Dlaczego śniadania są takie ważne?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Advertisements

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
1.31.Zasady prawidłowego odżywiania się. Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
PROWADZIMY ZDROWY STYL Ż YCIA Dobre rady zwi ą zane z prawid ł owym stylem ż ycia.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Produkty zbożowe – podstawa diety Anna Różyk. Prawidłowe żywienie Dostarczenie organizmowi energii i wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiedniej.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Ankieta na temat odżywiania się i uprawianej aktywności fizycznej uczniów naszej szkoły.
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU.
Zdrowy styl życia Weronika Kufel.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Zasady zdrowego żywienia
Kanapki w naszej szkole
Śniadanie daje Moc.
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Wykład dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów, 45 minut
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Warsztaty Żywieniowe Temat: Zdrowie w porcji
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Wyniki ankiety nt. odżywiania przeprowadzonej w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Rudach w dniu 8 września 2015 roku Oprac. Marta Depta.
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Warsztaty Żywieniowe Temat: Zasady żywienia młodzieży aktywnej
Zapis prezentacji:

Dlaczego śniadania są takie ważne? Stawiam na śniadanie Dlaczego śniadania są takie ważne?

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia Znajduje to poparcie w mądrościach ludowych: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” „Rano jedz jak król, w południe jak książę, a wieczorem jak żebrak”

Znaczenie śniadania „Prowadząc badania nad sprawnością intelektualną u dzieci, naukowcom udało się wykazać, że pominięcie pierwszego posiłku dnia prowadzi do większej ilości błędów w testach,  które wymagały rozwiązania szeregu problemów – niż u dzieci, które normalnie zjadły śniadanie. Także różne testy o charakterze edukacyjnym, prowadzone z udziałem młodych dorosłych,  również wykazały gorsze wyniki  w grupie, która nie zjadła śniadania, w porównaniu z osobami, które   zjadły posiłek przed eksperymentem.” Źródło: „Żywność a sprawność umysłowa” Współczesna Żywność 05/2000 na www.eufic.org

Pierwsze śniadanie pierwszy posiłek po nocnym odpoczynku; powinien to być posiłek różnorodny; pomijanie pierwszego śniadania przyczynia się do spadku efektywności pracy, czyli zmęczenia i uzyskiwania gorszych wyników w nauce, wynika to z niskiego poziomu glukozy we krwi, która jest pożywieniem dla mózgu; węglowodany złożone są cennym źródłem energii i glukozy, po ich spożyciu poziom glukozy we krwi podnosi się powoli dostarczając energii na długi czas;

Pierwsze śniadanie w zależności od ilości spożywanych posiłków w ciągu dnia śniadanie powinno dostarczać różną ilość energii: jeżeli jemy 3 posiłki w ciągu dnia: 30-35% energii; jeżeli jemy 4-5 posiłków w ciągu dnia: 25-30% energii; podstawą powinny być produkty zbożowe, szczególnie pełnoziarniste (płatki owsiane, kasze) z dodatkiem mleka lub mlecznych napojów fermentowanych (jogurt, kefir, maślanka) powinno dostarczać niewielkich ilości: pełnowartościowego białka (ser, jaja, wędliny, ryby); tłuszczu; mieszanego pieczywa NALEŻY PAMIĘTAĆ O OWOCACH I WARZYWACH!

Przykładowe śniadanie Owsianka na mleku z suszonymi morelami; Kanapka z grahamki z serem żółtym i warzywami (ogórek, sałata); Herbata owocowa;

Drugie śniadanie Mózg podczas wytężonej pracy – nauki, pochłania naprawdę dużo energii, dlatego odżywcze drugie śniadanie jest absolutnie niezbędne. Odżywcze, czyli zawierające składniki, które „nakarmią” mózg i cały organizm. Nie powinny to być zatem np. słodycze, bowiem ich spożywanie powoduje szkodliwe dla mózgu duże skoki poziomu glukozy we krwi. Co zatem przygotowywać?

Drugie śniadanie szczególnie ważne w przypadku dzieci i młodzieży oraz osób, które jedzą obiad w późnych godzinach popołudniowych; powinno się składać z produktów dość trwałych: pieczywo pełnoziarniste; sery żółte; wędliny; warzywa; owoce; napoje; nie koniecznie musi być to tradycyjna kanapka!!! powinno dostarczać 5-10% energii w ciągu dnia;

Przykładowe drugie śniadanie Sałatka makaronowa 3 rzodkiewki Kiwi Jabłko Orzechy laskowe Woda niegazowana Sok owocowy Kanapka z twarożkiem ziołowym LUB

Drugie śniadanie Więcej przepisów na ciekawe zdrowe śniadania można znaleźć na stronie: www.aktywniepozdrowie.pl Przepisy na 4 pory roku: śniadania do szkoły