Słów kilka o marnowaniu żywności
Marnotrawstwo żywności Zjawisko obserwowane: w gospodarstwach rolnych na etapie przetwarzania produktów rolnych podczas przechowywania żywności w sklepach restauracjach gospodarstwach domowych. Źródło: pixabay.com:
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) Źródło: pixabay.com: Na świecie marnuje się jedną trzecią łącznej produkcji żywności (1,3 mld ton rocznie): w krajach najbogatszych - 670 mln ton w globalnego Południa - 630 mln ton jedzenia rocznie. Odpowiada to np.: plonom zbieranym z obszaru wielkości Chin połowie światowych plonów zbóż. Część z tych produktów to wciąż pełnowartościowa żywność. Źródło: Raport sporządzony na zlecenie FAO przez szwedzki Instytut ds. Żywności i Biotechnologii
Raport Komisji Europejskiej UE Źródło: pixabay.com: Europejczycy marnują ponad połowę (53 %) kupowanej żywności. W UE gospodarstwa domowe wyrzucają do kosza ponad 98 mln euro rocznie. Statystyczny obywatel Unii Europejskiej w ciągu roku wyrzuca ponad 100 kg żywności. http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-przerazajace-dane-komisji-europejskiej- roczniemarnujemyzyw,nId,2325773#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox [online, dostęp 17.07.2018]
Jak to wygląda w USA? Źródło: pixabay.com: Rocznie, do śmietników trafia 60 mln ton żywności wartej 160 mld dolarów – około 1/3 całego produkowanego w USA jedzenia. Ze względu na wyśrubowane normy dotyczące wyglądu owoców i warzyw, miliony ton nadających się do jedzenia plonów, nie trafia na rynek. Źródło: http://www.national-geographic.pl/ludzie/smietnik-suto-zastawiony-jedna-trzecia-swiatowej- zywnosci-sie-marnuje-moglaby-wykarmic-2-miliardy-osob
są przeznaczane na pożywienie dla zwierząt Źródło: pixabay.com: Nadające się do spożycia, ale „brzydkie” owoce i warzywa (około 2,5 mln ton rocznie), zamiast trafić do sprzedaży: gniją na polach są przeznaczane na pożywienie dla zwierząt trafiają na wysypiska śmieci. Źródło: http://www.national-geographic.pl/ludzie/smietnik-suto-zastawiony-jedna-trzecia-swiatowej-zywnosci-sie-marnuje- moglaby-wykarmic-2-miliardy-osob
Jak to wygląda w Polsce? Źródło: pixabay.com: W Polsce co roku marnuje się około 9 mln ton żywności. Pod tym względem nasz kraj zajmuje piąte miejsce w Unii Europejskiej. Źródło: https://www.forbes.pl/wiadomosci/co-roku-marnujemy-w-polsce-9-mln-ton-zywnosci/pz574j5 [online, dostęp 17.07.2018]
Co wyrzucamy do śmietnika? Produkty spożywcze, które: najczęściej jemy szybko się psują mają krótki termin ważności. Są to najczęściej: pieczywo, owoce, mięso, warzywa, nabiał. Źródło: pixabay.com:
Dlaczego? kupujemy za dużo – więcej niż potrzebujemy robimy zapasy nie czytamy etykiet produktów w sklepach - krótki termin przydatności do spożycia źle przechowujemy jedzenie brak świadomości konsekwencji marnowania żywności. … Źródło: Raport "Nie marnuj jedzenia 2017„ na zlecenie Federacji Banków Żywności Źródło: pixabay.com:
Jak zmniejszyć ilość marnowanej żywności? Jedz produkty sezonowe. Jedz mniej mięsa i nabiału. Wspieraj rolników małoobszarowych. Gotuj z głową. Planuj menu na cały tydzień. Rób listę zakupów. Zamrażaj niewykorzystaną żywność. Starsze produkty ustawiaj z przodu w lodówce. …
Duński pomysł – „Too Good To Go” „Stworzenie aplikacji na smartfony, która pośredniczy pomiędzy restauracjami, a osobami gotowymi wieczorową porą (gdy restauracyjne kuchnie kończą pracę), kupić za niewielką kwotę porcję jedzenia, które i tak by się zmarnowało”. Źródło: http://wyborcza.pl/7,75400,21075271,jak-nie-marnowac-jedzenia-dunski-sposob.html [online,dostęp 17.07.2018] Źródło: pixabay.com: Źródło: pixabay.com:
Foodsharing w formie jadłodzielni Rozwiązanie na: ograniczenie ilości wyrzucanej żywności wsparcie osób potrzebujących jedzenia. Jadłodzielnia – to miejsce, w którym można bezpłatnie: zostawić jedzenie, które nam zbywa lub je zabrać, jeśli tylko potrzebujemy. https://wethecrowd.pl/przewodnik-sharing-economy-4- foodsharing/ [online, dostęp dn. 16.07 2018] Źródło: pixabay.com:
Inne pomysły … Źródło: pixabay.com: