WYKŁAD: Jak żyć zdrowo? PROWADZĄCY: Iwona Nędzi – Trener Wellness ORGANIZATOR : LGD,, WSPÓLNY TRAKT” Skaryszew 5 grudzień 2013r
Dlaczego tak ważne jest, abyśmy rozumieli znaczenie odżywiania? 2
WSPÓŁCZESNE ODŻYWIANIE Polskie statystyki 180 tys/rok umiera na choroby sercowo-naczyniowe (493 dziennie) 70 tys/rok umiera na nowotwory (192 dziennie) 2 mln choruje na cukrzycę 10 mln ma alergie (25%) 65% mieszkańców Polski ma nadwagę w tym 43% ma otyłość 75% polskich mężczyzn ma nadwagę lub otyłość 50% Polek ma nadwagę lub otyłość ilość Polaków z nadwagą i otyłością rośnie o ponad 2% rocznie
WSPÓŁCZESNE ODŻYWIANIE Polskie statystyki Na choroby układu krążenia umiera 250 Polek dziennie (ponad 91 tys/rok) Dziesięć razy więcej kobiet dotkniętych jest chorobą wieńcową i udarem mózgu niż rakiem piersi! ¼ kobiet umierających na serce nie ukończyła 55. roku życia 1 mln osób rocznie hospitalizowanych jest z powodu chorób układu krążenia (m.in. nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, niewydolność serca), stanowi to 44% wszystkich hospitalizacji. Prawie wszyscy cierpimy z powodu przewlekłego zmęczenia!
Co się zmieniło od czasu kiedy pojawił się problem nadwagi i związanych z nią chorób? 5
Wielkie Wyzwanie na Odchudzanie 99% czasu istnienia na Ziemi jako gatunku, człowiek był myśliwym, zbieraczem i rolnikiem Przez miliony lat ewolucji człowiek wykształcił takie nawyki odżywiania, które pomagały mu przeżyć. Aby przeżyć, trzeba było zużywać dużo kalorii na znalezienie małokalorycznej żywności.. Wcześniej: dużo kalorii oznaczało przeżycie. Ludzie przywykli szukać kalorii i dlatego trudno nam dzisiaj walczyć z tym instynktownym zachowaniem. Dzisiaj: dużo kalorii zamieniło się w problem. 6
- - NORMA 1800-2500 kCal RZECZYWISTOŚĆ 2500-3000 kCal + + Wcześniej Wartość odżywcza Каloryczność Bilans wodny odżywiania NORMA 1800-2500 kCal RZECZYWISTOŚĆ 2500-3000 kCal Wg. danych IŻiŻ Wcześniej Aktywność fizyczna Spożycie żywności + - 200 kg żywności na roku Aktywność fizyczna Spożycie żywności + - 300 kg żywności na rok Dzisiaj 7
W ciągu ostatnich 20 lat styl życia diametralnie się zmienił: Jemy dużo więcej i dużo mniej się ruszamy. 8
Zwiększenie porcji 9
Producenci żywności proponują nam swoje produkty w nadmiarze. Przy tej ogromnej ilości i różnej jakości żywności praktycznie niemożliwe jest dokonanie właściwego wyboru. Staliśmy się ofiarami polityki reklamowej producentów i własnej niewiedzy. 10
11
Efekt: nadwaga i choroby 12
Główne czynniki wpływające na nasze zdrowie 1. geny 3. Stresy 2. Środowisko i gospodarka 8% 6% 11% 4. ODŻYWIANIE 75%
Zastanówmy się wspólnie, co dzisiaj wiemy o odżywianiu. 14
Mity о odżywianiu i odchudzaniu Spożywanie tłuszczów – główna przyczyna tycia 1.5% jogurt sprzyja tyciu bardziej niż jogurt o 0% zawartości tłuszczu Wszystkie kalorie w jednakowym stopniu sprzyjają tyciu W czasie diety powinno się jeść krakersy, chrupkie pieczywo np. ryżowe i marchew. Im mniej i rzadziej jesz tym więcej możesz schudnąć. 15
A więc, co wiemy o odżywianiu? Jak myślicie, na którym talerzu jest więcej kalorii i o ile? 16
Wartość energetyczna 17
Uwaga! Prawidłowa odpowiedź... 18
Wartość energetyczna 1100 kCal 400 kcal 19
Drugi przykład 20
Wartość energetyczna 21
Wartość energetyczna 600 kCal 300 kCal 22
Jeszcze jeden przykład: Wybór jedzenia 23
