WYKŁAD: Jak żyć zdrowo? PROWADZĄCY: Iwona Nędzi – Trener Wellness

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Advertisements

[Aleksander Dziedzic]
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
ODŻYWIANIE WEWNĘTRZNE
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
To nasz zespół. To nasz opiekun. Nasza szkoła Tu się uczymy i spotykamy.
O zdrowym odżywianiu i piramidzie żywienia
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
Światowy dzień żywności
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
DLACZEGO SUPLEMENTY DIETY są nam potrzebne ?
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
POLACY a problemy z masą ciała
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Dbaj o zdrowie, jak bogowie.
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
Zdrowy styl życia.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Zdrowe odżywianie.
BMI – WSKAŹNIK MASY CIAŁA
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Zasady Odżywiania.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Otyłość.
Prawidłowa waga człowieka
„W zdrowym ciele, zdrowy duch”
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Regularne i zdrowe odżywianie 
Zdrowy tryb życia.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Młodzieży zdrowie się należy!
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Wzrost występowania niewydolności serca
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

WYKŁAD: Jak żyć zdrowo? PROWADZĄCY: Iwona Nędzi – Trener Wellness ORGANIZATOR : LGD,, WSPÓLNY TRAKT” Skaryszew 5 grudzień 2013r

Dlaczego tak ważne jest, abyśmy rozumieli znaczenie odżywiania? 2

WSPÓŁCZESNE ODŻYWIANIE Polskie statystyki 180 tys/rok umiera na choroby sercowo-naczyniowe (493 dziennie) 70 tys/rok umiera na nowotwory (192 dziennie)‏ 2 mln choruje na cukrzycę 10 mln ma alergie (25%) 65% mieszkańców Polski ma nadwagę w tym 43% ma otyłość 75% polskich mężczyzn ma nadwagę lub otyłość 50% Polek ma nadwagę lub otyłość ilość Polaków z nadwagą i otyłością rośnie o ponad 2% rocznie

WSPÓŁCZESNE ODŻYWIANIE Polskie statystyki Na choroby układu krążenia umiera 250 Polek dziennie (ponad 91 tys/rok) Dziesięć razy więcej kobiet dotkniętych jest chorobą wieńcową i udarem mózgu niż rakiem piersi! ¼ kobiet umierających na serce nie ukończyła 55. roku życia 1 mln osób rocznie hospitalizowanych jest z powodu chorób układu krążenia (m.in. nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, niewydolność serca), stanowi to 44% wszystkich hospitalizacji. Prawie wszyscy cierpimy z powodu przewlekłego zmęczenia!

Co się zmieniło od czasu kiedy pojawił się problem nadwagi i związanych z nią chorób? 5

Wielkie Wyzwanie na Odchudzanie 99% czasu istnienia na Ziemi jako gatunku, człowiek był myśliwym, zbieraczem i rolnikiem Przez miliony lat ewolucji człowiek wykształcił takie nawyki odżywiania, które pomagały mu przeżyć. Aby przeżyć, trzeba było zużywać dużo kalorii na znalezienie małokalorycznej żywności.. Wcześniej: dużo kalorii oznaczało przeżycie. Ludzie przywykli szukać kalorii i dlatego trudno nam dzisiaj walczyć z tym instynktownym zachowaniem. Dzisiaj: dużo kalorii zamieniło się w problem. 6

- - NORMA 1800-2500 kCal RZECZYWISTOŚĆ 2500-3000 kCal + + Wcześniej Wartość odżywcza Каloryczność Bilans wodny odżywiania NORMA 1800-2500 kCal RZECZYWISTOŚĆ 2500-3000 kCal Wg. danych IŻiŻ Wcześniej Aktywność fizyczna Spożycie żywności + - 200 kg żywności na roku Aktywność fizyczna Spożycie żywności + - 300 kg żywności na rok Dzisiaj 7

W ciągu ostatnich 20 lat styl życia diametralnie się zmienił: Jemy dużo więcej i dużo mniej się ruszamy. 8

Zwiększenie porcji 9

Producenci żywności proponują nam swoje produkty w nadmiarze. Przy tej ogromnej ilości i różnej jakości żywności praktycznie niemożliwe jest dokonanie właściwego wyboru. Staliśmy się ofiarami polityki reklamowej producentów i własnej niewiedzy. 10

11

Efekt: nadwaga i choroby 12

Główne czynniki wpływające na nasze zdrowie 1. geny 3. Stresy 2. Środowisko i gospodarka 8% 6% 11% 4. ODŻYWIANIE 75%

Zastanówmy się wspólnie, co dzisiaj wiemy o odżywianiu. 14

Mity о odżywianiu i odchudzaniu Spożywanie tłuszczów – główna przyczyna tycia 1.5% jogurt sprzyja tyciu bardziej niż jogurt o 0% zawartości tłuszczu Wszystkie kalorie w jednakowym stopniu sprzyjają tyciu W czasie diety powinno się jeść krakersy, chrupkie pieczywo np. ryżowe i marchew. Im mniej i rzadziej jesz tym więcej możesz schudnąć. 15

