Od CHYLOMIKRONÓW do HDL

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Zakaz reklamy i promocji tytoniu oraz sponsoringu przez firmy tytoniowe.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Pojawiające się nowe choroby lub inne przybierające niebezpieczne formy stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednak postęp medycyny jest tak.
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Mechanika płynów. Prawo Pascala (dla cieczy nieściśliwej) ( ) Blaise Pascal Ciśnienie wywierane na ciecz rozchodzi się jednakowo we wszystkich.
„Człowiek żyje życiem całego swojego ciała, wszystkimi jego elementami, warstwami, jego zdrowie zależy od zdrowia jego organizmu”.
(2/2) Współczesna diagnostyka w medycynie
Integracja metabolizmu Glukozo- 6 -fosforan Pirogronian AcetyloCoA Kluczowe związki w metabolizmie.
Bydgoszcz Smof Kabiven Nowe spojrzenie na żywienie.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
Witaminy. WITAMINY Co to jest (definicja witaminy)? Podział Formy występowania Funkcje Odkrywca.
Przygotowała Szkoła Podstawowa nr 5 im. Zjednoczonej Europy, kl. 6b Nikotyna - legalny narkotyk.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Nordic Walking Przygotowała: Małgorzata Kurek. Co to jest Nordic Walking? Nordic Walking jest ciekawą i przyjemną formą odpoczynku. Polega on na marszu.
CZAS NA ZDROWIE.
Trening cardio Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się cellulitu, warto zdecydować się na trening cardio, który nie tylko pomoże spalić tłuszcz,
SKÓRA Budowa i Funkcje Ewa Trznadel-Budźko
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
Jak sobie z nim radzić ?.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Czym jest gramofon DJ-ski?. Gramofon DJ-ski posiada suwak Pitch służący do płynnego przyspieszania bądź zwalniania obrotów talerza, na którym umieszcza.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie dziecka. Aktywność fizyczna wpływa na:  Sferę emocjonalną  Sferę intelektualną  Sferę społeczną.
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
Dane o polskich palaczach: 9 milionów Polaków to nałogowi palacze. 57 proc. palaczy to mężczyźni. 54 proc. palaczy wypala papierosów dziennie.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę 7 kwietnia 2016.
Poznajcie: LCBalance
Aktywność fizyczna Dobre nawyki Siedzenie odpowiednie Stanowisko pracy Sport Twoja kondycja psychiczna Pozostając w ruchu organizm produkuje więcej.
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Zdrowy styl życia Weronika Kufel.
14 listopada Światowy Dzień Walki z CUKRZYCĄ
Związki chemiczne w roślinach japońskich - Miłorząb japoński
Kanapki w naszej szkole
Walory zdrowotne jagnięciny
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
ORGANIZACJA.
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Palenie szkodzi zdrowiu
RUCH jest : potrzebą biologiczną zwierząt i ludzi,
Wartości odżywcze orzechów.
Zdrowe odżywianie się.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Projekt „Piotrkowski Alarm Smogowy - Piotr_AS w akcji – edukacja ekologiczna mieszkańców Piotrkowa Trybunalskiego i powiatu piotrkowskiego”
WYKŁAD 3 Lipidy (tłuszcze)
Witaminy.
CZŁOWIEK I JEGO BUDOWA.
Nie truj sąsiada! Nie dla smogu.
Zapis prezentacji:

Od CHYLOMIKRONÓW do HDL Jolanta Niewiarowska Katedra i Zakład Biofizyki Molekularnej i Medycznej Uniwersytet Medyczny w Łodzi

LIPIDY

KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE - masłowy - kapronowy - kaprylowy - kaprynowy - laurynowy - mirystynowy - palmitynowy - stearynowy - arachidowy - behenowy - lignocerowy

KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE - oleomirystynowy - oleopalmitynowy - oleinowy - elaidynowy - wakcenowy - gadoleinowy - erukowy - brasydynowy

KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE w tym: Niezbędne Nienasycone Kwasy tłuszczowe Ώ-3 Ώ-6

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3 I OMEGA-6 EGZOGENNY ! ! Organizm ludzki jest zdolny do wytworzenia wszystkich kwasów tłuszczowych niezbędnych dla metabolizmu, poza dwoma: kwasu linolowego (LA) z grupy omega-6 oraz alfa-linolenowego (ALA) z grupy omega-3. Te dwa kwasy muszą być dostarczone z pożywieniem i dlatego nazywają się „niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT). Obydwa kwasy są niezbędne dla właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu, są też substratem dla wytwarzania innych kwasów tłuszczowych (np. kwas arachidonowy (AA) powstaje z LA). Jednak ich konwersja do takich kwasów linii omega-3, jak kwas eikozapentoinowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), przebiega w sposób ograniczony. Dlatego zaleca się dostarczanie tych kwasów bezpośrednio z pożywieniem. Kwasy ALA i LA znajdują się w olejach roślinnych. W większości olejów zawartość LA jest dużo wyższa niż zawartość ALA, poza olejem rzepakowym i olejem z orzechów włoskich, które są bardzo dobrym źródłem ALA. EPA i DHA znajdują się w olejach rybich (np. z łososia, makreli i śledzia). AA może być otrzymany ze źródeł zwierzęcych, np. z mięsa i żółtka. EGZOGENNY

FUNKCJE DHA i EPA DHA funkcje strukturalne - jest budulcem wszystkich błon komórkowych i nerwów: Szczególnie istotny dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu (buduje 60% struktur kory mózgowej) - korzystnie wpływa na prawidłowe funkcje układu nerwowego - buduje przekaźniki informacji -wpływa na zdolności umysłowe 2. Jest budulcem do syntezy hormonów szczęścia tj. serotoniny i dopaminy 3. Zapobiega depresji 4. Stanowi 30-60% tłuszczy w siatkówce oka EPA reguluje przemiany tłuszczy; pomaga zachować ich odpowiednią strukturę we właściwych miejscach; kontroluje uwalnianie DHA z błon komórek nerwowych, co wpływa na przekazywanie informacji; w razie potrzeby jest w stanie przekształcić się w DHA; jest cząsteczką wyjściową do syntezy eikozanoidów, tzn. hormonów tkankowych, które uwalniane są z błon. Dzięki temu: Ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne Powstrzymuje rozwój guzów nowotworowych Ogranicza kurczliwość naczyń krwionośnych Jest odpowiedzialny za prawidłową pracę serca i układu krążenia Reguluje ciśnienie krwi Reguluje przemianę cholesterolu Naturalne źródła kwasów tłuszczowych EPA i DHA grupy omega-3 Ryby/Owoce morze EP/DHA (mg/100 g) Aby zapewnić organizmowi 1000 mg EPA/DHA dziennie należy spożyć Makrela 2300 (2,3g) 43g Łosoś z Pacyfiku 1900 (1,9g) 53g Śledź 1700 (1,7g) 59g Sardela 1400 (1,4g) 71g Sardynka Łosoś Coho 1200 (1,2g) 83g Pstrąg 600 (0,6g) 167g Homar 500 (2,3g) 200g Halibut 400 (0,4g) 250g Krewetka 300 (0,3g) 333g Zębacz Sola 200 (0,2g) 500g Dorsz

800 mg choresetoru syntetyzowanego dziennie B-48

SKŁAD LDL i HDL HDL (7-13 nm) 55% BIAŁKA (APOPROTEINA A-I) 45% LIPIDY, w tym: 25% FOSFOLIPIDY 20% CHOLESTEROL 5% TRIGLICERYDY LDL (19-23 nm) 18% BIAŁKA (1cz. APOPROTEINY B, kilka cz. APO-E) 82% LIPIDY, w tym: 22% FOSFOLIPIDY 29% CHOLESTEROL 31% TRIGLICERYDY

PORÓWNANIE SKŁADU LIPOPROTEIN

DIAGNOSTYKA PRAWIDŁOWE POZIOMY WE KRWI: <40 mg/dl <100 mg/dl

MIAŻDZYCA NACZYŃ

HDL LDL ↑ ↓ FIBRATY STATYNY REDUKCJA TŁUSZCZU ALKOHOL NIACYNA RZUCENIE PALENIA ESTROGEN ↓ MASY CIAŁA ĆWICZENIA FIZYCZNE PALENIE PROGESTERON OTYŁOŚĆ CUKRZYCA BRAK ĆWICZEŃ ↑ TRIGLICERYDY DIETA TŁUSZCZOWA CHOROBY NEREK I WĄTROBY OBCIĄŻENIA GENETYCZNE REDUKCJA TŁUSZCZU FIBRATY STATYNY Fibraty – leki obniżające stężenie trójglicerydów Co to są fibraty? Fibraty to leki obniżające poziom  trójglicerydów i cholesterolu (choć w mniejszym stopniu) w surowicy krwi. Są one obecnie zastępowane przez nowocześniejsze leki - statyny. Jednak w pewnych chorobach są nie do zastąpienia – zespół chylomikronemii (bardzo wysoki poziom trójglicerydów). Statyny − grupa leków stosowanych w celu obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Leki te działają przez hamowanie enzymu reduktazy 3-hydroksy-3-metylo-glutarylokoenzymu A (HMG-CoA). Stosowane są w leczeniu hiperlipidemii zarówno w mono- jak i politerapii; zmniejszają liczbę incydentów wieńcowych, zgonów wieńcowych, udarów mózgu i zabiegów rewaskularyzacyjnych. Są dobrze tolerowane, a ich najpoważniejszym działaniem niepożądanym jest miopatia. Statyny są wybiórczymi, kompetycyjnymi i odwracalnymi inhibitorami reduktazy 3-hydroksy-3-metylo-glutarylo-koenzymu A. Hamują konwersję HMG-CoA do prekursora steroli, mewalonianu i w efekcie zmniejszają syntezę cholesterolu w hepatocytach. Powoduje to większa ekspresję genu receptorów dla LDL i co za tym idzie większy wychwyt cząstek LDL. Obniża to stężenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL we krwi. Dodatkowo obniża się również stężenia cholesterolu VLDL, apolipoproteiny B i trójglicerydów. Statyny wywierają też szereg działań tzw. plejotropowych, nie związanych bezpośrednio z hamowaniem reduktazy HMG-CoA. Tłumaczy się je zmniejszeniem przez te leki syntezy tzw. niesteroidowych pochodnych mewalonianu, odgrywających rolę w postranslacyjnej modyfikacji białek biorących udział w transdukcji sygnału w komórce. Działają pośrednio przeciwzapalnie poprzez wpływ na białko C-reaktywne[3], IL-6, IL-8[4], IL-1β, IL-12, TNF-α, cyklooksygenazę 2, selektynę 2, ICAM-1, VCAM-1, MCP-1, MIP-1α[5] i MIP-1β. Statyny poprawiają funkcję śródbłonka, zwiększają ekspresję śródbłonkowej syntazy tlenku azotu (eNOS). Hamują makrofagi, działają hamująco na proliferację i migrację miocytów gładkich. Korzystnie wpływają na krzepnięcie krwi, fibrynolizę i na aktywność trombocytów.