DLACZEGO WARTO ZDROWO SIĘ ODŻYWIAĆ?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Advertisements

ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
WYNIKI ANKIET I TESTÓW WYNIKI ANKIET I TESTÓW KLAUDIA KRZYŻAŃSKA, KL.IIIF GIMNAZJUM NR14 BYTOM.
Śniadanie daje moc !!.
Zasady zdrowego odżywiania
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Twoja droga do raju!.  Kruchy biszkopt z karmelem, polany czekoladą, w dodatku niskokaloryczny!  Czy może istanieć coś lepszego? 
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży opracowanie mgr Aleksandra Cichocka prezentacja dr Lucyna Pachocka Instytut Żywności.
1.31.Zasady prawidłowego odżywiania się. Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH ! Armanda Bilewska Dominika Ziętek Karolina Głodek Sonia Halasz.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
Delicious Food III LO im. C. K.Norwida Kielce. Nasza oferta Smaczne i zdrowe jedzenie Różnorodne i pożywne kanapki – dobre na przekąski i drugie śniadanie.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Ankieta na temat odżywiania się i uprawianej aktywności fizycznej uczniów naszej szkoły.
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
JADŁOSPISY DLA 10 LATKA Wykonali uczniowie klasy IV-VI.
Sprawozdanie z realizacji programu realizowanego w roku szkolnym 2015/2016 w klasach 0a, 0b.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Prawidłowe żywienie w cukrzycy
Zdrowa kanapka.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Dlaczego warto zdrowo się odżywiać
Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie
Zasady zdrowego żywienia
Śniadanie daje Moc.
Wesoły nam dziś dzień nastał Którego z nas każdy żądał Tego dnia Chrystus zmartwychwstał Alleluja ! Alleluja !
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zacznij zdrowo jeść i bądź aktywny! – wygrasz zdrowie!
Zasady zdrowego odżywiania
Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Wykład dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów, 45 minut
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA DLA MŁODZIEŻY
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Zapis prezentacji:

DLACZEGO WARTO ZDROWO SIĘ ODŻYWIAĆ? Opracowali: Wojtek Kasprzak Karol Lender

Kaloryczność niezdrowych produktów: Chipsy: 240g Wartość energetyczna: 519kcal/100g, w paczce 519kcal x 2,4=1245,6kcal Tłuszcze: 31g/100g, w paczce 31g x 2,4=74,4g Cukry: 2,9g/100g, w paczce 2,9g x 2,4=6,96g

Kaloryczność niezdrowych produktów: Coca Cola: 500ml Wartość energetyczna: 42kcal/100ml, w butelce 42kcal x 5=210kcal Tłuszcze: 0g/100ml, w butelce 0g x 5=0g Cukry: 10,6g/100ml, w butelce 10,6g x 5=53g

Kaloryczność niezdrowych produktów: Czekolada mleczna: 200g Wartość energetyczna: 540kcal/100g, w tabliczce 540kcal x 2=1080kcal Tłuszcze: 33g/100g, w tabliczce 33g x 2=66g Cukry: 48g/100g, w tabliczce 48g x 2=96g

Kaloryczność niezdrowych produktów: Sos czekoladowy: 1kg Wartość energetyczna: 318kcal/100g, w butelce 318kcal x 10=3180kcal Tłuszcze: 2,7g/100g, w butelce 2,7g x 10=27g Cukry: 70,8g/100g, w butelce 70,8g x 10=708g

Kaloryczność niezdrowych produktów: Ptasie mleczko: 400g Wartość energetyczna: 430kcal/100g, w paczce 430kcal x 4=1720kcal Tłuszcze: 22g/100g, w paczce 22g x 4=88g Cukry: 45,5g/100g, w paczce 45,5g x 4=182g

Kaloryczność niezdrowych produktów: Lody waniliowe: 950g Wartość energetyczna: 176kcal/100g, w paczce 176kcal x 9,5=1672kcal Tłuszcze: 8g/100g, w paczce 8g x 9,5=76g Cukry: 21,5g/100g, w paczce 21,5g x 9,5=204,25g

Zapotrzebowanie dzieci na kalorie w wieku 10 – 12 lat Chłopcy: 2600 kcal Dziewczęta: 2300 kcal

Ile kalorii spalamy podczas różnych czynności: Wchodzenie po schodach: 1100kcal/1godz. Schodzenie po schodach: 364kcal/1godz. Jazda rowerem: 420kcal/1godz. Pływanie: 536kcal/1godz. Piłka nożna: 536kcal/1godz.

Ile czasu „spalamy” tabliczkę czekolady zawierającą 1080kcal? Wchodzenie po schodach: 1 godzina Schodzenie po schodach: 3 godziny Jazda rowerem: 2,5 godziny Pływanie: 2 godziny Piłka nożna: 2 godziny

Ilość zdrowych produktów w przeliczeniu na kalorie paczki chipsów Marchew: 13,5kcal/100g 1245kcal : 13,5kcal =92 porcje po 100g 9200g = 9kg200g Jabłko: 50kcal/100g 1245kcal : 50kcal = 24,9 porcji po 100 g 2490g = 2kg490g

Zdrowy jadłospis ok. 2600kcal Śniadanie: 670kcal Płatki owsiane, mleko2%, siemię lniane, jabłko II śniadanie: 630kcal Sałata rukola, ser mozzarella, chleb, masło Obiad: 730kcal Ryż brązowy, łopatka wieprzowa, warzywa na parze, kiwi Kolacja: 560kcal Mleko 2%, twaróg chudy, dżem morelowy, chleb pełnoziarnisty, masło

Źródło zdjęć w kolejności prezentacji: DomPelenPomyslow. pl chulawired Źródło zdjęć w kolejności prezentacji: DomPelenPomyslow.pl chulawired.com http://postrachproducentow.blox.pl przepisna.eu SyrenkaUSA.com www.poezja-smaku.pl https://blogiceo.nq.pl Polska Biega - Sport.pl Healthy freak - WordPress.com Fresh-market.pl Staraniowy.pl http://www.memegen.com