A więc, co wiemy o odżywianiu? Jak myślicie, na którym talerzu jest więcej kalorii i o ile? 16

Wartość energetyczna 17

Uwaga! Prawidłowa odpowiedź... 18

Wartość energetyczna 1100 kCal 400 kcal 19

Drugi przykład 20

Wartość energetyczna 21

Wartość energetyczna 600 kCal 300 kCal 22

Jeszcze jeden przykład: Wybór jedzenia 23

Wybór jedzenia Produkt kCal tłuszcz białko węgl. zł Kiełbaski z frytkami 604 63% 14% 23% 15,00 Indyk w warzywach 337 33% 55% 12% 18,00 24

I ostatni przykład 25

Zgadnijcie, które z tych ziemniaków są Zawartość tłuszczu w produktach (g tłuszczu w 200 g produktu)‏ Gotowane Zgadnijcie, które z tych ziemniaków są najbardziej tłuste Pure pieczone frytki krokiety placki chipsy 26

pure - 3 pieczone - 16 frytki - 30 gotowane – 0.2 pure - 3 pieczone - 16 frytki - 30 krokiety - 36 placki - 40 chipsy - 78 27

Wniosek: nigdy nie dokładnie wiemy co jemy 28

Kontrolne ważenie i pomiary obwodów pomagają profesjonalnie prowadzić odchudzanie i zmianę indeksu masy ciała. 29

Celem naszego programu – poprawić Przeprowadzamy konsultację Bilans Formy, w ramach którego określimy podstawowe parametry Twojego organizmu wzrost, początkowa waga i obwody indeks masy ciała ( BMI) skład ciała ( % tłuszczu, mięśni szkieletowych) poziom wisceralnej ( brzusznej) tkanki tłuszczowej zapotrzebowanie na białko zapotrzebowanie kaloryczne w spoczynku (BMR metabolizm spoczynkowy) samopoczucie – kilka podstawowych parametrów Celem naszego programu – poprawić wszystkie parametry!! 30

Nasze przyrządy pomiarowe pomogą Ci śledzić własne postępy poparte faktami. 31

. Co to jest białko i na ile jest ważne dla naszego zdrowia i obniżenia wagi 32

Prawidłowe śniadanie. 33

dla zdrowia i kontroli wagi. Co pijemy. Woda, jej znaczenie dla zdrowia i kontroli wagi. 34

Nieosiągalne marzenie czyli czemu nie działają diety. 35

Wysoki indeks glikemiczny Wszystkie produkty, które składają się przede wszystkim z prostych węglowodanów, niezależnie od tego czy są słodkie czy nie, zamieniają się w cukier. Puste kalorie 4 st. łyżki cukru na 100 gr Wysoki indeks glikemiczny Rezultat: Choroby krajów rozwiniętych: Nadwaga, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe 36

Przemiana materii Optymalizacja przemiany materii dla intensywnego obniżenia wagi 37

A więc co robić, żeby optymalizować przemianę materii? Co spowalnia przemianę materii? Nadmiar prostych węglowodanów. Nadwaga: tkanka tłuszczowa ma zdecydowanie mniej intensywną przemianę materii niż mięsnie czy inne tkanki. Niedobór białka do regeneracji masy mięśniowej, która ma najszybszą przemianę materii. Niedobór witamin i minerałów, wchodzących w skład enzymów, przyspieszających rekacje Niedobór wody – wszystkie procesy przemiany materii zachodzą w środowisku wodnym Brak aktywności fizycznej A więc co robić, żeby optymalizować przemianę materii? 38

Złogi i samozatrucie organizmu. Jak pomóc organizmowi w oczyszczaniu? 39

Jak nie zgubić się w obfitości oferowanych nam produktów? Jak czytać etykiety? Bezpieczeństwo produktów Jak powinny wyglądać zdrowe produkty? 40

Jak robić zakupy? 41

Jedzenie poza domem: jak odwiedzać restauracje i nie tyć. 42

Aktywność fizyczna, energia i spadek wagi Aktywność fizyczna jest konieczna do spadku wagi, ale także do obniżenia stresu. Pozwala lepiej myśleć, poprawia nastrój i podnosi poziom energii. Dzięki niej łatwiej kontrolowac wagę, poziom cukru we krwi, przyspiesza przemianę materii, podtrzymuje zdrowie naczyń krwionośnych, kosci, mięsni. 43

Prawidłowe odżywianie a zdrowe serce 44

Własny system obronny organizmu. Wolne rodniki i antyoksydanty. 45

i dobre samopoczucie na całe życie Kontrola wagi i dobre samopoczucie na całe życie 46

Dziękuję za uwagę 47