Maria Marianna Natalia Karolina Piotr Pani Krystyna Karolina

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
Postanowienie Śląskiego Kuratora Oświaty w Katowicach z dnia 29 stycznia 2016 r. w sprawie terminów składania dokumentów i terminów rekrutacji uczniów.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
Europejski Fundusz Społeczny (EFS), to nie inwestowanie w budowę dróg, świetlic, boisk sportowych, szkół czy tworzenie linii produkcyjnych - to INWESTYCJA.
Ul. Żeromskiego Szkoła przyjazna i otwarta dla każdego ucznia!
Harmonogram rekrutacji do szkół ponadgimnazjalnych oraz kryteria przeliczania punktów.
Wiedza teoretyczna nie jest wszystkim – ucz się i pracuj na poziomie europejskim!
„Kapitał Ludzki” - zasób wiedzy, umiejętności oraz potencjału zawartego w każdym człowieku Kraków, 3 czerwca 2009 r. Projekt współfinansowany przez Unię.
K RONIKA WYMIANY JĘZYKOWEJ Pobyt grupy polskich uczniów w Norymberdze
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
CZAS NA ZDROWIE.
CZAS NA ZDROWIE ! Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo V LO im. JPII Znajdziesz nas na
Konferencja nt. „Nowy wizerunek szkół zawodowych w Lublinie i Chełmie – większe szanse na rynku pracy” w ramach projektu współfinansowanego ze środków.
MOST - Międzysemestralne Otwarte Spotkanie TIK Debata: Profil Szkoły.
2016. Najczęściej popełniane błędy podczas e-Naboru Wybranie jedynie jednego oddziału w danej szkole – w przypadku gdy zabraknie punktów aby system przydzielił.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
FIRMA OCZAMI UCZNIA Opracowanie: Krystian Kasprzyk, ucz. kl. II c Gimnazjum nr 7 im. K. I. Gałczyńskiego PROJEKT SZKOŁA – PRACA – PRZYSZŁOŚĆ II edycja.
Edukacja skuteczna, przyjazna i nowoczesna Reforma systemu oświaty.
Miniprzedsiębiorstwo Future Furniture Miniprzedsiębiorstwo Future Furniture II Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Żeromskiego w Tomaszowie Mazowieckim.
WYDZIAŁ OSWIATY URZEDU MIASTA POZNANIA REKRUTACJA ZASADY REKRUTACJI DO SZKÓŁ PONADGIMAZJALNYCH WSPOMAGANEJ SYSTEMEM KOMPUTEROWYM.
VIII Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej w Gdańsku.
ANALIZA WYNIKÓW DIAGNOZY WSTĘPNEJ
Wyjazd do niemiec, 2016r..
Krajowe Centrum Europass
CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA
Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Morawicy
Prowadzonych przez MIASTO BIAŁYSTOK na rok szkolny 2017/2018
Informacja o maturze w 2018 roku
PROJEKT EDUKACYJNY W GIMNAZJUM STO KATOWICE
W roku szkolnym 2014/2015 szkoła realizowała różne zadania związane z szeroko pojętą promocją zdrowia, które uwzględniały przyjęty cel dotyczący dostrzegania.
Zasady zdrowego odżywiania
kształcących w zawodach
Job-shadowing Alcazar de San Juan, Hiszpania 07/11/17-10/11/17
Szkoły Branżowe w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Wolinie
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo
Reforma Edukacji
Wycieczka po Swarzędzu
Rekrutacja do szkół ponadgimnazjalnych
Egzamin ucznia klasy ósmej
PKO Bank Polski SA Warszawa 2012
Egzamin ósmoklasisty 2019.
Systemy edukacji.
Staże europejskie drogą do sukcesu
VI LO Szczecin, wrzesień 2016 r.
Projekt edukacyjny w gimnazjum
BIZNES DLA SZKÓŁ SZKOŁY DLA BIZNESU
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków
JĘZYK NIEMIECKI W OBROCIE GOSPODARCZYM – 3 LETNIE STUDIA DUALNE www
Praktyki zawodowe - Niemcy
Miniprzedsiębiorstwo "Inspero"
Program Wspierania Uczniów w Wyborze Zawodu
TYDZIEŃ NIEMIECKI w SP7 z OI w Ełku.
Rekrutacja do szkół ponadgimnazjalnych 2019/2020
„Opracowanie przedmiotowego programu nauczania, ze szczególnym uwzględnieniem kształtowania kompetencji kluczowych u uczniów” Opracowanie Alina Szeloch.
odbudowa prestiżu kształcenia zawodowego
Szkoła podstawowa i co dalej?. Szkoła podstawowa i co dalej?
Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo EKSYMPEX przy LO im
OFERTA EDUKACYJNA na rok szkolny 2019/2020
Rozwijanie kompetencji kluczowych uczniów – szkolenia i doradztwo dla JST w województwie lubelskim Wsparcie kadry jednostek samorządu terytorialnego w.
E G Z A M I N GIMNAZJALNY.
Mini przedsiębiorstwo
KRAJOWY FUNDUSZ SZKOLENIOWY
Zespół Szkół Ogólnokształcących Nr 1 w Opolu
HARMONOGRAM DZIAŁAŃ KANDYDATA DO SZKOŁY PONADPODSTAWOWEJ w ramach elektronicznej rekrutacji do szkół ponadpodstawowych w roku szkolnym 2018/2019 KLASY.
Zapis prezentacji:

Maria Marianna Natalia Karolina Piotr Pani Krystyna Karolina ZAPRASZAMY

NA WIZYTĘ PO TURYNGII Z NASZĄ GRUPĄ 

ZDJĘCIE GRUPOWE Z OPIEKUNEM GRUPY PANIĄ KRYSTYNĄ KAIM

Nie rozumiem  Pan tłumacz

W Niemczech występuje dualny system kształcenia tzn W Niemczech występuje dualny system kształcenia tzn. że uczeń uczy się w zakładzie pracy i szkole zawodowej . Edukacje ucznia finansuje przedsiębiorstwo -praktyka jest płatna . Każdy niemiecki land ma swój ramowy plan nauczania . Rok szkolny jest RUCHOMY (uczeń nie ma wakacji , ale ma prawo do urlopu)

Ciekawostki : Niemiecka ocena „1” odpowiada naszej „6”. Egzamin praktyczny kucharza to wybór składników z tzw. „ koszyka”, przygotowanie menu składającego się z trzech potraw dla sześciu osób, sporządzenie ich oraz prezentacja. Uczniowie mają duże szanse na niemiecko-języcznym rynku pracy.

Nauczanie zawodu kucharz trwa około trzy lata Nauczanie zawodu kucharz trwa około trzy lata . Pierwszy rok obejmuje tematykę związaną z pracą w kuchni , w magazynie oraz serwis. Druga klasa to nauka o potrawach z produktów roślinnych, przekąskach, daniach zimnych i gorących, deserach oraz daniach a’la carte . W trzeciej klasie młodzież uczy się o bankietach , następstwie dań , kuchni regionalnej i obcej, odbywa się również tydzień tematyczny np. „Tydzień kaktusa”. Po 1.5 roku kucharze przystępują do egzaminu pośredniego (IHK), a na koniec zdają egzamin całościowy teoretyczny i praktyczny. Przyszli kucharze szlifują swoje umiejętności w bardzo dobrze wyposażonych pracowniach szkolnych, zakładach pracy oraz dodatkowo w Centrach Kształcenia Praktycznego.

Weimar- zwiedzanie miasta

Ratusz w Weimarze

Weimar

Wycinek naszej pracy z dwujęzycznej lekcji na temat: Vegetarians - all crazy freaks? Lacto –vegetabile Kost (niem.) Lacto-vegetarian diet (ang) Vegane Kost (niem.) Strict vegetarian diet ( ang.) Ovo-lacto vegetabile Kost (niem.) Ovo- lacto-vegetarian diet(ang.) Preferują : warzywa, owoce, produkty zbożowe, mleko i jego pochodne Preferują: warzywa, produkty zbożowe, orzechy Preferują: warzywa, jajka, mleko i jego pochodne Nie jedzą: mięsa Nie jedzą: mięsa, mleka, masła, jogurtów, Choroby, którym zapobiega wegetarianizm : miażdżyca, rak piersi, wysoki poziom cholesterolu we krwi, nadwaga, kamica nerkowa.

We wtorek zmagaliśmy się z dwujęzyczną lekcją w języku angielskim i niemieckim wspólnie z uczniami z niemieckiej szkoły . Tematem był wegetarianizm.

Kraj kawy- mieliśmy okazję uczestniczyć w lekcji o baristyce.

Trzeciego dnia obejrzeliśmy prezentację mięs oraz rozbiórkę półtuszy wołowej wykonywanej przez fachowca. Schweinefleisch - Wieprzowina Rindfleisch – Wołowina Lammfleisch - Jagnięcina Pferdefleisch - Konina Kalbfleisch - Cielęcina

Rozbiórka półtuszy wołowej tzw. PISTOLETU

Rajd po Erfurcie- restauracje Wirtshaus Christoffel Mercure Kaisersaal Zum Goldenen Schwan

 Erfurt

Czwartek- praca w kuchni- Rostbratwurst Czwartek- praca w kuchni- Rostbratwurst. Wspólnie z uczniami z Erfurtu przygotowywaliśmy niemieckie kiełbaski, które podaliśmy naszym kolegom i koleżankom na obiad.

A kiełbaski robiliśmy tak..  Składniki: mięso mielone chude i tłuste, jajka, mleko, przyprawy

Mieszanie mięsnej masy mielonej

Napełnianie osłonek mięsną masą mieloną

PRODUKT FINALNY 

WYCIECZKA DO CENTRUM KSZTAŁCENIA

TAK TWORZYLIŚMY PREZENTACJĘ

BARDZO DZIĘKUJEMY ZA MIŁE PRZYJĘCIE I WSPÓLNE, SPĘDZONE RAZEM CHWILE DANKE SCHӦN