Higiena i profilaktyka głosu nauczyciela

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
W tej prezentacji dowiecie się dlaczego i w jaki sposób papierosy, alkohol oraz narkotyki szkodzą zdrowiu i jak to zwalczać. Postaram się odpowiedzieć.
Anonimizacja danych adresowych pokrzywdzonego i świadka w procedurze wykroczeniowej w świetle ustawy z dnia 28 listopada 2014 r. o ochronie i pomocy dla.
Stereotypy, uprzedzenia i przesądy w sądach w sprawach związanych z przemocą wobec kobiet Temida pod lupą : stereotypy, Warszawa 28 kwietnia 2016.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
FORMY WYPOCZYNKU -BIERNY -CZYNNY. -BIERNY - OGLĄDANIE TELEWIZJI - GRANIE NA KOMPUTERZE - CZYTANIE KSIĄŻEK - MALOWANIE - GRANIE NA INSTRUMENTACH.
INDYWIDUALNE STRATEGIE RADZENIA SOBIE ZE STRESEM Mgr Agnieszka Trela.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Tydzień zdrowia i bezpieczeństwa pracy pod hasłem „Dźwigaj mniej” Październik 2007.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
Trening cardio Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się cellulitu, warto zdecydować się na trening cardio, który nie tylko pomoże spalić tłuszcz,
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
… przemy ś lenia pedagogiczne. „Najważniejszym okresem w życiu nie są lata studiowania na wyższej uczelni, ale te najwcześniejsze, czyli okres od narodzenia.
Wiem czego chcę!!!.  Każdy z Nas staje przed różnymi wyborami. Jednym z najważniejszych jest wybór ścieżki kształcenia.  Twoja Kariera jest w twoich.
Jak sobie z nim radzić ?.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Piramida żywieniowa Jedz dużo warzyw i owoców !
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
„Jak zwiększyć bezpieczeństwo uczestników ruchu drogowego?” Co nam dała realizacja projektu?
„Cztery pory roku” PRZYKŁADY WEBQUESTÓW
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
UZALEŻNIENIA STRZEŻ SIĘ!. UZALEŻNIENIE NABYTY STAN ZABURZENIA ZDROWIA PSYCHICZNEGO ALBO FIZYCZNEGO, KTÓRY CHARAKTERYZUJE SIĘ OKRESOWYM LUB STAŁYM PRZYMUSEM.
„Należy do dobrego wychowania dzieci, ażeby dobrze wykształcić narzędzia mowy, ażeby dzieci nauczyć każde słowo doskonale, wyraźnie i czysto wymawiać.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
LEKKI PLECAK. - droga do szkoły i (do wiedzy) nie musi być ciężka. Dbaj o to aby Twój plecak był jak najlżejszy - Ile waży Twój plecak ? Lżejszy plecak.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
E-seminarium: Integracja sensoryczna Realizowane w ramach projektu „Akademia Rodzica” współfinansowanym przez m.st Warszawa.
„Wokół stołu” Porównanie wagi, wzrostu i BMI uczniów kl. 6c.
14 listopada Światowy Dzień Walki z CUKRZYCĄ
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
ODDYCHANIE.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Pharmanex® Bone Formula
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Daktyloskopowanie opuszek palców zwłok kom. Krzysztof Kowalski
GDZIE JESTEŚMY? DOKĄD ZMIERZAMY?
NIE CZYTASZ ? ŻAŁUJ ! Jeśli regularnie czytasz książki, prezentacji czytać nie musisz. Wiesz już wszystko, co tutaj napisano. JEŚLI NIE LUBISZ CZYTAĆ,
Według światowej organizacji zdrowia WHO zdrowie to nie jedynie brak choroby, ale dobrostan psychiczny, fizyczny i społeczny oraz adaptacja.
ORGANIZACJA.
Czytanie – przyjemność czy obowiązek?
Edukacja matematyczna i przyrodnicza
Moje szczęście.
Zasady zdrowego odżywiania
Świetlice szkolne w rzeczywistości prawnej
Zapadalność na choroby zawodowe w Polsce wykazuje stałą tendencję wzrostową. W 2014 r. odnotowano 2351 przypadków chorób zawodowych, tj. 16,5 przypadków.
Projekt „Piotrkowski Alarm Smogowy - Piotr_AS w akcji – edukacja ekologiczna mieszkańców Piotrkowa Trybunalskiego i powiatu piotrkowskiego”
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
Tornister Warto zauważyć, że problem przeciążonych tornistrów szkolnych wynika  z kilku przyczyn: - Dzieci często noszą w plecakach więcej podręczników.
Zaburzenia mowy a trudności szkolne
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Pomagam mojemu dziecku wybrać szkołę i zawód
Przykładowe ćwiczenia: Przykładowe ćwiczenia: Przykładowe ćwiczenia:
Nie byłoby problemu SMOGU,
Anoreksja – choroba czy fanaberia?
Zapis prezentacji:

Higiena i profilaktyka głosu nauczyciela Edyta Rawicka Higiena i profilaktyka głosu nauczyciela

Głos to Twoje podstawowe narzędzie pracy. Każde urządzenie można wymienić, głos – nie! Wykorzystywany w sposób nieprawidłowy ulega zniszczeniu Gwarancja nie przewiduje odpowiedzialności za wady i uszkodzenia wynikające z nieodpowiedniej eksploatacji Bez niego nie przekażesz swojej wiedzy uczniowi, nie zainteresujesz tematem, nie nawiążesz relacji

Budowa aparatu głosowego aparat oddechowy - płuca, oskrzela i tchawica, wytwarzają strumień powietrza konieczny do powstania dźwięku, aparat fonacyjny - krtań, która strumień powietrza przetwarza w dźwięk, aparat artykulacyjny - jamy: ustna, gardłowa i nosowa, które formują głos.

GŁOS to dźwięki wydawane przez aparat głosowy. Jego źródłem są fałdy głosowe w krtani, drgające pod wpływem powietrza wydechowego. Każdy głos charakteryzuje się: barwą, natężeniem wysokością Posługiwanie się skalą wysokości głosu podczas mówienia nazywamy intonacją, która daje możliwość orientacji w zakresie intencji wypowiadanych słów. Modulacja dotyczy prawidłowego używania pozostałych właściwości fizycznych głosu tj. skali natężenia i zabarwień uczuciowych. Nadaje walory emocjonalne i uplastycznia wypowiedź. Mimika i gest należą do pozajęzykowych środków ekspresji, które pobudzają wyobraźnię słuchacza.

Praca nad głosem to w dużej mierze także praca nad sobą, która wpływa na osobowość nauczyciela. Aby tak się stało należy pracować nad: umiejętnością rozluźnienia ciała i mięśni aparatu głosowego, oddechem dla mowy- oddech przeponą, usprawnieniem motoryki narządów mowy (żuchwy, języka i warg oraz podniebienia miękkiego), prawidłową fonacją (tworzenie dźwięków), artykulacją i dykcją, siłą i barwą głosu, umiejętnością modulacji głosu.

Głos powinien być: tworzony swobodnie, bez nadmiernego napięcia mięśni krtani i szyi, z odpowiednią wysokością utrzymującą się na stałym poziomie. Prawidłowa artykulacja, w odniesieniu do właściwej techniki emisji głosu, powinna cechować się: wyrazistą wymową samogłosek i spółgłosek, umiarkowanym tempem mowy, szerokim otwarciem ust, odpowiednim obniżaniem żuchwy.

Co nam szkodzi? Co robić aby cieszyć się dobrym, mocnym i zdrowym głosem na długie lata? Czy nasza dieta ma wpływ na jakość głosu?

Czynniki ryzyka powodujące zaburzenia głosu Według danych podanych przez Centralny Instytut Ochrony Pracy-Państwowy Instytut Badawczy do najważniejszych czynników ryzyka, które predysponują do powstania zawodowych chorób głosu zalicza się: Wadliwą technikę emisji głosu Nadużywanie głosu Stres Złe warunki pracy Nie przestrzeganie podstawowych zasad higieny głosowej

Okres zimowy i wiosenny sprzyja powstawaniu różnych infekcji, które wpływają na nasz głos O ile ważne jest dbanie o zabezpieczenie naszej szyi i narządów głosowych przed zimnem, o tyle równie istotne jest, by nie dopuszczać do ich przegrzewania. Zarówno przeziębienia, jak i przegrzania oddziałują niekorzystnie na warunki głosowe, sprzyjają powstawaniu chrypki, co oznacza, że wydzieliny śluzowe osadzają się na strunach głosowych, doprowadzając do zmiany jego barwy. Unikanie wszelkich infekcji przenoszonych droga kropelkową będzie zbawienne dla naszego głosu.

