WYKŁAD 10 04.06.2019.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wyrażenia opisujące stałą równowagi
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Barwniki naturalne Opracowano na podstawie:
Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Przeróbka wapieni, gipsu i kwarcu
Rodzaje środków czystości
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
Prezentacja multimedialna dla młodszych dzieci
Barwy i zapachy świta (cz. I - barwniki)
KWASY Justyna Loryś.
Dodatki do żywności i substancje konserwujące
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Właściwości i występowanie
występowanie w przyrodzie i zastosowanie
Cykle, rytm i czas Czynniki wpływające na szybkość reakcji chemicznych
Przemiana chemiczna to taka przemiana, w wyniku której z kilku (najczęściej dwóch) substancji powstaje jedna nowa lub dwie nowe substancje o odmiennych.
CZAS NA ZDROWIE.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda Cud natury.
POLISACHARYDY. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami.
Reakcje charakterystyczne w chemii organicznej – identyfikacja związków i grup funkcyjnych -Grupy hydroksylowe, -Grupa aldehydowa, -Grupa ketonowa -Grupa.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
Wodorotlenki.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Alkohole polihydroksylowe
 Cynk w przyrodzie występuje wyłącznie w formie związanej w postaci minerałów: - ZnS – blenda cynkowa, - ZnCO 3 – smitsonit  Otrzymywanie metalicznego.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Tlenki, nadtlenki, ponadtlenki
Miedź i srebro oraz ich związki
Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe
Czy niemetale są użyteczne?
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
-Występowanie i właściwości - Ważniejsze związki fosforu
SZKOLNY OŚRODEK BADANIA ŚRODOWISKA
Fluorowce - chlor Ogólna charakterystyka fluorowców
Budowa chemiczna organizmów
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
BARWY Wykonała: Oliwia Nowakowska.
Co to są tlenki? budowa tlenków, otrzymywanie tlenków,
Co wiemy o innych składnikach powietrza?
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
Zastosowanie cyklodekstryn w różnych dziedzinach przemysłu
Żelazo.
Metody miareczkowe oparte na reakcjach utleniania-redukcji- -nadmanganometria i jodometria dr n. farm. Justyna Stolarska Zakład Chemii Analitycznej.
Co można zrobić z metali?
DLACZEGO MAGNES PRZYCIĄGA OPIŁKI ŻELAZA?
Tajemniczy świat kolorów
Mangan i jego związki Występowanie i otrzymywanie manganu,
Reakcje związków organicznych – sacharydy (cukry - węglowodany)
Barwniki bliskiej podczerwieni (NIR) i ESIPT Daniel T. Gryko
Instytut Chemii Organicznej PAN
struktura i nazewnictwo tioli i tiofenoli
WYKŁAD
WYKŁAD
WSKAŹNIKI.
Kwasy karboksylowe.
Wskaźniki kwasowo - zasadowe i pozostałe wskaźniki
WYKŁAD 7 12 i
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. V)
Zapis prezentacji:

WYKŁAD 10 04.06.2019

Naturalne pigmenty

Promieniowanie elektromagnetyczne

Dlaczego niektóre substancje są barwne?

Wzbudzenie elektronów – skutek absorpcji promieniowania UV-VIS 04.06.2019

Maksima absorpcji UV-vis λmax 220 nm β-karoten λmax 497 nm

Wpływ pH na λmax

Rodzaje naturalnych pigmentów w żywności PORFIRYNOWE (tetrapirolowe) zw. hemowe chlorofile Mioglobina Chlorofil b Czerwona Zielony Mięso Szpinak TETRA-TERPENOIDY karotenoidy Karoten Likopen Pomarańczowy Pomarańczowo-czerwony Marchew Pomidory ZW. O-HETERO-CYKLICZNE flawonoidy (polifenole) Antocyjany Flawonole Czerwone/pomarań-czowe/niebieskie Żółte Owoce jagodowe Łuska cebuli ZW. N-HETERO-CYKLICZNE betalainy Betanina Betaksantyny Czerwono-fioletowa Burak ćwikłowy

Czynniki wpływające na trwałość pigmentów w żywności Światło Tlen Jony metali Utleniacze Substancje redukujące Temperatura Aktywność wody Odczyn pH

Pigmenty porfirynowe pirol porfiryna

Mioglobina czerwony pigment mięsa transportuje tlen Połączona z białkiem poprzez histydynę i globinę

Mioglobina Mioglobina (Mb) + O2  Oksymioglobina (MbO2) Mioglobina (Mb)  Metmioglobina (MMb) (Fe2+) (Fe3+)

Chlorofil Zielony pigment uczestniczący w procesie fotosyntezy Kwas propionowy fitol (diterpenowy alkohol)

Widmo absorpcyjne chlorofilu

Właściwości chlorofilu Stabilny w alkalicznym pH Nietrwały w kwaśnym pH Ulega fotodegradacji Tworzy trwałe kompleksy z jonami Cu i Zn Allomeryzacja – w roztworze alkoholowym utlenia się do 10-hydroksychlorofilu i 10-metoksylaktonu chlorofilu (niebiesko-zielone)

Degradacja chlorofilu enzym kwas/ogrzewanie -Mg -fitol Feofityna Chlorofilid ogrzewanie kwas/ogrzewanie -Mg - CH3COO Feoforbid Pirofeofityna ogrzewanie -COOCH3 Pirofeoforbid

Rodoksantyna – pomarańczowo-żółta Karotenoidy Rodoksantyna – pomarańczowo-żółta Likopen – czerwony pigment pomidorów

Karotenoidy PIGMENTY POLIENOWE

Żółta luteina – żółtko jaja kurzego Karotenoidy Żółta luteina – żółtko jaja kurzego Kapsantyna Kapsorubina

Właściwości karotenoidów Nierozpuszczalne w wodzie Rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalnikach organicznych Izomeryzują w podwyższonej temperaturze, w kwaśnym środowisku, pod wpływem światła Autooksydacja prowadzi do utraty barwy Przy niskim ciśnieniu tlenu są antyutleniaczami, Przy wysokim ciśnieniu tlenu są prooksydantami Dość stabilne w typowych warunkach przechowywania warzyw i owoców

Szafran ze względu na smak i aromat stosowany jest raczej PIGMENTY POLIENOWE Krocyna Krocetyna (szafran) Szafran ze względu na smak i aromat stosowany jest raczej jako przyprawa niż substancja barwiąca

FLAWONOIDY

FLAWONOIDY Flawan Flawon Antocyjanidyna Chalkon

ANTOCYJANY (GLIKOZYDY ANTOCYJANIDYN) Antocyjanidyny Występują w formie glikozydów najczęściej w pozycji 3 lub 5, rzadko w pozycji 7, 3’, 4’ D-glukoza L-ramnoza D-arabinoza Rutynoza Soforoza

ANTOCYJANIDYNY Pelargonidyna Cyjanidyna Delfinidyna Peonidyna Petunidyna Malwidyna

FLAWONOLE Kwercetyna Pomarańczowo-brązowy pigment występujący w łusce cebuli, szyszkach chmielu, korze dębowej

ANTOCYJANIDYNY W ROZTWORZE niebieska czerwona bezbarwna bezbarwna

Właściwości antocyjanów Rozpuszczalne w wodzie Barwa zależy od pH Nietrwałe Najstabilniejsze w środowisku kwaśnym Nietrwałe w podwyższonej temperaturze, w obecności tlenu Degradacja pod wpływem światła i enzymów Kompleksy z metalami Kopigmentacja

BETALAINY

BETALAINY Betanidyna Izobetanidyna Wulgaksantyna

Zależność barwy betaniny od pH

WŁAŚCIWOŚCI BETALAIN Nietrwałe w alkalicznym pH Nietrwałe w kwaśnym pH w podwyższonej temperaturze Trwałe przy niskiej aktywności wody (aw 0.12) Łatwo ulegają utlenianiu Światło przyspiesza oksydatywną degradację Kwas askorbinowy (witamina C) zapobiega ich utlenianiu