Kanapki w naszej szkole
Skład Pieczywo pszenne i razowe Sałata Ogórek Rzodkiewka Papryka Wędlina
Pieczywo Pod względem wartości odżywczej najzdrowsze jest pieczywo razowe – wypiekane z mąki razowej pszennej lub żytniej, która zawiera więcej witamin i soli mineralnych oraz błonnik – obecny w zewnętrznej osłonce ziaren i niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit.
Sałata Sałata zawiera witaminy, przeciwutleniacze takie jak luteina i zeaksantyna. Dostarcza też antynowotworowych indoli. Sałata jest dobrym źródłem witaminy A (beta karotenu), kwasu foliowego, witaminy K, witamin z grupy B, potasu, żelaza i manganu.
Ogórek Wartość odżywcza ogórków nie jest za bogata, ale warzywa te cenione są bardzo pod względem dietetycznym, gdyż zawierają dużo związków o charakterze zasadowym. Wpływa to bowiem korzystnie na proces trawienia przy jednoczesnym odkwaszaniu organizmu. Zawiera jednak dużo wit. K, wzmacniającej krzepliwość krwi i mikroelementy, takie jak: potas, wapń, żelazo, magnez, czy fosfor.
Rzodkiewka Warzywa te nazywane są "jarzynami pięknych włosów". Rzodkiewka dostarcza po trochu większości witamin i składników mineralnych. Jest ona źródłem witamin: C, kwasu foliowego, B6, a także minerałów: potasu, miedzi, manganu, żelaza, siarki. Połączenie w jednym produkcie spożywczym żelaza, miedzi i manganu korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w organizmie. Zalecane są osobom borykającym się z niedokrwistością.
Papryka Papryka czerwona to istne bogactwo beta-karotenu – potrafi dostarczyć organizmowi nawet 70% jego codziennego zapotrzebowania. Dodatkowo to źródło wit. C , która pomaga wzmacniać naszą odporność jeszcze przed nadejściem zimy, a także wspiera nas w walce ze zmarszczkami. Natomiast papryka żółta i pomarańczowa skrzętnie dba o nasz dobry wzrok, a to wszystko za sprawą luteiny. Niezależnie od koloru, papryka zawiera komplet wit. z grupy B i dużo związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, magnez, czy miedź
Wędlina Wędliny są cennym źródłem białka, choć zawierają go mniej niż mięso, z którego zostały wytworzone. Najwięcej białka jest w wędlinach chudych, zwłaszcza w szynce i polędwicy. Wyjątek potwierdzający tę regułę stanowią suszone kiełbasy - są bardzo bogate w białko, ale bywa, że także w tłuszcz (np. salami czy kabanosy). Wszystkie wędliny są również liczącym się w diecie źródłem żelaza, cynku, fosforu i wita-min z grupy B.
ŹRÓDŁA Wikipedia.org Tesco.pl Odżywianieinfo.pl
Wykonały Małgorzata Stawarz Dominika Matyka