Zasady zdrowego żywienia
O co należy zadbać w codziennej diecie ucznia?
Talerz zdrowia
Regularność posiłków śniadanie drugie śniadanie obiad podwieczorek kolacja 3h 3h 3h 3h
Porównanie wartości odżywczych Cheesburger Kanapka Energia [kcal] 300 140 Białko [g] 16 8 Węglowodany [g] 30 22 Tłuszcz [g] 13 1-2 Błonnik [g] 2 5 Sól [g] 1,7 (34% GDA!) 0,5
Sprytne zamienniki hamburger, hot-dog 290 kcal kanapka 150 kcal lody śmietankowe 135 kcal sorbet owocowy 75 kcal galaretka, owoce 65 kcal ciastka 385 kcal napoje gazowane 45 kcal Woda mineralna 0 kcal
Sprytne zamienniki jogurt naturalny 60 kcal śmietana 290 kcal majonez musztarda 165 kcal białe pieczywo 150 kcal pieczywo razowe 96 kcal wieprzowina 174 kcal drób 109 kcal
Zamiast słodkich napoi - woda Brak wody w organizmie = spadek koncentracji, wysychanie błon śluzowych i skóry, bóle głowy, kłopoty z trawieniem, dolegliwości sercowe. Ile powinniśmy pić? minimum 2l płynów w tym 1-1,5l wody mineralnej ___________________________________________________________________ Czym różnią się napoje izotoniczne od energetyków, słodzonych napoi gazowanych?
Woda ze smakiem – wypróbuj!
Zużycie energii w 30 min [kcal] Aktywność fizyczna Sport Zużycie energii w 30 min [kcal] Aerobic 200 Jazda na rowerze 169 Wolne pływanie 120 Wolny bieg Chodzenie 180
Najlepsza broń: przeciwutleniacze Witamina A - marchew, szpinak, sałata, fasolka, koper, śliwki Witamina C - kapusta i ogórki (kiszone), kalafior, brokuły, papryka, czarna porzeczka, jabłka, grejpfruty Witamina E - szpinak, szczaw, sałata, kapusta pekińska, śliwki, dorsz, mleko Pierwiastki - cynk, miedź, selen, kobalt, mangan
Pieczywo i produkty zbożowe Podstawowe źródło węglowodanów złożonych w diecie i pokarm o dużej wartości odżywczej. Produkty zbożowe dostarczają wielu witamin – B1, PP, B6 oraz składników mineralnych – m.in. żelazo, magnez, miedź, cynk. Bardzo wskazane jest spożywanie pieczywa razowego, z pełnego ziarna - jest ono bogate w niemal wszystkie niezbędne składniki mineralne. Pieczywo białe jest pod tym względem znacznie uboższe.
Mleko i przetwory mleczne Są podstawowym źródłem wapnia w diecie (szczególnie mleko, sery żółte i napoje mleczne). Stanowią źródło białka (np. chude gatunki sera białego i żółtego). Dostarczają również dużą ilość witaminy B2, są obfite w związki fosforu i potasu. Zawierają znaczne ilości magnezu, cynku, miedzi, manganu i kobaltu.
Mięso i przetwory mięsne Są podstawowym źródłem białka zwierzęcego o wysokiej wartości odżywczej. Zaleca się spożywanie chudych gatunków mięs (wołowina, drób, cielęcina) i wędlin (szynka, polędwica). Zawierają znaczne ilości dobrze przyswajalnego żelaza, miedzi i cynku. W większych ilościach występuje w nich witamina B, zwłaszcza kwas pantotenowy oraz witaminy A, D i K.
Ryby i przetwory rybne Stanowią bardzo dobre źródło białka o najwyższej wartości odżywczej. Są źródłem kwasów omega-3. Ryby morskie są podstawowym źródłem jodu. Zawarte są w nich witaminy z grupy B, wit. A i D. W rybach drobnokościstych - znaczna zawartość wapnia.
przetwarzanie mrożenie obróbka itp. Dlaczego warto jeść surowe warzywa i owoce gotowanie przetwarzanie mrożenie obróbka itp. warzywa owoce mięsa witamina C, E, bioflawonoidy witamina A, likopen
Co zrobić, gdy dziecko jest niejadkiem? nie zezwalać na podjadanie pomiędzy posiłkami; słodycze powinny pojawiać się w diecie niejadka jedynie okazjonalnie, (np. tylko w soboty), po zjedzeniu całego głównego posiłku; nie podawać napojów słodzonych i soków kartonowych; dbać, aby dziecko było aktywne fizycznie i spędzało minimum godzinę dziennie na świeżym powietrzu.
Co zrobić, gdy dziecko jest niejadkiem? urozmaicać posiłki i dbać o ich atrakcyjny wygląd (np. kolorowe kanapki z warzywami); posiłki jeść wspólnie przy stole, w spokojnej atmosferze; nie pozwalać na jedzenie posiłków przed telewizorem; wspólnie z dzieckiem przygotowywać posiłki, angażując je do pomocy.
Co zrobić, gdy dziecko jest niejadkiem?
Dziękujemy za uwagę! Organizator akcji: