1. Przeczytaj uważnie poniższy tekst opisujący regulację pracy układu pokarmowego i przedstaw te informacje w postaci schematu. Niski poziom glukozy we.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
1.29. Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Pojawiające się nowe choroby lub inne przybierające niebezpieczne formy stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednak postęp medycyny jest tak.
W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
(2/2) Współczesna diagnostyka w medycynie
ODŻYWIANIE. METABOLIZM Ogół wszystkich procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w komórkach. Metabolizm = anabolizm( synteza) + katabolizm ( rozkład)
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Ryzyko a stopa zwrotu. Standardowe narzędzia inwestowania Analiza fundamentalna – ocena kondycji i perspektyw rozwoju podmiotu emitującego papiery wartościowe.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Witaminy. WITAMINY Co to jest (definicja witaminy)? Podział Formy występowania Funkcje Odkrywca.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
2.27 Anabolizm i katabolizm
Wodorotlenki.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Opodatkowanie spółek Podziały Spółek. Podziały spółek Rodzaje podziałów wg KSH Przewidziane są cztery sposoby podziału: 1) podział przez przejęcie, który.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Budowa chemiczna organizmów
Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie dziecka. Aktywność fizyczna wpływa na:  Sferę emocjonalną  Sferę intelektualną  Sferę społeczną.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę 7 kwietnia 2016.
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
BĄDŹ ODPORNY BĄDŹ ZDROWY
Test analizy wariancji dla wielu średnich – klasyfikacja pojedyncza
Kanapki w naszej szkole
Wykonał: Kamil Olczak VID
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
System wspomagania decyzji DSS do wyznaczania matematycznego modelu zmiennej nieobserwowalnej dr inż. Tomasz Janiczek.
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
Zasady zdrowego odżywiania
Funkcja – definicja i przykłady
Podstawowe składniki odżywcze..
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Witaminy Jakub Ignatowicz kl.3a Daniel Dąbrowski kl.3a
Szybkość-zdolność do wykonywania ruchów w najkrótszych odcinkach czasu
Program na dziś Wprowadzenie Logika prezentacji i artykułu
Zapis prezentacji:

1. Przeczytaj uważnie poniższy tekst opisujący regulację pracy układu pokarmowego i przedstaw te informacje w postaci schematu. Niski poziom glukozy we krwi oddziałuje na dwa ośrodki w podwzgórzu: pobudza ośrodek głodu i jednocześnie hamuje ośrodek sytości. Wyzwala to aktywność zwią­zaną z poszukiwaniem, zdobywaniem i konsumowaniem pokarmu. Zaspokojenie głodu powoduje podniesienie poziomu glukozy we krwi, co z kolei pobudza ośro­dek sytości i hamuje ośrodek głodu. Powoduje to zahamowanie aktywności zwią­zanej z poszukiwaniem pokarmu.

2. Błonnik jest niezbędnym elementem prawidłowej diety człowieka 2. Błonnik jest niezbędnym elementem prawidłowej diety człowieka. Uzasadnij tę tezę, podając dwa argumenty.

3. Przyporządkuj wymienionym makro- i mikroelementom ich funkcje biologiczne. Wapń A) składnik niektórych aminokwasów, na przykład metioniny; istotny element budowy białek Żelazo B) składnik kości, ATR kwasów nukleinowych Siarka C) niebiałkowy składnik wielu enzymów, pośrednio wpływający na biosyntezę białka Fosfor D) odpowiada za równowagę wodno-mineralną organizmu, wpływa na pobudliwość komórek nerwowych i mięśniowych Jod E) istotny składnik kości i zębów, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego Magnez F) nadaje zębom odporność mechaniczną i odporność na próchnicę Sód G) składnik hormonów tarczycy H) składnik hemoglobiny i mioglobiny, wpływa na transport tlenu

a) białka -…………………………………………… b) witaminy -……………………………………….. 4. Poniżej wymieniono nazwy produktów spożywczych. Spośród nich wypisz te, które są bogatym źródłem białek, witamin i błonnika. Niektórych możesz użyć kilkakrotnie. pietruszka, ziemniaki, ryba, kiszona kapusta, czosnek, mleko, groch, mięso, fasola, olej, czarne porzeczki, biały ser, banany, masło, białe pieczywo, żółty ser, makaron, polędwica, orzechy, miód, czekolada, jabłka a) białka -…………………………………………… b) witaminy -……………………………………….. c) błonnik -…………………………………………..

