TALENT DO NIEMARNOWANIA ŻYWNOŚCI

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Advertisements

Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
ŚREDNIOWIECZE A DZISIEJSZE CZASY. PODZIAŁ NA GRUPY SPOŁECZNE KIEDYŚ DZISIAJ -chłopi -bezdomni -mieszczanie/rzemieślnicy -normalni ludzie -szlachta/duchowni.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Odwieczne miejsce pożywienia, miejsca na pikniki – cudowne, miejsca na spędzanie wolnego czasu, miejsca od smogu czyste, to są właśnie lasy rybnickie.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czy wiesz, że?... INTERNET …TO JEST SPIS TREŚCI NIEBEZPIECZEŃSTWO SPOŁECZNOŚĆ INTERNETOWA DZIECKO W INTERNECIE ZAUFANE STRONY INTERNETOWE WIRUSY.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
Mądre rady na odpady! Prezentacja symboli, które ułatwiają dokonywanie właściwych wyborów podczas zakupów, poszczególne znaki nam to ułatwią.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE ! Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo V LO im. JPII Znajdziesz nas na
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
„SKRZATY” Chcesz wiedzieć, czym „Skrzaty” zajmowały się w STYCZNIU? Sam zobacz, jak u nas wesoło… Prezentacja została stworzona dla dzieci i rodziców z.
Ankieta na temat odżywiania się i uprawianej aktywności fizycznej uczniów naszej szkoły.
Przygotowała Dominika Karpińska - psycholog. Nie każdy ból dorastania jest depresją, ale też nie każdy można zbyć wzruszeniem ramion i stwierdzeniem;
5 kwietnia 2016 r. (wtorek) część 1. – język polski i matematyka – godz. 9:00 (80 minut – arkusz standardowy lub 120 minut – czas wydłużony) część 2. –
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
Historyczne atrakcje, światowej klasy wydarzenia kulturalne, globalna mega gwiazda FC Barca, niekończąca się rozrywka oraz ekskluzywne zakupy to tylko.
„ŚNIADANIE DAJE MOC” -wspólne przygotowanie i zjedzenie II śniadania w Szkole Podstawowej im. Stanisława Rosponda w Żyrowej klasa III.
Budżet rodzinny Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Definiowanie i planowanie zadań typu P 1.  Planowanie zadań typu P  Zadania typu P to zadania unikalne służące zwykle dokonaniu jednorazowej, konkretnej.
OCHRONA NADLEŚNICTWA CHRZANÓW LEŚNIK TO BARDZO WAŻNY ZAWÓD. DLACZEGO? TO BARDZO PROSTE PYTANIE. OTÓŻ BEZ NICH NA ŚWIECIE BYŁOBY O WIELE MNIEJ GATUNKÓW.
Rodzinne spotkanie Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Fast Food Agata Nikonowicz i Aleksandra Bartkowiak.
Poświęć na tę lekturę 3 minuty. Jest bardzo ładna!
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU.
Ankieta dotycząca sposobu żywienia i aktywności fizycznej – raport.
Potrzeba jednej godziny byś poznał jego talenty.
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
im. MARII KONOPNICKIEJ w WIETLINIE
Przechowywanie żywności
Temat: Jesteśmy sobie potrzebni – słów kilka o bioróżnorodności.
Internet to nie tylko gry
Dlaczego śniadania są takie ważne?
ZASADY „ZIELONEGO KONSUMENTA”
Bezpieczeństwo w sieci
Skup się, wybierz dobrą odpowiedz
Ping – pong dla jednego gracza
Zasady zdrowego odżywiania
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Jeśli miałbyś umrzeć przede pierwszy...
“Przemyśl to ...” Kliknij myszkę by oglądnąć slajdy ...
Intense.
Pamiętajcie! Każdy z nas powinien znać swoje prawa!
Twoje własne życie podziękuje Ci za to.
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
Jeśli miałbyś umrzeć przede pierwszy...
o których prawdopodobnie nie wiesz lub nie myślisz:
Słów kilka o marnowaniu żywności
Duchowa adopcja Dzieci dzieciom.
Informacje ogólne. Informacje ogólne Ile odpadów wytwarzamy w ciągu roku?
Duchowa adopcja Dzieci dzieciom
Informacje ogólne. Informacje ogólne Ile odpadów wytwarzamy w ciągu roku?
Zapisy na dyżur wakacyjny do oddziałów przedszkolnych
Zapis prezentacji:

TALENT DO NIEMARNOWANIA ŻYWNOŚCI WYKONAŁA: KLAUDIA KRÓLIKOWSKA

Czy wiesz ile żywności marnuje się w Polsce i na świecie?

