Przechowywanie żywności

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
SPORZĄDZANIE PROJEKTÓW UMÓW. Inter – Group sp.k. sp. z.o.o. jest właścicielem nieruchomości, składającej się z działki gruntu zabudowanej budynkiem biurowym,
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
Listopadowa mapa pogody Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
PYŁ PROMIENIOTWÓRCZY (pierwiastki promieniotwórcze: α, β, γ) SUBSTANCJE CHEMICZNE (TSP) SUBSTANCJE BIOLOGICZNE.
Mądre rady na odpady! Prezentacja symboli, które ułatwiają dokonywanie właściwych wyborów podczas zakupów, poszczególne znaki nam to ułatwią.
Przemiana chemiczna to taka przemiana, w wyniku której z kilku (najczęściej dwóch) substancji powstaje jedna nowa lub dwie nowe substancje o odmiennych.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Kucharz zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, itd. Od kilkunastu lat sztuka kulinarna przeżywa swoisty renesans. Często to nie sam lokal,
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Realizatorzy: uczniowie gimnazjum z klasy 1a, 1b, 2a i 2b Opiekun: nauczyciel chemii – Agata Kula.
CZAS NA ZDROWIE.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Dzień Bezpiecznego Internetu
NOWA ustawa o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz.U.z 2011r. nr 152, poz. 897 ze zm.) Dominika Kaszyńska-Fisiak Urząd Gminy.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Opakowanie – wytwór o określonej konstrukcji, którego zadaniem jest zabezpieczenie towaru lub otoczenia w trakcie transportu i przechowywania. Pełni on.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Budżet rodzinny Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Bezpieczeństwo przy pracy z ciekłym azotem
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
Wykorzystywanie tworzyw sztucznych do produkcji opakowań
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Ochrona Środowiska Czyli mój wpływ na nie Przyczyny zanieczyszczeń W ostatnich latach środowisko staje się coraz bardziej zanieczyszczone. Kiedyś środowisko.
Powietrze – substancja czy mieszania gazów? -Atmosfera -Składniki gazowe powietrza.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Ceramika i szkło Zakres pokrywania: każdego rodzaju powierzchnie szklane, glazura, ceramika Charakterystyka produktu: Hydrofobowość (zdolność cząsteczek.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
,,Elektroodpady – Proste Zasady,,
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Stanisława Staszica
Sprzątanie świata – Polska września Jest to już 24 edycja akcji Sprzątanie świata - Polska przebiega pod hasłem: „Nie ma śmieci - są surowce"
Pharmanex® Bone Formula
Bezpiecznie na wsi to podstawa
Daktyloskopowanie opuszek palców zwłok kom. Krzysztof Kowalski
Dlaczego śniadania są takie ważne?
ZASADY „ZIELONEGO KONSUMENTA”
Drogi uczniu ZAPAMIĘTAJ.
RATUJ ZIEMIĘ, SEGREGUJ ŚMIECI !!!
TALENT DO NIEMARNOWANIA ŻYWNOŚCI
Czy w Twoim domu dba się o środowisko?
Zasady zdrowego odżywiania
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPECJALNYCH W MRĄGOWIE
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
Przechowywanie produktów
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
Słów kilka o marnowaniu żywności
W rozporządzeniu Ministra Środowiska z dnia 29 grudnia 2016 w sprawie szczegółowego sposobu selektywnego zbierania wybranych frakcji odpadów w §3 czytamy.
KARNET INSTRUKTAŻ Autor: Dorota Jewczuk.
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Przechowywanie żywności

Jak bezpiecznie przechowywać żywność? Co powoduje psucie żywności?  Działalność mikroorganizmów znajdujących się w żywności Na psucie żywności wpływa także: jej skład chemiczny zawartość wody kwasowość (pH) obecność substancji konserwujących Ponadto: temperatura przechowywania czas przechowywania materiał opakowaniowy

Przechowywanie żywności Przechowywanie w lodówce jest ważnym sposobem utrzymywania żywności w sposób bezpieczny. Niska temperatura  ułatwia utrzymanie świeżości i spowalnia wzrost szkodliwych mikroorganizmów. Ten sposób przechowywania nie zmienia właściwości żywności. Właściwa temperatura wewnątrz lodówki  to 5ºC na środkowej półce.  Jednak temperatura nie jest taka sama w każdym miejscu wewnątrz lodówki. Uwzględniając te różnice, możesz przechowywać swą żywność w optymalnych warunkach.

