Zacznij zdrowo jeść i bądź aktywny! – wygrasz zdrowie!

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Advertisements

Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży opracowanie mgr Aleksandra Cichocka prezentacja dr Lucyna Pachocka Instytut Żywności.
Składniki odżywcze.
1.31.Zasady prawidłowego odżywiania się. Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
stanów fizjologicznych.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
JADŁOSPISY DLA 10 LATKA Wykonali uczniowie klasy IV-VI.
Od ż ywiamy si ę zdrowo. Piramida ż ywienia PIRAMIDA ŻYWIENIA.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Menu – PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
BĄDŹ ODPORNY BĄDŹ ZDROWY
Zasady zdrowego żywienia
Zasady zdrowego żywienia
Kanapki w naszej szkole
Śniadanie daje Moc.
DLACZEGO WARTO ZDROWO SIĘ ODŻYWIAĆ?
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Wykład dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów, 45 minut
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
Witaminy Jakub Ignatowicz kl.3a Daniel Dąbrowski kl.3a
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Warsztaty Żywieniowe Temat: Zasady żywienia młodzieży aktywnej
Zapis prezentacji:

Zacznij zdrowo jeść i bądź aktywny! – wygrasz zdrowie! Ewelina Kucharska Trener personalna z dietetyką sportową MEN

Energia Niezbędna do prawidłowego rozwoju psychicznego i fizycznego, konkretniej mówiąc np. do utrzymania funkcji fizjologicznych, wzrostu oraz wszelkiej aktywności fizycznej związanej z codziennymi obowiązkami w domu/szkole oraz do uprawiania sportu, rekreacji i odpoczynku. Jedynym źródłem energii dla człowieka jest energia pożywienia, dlatego zbilansowana dieta u człowieka to podstawa zdrowia!

Dieta Dieta to nic innego jak sposób odżywiania. Powinna być dla każdego zbilansowana tak, aby dostarczała organizmowi wszystkich składników odżywczych niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Istotne jest również urozmaicenie diety. O tym, jakie produkty i w jakich ilościach powinniśmy spożywać przedstawia nam Piramida Zdrowia.

Białka Podstawowe strukturalne i funkcjonalne składniki każdej komórki ciała człowieka. Są niezbędne do rozwoju i procesu wzrastania młodych organizmów. Przeciwciała biorą udział w procesie odporności komórkowej organizmu. Pełnią funkcję transportującą tlen, żelazo, witaminę A.

Białka Są elementami kurczliwymi mięśni, biorą udział w naprawie tkanek. Uczestniczą w procesie widzenia. Uzupełniają straty azotu białkowego związane z funkcjonowanie organizmu: poceniem, złuszczaniem naskórka, wzrostem włosów/paznokci.

Zalecany udział procentowy białka Źródła białka w żywności Pełnowartościowe pochodzenia zwierzęcego Niepełnowartościowe pochodzenia roślinnego jaja mleko produkty mleczne mięso z ryb i drobiu białka nasion wszystkich roślin strączkowych, w tym soi i orzechów Zalecany udział procentowy białka FAO/WHO (2008) 10-15%

Zalecane spożycie białka Normy spożycia białka Grupa/płeć wiek Masa ciała Zalecane spożycie białka g/kg m. c./d Dzieci 4-6 7-9 19   27 1,10 Chłopcy 10-12 13-15 16-18 38 58 67 0,95 Dziewczęta 37 51 56

Tłuszcze Obejmują wszystkie lipidy w tkankach roślin i zwierząt. Są przede wszystkim źródłem energii z kwasów tłuszczowych: nasyconych, jednonienasyconych, wielonienasyconych oraz glicerolu. Źródło składników odżywczych (NNKT) Źródło witamin rozpuszczalnych w wodzie (A, D, E, K)

Ciekawostka Organizm człowieka zawiera od 5 kg do 20 kg triglicerydów. W organizmie osoby dorosłej tłuszcz zapasowy (przeciętnie 12 kg) jest źródłem zapasowej energii (około 110 000 kcal), co umożliwia przeżycie około 3 miesięcy bez pożywienia stałego.

Zalecany udział procentowy tłuszczów Źródła tłuszczów w żywności Nasycone kwasy tłuszczowe Nienasycone kwasy tłuszczowe produkty pochodzenia zwierzęcego tłuszcz zwierzęcy mleko mięso zwierząt przeżuwających Jednonienasycone kwasy tłuszczowe Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-6 i n-3 oliwa z oliwek oleje roślinne olej rzepakowy, słonecznikowy olej kukurydziany, sojowy, smalec Zalecany udział procentowy tłuszczów FAO/WHO (2008) 20-35%

Zalecane spożycie tłuszczów Normy spożycia tłuszczów Grupa/płeć wiek Masa ciała Zalecane spożycie tłuszczów g/d Dzieci 4-6 7-9 19 27 31 do 54 36 do 82 Chłopcy 10-12 13-15 16-18 38 53 67 46 do 107 58 do 136 64 do 152 Dziewczęta 40 do 93 47 do 109 48 do 113

Węglowodany Główną funkcją jest udział w przemianach energetycznych. Uczestniczą w regulacji procesów sytości i głodu. Wpływają na poziom glukozy i insuliny we krwi. Pełnią funkcję immunomodulujące, wpływają na wchłanianie wapna. Dostarczają ok 40 – 80% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Źródłem energii dla organizmu jest glukoza dostarczana z węglowodanami pożywienia.

Zalecany udział procentowy węglowodanów Źródła węglowodanów w żywności Glukoza i fruktoza Węglowodany w diecie owoce soki owocowe niektóre warzywa produkty zbożowe (kasze, pieczywo, płatki) ziemniaki rośliny strączkowe warzywa korzeniowe i bulwiaste Sacharoza napoje słodycze ciasta Laktoza mleko matki Zalecany udział procentowy węglowodanów FAO/WHO (2008) 50-70% w tym 10-20% cukry

10 zasad prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży (część Piramidy) Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie. Bądź codziennie aktywny fizycznie – ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę. Źródłem energii w diecie powinny być produkty znajdujące w podstawie piramidy. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych: jogurty,kefiry Ograniczaj spożycie słonych produktów.

10 zasad prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży (część Piramidy) Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy mięso, jaja, ryby. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.

Żywienie dzieci i młodzieży (wiek szkolny) Na negatywne skutki nieprawidłowego żywienia najbardziej narażone są dzieci! Niedożywienie Otyłość Niedobory energetyczno - białkowe prowadzą do zahamowania rozwoju fizycznego, intelektualnego, upośledzenia funkcji poznawczych. Występuje ryzyko braku akceptacji wśród dzieci. Wpływa negatywnie na zdrowie i rozwój nie tylko w okresie dzieciństwa, ale i w dorosłym życiu, zwiększając ryzyko rozwoju przewlekłych chorób niezakaźnych i niepełnosprawności. Czworo z pięciu otyłych nastolatków pozostaje otyłymi w życiu dorosłym 

Przykładowe Menu dla dziecka (10 -12 lat - ok 2250 kcal) Do stworzenia przeliczników dla niżej wymienionych grup wiekowych, przyjęto umiarkowaną aktywność fizyczną oraz równy rozkład płci (stosunek dziewcząt do chłopców 1:1). Normy na energię i wartość energetyczna obiadu: wiek 7-9 lat – 1800 kcal/dzień; 540 kcal wiek 10-12 lat – 2250 kcal/dzień; 675 kcal wiek 13-15 lat – 2700 kcal/dzień; 810 kcal wiek 16-18 lat – 2950 kcal/dzień; 885 kcal

PONIEDZIAŁEK Śniadanie II śniadnie Obiad Podwieczorek Kolacja Jajko na twardo w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem. Sos: jogurt naturalny, ogórek kwaszony, szczypiorek. Kanapka: grahamka, masło, schab pieczony, pomidor, sałata. Kakao: mleko, kakao, miód. II śniadnie Racuszki karotki: maka pszenna, jajko, marchew lub dynia, kefir, morele, olej rzepakowy, przyprawy. Obiad Zupa szpinakowa z ziemniakami: włoszczyzna,szpinak świeży, masło, śmietana, ziemniaki, przyprawy. II danie: spaghetti z sosem warzywno - mięsnym: makaron pełnoziarnisty, mięso mielone, marchew, groszek zielony, pomidory, przyprawy. Owoc banan. Kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek Twarożek ziołowy: ser twarogowy, jogurt naturalny, rzeżucha, natka pietruszki. Kanapka: grahamka, masło, szynka z indyka, pomidor, sałata. Napar z herbaty owocowej. Kolacja Budyń waniliowy z owocami: mleko 3,2%, skrobia ziemniaczana, maliny, bana, wanilia. Woda.