Wybór jedzenia Produkt kCal tłuszcz białko węgl. zł Kiełbaski z frytkami 604 63% 14% 23% 15,00 Indyk w warzywach 337 33% 55% 12% 18,00 24
I ostatni przykład 25
Zgadnijcie, które z tych ziemniaków są Zawartość tłuszczu w produktach (g tłuszczu w 200 g produktu) Gotowane Zgadnijcie, które z tych ziemniaków są najbardziej tłuste Pure pieczone frytki krokiety placki chipsy 26
pure - 3 pieczone - 16 frytki - 30 gotowane – 0.2 pure - 3 pieczone - 16 frytki - 30 krokiety - 36 placki - 40 chipsy - 78 27
Wniosek: nigdy nie dokładnie wiemy co jemy 28
Kontrolne ważenie i pomiary obwodów pomagają profesjonalnie prowadzić odchudzanie i zmianę indeksu masy ciała. 29
Celem naszego programu – poprawić Przeprowadzamy konsultację Bilans Formy, w ramach którego określimy podstawowe parametry Twojego organizmu wzrost, początkowa waga i obwody indeks masy ciała ( BMI) skład ciała ( % tłuszczu, mięśni szkieletowych) poziom wisceralnej ( brzusznej) tkanki tłuszczowej zapotrzebowanie na białko zapotrzebowanie kaloryczne w spoczynku (BMR metabolizm spoczynkowy) samopoczucie – kilka podstawowych parametrów Celem naszego programu – poprawić wszystkie parametry!! 30
Nasze przyrządy pomiarowe pomogą Ci śledzić własne postępy poparte faktami. 31
. Co to jest białko i na ile jest ważne dla naszego zdrowia i obniżenia wagi 32
Prawidłowe śniadanie. 33
dla zdrowia i kontroli wagi. Co pijemy. Woda, jej znaczenie dla zdrowia i kontroli wagi. 34
Nieosiągalne marzenie czyli czemu nie działają diety. 35
Wysoki indeks glikemiczny Wszystkie produkty, które składają się przede wszystkim z prostych węglowodanów, niezależnie od tego czy są słodkie czy nie, zamieniają się w cukier. Puste kalorie 4 st. łyżki cukru na 100 gr Wysoki indeks glikemiczny Rezultat: Choroby krajów rozwiniętych: Nadwaga, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe 36
Przemiana materii Optymalizacja przemiany materii dla intensywnego obniżenia wagi 37
A więc co robić, żeby optymalizować przemianę materii? Co spowalnia przemianę materii? Nadmiar prostych węglowodanów. Nadwaga: tkanka tłuszczowa ma zdecydowanie mniej intensywną przemianę materii niż mięsnie czy inne tkanki. Niedobór białka do regeneracji masy mięśniowej, która ma najszybszą przemianę materii. Niedobór witamin i minerałów, wchodzących w skład enzymów, przyspieszających rekacje Niedobór wody – wszystkie procesy przemiany materii zachodzą w środowisku wodnym Brak aktywności fizycznej A więc co robić, żeby optymalizować przemianę materii? 38
Złogi i samozatrucie organizmu. Jak pomóc organizmowi w oczyszczaniu? 39
Jak nie zgubić się w obfitości oferowanych nam produktów? Jak czytać etykiety? Bezpieczeństwo produktów Jak powinny wyglądać zdrowe produkty? 40
Jak robić zakupy? 41
Jedzenie poza domem: jak odwiedzać restauracje i nie tyć. 42
Aktywność fizyczna, energia i spadek wagi Aktywność fizyczna jest konieczna do spadku wagi, ale także do obniżenia stresu. Pozwala lepiej myśleć, poprawia nastrój i podnosi poziom energii. Dzięki niej łatwiej kontrolowac wagę, poziom cukru we krwi, przyspiesza przemianę materii, podtrzymuje zdrowie naczyń krwionośnych, kosci, mięsni. 43
Prawidłowe odżywianie a zdrowe serce 44
Własny system obronny organizmu. Wolne rodniki i antyoksydanty. 45
i dobre samopoczucie na całe życie Kontrola wagi i dobre samopoczucie na całe życie 46
Dziękuję za uwagę 47