Przechowywanie żywności Produkty, które wymagają tylko lekkiego schłodzenia (np. napoje, sosy – majonez, musztarda, ketchup, masło) (półki na drzwiach) Jaja, produkty mleczne, wędliny, ciastka oraz produkty oznakowane przy użyciu zwrotu „po otworzeniu przechowuj w lodówce” (półki środkowe) Świeże mięsa i ryby (półka powyżej półki z warzywami i owocami) Warzywa i owoce (dolne półki) 4

Jak powinna być przechowywana żywność w lodówce? Półka górna (temp. ok. 8ºC) W tym miejscu przechowuj dżemy i powidła, a także mleko, kefiry i jogurty. To dlatego, że „dobre” bakterie typu kwaszącego rozwijają się w wyższej temperaturze. Półka środkowa (temp. ok. 4-7ºC) Umieszczaj tu produkty o krótkiej trwałości: biały ser, twarożek, wędlinę. Możesz je przetrzymać kilka dni, kieruj się terminem przydatności do spożycia podanym na opakowaniu. Przechowuj tu też domowe potrawy, np. garnek z zupą (ale koniecznie szczelnie przykryty).

Jak powinna być przechowywana żywność w lodówce? Dolne szuflady (temp. ok. 7-10ºC) Temperatura wynosi tu 7-10ºC i jest wyższa wilgotność. To idealne miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Te mniej trwałe, np. maliny, truskawki, można trzymać dzień lub dwa bez mycia. Sałatę czy szczypiorek nawet kilka dni. Zadbaj, by opakowanie sałaty nie było szczelne. Kiedy brakuje dostępu powietrza, azotany (których może być sporo w sałacie) przekształcają się w niebezpieczne dla nas azotyny.

Jak powinna być przechowywana żywność w lodówce? Boczne półki (temp. ok. 10ºC) Nadają się do trzymania oleju roślinnego. Tu też ustawiaj słoiki z przetworami, chrzan, soki w kartonach, butelki z sosami, np.ketchup. Na drzwiach lodówki znajduje się zazwyczaj pojemnik na jajka. Można je przechowywać 2-3 tygodnie. Jajek nie należy myć przed włożeniem do lodówki! Skorupka jest pokryta naturalną, specjalną warstwą ochronną, która nie przepuszcza drobnoustrojów. Pamiętaj! Gotową żywność możesz przetrzymać nie dłużej niż dwa, trzy dni.

Jak powinna być przechowywana żywność w lodówce? Jak pakować żywność przechowywaną w lodówce? W lodówce krąży stosunkowo suche powietrze. Żeby żywność się nie wysuszyła, przechowuj ją w pojemnikach, specjalnym pergaminowym papierze lub w folii spożywczej czy aluminiowej. Garnki i naczynia z gotowymi potrawami wstawiaj do lodówki koniecznie szczelnie przykryte.

Przechowywanie żywności Materiały do przechowywania żywności Pojemniki ze szkła i porcelany nie wchodzą w reakcje z żadnymi artykułami spożywczymi. Są doskonałe do przechowywania żywności. Warto, aby były zamykane lub przykrywane, aby jedzenie nie wysychało. Pojemniki z plastiku są dobre, jeśli zostały przeznaczone specjalnie do kontaktu z żywnością.

Przechowywanie żywności Pojemniki metalowe nie nadają się do przechowywania kwaśnych produktów, ponieważ zawarte w nich substancje wchodzą w szkodliwe dla zdrowia reakcje z metalem. Można w nich przechowywać produkty suche. Przechowywanie w folii aluminiowej doskonale izoluje żywność, nie przepuszcza powietrza i pary wodnej. Niestety zawinięte w nią wilgotne produkty żywnościowe mogą pleśnieć. Najlepiej nadaje się do przechowywania suchych produktów. Papier spożywczy - nadaje się do przechowywania wędlin. Dzięki niemu nie obeschną i zachowają swój smak.

Przechowywanie żywności