Warsztaty Żywieniowe Temat: Zasady żywienia młodzieży aktywnej

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Advertisements

W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Agnieszka Ostachowska-Gąsior, Jacek Kwiatkowski
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_19_ Zdrowy styl życia Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH ! Armanda Bilewska Dominika Ziętek Karolina Głodek Sonia Halasz.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
Trening cardio Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się cellulitu, warto zdecydować się na trening cardio, który nie tylko pomoże spalić tłuszcz,
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
stanów fizjologicznych.
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie dziecka. Aktywność fizyczna wpływa na:  Sferę emocjonalną  Sferę intelektualną  Sferę społeczną.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Zdrowy styl życia Weronika Kufel.
Ankieta dotycząca sposobu żywienia i aktywności fizycznej – raport.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Zasady zdrowego żywienia
Kanapki w naszej szkole
Śniadanie daje Moc.
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Drogi uczniu ZAPAMIĘTAJ.
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
Wartości odżywcze orzechów.
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Wykład dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów, 45 minut
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Zapis prezentacji:

Warsztaty Żywieniowe Temat: Zasady żywienia młodzieży aktywnej

Jeśli jesteś aktywny… Powinieneś dbać szczególnie o to, co jesz! potrzebujesz więcej energii potrzebujesz więcej witamin i składników mineralnych Jeśli dobrze się odżywiasz masz: Mniejsze ryzyko: niedożywienia, odwodnienia, wyczerpania, kontuzji i urazów Lepszą koncentrację, wydolność, wytrzymałość, zdolność motoryczną Młodzież uprawiająca sport to grupa o specjalnych potrzebach. Intensywny wzrost oraz wysoka aktywność to zwiększone zapotrzebowanie na energię oraz makro- i mikroskładniki. W żywieniu młodzieży uprawiającej sport szczególnie ważna jest zatem racjonalna, prawidłowo zbilansowana dieta. Błędy żywieniowe ograniczają prawidłowy przebieg procesów rozwojowych i wpływają na spadek zdolności motorycznych. To także obniżona koncentracja i większa podatność na zmęczenie. To ryzyko takich dolegliwości jak: niedożywienie, odwodnienie, wyczerpanie oraz kontuzje i urazy. Prawidłowy sposób żywienia obniża zaś ryzyko zagrożeń zdrowotnych i poprawia zdolności wysiłkowe.

Zalecenia żywieniowe Dlaczego??? To, co jesz ma pomagać Ci: rosnąć i rozwijać się być lepszym sportowcem Dieta zawodników powinna być urozmaicona i uwzględniać produkty z każdego poziomu piramidy! Dlaczego??? Zalecenia żywieniowe dla młodzieży uprawiającej sport to połączenie zaleceń dla młodzieży z rekomendacjami dla osób o wysokiej aktywności fizycznej. Dieta młodych zawodników powinna być urozmaicona i uwzględniać produkty z każdego poziomu piramidy.

Warzywa i owoce Twoja dieta powinna obfitować w warzywa i owoce! Dziennie jedz minimum 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców (1 porcja = ok 80 g np. 1 jabłko) Wybieraj warzywa i owoce różnokolorowe Zalety: Źródło: witamin, składników mineralnych i błonnika Działanie odkwaszające organizm m.in. po wysiłku Dieta młodzieży o zwiększonym wysiłku fizycznym powinna być bogata w warzywa i owoce. Są one bogatym źródłem witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, korzystnie wpływającego na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Warzywa powinny występować w jadłospisie w ilości przynajmniej 3 porcji, a owoce – 2 porcji dziennie. Porcję, dla przykładu to średnie jabłko (80-100 g). Im bardziej kolorowe tym lepiej minimalizuje to ryzyko niedoborów. Znaczenie owoców i warzyw w żywieniu sportowców wynika także z ich właściwości alkalizujących. Intensywny wysiłek fizyczny powoduje zakwaszenie organizmu.

Produkty zbożowe Im więcej ćwiczysz tym więcej ich potrzebujesz! Codziennie jedz przynajmniej 5 porcji produktów zbożowych (1 porcja = 1 kromka chleba, 30 g kaszy, ryżu, makaronu przed ugotowaniem) Jeśli intensywniej ćwiczysz możesz potrzebować nawet 7-8 porcji Wybieraj produkty pełnoziarniste ponieważ posiadają: więcej witamin z grupy B koniecznych do prawidłowego tworzenia energii w mięśniach więcej składników mineralnych koniecznych do pracy mięśni, transportu krwi i prawidłowej budowy kości niższy indeks glikemiczny, co ma znaczenie w żywieniu przed i po treningu Codzienna dieta powinna zawierać przynajmniej pięć porcji produktów zbożowych. Szczególnie ważne są te z mąki z pełnego przemiału, które zawierają więcej witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak: cynk, magnez, wapń, fosfor, żelazo i potas. Produkty te, w porównaniu do produktów z ziarna oczyszczonego, charakteryzują się także niższym indeksem glikemicznym, co jest istotnym elementem w planowaniu żywienia zawodnika w okresie okołowysiłkowym.

Mleko i produkty mleczne To obowiązkowy element! Wypijaj codziennie 2 szklanki mleka i jedz 1-2 dodatkowe porcje produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery Wapń, którego źródłem są produkty mleczne gwarantuje Ci prawidłową budowę kości i bierze udział także w procesie skurczu Twoich mięśni Produkty mleczne to także źródło białka Mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem diety młodego zawodnika i poleca się podawanie codziennie przynajmniej 3–4 porcji mleka lub produktów mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery. To podstawowe źródło najlepiej przyswajalnego w diecie wapnia. To on jest odpowiedzialny za prawidłową mineralizację kości i zębów, a jego niedobory zwiększają ryzyko złamań.

Mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe To także źródła białka! Codziennie jedz przynajmniej 1-2 porcje tych produktów Trenując potrzebujesz więcej białka do budowy i regeneracji mięśni Dlatego: Wybieraj chude mięso – drób, królika, chudą wołowinę i cielęcinę Pamiętaj o jajach – najlepsze będą gotowane na miękko Jedz ryby co najmniej 2 razy w tygodniu Produkty białkowe, takie jak mięso, ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych, powinny być spożywane przez młodzież codziennie w ilości 1–2 porcji dziennie. Należy wybierać mięso z mniejszą zawartością tłuszczu (drób, wołowinę, cielęcinę i chudą wieprzowinę). Zalecane przez IŻŻ spożycie białka dla młodzieży o umiarkowanej aktywności fizycznej wynosi 0,95–1,10 g/kg mc. Zarówno trening siłowy, jak i wytrzymałościowy predysponują do większego zapotrzebowania na białko. Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego (ADA, American Dietetic Association), sportowcy w okresie intensywnego treningu wytrzymałościowego powinni spożywać białko w ilości 1,2–1,4 g/kg mc., a w okresie treningu siłowego – 1,2–1,7 g/kg mc. Ponadto, istotne jest, aby około połowa białka w diecie pochodziła z produktów zwierzęcych.

Mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe Ta grupa to także źródło żelaza koniecznego do transportu tlenu Jeśli spożywasz odpowiednią ilość żelaza wolniej się męczysz Dodatkowo: Jaja i ryby to także źródło cennej witaminy D Ryby to też jod, który usprawni Twój metabolizm i dobre tłuszcze działające korzystnie na mózg i krążenie Mięso jest podstawowym źródłem żelaza w diecie, a intensywny wysiłek fizyczny dodatkowo zwiększa zapotrzebowanie organizmu na ten składnik. Żelazo odgrywa ważną rolę w transporcie tlenu. Jest to istotne podczas treningów, w związku ze zmniejszeniem objętości krwi a wzrostem stężenia hemoglobiny. Dopływ tlenu musi być na tyle szybki, aby zawodnik nie czuł spadku sił. Niedobór żelaza ogranicza zdolności wysiłkowe młodych sportowców. W diecie młodzieży uprawiającej sport ważne miejsce powinny zajmować ryby - 2 razy w tygodniu powinny zastępować mięso. Ryby są dobrym źródłem witaminy D, żelaza, jodu, białka i kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. To one wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego. Jod zaś uczestniczy w regulacji tempa metabolizmu.

Tłuszcze Dobre tłuszcze to dobra kondycja mózgu, tym samym lepsza koncentracja w sporcie! Dlatego: Jedz orzechy i surówki warzywne z dodatkiem oliwy Pamiętaj też o rybach! Unikaj tłustego mięsa, fast foodów i nadmiaru słodyczy Młodym sportowcom zaleca się spożywanie dobrych olejów roślinnych lub oliwy z oliwek i orzechów. W diecie młodzieży należy ograniczyć spożycie tłustych wędlin i mięs, utwardzonych olejów roślinnych, fast foodów i słodyczy.

Co jeszcze ma znaczenie? Jedz 5 posiłków dziennie co 3-4 godziny Nie pomijaj żadnego posiłku Kolację jedz 2 godziny przed snem Posiłek przed treningiem powinien zawierać: przede wszystkim węglowodany złożone, najlepiej pełnoziarniste (pieczywo, makarony, ryż, kasze) i warzywa Posiłek po treningu powinien zawierać: głównie białko (jaja, mleko i produkty mleczne, mięso, ryby lub rośliny strączkowe), a także warzywa i produkty zbożowe

Uzupełniaj płyny Stawiaj na wodę! Potrzebujesz jej więcej! Podczas wysiłku fizycznego tracisz więcej płynów bo produkujesz więcej ciepła i intensywniej się pocisz Już utrata 1% płynów ustrojowych może znacząco zmniejszyć wytrzymałość i obniżyć wyniki sportowe Ważnym elementem żywienia młodego sportowca jest spożywanie płynów. Powinni unikać słodzonych napojów a wybierać wodę. Zapotrzebowanie na płyny w tej grupie przekracza znacznie zapotrzebowanie podstawowe. Straty płynów u młodzieży uprawiającej sport są większe niż u osób nietrenujących. Sukcesywne nawadnianie jest ważne, gdyż już utrata 1% płynów ustrojowych może znacząco zmniejszyć wytrzymałość i obniżyć wyniki sportowe.

Jak pić? 2 godziny przed wysiłkiem – 500–700 ml, 30 minut przed wysiłkiem – 350–450 ml, W trakcie wysiłku co 20 minut – 150–250 ml Po wysiłku – 450–700 ml na każde 0,5 kg utraconej masy ciała Ćwiczysz mniej niż 60 minut – pij wodę Ćwiczysz znacznie dłużej – możesz potrzebować specjalnych napojów dla sportowców Młodzi zawodnicy powinni być zachęcani do ważenia się przed treningiem i po jego zakończeniu, aby z większą dokładnością określić straty wody. W grupie dyscyplin siłowych substratem energetycznym dla pracujących mięśni jest glikogen, który wiąże wodę. W następstwie procesów jego utleniania dochodzi do uwolnienia związanej z nim wody. W czasie intensywnych ćwiczeń może zostać uwolnione nawet 800 ml wody. Jej niedostateczne lub nieodpowiednio szybkie uzupełnienie może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania organizmu i opóźnienia odnowy po treningu.

Zabierz do domu ściągę 