Słów kilka o marnowaniu żywności

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Składnik odżywczy Wartość odżywcza Kaloria [cal] Lub Kilokaloria[kcal] Przykadowa wartość odżycza kinder bueno Piramida zdrowego Żywienia* GDA.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Tworzenie odwołania zewnętrznego (łącza) do zakresu komórek w innym skoroszycie Możliwości efektywnego stosowania odwołań zewnętrznych Odwołania zewnętrzne.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
1 O ZWIERZĄTKACH….. powa ż nie i na wesoło O ZWIERZĄTKACH….. powa ż nie i na wesoło „ Jest jeden aspekt, pod którym zwierz ę ta przewy ż szaj ą cz ł owieka-
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
ING BANK Faktoring –Jednostkom organizacyjnym Lasów Państwowych oferujemy faktoring krajowy z przejęciem ryzyka wypłacalności odbiorcy (bez regresu, pełny).
Perspektywy dla branży Hodowla zwierząt Struktura regionalna produkcji zwierzęcej w 2014 roku w tysiącach ton.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Dr Piotr SZAJNER IERiGZ-PIB ul. Świętokrzyska Warszawa Tendencje w produkcji mleka w Polsce.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Mierniki aktywności gospodarczej. Mierniki aktywności gospodarczej - zespół odpowiednio przygotowanych i przetworzonych danych statystycznych przedstawiających.
Zagrożenia i szanse gospodarki polskiej Spojrzenie długookresowe Dr hab. Prof. UW Grzegorz Jędrzejczak 2016L w 5 1.
Ankieta na temat odżywiania się i uprawianej aktywności fizycznej uczniów naszej szkoły.
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
Bezpieczeństwo przy pracy z ciekłym azotem
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Zaufanie społeczne Polaków Twierdzenie: Większość ludzi ma dobre intencje.
Od recesji do koniunktury.. Podstawowe pojęcia. Recesja – zjawisko makroekonomiczne polegające na znacznym zahamowaniu tempa wzrostu gospodarczego, skutkujące.
Fast Food Agata Nikonowicz i Aleksandra Bartkowiak.
MINIPRZEDSIĘBIORSTWO „PRZERWA NA SOK” z I Liceum Ogólnokształcącego im. Generała Józefa Bema w Ostrołęce maj 2016r.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę 7 kwietnia 2016.
Olsztyn, 8 września 2016 r. MAŁY RUCH GRANICZNY. 2 OKRES OSOBY KRAJOWE RAZEM KRAJOWE OSOBY ZAGRANICZNE RAZEM ZAGRANICZNE ŁĄCZNIE KRAJOWE I ZAGRANICZNE.
ZASTOSOWANIE  Programowanie  Ułatwianie pracy  Szybkie obliczanie  Spisywanie kosztów  Tworzenie tabel i wykresów  Obliczanie średniej, sumy,
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Śmieci mniej Ziemi lżej. Podstawową formą ochrony środowiska jest recykling. Jest to przetworzenie odpadów na przedmioty ponownego użytku. Symbol recyklingu:
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
„Wokół stołu” Porównanie wagi, wzrostu i BMI uczniów kl. 6c.
KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU.
WYNIKI ANKIETY: Co wiesz o elektrośmieciach?. Podstawowe informacje Termin przeprowadzenia badania ankietowego: r. – r. Cel badania:
Narodzie pomóż przyrodzie!
Potrzeba jednej godziny byś poznał jego talenty.
ANKIETA aktywność czytelnicza uczniów LO Czersk
Rola książki w życiu człowieka
Innowacyjne wykorzystanie mediów drukowanych.
Jak żyli ludzie 1000 lat temu?
Pharmanex® Bone Formula
Bądź częścią rozwiązania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
WPŁYW ZANIECZYSZCZENIA ŚWIATŁEM
Wydatki na zakup węgla w gospodarstwach domowych
ZASADY „ZIELONEGO KONSUMENTA”
TALENT DO NIEMARNOWANIA ŻYWNOŚCI
Jeżeli masz dach nad głową, łóżko do spania, ubranie i jedzenie w lodówce… …to jesteś bogatszy niż 75 % ludzi na świecie.
Mirosław Maliszewski -Prezes Związku Sadowników RP
Zasady zdrowego odżywiania
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Odżywiaj się zdrowo 1.
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Wycieczka do urzędu pocztowego
„labla” - miniprzedsiębiorstwo
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014‒2020
POZNAJEMY PULPIT Opracowanie: mgr Barbara Benisz SP nr 20 w Rybniku
Duchowa adopcja Dzieci dzieciom
Zapis prezentacji:

Słów kilka o marnowaniu żywności

Marnotrawstwo żywności Zjawisko obserwowane: w gospodarstwach rolnych na etapie przetwarzania produktów rolnych podczas przechowywania żywności w sklepach restauracjach  gospodarstwach domowych. Źródło: pixabay.com:

