia w jedzeniu wcale nie musi być taka zła. Wręcz przeciwnie… Wszystkie produkty żywnościowe zawierają w sobie chemię zarówno naturalną jak i sztuczną. Okazuje się, że z pozoru trudna i niezrozumiała nauka jaką jest chemia otacza nas zewsząd i towarzyszy nam przy najprostszych czynnościach: przy pieczeniu ciasta, wrzucaniu cytryny do herbaty czy smażeniu jajka.

Ścinanie się jajek na patelni to denaturacja białka. Jaśnienie herbaty po dodaniu cytryny to zmiana pH roztworu. Bakterie żyjące w mleku sprawiają, że zachodzi tam fermentacja mlekowa. Dzięki niej możemy się cieszyć pysznymi serami oraz kefirem.

Ogórki kiszone- Kiszenie polega na rozkładzie przez bakterie mlekowe cukrów prostych i przeprowadzeniu przez nie fermentacji mlekowej. Smażenie mięsa- Podczas smażenia powstają związki Maillarda czyli połączenia się cukrowców i białek. Nadają one potrawie smak i zapach. Niestety smażenie nie jest dobroczynne dla organizmu człowieka. Podczas smażenia na maśle uaktywnia się akroleina, która zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór.

Chlorek sodu ( sól kuchenna ) stosowany jest jako środek spożywczy, nadający jedzeniu słony smak. Jest także używany w przemyśle szklarskim i garbarstwie oraz do konserwacji żywności. Stanowi surowiec do otrzymywania kwasu solnego, sodu, chloru,wodorotlenku sodu i węglanu sodu.

W naszym otoczeniu bardzo często występują kwasy organiczne W naszym otoczeniu bardzo często występują kwasy organiczne. Należą one do grupy związków organicznych. W swojej budowie zawierają węgiel, a własnościami fizyczno-chemicznymi zbliżone są do węglowodanów. Nadają produktom zawierające je charakterystyczny smak i zapach, mogą być źródłem energii.

Kwasy naturalne w jedzeniu KWAS MLEKOWY- Kwas mlekowy jest gęstą cieczą zazwyczaj bezbarwną o łagodnym lekko kwaśnym smaku i swoistym zapachu, rozpuszczalną w wodzie. Naturalnie występuje w wielu owocach, warzywach, winie oraz produktach fermentowanych. Kwas mlekowy służy do bezpośredniego użycia jako środek zakwaszający, konserwujący i poprawiający walory smakowe. Działa bakteriobójczo i przeciwgnilnie. Jest bezpiecznym stabilizatorem, korzystnie wpływającym na żywotność produktu.

KWAS CYTRYNOWY- Kwas cytrynowy występuje w niewielkich ilościach większości organizmów żywych, gdyż spełnia ważną rolę w ich metabolizmie węglowodanów. W większych ilościach występuje w niektórych owocach, np. w cytrynach, w których stanowi nawet do 8% suchej masy (co odpowiada 0,65% masy świeżej cytryny). WZÓR:

KWAS OCTOWY-  Źródłem spożywczego kwasu octowego jest fermentacja octowa etanolu otrzymywanego z fermentacji alkoholowej cukrów. WZÓR:

Dziękuję za uwagę! CHEMIA !!!