5. Poniższe opisy dotyczą roli niektórych witamin Podaj, jakiej witaminy dotyczy dany opis, oraz czy jest on rozpuszczalna w wodzie czy w tłuszczach. Pośrednio wpływa na syntezę kwasów nukleinowych, ponieważ jest częścią niebiałkowego składnika enzymów przetwarzających zasady azotowe. Jest niezbędna w procesach wchłaniania żelaza i wzmacniania mechanizmów odpornościowych, uczestniczy także w syntezie kolagenu. Jest niezbędna do prawidłowego wzrostu kośćca, wzmaga wchłanianie wapnia w jelitach. Bierze udział w procesach utleniania w komórkach, jej niedobór powoduje uczucie zmęczenia, depresje i zaburzenia pamięci. W komórkach wątroby uczestniczy w syntezie protrombiny - czynnika związa­nego z krzepnięciem krwi.

6. Uzupełnij tabelę, wpisując w odpowiednie rubryki składniki pokarmowe wchła­niane bezpośrednio do krwi lub do limfy. aminokwasy, glicerol, monoglicerydy, wyższe kwasy tłuszczowe, cukry proste, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (poniżej 1 3 atomów węgla) Krew Limfa

a) detoksykacyjna………………………… b) wydzielniczą …………………………… 7. Podaj przykłady stanowiące uzasadnienie dla następującego stwierdzenia: Wątroba spełnia cztery główne funkcje: a) detoksykacyjna………………………… b) wydzielniczą …………………………… c) magazynującą……………………………

8. W procesie wchłaniania substancje pokarmowe są transportowane przez błony komórek na drodze dyfuzji prostej, dyfuzji ułatwionej lub transportu aktywnego Rozpoznaj na zamieszczonych rysunkach wymienione rodzaje transportu, w każdym przypadku uzasadnij odpowiedź.

9. Enzymy trawienne działające w przewodzie pokarmowym charakteryzuje znaczne zróżnicowanie optymalnego pH środowiska. Na wykresie przedstawiono aktywność trzech różnych enzymów: pepsyny, trypsyny i amylazy ślinowej. Zanalizuj wykres i podpisz krzywe, które ilustrują działanie poszczególnych enzymów.

10. Uzasadnij konieczność stałego wzbogacania diety pacjenta poddanego kuracji antybiotykiem zażywanym doustnie o takie produkty żywnościowe, jak jogurty i kefiry. ……………………………………………………………………………………………………………………………………

11. Diagram ilustruje straty witaminy C w rozmrażanych produktach po upływie 2, 4, 24 godzin. Sformułuj ogólny wniosek wynikający z analizy diagramu oraz zalece­nie dla przygotowujących potrawy z zamrożonych produktów tego typu. Wniosek:……………………………………………………………………………. Ogólne zalecenie:…………………………………………………………………

12. Załóżmy, że na śniadanie została zjedzona bułka z masłem i posłodzonym białym serem. Wpisz do tabeli (we właściwym miejscu) nazwy odcinków przewodu pokar­mowego, w których zostanie zapoczątkowane enzymatyczne trawienie każdego ze spożytych składników pokarmu.

13. Substancje pokarmowe powstałe w wyniku trawienia są wchłaniane do płynów ustrojowych organizmu człowieka poprzez kosmki jelitowe. Wymień dwie cechy budowy kosmków jelitowych stanowiące ich przystosowanie do pełnionej funkcji.

14. Przedstaw schematem w sposób uporządkowany podział enzymów proteolitycznych (proteaz), o których mowa w poniższym tekście. Enzymatyczne trawienie białek jest procesem skomplikowanym (z racji wielkości oraz złożoności budowy tych związków) i w organizmie człowieka odbywa się pod wpływem proteaz. Wśród nich wyróżnia się endopeptydazy, katalizujące rozkład wiązań peptydowych wewnątrz cząsteczek białka i polipeptydów, oraz egzopepty-dazy, rozrywające skrajne wiązania peptydowe, co prowadzi do odszczepiania wolnych aminokwasów. Odszczepianie aminokwasów od strony wolnej grupy karboksylowej powodują karboksypeptydazy, a od strony wolnej grupy aminowej -aminopeptydazy.

15. Poniżej przedstawiono charakterystykę jednej z chorób układu pokarmowego. Przeczytaj uważnie tekst, a następnie napisz, jakiej choroby dotyczy. Wśród czynników sprzyjających rozwojowi schorzenia najczęściej wymienia się upośledzenie mechanizmów obronnych błony śluzowej i zaburzenia autoregulacji wydzielania soku żołądkowego (nadmierne wydzielanie kwasu solnego, pepsynogenu). Rozwój choroby można również powiązać ze skłonnościami dziedzicznymi. Obecny stan wiedzy wskazuje, że jej bezpośrednią przyczyną jest obecność bakterii Helicobacter pylorii. Leczenie polega na stosowaniu środków farmakologicznych oraz odpowiedniej diety, a niekiedy wymaga zabiegu chirurgicznego.

16. Na rysunku przedstawiono budowę układu pokarmowego. Wpisz nazwy narządów, które oprócz udziału w trawieniu spełniają inne funkcje, odpowiadając za: magazynowanie witamin A, D i B12 , wytwarzanie hormonów regulujących przemianę węglowodanów , gromadzenie żelaza