Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?"— Zapis prezentacji:

1 Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
Doświadczenie Potrzebne do doświadczenia : 4 szklanki ,woda (ciepła i zimna ),cukier kryształ, cukier puder, bagietka, łyżeczka Przebieg doświadczenia : do 3 szklanek nalewamy ciepłą wodę ,a do jednej zimną . Następnie do szklanek nr 1,2,4 dodajemy dwie łyżeczki cukru kryształu a do szklanki nr 3 dodajemy cukier puder . Potem mieszamy bagietką zawartość szklanki 2 i 3 w tym samym czasie .

2 Obserwacje : w szklance nr 1 cukier rozpuszcza się bardzo powoli ,w szklance nr 4 zachodzi to jeszcze wolniej . Obserwując szklanki nr 2 i 3 możemy zauważyć, ze cukier puder w szklance nr 3 rozpuścił się szybciej , niż cukier kryształ w szklance nr 2.

3 Wnioski : czynnikami , które wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru są temperatura rozpuszczalnika(wody), rozdrobnienie substancji (cukru) oraz mieszanie. Aby szybko rozpuścić substancję (w tym przypadku cukier) należy podgrzać rozpuszczalnik, substancje rozdrobnić i mieszać roztwór.

4 Badanie pH za pomocą wywaru z czerwonej kapusty
Potrzebne do doświadczenia: liście czerwonej kapusty ,woda destylowana, 4 szklanki, soda, coca cola, ocet, łyżeczka, bagietka. Przebieg doświadczenia: najpierw płuczemy liście kapusty w wodzie destylowanej, następnie gotujemy je w wodzie destylowanej przez ok.10 minut. Kiedy otrzymamy wywar należy przecedzić go przez bibułę filtracyjną i ostudzić. Potem do pierwszej szklanki wlewamy coca colę do drugiej ocet, do trzeciej wodę ,do której dodajemy łyżeczkę sody i do czwartej wlewamy wodę destylowaną. Później do każdej z nich dodajemy 3 łyżeczki wywaru. Wywar z czerwonej kapusty

5 Obserwacje : po dodaniu wywaru barwa coca coli zmieniła się z brązowej na ciemno czerwoną , octu na czerwoną, roztworu sody na niebieską , a wody destylowanej na fioletową.

6 Wnioski : coca cola ma bardzo niskie pH, ocet również ma odczyn kwaśny, roztwór sody jest zasadą, a woda destylowana jest obojętna . Wywar z czerwonej kapusty może pełnić rolę naturalnego wskaźnika dzięki antocyjanom. Czerwony - kwas Niebieski- zasada Fioletowy- obojętny

7 Elektroliza wody Potrzebne do doświadczenia: zlewka, elektrody (najlepsze byłyby węglowe ale z ich braku zostały użyte miedziane), 2 probówki, soda, woda, bagietka , łyżeczka ,zapałki ,bateria, strzykawka, wężyk. Przebieg doświadczenia: do zlewki wlewamy wodę i dodajemy łyżeczkę sody mieszamy do rozpuszczenia. Czysta woda słabo przewodzi prąd, dlatego konieczne jest dodanie niewielkiej ilości sody. Następnie elektrody umieszczamy w wodzie i nakładamy na nie probówki. Potem odsysamy powietrze z probówek za pomocą wężyka i strzykawki . Później przyłączamy elektrody do baterii.

8 W następnym kroku obserwujemy wydzielanie się gazów .
Obserwacje: po podłączeniu elektrod do baterii w probówkach na spiralach elektrod zaczęły powstawać pęcherzyki gazów . W probówce z katodą(ujemna elektroda) było ich więcej niż w probówce z anodą (dodatnia elektroda).

9 Obserwacje cd.: Po zapaleniu zapałki pod fiolką, w której była elektrodą ujemna słychać było krótki huk.

10 Wnioski: woda to tlenek wodoru, czyli H2O dzięki dostarczeniu dwóch elektronów przez baterię możemy rozdzielić ją na dwa gazy: wodór i tlen. Cząsteczka wody składa się z jonów :dwóch H+ i jednego O2- . Cząsteczka wody ulega rozbiciu na pojedyncze jony , które łączą się w cząsteczki pod wpływem prądu. H2O 2H2+ ½ O (2e) 2H2O H2 + O2 (4e) Gaz, który znajdował się w probówce z elektrodą ujemną to wodór, potwierdza to charakterystyczny dźwięk podczas spalania go w powietrzu. W drugiej probówce jest tlen.


Pobierz ppt "Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?"

Podobne prezentacje


Reklamy Google