WYKŁAD 11 30.05.18.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
CHIRALNOŚĆ – WŁAŚCIWOŚĆ MATERII EGZOTYCZNA CZY WSZECHOBECNA?
Advertisements

WPROWADZENIE dr Jacek Śmietański Instytut Informatyki UJ
Aleksander Kołodziejczyk
Sterowanie metabolizmem
Ćwiczenia 1. E. Banachowicz Zakład Biofizyki Molekularnej IF UAM
Fenyloalanina Fenyloalanina (nazwa skrótowa stosowana w biochemii – Phe, nazwa systematyczna: kwas 2-amino-3-fenylopropionowy ), jest jednym z 20 aminokwasów.
Prezentacja na lekcję chemii
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Białka - struktura i funkcje
Chrom.
Metody określania struktury enzymów
Znajomość metabolizmu podstawą planowania procesu biotechnologicznego
Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych
Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych
Naturalne związki organiczne
Kalkulator Biochemiczny
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Mocznik Zastosowanie Nawóz sztuczny –w skład mocznika wchodzi ok..46.6%azotu a więc jako nawóz sztuczny przewyższa on zawartością azotu takie nawozy.
Uniwersytet Warszawski
Uniwersytet Warszawski
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Metabolizm.
Biofizyka białek Białka - liniowe kopolimery złożone z aminokwasów
prof. dr hab. Krzysztof A. Sobiech
Białka W diecie człowieka.
Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym
ENZYMY.
Zanieczyszczenia chemiczne
Chemia organiczna wykład 15.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Agnieszka Jędrzejowska
Podstawy farmakoterapii cukrzycy
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
WĘGLOWODORY.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Fenole.
Było to niezbędne do badania zachowania substancji …
Wpływ przetwórstwa na jakość żywności
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Białka 2. Opracowano na podstawie
Woda Opracowano na podstawie:
Białka Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
AMINOKWASY część I.
Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
AMINOKWASY część II.
Joanna Orłowska Ina Bożymowska
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Aminokwasy Budowa aminokwasów, Aminokwasy endo- i egzogenne,
Kliknij, aby dodać tekst Aminy. Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniakwzór.
SCHEMAT DOŚWIADCZENIA:
Biochemia.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Reakcje związków organicznych
Znaczenie wody w przyrodzie i gospodarce
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
WYKŁAD
WYKŁAD
Stymulator rozwoju owoców
(Mono- i oligosacharydy)
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
WYKŁAD
Chemia w organizmie człowieka
Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,
WYKŁAD
Aminokwasy budowa aminokwasów, aminokwasy endo- i egzogenne,
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. III)
Zapis prezentacji:

WYKŁAD 11 30.05.18

Niebiałkowe związki azotowe

Małe cząsteczki zawierające azot W surowcach Uczestniczą w reakcjach metabolicznych w komórkach. Po zbiorze ulegają przemianom katabolicznym, mikrobiologicznym W produktach Powstają wskutek procesów technologicznych oraz w wyniku reakcji zachodzących podczas przechowywania

Niebiałkowe związki azotowe Nukleotydy Wolne aminokwasy Oligopeptydy Kwasy nukleinowe Tlenek trimetyloaminy (TMAO) Alkaloidy Glikozydy cjanogenne Lotne aminy alifatyczne Aminy heterocykliczne Pirazole, pirazyny, oksazole, tiazole

Bogate w niebiałkowe związki azotu są Mięso Ryby i bezkręgowce morskie (15-55% azotu w związkach niebiałkowych) Warzywa (20-65% azotu w związkach niebiałkowych)

Wolne aminokwasy L-aminokwas D-aminokwas Zasadowe środowisko i ogrzewanie powodują częściową racemizację – powstają D-aminokwasy – nie są przyswajane

Struktury aminokwasów białkowych aminokwasy zasadowe aminokwasy kwasowe

Struktury aminokwasów białkowych aminokwasy polarne (hydrofilowe)

Struktury aminokwasów białkowych aminokwasy hydrofobowe

Struktury aminokwasów białkowych

Enancjomery aminokwasów mają różny smak L (stęż. progowe mmol/L) D (stęż. progowe mmol/L) Ala słodki 12-18 słodki 12-18 Asn obojętny słodki 3-6 His gorzki 45-50 słodki 2-4 Gly słodki 25-35 Ile gorzki 10-12 słodki 8-12 Leu gorzki 11-13 słodki 2-5 Phe gorzki 5-7 słodki 1-3 Ser słodki 25-35 słodki 30-40 Thr słodki 35-45 słodki 40-50 Trp gorzki 4-6 słodki 0.2-0.4 Tyr gorzki 4-6 słodki 1-3 kofeina gorzka 1-1.2 mmol/L sacharoza słodka 10-12 mmol/L (roztwory wodne, pH 6-7)

Unikalny smak L-glutaminianu monosodowego: Smak „umami” MSG jest stosowany jako potencjator smaku (0.2-0.8 g/100 g) MSG – monosodium glutamate

5’-Monofosforan guanozyny Działa synergicznie z MSG jako wzmacniacz smaku

Wolne aminokwasy białkowe w żywności: Sery, pomidory – monoglutaminian sodu Mięso, ryby – histydyna, glicyna, alanina, lizyna Skorupiaki – glicyna, arginina, prolina, alanina, seryna Ziemniaki – kwas asparaginowy, glutaminowy, walina Miód - prolina

Właściwości smakowe oligopeptydów (roztwory wodne o stężeniu 0,2%) Peptydy kwaśne Peptydy gorzkie Peptydy bez smaku Gly-L-Asp Gly-L-Ile Gly-Gly Gly-L-Glu Gly-L-Met Gly-L-Ala L-Ala-L-Asp L-Val-Gly Gly-L-Asn L-Ala-L-Glu L-Leu-L-Leu L-Ser-L-Asp L-Lys-Gly L-Lys-L-Glu Gly-L-Asp-L-Ser-Gly L-His-L-His L-Pro-Gly L-Val-L-Val-L-Glu L-Val-L-Val-L-Val L-Pro-L-Ala

Peptydy aktywne biologicznie 2-20 aminokwasów (czasem więcej) Przeciwdrobnoustrojowe Obniżające ciśnienie krwi Przeciwutleniające Przeciwnowotworowe Immunomodulacyjne Obniżające poziom cholesterolu

Wolne aminokwasy niebiałkowe w żywności: Tauryna (dorsz, foka, bezkręgowce morskie) Kreatyna (dorsz, plamiak, śledź) Kreatynina (dorsz, plamiak, śledź) Kwas pirolidyno-2,5-dikarboksylowy (ślimak ucho morskie)

Wolne aminokwasy niebiałkowe w żywności: Kwas γ-aminomasłowy (sok buraka cukrowego) Kwas 2,4-diaminomasłowy (warzywa) β-aminopropionitryl (warzywa) S-(1-propenylo)cysteina (czosnek) Tlenek S-(1-propenylo)cysteiny (cebula)

Betainy – trimetylowe pochodne aminokwasów Betaina (korzeń buraka cukrowego) Homobetaina (mięso) Inne betainy: karnityna, stachydryna dipeptydy homobetainy – karnozyna, anseryna, balenina

Produkty degradacji aminokwasów Siarkowodór Ketokwasy Amoniak Aminy alifatyczne Aminy aromatyczne Tiole Kwasy karboksylowe Zw. heterocykliczne Aldehydy

Produkty pirolizy aminokwasów – policykliczne aminy aromatyczne Metyloimidazolochinolina (MeIQ) Metyloimidazolochinoksalina (MeIQx) Fenyloimidazolopirydyna (PhIP)

Zawartość policyklicznych amin aromatycznych w niektórych produktach