WTOREK Śniadanie II śniadnie Obiad Podwieczorek Kolacja Kanapka z jajecznica: bułka wieloziarnista, jajecznica na parze, szczypiorek. Sałatka: papryka czerwona i zółta, pomidor, jogurt naturalny, przyprawy. Kawa zbożowa. II śniadnie Owoce i warzywa: gruszki, marchew. Obiad Zupa krem z dyni z pestkami dyni i słonecznika: dynia, marchew, ziemniaki, śmietana, pestki dyni, imbir. II danie, kotleciki drobiowe panierowane w otrębach: mięso z piersi kurczaka, bułka, jajko, cebula, otręby pszenne, przyprawy, olej rzepakowy, ziemniaki, koperek, surówka z kapusty: kapusta, jabłko, marchwe, szcypiorek. Kompot z owoców mieszanych. Owoc winogrona. Kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek Mufiny z marchwia: maka pszenna pełnoziarnista, jogurt naturalny, marchwe, jabłko, płatki owsiane, jajko, olej rzepakowy. Napar z herbaty zielonej, cytryna. Kolacja Ryż z jabłkami i cynamonem: ryż, mleko, masło, bułka tarta, jabłko, rodzynki, cynamon. Woda.

ŚRODA Śniadanie II śniadnie Obiad Podwieczorek Kolacja Bułka z ziarnami, masło,twarożek: ser twarogowy półtłusty, jogurt naturalny, rzodkiewka, szczypiorek. Napój: kakao, mleko 3,2%, kakao, miód. II śniadnie Kasza jagana zapiekana z jabłkami: kasza jaglana, jablko, mleko, masło, bułka tarta. Obiad Zupa kalafiorowa: włoszczyzna, kalafior świeży, ziemniaki, śmietana, koperek, przyprawy. II danie, makaron ze świeżymi pomiadorami i pesto bazyliowym: makaron pełnoziarnisty, pomidor, pesto: bazylia, oliwa z oliwek, czosnek, do posypania ser twardy drobno starty. Owoc mandarynka.Kompot z owoców mieszanych. Podwieczorek Ciasto drożdżowe, melon. Napój: kawa zbożowa, mleko 3,2%, kawa zbożowa. Kolacja Pieczywo mieszane, papryka czerwona, humus: ciecierzyca gotowana, sezam, czosnek, oliwa z oliwek, sok z cytryny. Napar herbaty owocowej.

CZWARTEK Śniadanie II śniadnie Obiad Podwieczorek Kolacja Musli z orzechami: mleko, musli z orzechami. Kanapka: bułka wieloziarnista, masło, wędlina z kurczaka, pomidory koktajlowe, sałata, przyprawy. Napar z herbaty, cytryna, miód. II śniadnie Jogurt naturalny z owocami. Obiad Zupa: porowo - ziemniaczana: włoszczyzna, por, ziemniaki, masło, śmietana, natka pietruszki, przyprawy. II danie; udko z kurczaka pieczone, brokuł, przyprawy, ziemniaki, koperek, surówka: marchew, jabłko, pomarańcza, jogurt naturalny. Owoc grejpfrut. Kompot z mieszanych owoców. Podwieczorek Kasza jaglana z owocami: kasza jaglana, mleko, maliny, gruszka, rodzynki, masło, cynamon. Napar z herbaty, cytryna, miód. Kolacja Zimowe naleśniki: maka gryczana i pszenna, mleko, jajko, masło, mus jabłkowo - gruszkowy, do posypania siemie lniane. Kakao: mleko, kakao, miód.

PIĄTEK Śniadanie II śniadnie Obiad Podwieczorek Kolacja Kanapka: grahamka, masło, szynka wieprzowa, ser żółty. Sałatka jarzynowa: marchewka, korzeń pietruszki, ziemniaki, jabłko, groszek zielony, seler korzeniowy, ogórek kwaszony, sos - 1/2 żółtka gotowanego, jogurt naturalny, przyprawy. Napar z herbaty, cytryna, miód. II śniadnie Jogurt naturalny z orzechami. Obiad Zupa z czerwonej soczewicy: włoszczyzna, soczewica czerwona, sok pomdorowy, mozzarella, przyprawy. II danie; kotlety z jajek: jajko, bułka tarta, masło, natka pietruszki, olej rzepakowy, przyprawy, ziemniaki, koperek, surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów. Sok pomarańczowo - marchwiowy. Podwieczorek Racuszki z ryżem: maka pełnoziarnista, jogurt naturalny, ryż, jajko, olej rzepakowy. Napój: koktaj mleczno - owocowy: kefir, kiwi, banan. Kolacja Kanapki z kolorowymi pastami: chleb mieszany, pasta zielona: brokuł gotowany, ser typu feta, przyprawy; pasta czerwona: ser twarogowy, pomidory suszone, przyprawy. Herbata owocowa.

SOBOTA Śniadanie II śniadnie Obiad Podwieczorek Kolacja Płatki z mlekiem: mleko 3,2%, płatki jęczmienne, suszona żurawina. Kanapka: bułka orkiszowa, masło, pasztet warzywny, papryka, pomidor, sałata. Napar z herbaty owocowej. II śniadnie Sałatka owocowa: banan, pomarańcza, jabłko, kiwi, płatki migdałowe, jogurt typu grecki. Napar z herbatki owocowej. Obiad Zupa krupnik z kaszy pęczak: włoszczyna, kasza pęczak, ziemniaki, masło, koper, przyprawy. II danie: knedle ze śliwkami, ziemniaki, maka pszenna, jajko, śliwki, jogurt naturalny typu grecki. Owoc brzoskwinia. Woda z pomarańcza. Podwieczorek Deser jogurtowo - owocowy: mus truskawkowy, truskawi mrożone, jogurt naturalny typu grecki, granola domowej roboty. Napar z herbaty owocowej. Kolacja Kanapka z pasta z pieczonych warzyw: bułka wieloziarnista, pasta; marchew, pietruszka, seler, oliwa z oliwek, sezam, natka pietruszki, przyprawy. Woda.

NIEDZIELA Śniadanie II śniadnie Obiad Podwieczorek Kolacja Owsianka z owocami suszonymi: mleko, płatki owsiane, rodzynki. Kanapka: chleb razowy, masło, schab pieczony, pomidor, rzerzucha, sałata. Napar z herbaty, cytryna, miód. II śniadnie Babka z kaszy mannej z sosem truskawkowym: mleko, kasza manna, truskawki mrożone, jajko, rodzynki, masło. Obiad Zupa jarzynowa: cukinia, marchew, ziemniaki, fasolka, seler naciowy, cebula, przyprawy. II danie; gulasz wołowy; mięso wołowe, cebula, marchew, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, przyprawy. Kasza pęczak, surówka: kapusta kwaszona, marchew, jabłko, olej słonecznikowy, przyprawy. Mandarynka. Woda. Podwieczorek Trufle owsiane: mleko, płatki owsiane, masło, miód, kakao, rodzynki, płatki migdałowe, cynamon. Kiwi. Napój mleko 2%. Kolacja Zupa mleczna: mleko 2%, płatki jaglnae, ślwiki, cynamon. Chleb pełnoziarnisty, serek homogenizowany, rzodkiewka, roszponka. Napar z owocowej herbaty.

Prawidłowa kompozycja na talerzu

Styl życia... Poza żywieniem, zdrowie jest też wynikiem stylu życia tj. wzorców codziennych zachowań człowieka, determinowanego czynnikami społeczno-kulturowymi i cechami osobowymi. Ważne są również: aktywność fizyczna, odpowiednia długość i jakość snu, unikanie stresu.

ENDOMONDO I MYFITNESS PAL Aplikacje sportowe, które umożliwiają rozwój świadomości naszego stylu życia. Zacznij zdrowo jeść i bądź aktywny! – wygrasz zdrowie!