ŚWIATOWY DZIEŃ WODY 23.03.2016.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Zasada zachowania energii
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
 Miąższość -grubość warstwy, kompleksu warstw lub innych struktur geologicznych, mierzona pomiędzy stropem a spągiem.  Barwa -zabarwienie gleby, a dokładnie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
WODA „ Bo źr ó dło rzeki wciąż bije i wybijać będzie swe wody na Ziemi dop ó ty - dop ó ki będzie trwać życie na Ziemi ”. Bez źr ó dła wody nie ma życia,
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
Przemiana chemiczna to taka przemiana, w wyniku której z kilku (najczęściej dwóch) substancji powstaje jedna nowa lub dwie nowe substancje o odmiennych.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Właściwości fizyczne: nie przewodzi prądu (czysta bez żadnych zanieczyszczeń), ma dłużą pojemność cieplną tzw. może magazynować ciepło, ma dłużą pojemność.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Woda Cud natury.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
2.27 Anabolizm i katabolizm
Przygotowały: Basia Wojtal i Róża Stangreciak kl. II c.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Dzień Ekologii Dnia 26 maja 2009r. w naszej szkole odbył się Dzień Ekologii, nasza klasa II „D” dostała za zadanie odwiedzić Zakład Doświadczalny Instytutu.
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Napoje mające na celu uzupełnienie poziomu wody i elektrolitów wydzielanych z organizmu w procesie wydzielania potu, a także uzupełnienie witamin i soli.
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Rodzaje i źródła zanieczyszczeń wód naturalnych Adrian Andrzejczyk Klasa II „b”
Rośnie góra śmieci!!. Menu  1.Jak jest pojemność standardowych pojemników na śmieci w Twoim miejscu zamieszkania? Jak często są opróżnianie?  2. Ile.
prezentacje wykonała Aleksandra Kuchta Vi a
WODA Woda czyli tlenek wodoru to związek chemiczny o wzorze H 2 O, występujący w ciekłym stanie skupienia. Gdy występuje w stanie gazowym nazywa się parą.
Prezentacja LATO. Bocian biały Foka szara Ropucha paskówka.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Wody mineralne i lecznicze
Izabela Trzybińska kl. VI A
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Woda źródłem życia.
Zasoby i zużycie wody w Polsce i NA ŚWIECIE
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Ruch to zdrowie.
WPŁYW ZANIECZYSZCZENIA ŚWIATŁEM
Jak oddychamy?.
Obieg wody w przyrodzie
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Jak oszczędzać wodę?.
Analiza mapy barycznej – g UTC
Promnice, Zameczek Myśliwski
Adsorpcja faza stała/ gazowa lub ciekła faza ciekła/ gazowa lub ciekła
Aspekt edukacyjny normalizacji w ochronie środowiska
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Globalne ocieplenie Ziemi
Nie truj sąsiada! Nie dla smogu.
Zapis prezentacji:

ŚWIATOWY DZIEŃ WODY 23.03.2016

Co to jest woda słodka? Słodka woda to woda w strumieniach, jeziorach, rzekach i deszczu. Woda pokrywa 70% powierzchni Ziemi. Zaledwie 1% wody na świecie jest na tyle czysty, że nadaje się do picia i jest łatwo dostępna w większości państw. Woda to związek chemiczny o wzorze sumarycznym H2O.

Najważniejsze składniki mineralne w wodzie. Magnez (Mg). Brakuje go właściwie wszystkim. Dzienne zapotrzebowanie to około 300 mg, a brakuje go zwykle 30%. Sód (Na) Sód (Na). W czasie upałów, kiedy się intensywnie pocimy tracimy bardzo duże ilości sodu. Ubytek ten powinniśmy uzupełniać wodą zawierającą nawet do 1000mg sodu. Ubytek soli bardzo osłabia organizm, powodując omdlenia. Wapń (Ca) Wapń (Ca). Dzienne zapotrzebowanie jest duże i waha się między 800 a 1200mg. 800 a 1200mg. Dlatego powinniśmy pić wodę zawierającą wapń w ilości co najmniej 150 mg/l.

Rola wody w życiu człowieka. Woda w życiu człowieka pełni następujące funkcje: jest idealnym rozpuszczalnikiem, dzięki czemu stanowi środowisko dla wszystkich procesów życiowych, które przebiegają w organizmie, jest niezbędna do procesów przemiany materii, bierze udział jako substrat lub katalizator, reguluje ciepłotę ciała, usuwa z organizmu produkty toksyczne, zwilża błony śluzowe, gałkę oczną, zapewnia ruchomość stawów, pełni rolę środka transportu, rozprowadza, rozprowadza składniki organiczne i nieorganiczne po całym organizmie, przez układ krwionośny przepływa w ciągu doby od 5 do 8 tys. litrów wody

Skutki niedoboru i nadmiaru wody w organizmie. NIEDOBÓR WODY- doprowadza do szybkiego odwodnienia organizmu. Niedobór wody wielkości 10% masy ciała powoduje niewydolność fizyczną i psychiczną. Niedobór wody wielkości 20% masy ciała może spowodować śmierć. NADMIAR WODY- działa toksycznie zmniejszając ciśnienie osmotyczne i uszkadzając komórki.

Rola wody w życiu zwierząt. Woda to także świat zwierząt, które dzięki niej oddychają, utrzymują prawidłową homeostazę, uzupełniają pokarmy, uodparniają się na zmiany temperatury, ciecz ta jest płynnym środowiskiem niezbędnym do usuwania końcowych produktów przemiany materii oraz środkiem transportu wewnątrz ustrojowego.

Źródła i skutki zanieczyszczenia wody. Źródłem zanieczyszczeń wody jest składowanie śmieci, emisje CO2, chemikalia z rolnictwa detergenty w kanalizacji, śmieci. Skutkiem brudnej wody jest słabe zdrowie człowieka, szkody dla roślin i zwierząt oraz przerwanie łańcuchu pokarmowego, wysiłki ekonomiczne, aby zrekompensować zanieczyszczenia, ogromne zużycie energii, żeby posprzątać szkody spowodowane zanieczyszczeniami.

Zapotrzebowanie ludzi na wodę. Dzienne zapotrzebowanie to 2 litry wody na dobę. W czasie umiarkowanego wysiłku fizycznego to 3 litry wody na dobę. W czasie intensywnego sportu lub ciężkiej pracy fizycznej zapotrzebowanie to wzrasta do 4-5 litrów wody na dobę. Na przykład na 8-minutowy prysznic przeznaczamy około 62 litry wody, a na kąpiel w wannie około 80 litrów.

Wodne ciekawostki. 20 litrów wody wycieka w ciągu doby z nieszczelnego kranu w tempie 2 kropli na sekundę. Średnio czteroosobowa rodzina zużywa blisko pół tony wody dziennie (około 500 litrów) i produkuje taką samą ilość ścieków. W krajach o dużym zanieczyszczeniu wody używa się tzw. rurki życia, która oczyszcza zasysaną wodę z różnego rodzaju brudów. Do uzdatniania wody w skali przemysłowej służą zakłady filtrujące ciecz ze zbiorników wodnych, a następnie transportują ją do naszych domów.

Jakub Kobus kl.IID