MARNOWANIE ŻYWNOŚCI TO PROBLEM GLOBALNY!!! Na świecie marnuje się 1/3 wyprodukowanej żywności. To aż 1,3 mld ton żywności. Ilość marnowanej żywności: W Polsce: 9 MLN TON W Europie: 89 MLN TON

Razem możemy to zmienić!!!

Niemarnowanie żywności mogłoby rozwiązać problem głodu na świecie. Wiele krajów marnuje nadmiar żywności. Zaś w innych krajach panuje głód.

50% 29% 33% 26% Czy wiesz co marnujemy? Pieczywo Wędliny Warzywa Owoce Ziemniaki 29% Wędliny 33% Warzywa Owoce 26%

Dlaczego najczęściej marnujemy? Przegapienie przydatności do spożycia. Zbyt duże porcje posiłków. Zła jakość produktu lub niewłaściwe przechowywanie.

Co zrobić żeby nie marnować? Oto kilka pomysłów 

Planuj swoje posiłki i zakupy! Przed wyjściem na zakupy: Zaplanuj posiłki, jeśli kupujesz w dużych sklepach planuj na tydzień, jeśli w małych to na 2-3 dni. Sprawdź, czy posiadasz wszystkie składniki do przyrządzenia potraw.

Planuj swoje posiłki i zakupy! Przed wyjściem na zakupy: Sporządź listę zakupów :} Kupuj tyle, ile wymaga przepis. Weź pod uwagę ile jesteś w stanie zjeść. Sprawdź, czy już wcześniej nie kupiłeś tego produktu?

Prawidłowo rozmieść produkty w lodówce. Nie w każdym miejscu w lodówce panuje taka sama temperatura. Odpowiednio rozmieszczając produkty, przedłużysz maksymalnie ich trwałość. Pieczywo, kaszę oraz produkty suche przechowujemy poza lodówką, w temperaturze pokojowej.

Kilka sposobów, aby nie wyrzucać pożywienia Niedojedzony posiłek wcale nie musi się zmarnować. Jest mnóstwo sposobów na przyrządzenie pysznego dania, z tego co nam zostało wczoraj na stole!

Lubisz grzanki, albo zapiekanki Lubisz grzanki, albo zapiekanki? Czy wiesz, że najlepsze są te zrobione ze starszego pieczywa?

Kopytka to idealne danie, jeśli zostały Ci ziemniaki z wczorajszego obiadu.

Jeżeli zostały Ci skrawki wędlin z kilku dni, to wystarczy, żeby zrobić pyszne leczo.

Jeżeli po przyjęciu np. z okazji urodzin lub imienin, zostało Ci dużo potraw, których nie zjedli goście, to niektóre z nich możesz zamrozić, np.: bigos, gołąbki, różnego rodzaju potrawki.

Sprawdzaj często datę ważności produktów, które masz w lodówce Sprawdzaj często datę ważności produktów, które masz w lodówce. Zjedz najpierw te, które mają krótszy termin przydatności do spożycia.

Nadmiar paczkowanego jedzenia przekaż Bankom Żywności. Podziel się z innymi!!! Jeśli dostaniesz za dużo kanapek do szkoły, podziel się ze swoimi kolegami lub koleżankami. Jeśli Twoja rodzina zrobiła niedzielnego grilla, po którym zostało mnóstwo jedzenia, zaproś znajomych na „wyżerkę”. Nadmiar paczkowanego jedzenia przekaż Bankom Żywności.

PRZEDŁÓŻ ŻYCIE SEZONOWYM PRODUKTOM!!!

SUSZENIE Wiele warzyw i owoców możesz ususzyć i cieszyć się nimi zimą. Suszone warzywa i grzyby to świetny dodatek do zimowych zup. Z suszonych owoców możesz za to zrobić pyszne, naturalne musli. Nie pozwól, by owoce na drzewie w twoim ogrodzie zostały i się zmarnowały!!!

KISZENIE Smak domowych kiszonych ogórków babci zna każdy. Domowa kiszona kapusta jest nie mniejszym rarytasem.

MROŻENIE Miewacie zimą ochotę na świeże truskawki lub inne owoce? Te, których nie dacie rady zjeść latem, zapakujcie w woreczki i wstawcie do zamrażalnika. Kupiliście za dużo chleba? Wrzuć jeden bochenek do zamrażalnika, a kiedy będzie potrzeba odgrzej go w piekarniku. Będzie ciepły i chrupiący, niczym prosto z piekarni.

Nie marnuj jedzenia i nie wyrzucaj nawet resztek z obiadu Nie marnuj jedzenia i nie wyrzucaj nawet resztek z obiadu! Jeżeli masz zwierzątko na pewno chętnie zje, a jeśli nie, to pomyśl o bezdomnych kotach i psach, których wokół nas jest wiele.

KONIEC