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) Źródło: pixabay.com: Na świecie marnuje się jedną trzecią łącznej produkcji żywności (1,3 mld ton rocznie): w krajach najbogatszych - 670 mln ton w globalnego Południa - 630 mln ton jedzenia rocznie. Odpowiada to np.: plonom zbieranym z obszaru wielkości Chin połowie światowych plonów zbóż. Część z tych produktów to wciąż pełnowartościowa żywność. Źródło: Raport sporządzony na zlecenie FAO przez szwedzki Instytut ds. Żywności i Biotechnologii

Raport Komisji Europejskiej UE Źródło: pixabay.com:   Europejczycy marnują ponad połowę (53 %) kupowanej żywności. W UE gospodarstwa domowe wyrzucają do kosza ponad 98 mln euro rocznie. Statystyczny obywatel Unii Europejskiej w ciągu roku wyrzuca ponad 100 kg żywności. http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-przerazajace-dane-komisji-europejskiej- roczniemarnujemyzyw,nId,2325773#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox [online, dostęp 17.07.2018]

Jak to wygląda w USA? Źródło: pixabay.com: Rocznie, do śmietników trafia 60 mln ton żywności wartej 160 mld dolarów – około 1/3 całego produkowanego w USA jedzenia. Ze względu na wyśrubowane normy dotyczące wyglądu owoców i warzyw, miliony ton nadających się do jedzenia plonów, nie trafia na rynek. Źródło: http://www.national-geographic.pl/ludzie/smietnik-suto-zastawiony-jedna-trzecia-swiatowej- zywnosci-sie-marnuje-moglaby-wykarmic-2-miliardy-osob

są przeznaczane na pożywienie dla zwierząt Źródło: pixabay.com: Nadające się do spożycia, ale „brzydkie” owoce i warzywa (około 2,5 mln ton rocznie), zamiast trafić do sprzedaży: gniją na polach są przeznaczane na pożywienie dla zwierząt trafiają na wysypiska śmieci. Źródło: http://www.national-geographic.pl/ludzie/smietnik-suto-zastawiony-jedna-trzecia-swiatowej-zywnosci-sie-marnuje- moglaby-wykarmic-2-miliardy-osob

Jak to wygląda w Polsce? Źródło: pixabay.com: W Polsce co roku marnuje się około 9 mln ton żywności. Pod tym względem nasz kraj zajmuje piąte miejsce w Unii Europejskiej. Źródło: https://www.forbes.pl/wiadomosci/co-roku-marnujemy-w-polsce-9-mln-ton-zywnosci/pz574j5 [online, dostęp 17.07.2018]

Co wyrzucamy do śmietnika? Produkty spożywcze, które: najczęściej jemy szybko się psują mają krótki termin ważności. Są to najczęściej: pieczywo, owoce, mięso, warzywa, nabiał. Źródło: pixabay.com:

Dlaczego? kupujemy za dużo – więcej niż potrzebujemy robimy zapasy nie czytamy etykiet produktów w sklepach - krótki termin przydatności do spożycia źle przechowujemy jedzenie brak świadomości konsekwencji marnowania żywności. … Źródło: Raport "Nie marnuj jedzenia 2017„ na zlecenie Federacji Banków Żywności Źródło: pixabay.com:

Jak zmniejszyć ilość marnowanej żywności? Jedz produkty sezonowe. Jedz mniej mięsa i nabiału. Wspieraj rolników małoobszarowych. Gotuj z głową. Planuj menu na cały tydzień. Rób listę zakupów. Zamrażaj niewykorzystaną żywność. Starsze produkty ustawiaj z przodu w lodówce. …

Duński pomysł – „Too Good To Go” „Stworzenie aplikacji na smartfony, która pośredniczy pomiędzy restauracjami, a osobami gotowymi wieczorową porą (gdy restauracyjne kuchnie kończą pracę), kupić za niewielką kwotę porcję jedzenia, które i tak by się zmarnowało”. Źródło: http://wyborcza.pl/7,75400,21075271,jak-nie-marnowac-jedzenia-dunski-sposob.html [online,dostęp 17.07.2018] Źródło: pixabay.com: Źródło: pixabay.com:

Foodsharing w formie jadłodzielni Rozwiązanie na: ograniczenie ilości wyrzucanej żywności wsparcie osób potrzebujących jedzenia. Jadłodzielnia – to miejsce, w którym można bezpłatnie: zostawić jedzenie, które nam zbywa lub je zabrać, jeśli tylko potrzebujemy. https://wethecrowd.pl/przewodnik-sharing-economy-4- foodsharing/ [online, dostęp dn. 16.07 2018]  Źródło: pixabay.com:

Inne pomysły … Źródło: pixabay.com: