Ciasto Drożdżowe.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
© IEn Gdańsk 2011 Wpływ dużej generacji wiatrowej w Niemczech na pracę PSE Zachód Robert Jankowski Andrzej Kąkol Bogdan Sobczak Instytut Energetyki Oddział.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Mechanika płynów. Prawo Pascala (dla cieczy nieściśliwej) ( ) Blaise Pascal Ciśnienie wywierane na ciecz rozchodzi się jednakowo we wszystkich.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
Ryzyko a stopa zwrotu. Standardowe narzędzia inwestowania Analiza fundamentalna – ocena kondycji i perspektyw rozwoju podmiotu emitującego papiery wartościowe.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
Wizytówka miniprzedsiębiorstwa.  Smakosze  Zespół Szkół Nr 7 w Wałbrzychu.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
Mgr Agnieszka Wnuk KRĘGOSŁUP Mgr Agnieszka Wnuk
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Dzień Ekologii Dnia 26 maja 2009r. w naszej szkole odbył się Dzień Ekologii, nasza klasa II „D” dostała za zadanie odwiedzić Zakład Doświadczalny Instytutu.
Fizyczne metody określania ilości pierwiastków i związków chemicznych. Łukasz Ważny.
Pierwsza pomoc przedmedyczna. Aspekty prawne Zgodnie z 162 art. Kodeksu karnego: Zgodnie z 162 art. Kodeksu karnego: „Kto człowiekowi znajdującemu się.
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Bezpieczeństwo przy pracy z ciekłym azotem
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
# Analiza cech taksacyjnych drzewostanów przy wykorzystaniu technologii LIDAR 1 15 Sep 2010 Analiza cech taksacyjnych drzewostanów przy wykorzystaniu technologii.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
MIESZANINY SUBSTANCJI
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”
Stowarzyszenie K.L.A.R. Kawcze
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
Mazurek Wielkanocny.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
:23:43 GRZYWACZ Columba palumbus.
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
Wartości odżywcze orzechów.
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Komutator –co to jest Komutator umożliwia przepływ prądu do wirnika synchronicznie z obrotem wirnika przełączając kierunek przepływu prądu i obrót wirnika.
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Ciasto Drożdżowe

Charakterystyka ciasta drożdżowego: ciasta drożdżowe są najbardziej rozpowszechnioną grupą ciast odznaczają się dużą porowatością i pulchnością zawdzięczają to drożdżom, które są biologicznym środkiem spulchniającym ciasto ciasta drożdżowe są odżywcze i lekko strawne, mogą one być poddane: Pieczeniu Smażeniu Gotowaniu w zależności od przebiegu procesu technologicznego rozróżnia się ciasta produkowane: metodą jednofazową (tzw. bezpośrednią) metodą dwufazową (tzw. pośrednią)

Składniki podstawowe mąka pszenna - o dużej zawartości glutenu, który warunkuje prawidłową strukturę ciasta drożdże-piekarskie prasowane; można stosować drożdże suszone lub instant;1,5-10% w stosunku do masy mąki, im więcej dodatków obciążających (tłuszcz, cukier) tym więcej dodaje się drożdży sól-1% w stosunku do masy maki, która wpływa na: pochłanianie wody prze gluten jakość i walory smakowe gotowych wyrobów poprawę właściwości fizycznych ciasta płyn - mleko lub woda

Dodatkowe tłuszcz-masło, margaryna, olej dodane w postaci półpłynnej lub płynnej w końcowej fazie wyrabiania ciasta lub w czasie jego przebijania; dodatek tłuszczu pow.10% w stosunku do masy mąki obniża aktywności fermentacji drożdży cukier-dodany do ciasta pow.10% w stosunku do masy mąki obniża aktywność fermentacji drożdży jaja-dodawane całe lub same żółtka substancje smakowo-zapachowe

Asortyment wyrobów

Pieczone wyroby słodkie ciasta drożdżowe - nie przekładane tzw. Briosze ciasta drożdżowe - przekładane masą serową, makową, orzechową, dżemem ciasta drożdżowe - nadziewane jagodami, prażonymi jabłkami i innymi owocami rogaliki, grzebienie, bułeczki, chałki ciastka nasączone-ponczowe babki drożdżowe placki z kruszonką lub z owocami Strucle makowe serowe orzechowe i migdałowe owocowe

Pieczone

Różne gatunki pieczywa spody do pizzy pierogi kulebiaki

Gotowane

Gotowane pyzy bez nadzienia pyzy z różnymi nadzieniami pampuchy

Smażone

Smażone w małej ilości tłuszczu np. racuchy w dużej ilości tłuszczu np. pączki Dobór tłuszczu do smażenia: smalec olej frytura

Technologia Produkcji

Metoda jednofazowa rozprowadzić drożdże w mleku podgrzanym do temperatury 40 stopni C dodać rozpuszczoną sól dodać podgrzaną masę jajowo- cukrową wszystkie składniki dodane wymieszać z mąką w końcowej fazie miesienia wprowadzić do ciasta podgrzany tłuszcz.

Metoda dwufazowa Przygotowanie rozczynu: w tym celu stosuje się od 35 - 50% mąki, 60 - 100% ilości płynu oraz całą ilość drożdży przewidzianą recepturą. Umieszczenie przygotowanego rozczynu w komorze fermentacyjnej o temperaturze 25 - 30 stopni C, czas fermentacji rozczynu waha się od 1 - 1,5 godziny Przerobienie dojrzałego rozczynu na ciasto i dodanie podgrzanej masy jajowo- cukrowej, rozpuszczonej soli i substancji smakowo- zapachowych, a następnie dokładnie wymieszanie wszystkich składników z pozostałą ilością mąki dwukrotne przebijanie ciasta w odstępie czasu 30 - 60 minut, dodanie rozpuszczonego i schłodzonego tłuszczu (proces zdobienia ciasta), oraz przesypywanie ciasta niewielka ilościa mąki (proces osuszania ciasta

Ciasto drożdżowe wypieka się w temperaturze 200-220 stopni Celcjusza. Temperatura wypieku Ciasto drożdżowe wypieka się w temperaturze 200-220 stopni Celcjusza.

Zdjęcia wyrobów z ciasta drożdżowego

Pączki

Babka drożdżowa

Strucle

Drożdżówki

Rogaliki drożdżowe