Duże znaczenie dla brzmienia naszego głosu ma dieta. Dieta a głos Duże znaczenie dla brzmienia naszego głosu ma dieta. Wszelkie zimne napoje gazowane oraz gorące płyny oddziałują niekorzystnie, podobnie jak ostre, bardzo słone, pikantne i gorące posiłki. Powinno unikać się także picia kawy, herbaty, które wysuszają narządy mowne oraz jedzenia czekolady długo zalegającej na strunach głosowych. Dodatni wpływ na warunki głosowe mają natomiast produkty nabiałowe, jak mleko czy jogurty- o odpowiedniej, niezbyt niskiej temperaturze.

Higiena osobista Postępowanie człowieka w życiu codziennym może wpływać stymulująco lub destrukcyjnie na wydolność psychofizyczną. Jednym z ważniejszych elementów higieny osobistej jest codzienny tryb życia. W rytmie dobowym bezwzględnie należy uwzględnić czas na pracę, regularne i prawidłowo skomponowane posiłki, odpowiednio długi sen, relaksującą rozrywkę i odpoczynek. Właściwe zasady odżywiania przedstawia Piramida Żywieniowa.

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Piramida żywieniowa przez lata ulegała licznym zmianom ( warzywa i owoce zamiennie piętrami z produktami pełnoziarnistymi) Na dole piramidy znajdują się produkty, które powinny być obecne w naszej codziennej diecie na pierwszym planie. Na szczycie widnieją produkty, których spożycie powinniśmy ograniczyć do minimum bądź całkowicie wyeliminować. Na aktywność fizyczną dorośli powinni poświęcać minimum 30 minut dziennie

NIE dla:

Aby Twój głoś służył tobie jak najdłużej: Nie pal i nie przebywaj w otoczeniu palących Nie nadużywaj mocnych alkoholi Unikaj napojów i potraw zarówno mocno schłodzonych, jak i bardzo gorących Ogranicz picie kawy i herbaty Nie przesadzaj z mocnymi przyprawami Unikaj napojów gazowanych Nawilżaj powietrze w mieszkaniu. Pij Na zdrowie! codziennie przynajmniej litr wody niegazowanej Odpoczywaj aktywnie!

Przestrzegaj prawidłowego toru oddechowego Podczas artykulacji stosuj zasady prawidłowej dykcji oraz wymowy głosek i zasady prozodii Unikaj krzyku i nadmiernego ruchu podczas mówienia Stosuj przerwy i wypoczynek relaksacyjny (milczenie) po 3 godzinach pracy Każdą dłużej utrzymującą się męczliwość głosu, chrypkę, ból konsultuj z lekarzem (foniatrą, laryngologiem) Wykorzystuj pomoce audiowizualne podczas prowadzenia zajęć Tablicę wycieraj mokrą gąbką

a także młodego wyglądu. Oddychaj głęboko ! Głębokie oddychanie jest kolejną niezbędną czynnością higieniczną pomocną w prawidłowym używaniu głosu. Należy pamiętać, że brzmienie głosu uzależnione jest od stanu emocjonalnego i nerwowego człowieka. Głębokie wdechy i wydechy działają na nas rozluźniająco, są pomocne w niwelowaniu napięć związanych ze stanami stresowymi. Ponadto głębokie oddychanie jest sposobem na utrzymanie zdrowego głosu, a także młodego wyglądu.

Wskazania do wizyty/konsultacji lekarskiej okresowa lub stała chrypka załamywanie się głosu zmęczenie głosowe po dłuższym mówieniu uczucie suchości w gardle i krtani uczucie drapania, zalegania i dyskomfortu w gardle i krtani chrząkanie mowa nosowa

czerpać korzyści z posługiwania się głosem. Zaburzenia w funkcjonowaniu krtani, wywołane schorzeniami, wymagają leczenia, czasem operacyjnego. Można im zapobiegać, stosując zasady higieny głosu. Właściwa technika mówienia potrzebna jest po to, by chronić krtań przed chorobami oraz czerpać korzyści z posługiwania się głosem. U osób pracujących głosem każda, nawet lekka, ale utrzymująca się chrypka powinna być sygnałem skłaniającym do zasięgnięcia porady lekarskiej.

Dziękuję za uwagę

BIBLIOGRAFIA 1.Gałkowski T. Jastrzębowska G.(red.), Logopedia. Pytania i odpowiedzi. Podręcznik akademicki, Wyd. UO, Opole 2001 2.Przybysz-Piwko M., Emisja głosu nauczyciela. Wybrane zagadnienia, CODN, Warszawa 2006 3.Styczek I., Logopedia, PWN, Warszawa 1980 4. Skorek E.M., Z logopedią na Ty. Podręczny słownik logopedyczny. Oficyna Wydawnicza Impuls, Kraków 2005 5. www.ciop.pl Centralny Instytut Ochrony Pracy