„InnoGastro - Innovative Approach to Gastronomy in Vocational Schools"

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„Wszechstronne Wykształcenie – Lepsza Przyszłość”
Advertisements

Projekty systemowe wspierające kierunki zmian w kształceniu zawodowym
„E-podręczniki do kształcenia ogólnego”
Projekty realizowane w ZSP nr 2 w Siedlcach współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Po co ? Wprowadzenie standardów usług edukacyjno – szkoleniowych w Małopolsce jest niezbędne dla stworzenia spójnego i efektywnego systemu edukacji pozaformalnej.
WISE Women Integration and Skills for Entrepreneurship Warsztaty 30 czerwca 2006 Katarzyna Doliwa - OPI.
Międzynarodowa Konferencja Związku Miast: Bogatynia- Hradek-Zittau Mechatronika-Kształcenie Zittau 17 kwietnia 2008 r. Związek Miast Bogatynia- Hradek-Zittau.
Główne kierunki rozwoju edukacji Główne kierunki rozwoju edukacji w roku szkolnym 2010/2011.
Sieci Lifelong Learning Pomysł na …? Anna Atłas Gdańsk,
Budowanie wspólnoty uczących się MODUŁ VIII Sesja 8.1 Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego PROGRAM.
Projekt pt. współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, realizowany w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Rozwój Zasobów Ludzkich.
Departament Społeczeństwa Informacyjnego
MIĘDZYNARODOWY PROCES DYDAKTYCZNY CZYNNIKIEM WZROSTU KOMPETENCJI ZAWODOWYCH NAUCZYCIELA.
Program Comenius, jako jeden z czterech programów Unii Europejskiej Uczenie się przez całe życie, realizuje następujące akcje: – Dwustronne Partnerskie.
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego Szkolnictwo Wyższe i Nauka Priorytet IV Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Departament Wdrożeń i.
Rozwój, koordynacja, monitoring i ewaluacja dolnośląskiego systemu innowacji współfinansowany z EFS w ramach poddziałania POKL Rozwój, koordynacja,
Zadania Świętokrzyskiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli w Kielcach w ramach projektu Młodzieżowy Inkubator Przedsiębiorczości.
EDUKACJA ZAWODOWA W PRAKTYCE
Projekty systemowe i konkursowe realizowane przez Ministerstwo Edukacji Narodowej na rzecz kształcenia zawodowego i ustawicznego Katowice, 29 października.
DC Edukacja Centrum Szkoleń i Certyfikacji Komputerowych Innowacyjne formy oceniania z wykorzystaniem ICT Kartuzy, 12 listopada 2010.
Klub nauczyciela przedmiotów gastronomicznych
Partner w Projekcie Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania Katedra Zarządzania Miastem i Regionem.
Projekty transferu innowacji Leonardo da Vinci realizowane przez Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów Marcin Słowikowski.
Nowy program UE wspierający edukację, szkolenia, młodzież i sport na lata
Program Operacyjny Kapitał Ludzki
ERASMUS+ unijny program w dziedzinie kształcenia, szkoleń, młodzieży i sportu
Nowa jakość doskonalenia – wsparcie rozwoju szkół w powiecie mieleckim POWIAT MIELECKI / CENTRUM KSZTAŁCENIA PRAKTYCZNEGO I DOSKONALENIA NAUCZYCIELI Wspomaganie.
Erasmus+ KA 2 cechy projektów: elastyczność różnorodność innowacja, rozwój i modernizacja działania: innowacja - programy, materiały, narzędzia, metody.
Kreatywny Humanista Priorytet IV. Szkolnictwo wyższe i nauka
Zagraniczna mobilność szkolnej kadry edukacyjnej w ramach projektów instytucjonalnych. Projekt jest finansowany w ramach Programu Operacyjnego Kapitał.
ZAŁOŻENIA I REZULTATY PROJEKTU „KOMPETENTNY E- NAUCZYCIEL”
Ten projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej. Projekt lub publikacja odzwierciedlają jedynie stanowisko ich autora i Komisja.
Projekt nr PL1-ESF Innowacyjne formy zapewniania jakości w nadzorze pedagogicznym i pracy szkoły w programie Zagraniczna mobilność szkolnej.
Ewaluacja konferencja 11 czerwca 2014 RODN „WOM” w Katowicach.
Cele: 1. poznanie i rozumienie podstaw nowoczesnego procesu kształcenia oraz jego uwarunkowań, 2. wyposażenie studentów w treści teoretyczne, niezbędne.
Era-Entera – e-learning dla młodzieży Projekt realizowany w ramach Działania 3.5 Projekty innowacyjne.
P ROGRAM : E RASMUS + A KCJA KLUCZOWA : M OBILNOŚĆ EDUKACYJNA A KCJA : M OBILNOŚĆ OSÓB UCZĄCYCH SIĘ I PRACOWNIKÓW T YP AKCJI : M OBILNOŚĆ OSÓB UCZĄCYCH.
Dydaktyka WYMIAR GODZIN: 15 godzin wykładów. Cele: 1. poznanie i rozumienie podstaw nowoczesnego procesu kształcenia oraz jego uwarunkowań, 2. wyposażenie.
Finansowanie kształcenia zawodowego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
DIAGNOZA - DOSKONALENIE - ROZWÓJ Diagnoza – Doskonalenie – Rozwój. Kompleksowe wspomaganie szkół i przedszkoli powiatu rypińskiego. Priorytet III Wysoka.
Ogólne informacje o Funduszach Europejskich na lata Marzec, 2013 r.
Program Operacyjny Wiedza – Edukacja – Rozwój Programy mobilnościowe Aleksandra Szyszka.
Zmienia życie. Otwiera umysły. Struktura i możliwości programu ERASMUS+ Kształcenie i szkolenia zawodowe ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 3 „Mechanik”
Propozycje kryteriów wyboru finansowanych operacji dla poszczególnych działań w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na.
SYRIUSZ – KONFERENCJA PSZ 2011 Monika Zawadzka Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich Partner Konferencji.
Work Based Learning Warszawa, 10 grudnia 2015
SPOTKANIE UPOWSZECHNIAJĄCE 21 GRUDNIA 2015 WARSZAWA.
SZKOŁA PODSTAWOWA W CHARŁUPI MAŁEJ BENEFICJENT PROGRAMU ERASMUS+
Podstawowe informacje o projekcie Nazwa projektu: „Europejskie kompetencje i jakość kształcenia osób dorosłych w dobie globalizacji” Okres realizacji:
Doradztwo zawodowe jako ważny element planowania kariery zawodowej uczniów w obliczu wyzwań rynku pracy. Przykłady dobrych praktyk na podstawie projektów.
ZESPÓŁ SZKÓŁ DRZEWNYCH I OCHRONY ŚRODOWISKA
Podstawowe informacje
Doradztwo zawodowe, co dalej w świetle reformy systemu oświaty?
PROJEKTY UNIJNE W ZESPOLE SZKÓŁ W GÓRZE
Harmonogram naborów wniosków o dofinansowanie na 2015 rok w trybie konkursowym w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
2014–2020 ERASMUS+ AKCJA 1 AKCJA 2 AKCJA 3
Projekt Cele projektu Miejsce i termin projektu Partner projektu.
„InnoGastro - Innovative Approach to Gastronomy in Vocational Schools"
ZESPÓŁ SZKÓŁ DRZEWNYCH I OCHRONY ŚRODOWISKA
KONFERENCJA PODSUMOWUJĄCA PROJEKT
Projekt: Poprawa jakości kształcenia ogólnego w mieście Jaśle oraz gminach: Jasło, Dębowiec, Krempna, Nowy Żmigród i Osiek Jasielski Regionalny Program.
„Wsparcie rozwoju szkół poprzez doskonalenie nauczycieli”
Szkoła Nauczycielem stoi
Erasmus + program Unii Europejskiej w dziedzinie edukacji, szkoleń, młodzieży i sportu na lata
Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego.
Zwiększenie udziału partnerów społecznych w kształtowaniu strategii umiejętności i rozwoju kapitału ludzkiego, w celu lepszego ich dostosowania do.
TRENER KADR SEKTORA TURYSTYCZNEGO
KONFERENCJA PODSUMOWUJĄCA PROJEKT
Projekt: JAK SKUTECZNIE I EFEKTYWNIE UCZYĆ DOROSŁYCH WE WSPÓŁCZESNEJ EUROPIE Nr projektu: PL01-KA mgr Elżbieta Tomaszewska – koordynator.
w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa
Zapis prezentacji:

„InnoGastro - Innovative Approach to Gastronomy in Vocational Schools" Realizowany w ramach programu ERASMUS+, Akcji 2: Partnerstwa strategiczne sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

Projekt InnoGastro

Główne cele projektu: podniesienie jakości i efektywności edukacji zawodowej w branży gastronomicznej, opracowywanie nowych podejść w celu poprawy kompetencji już praktykujących pedagogów i wyposażenie ich we wszystkie kompetencje i umiejętności niezbędne do świadczenia usług o wysokiej jakości, zwiększenie dostępu i promowanie powstałych w Europie otwartych zasobów edukacyjnych.

Główne rezultaty projektu: utrwalenie i pogłębienie wiedzy dotyczącej technik kulinarnych, zrozumienie efektów wywoływanych przez składniki, poznanie kultury pracy i praktyk stosowanych w europejskich placówkach kształcenia zawodowego, rozwój kreatywności, wzmocnienie współpracy z partnerami, zbudowanie współpracy z instytucjami na rynku pracy, wzrost umiejętności społecznych, językowych i kulturowych.

Główne zadania w ramach projektu: Rezultat 1. Stworzenie jednego raportu będącego zbiorem trzech analiz (PL, LT, ES) zawierającego badania i analizę porównawczą. Raport będzie diagnozą obecnej sytuacji w każdym kraju w zakresie szkolnictwa zawodowego, wyłącznie w branży gastronomicznej. Raport będzie przygotowany na minimum 50 stron A4 i będzie przygotowany w jęz. angielskim. Czas trwania: 8 miesięcy Rezultat: raport z diagnozą, połączony z szerokim forum z przedsiębiorcami.

Główne zadania w ramach projektu: Rezultat 2. Pilotażowy kurs szkoleniowy Analiza wniosków raportu rezultatu 1. Bazując na wnioskach wyciągniętych z wcześniejszego raportu dotyczącego branży gastronomicznej, pilotażowy kurs szkoleniowy zostanie opracowany tak, by nauczyciele/przedsiębiorcy umieli szkolić uczniów/pracowników - “szefów kuchni”. Czas trwania: 12 miesięcy Rezultat: program kursu w formule blended-learning, połączone z forum z przedsiębiorcami. Lider: CSHM, przy udziale wszystkich partnerów.

Główne zadania w ramach projektu: Pilotażowy kurs szkoleniowy Tytuł szkolenia: "Awangardowe kreacje kulinarne - gastronomia, produkty i techniki Typ szkolenia: szkolenie mieszane (online oraz praktyczne) Prowadzący: ekspert w dziedzinie gastronomii + technolog żywności Kontent: treści kursu doprecyzowane po wykonaniu raportu i diagnozy, jednakże zarys kursu przedstawia się następująco: - składniki żywności: technologiczny punkt widzenia, - udoskonalenia/ulepszenia technik kulinarnych, - techniki awangardowe, - produkty ze zdrowej żywności: kwestie odżywcze, - innowacje w rozwoju produktów opracowanych na bazie powszechnych surowców (ryżu, mięsie, rybach, mace itp.), - wprowadzenie do analizy sensorycznej.

Główne zadania w ramach projektu: Pilotażowy kurs szkoleniowy Rezultaty/wyniki nauczania: - Zrozumienie efektów wywoływanych przez składniki, - Rozwój kreatywności, - Utrwalenie i pogłębienie wiedzy dotyczącej technik kulinarnych. Szkolenie prowadzone w języku angielskim/hiszpańskim. Metoda nauczania: online, prezentacja, zajęcia praktyczne: demonstracja gotowania: opracowywanie potraw. Metoda oceny: Wizualna, Testy Metoda ewaluacji efektów nauczania: Kwestionariusz oceniający satysfakcję oraz poziom zaspokojenia oczekiwań. Spodziewana liczba uczestników: 18 (12 z ramienia RCK oraz 6 z ramienia ERCC)

Główne zadania w ramach projektu: Pilotażowy kurs szkoleniowy kurs pilotażowy będzie składać się 7 dni dostępu do szkoleń zawierających teoretyczne aspekty w połączeniu z praktycznym szkoleniem w kuchni eksperymentalnej (3 dni nauki online i 4 dni nauki praktycznej). Zawartość pilotażowych kursów szkoleniowych zostanie przygotowana po przeprowadzeniu badań zainteresowań grupy pilotażowej. Teoria metodą online: 3 dni po 6h/dzień Część praktyczna: 4 dni po 7h/dzień

Główne zadania w ramach projektu: Rezultat 3. Pilotaż kursów - nauczyciele i przedsiębiorcy uczestniczący w innowacyjnym programie wdrażają efekty kształcenia z CSHM w postaci włączenia elementów kursu do zajęć w szkole/ w firmie. Wybrana grupa 5 praktykantów weźmie udział w fazie pilotażowej.

Główne zadania w ramach projektu: Rezultat 4. Opracowanie strategii rozwoju szkolnictwa zawodowego (w branży gastronomicznej) w zakresie współpracy międzynarodowej i programu praktyk z elementami kuchni eksperymentalnej. Strategia będzie podsumowaniem działań w projekcie i zbiorem rekomendacji dla grup docelowych wyodrębnionych w planie upowszechniania.

Dziękuję