Ruch, owoce i warzywa – wszystko to zdrowiem się nazywa

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Głównym założeniem pracy w Miejskim Przedszkolu Nr 9 w Częstochowie są priorytety zawarte w Koncepcji Pracy Przedszkola wg których prowadzone są liczne.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Zespół Szkół w Przykonie Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Przykonie.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Mgr Justyna Prokocka-Kasjaniuk. Przedszkole (2,5) 3 – 5 lat Szkoła Podstawowa kl. I 6 lat (5 lat) Kl. IV 9 lat Gimnazjum kl. I 12 lat Szkoły ponadgimnazjalne.
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
Trening cardio Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się cellulitu, warto zdecydować się na trening cardio, który nie tylko pomoże spalić tłuszcz,
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Ankieta na temat odżywiania się i uprawianej aktywności fizycznej uczniów naszej szkoły.
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
„Wokół stołu” Porównanie wagi, wzrostu i BMI uczniów kl. 6c.
Trzymaj formę !!! dbaj o swoją wagę. BMI- co to jest ? związana Podwyższona wartość BMI związana jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia takich chorób.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU.
Zdrowy styl życia Weronika Kufel.
Ankieta dotycząca sposobu żywienia i aktywności fizycznej – raport.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
ANKIETA aktywność czytelnicza uczniów LO Czersk
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Rola książki w życiu człowieka
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Co każdy Rodzic wiedzieć powinien czyli
Szkoła Promująca Zdrowie
WYNIKI BADANIA PROBLEMÓW I POTRZEB MIESZKAŃCÓW CZAJOWIC
Według światowej organizacji zdrowia WHO zdrowie to nie jedynie brak choroby, ale dobrostan psychiczny, fizyczny i społeczny oraz adaptacja.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
W roku szkolnym 2014/2015 szkoła realizowała różne zadania związane z szeroko pojętą promocją zdrowia, które uwzględniały przyjęty cel dotyczący dostrzegania.
Moje szczęście.
Zasady zdrowego odżywiania
Szkoła Podstawowa nr 11 im. Henryka Sienkiewicza
DLACZEGO CZŁOWIEK TAŃCZY?
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Tornister Warto zauważyć, że problem przeciążonych tornistrów szkolnych wynika  z kilku przyczyn: - Dzieci często noszą w plecakach więcej podręczników.
Problemy młodzieży i z młodzieżą okresu dorastania
W kwietniu nasza szkoła przystąpiła do realizacji projektu CZAS NA ZDROWIE. Głównym celem tego ogólnopolskiego projektu edukacyjnego jest promocja zdrowego.
NA TEMAT BEZPIECZNEGO Z KORZYSTANIA Z MEDIÓW
Nasza szkoła w liczbach
Wyniki ankiety nt. odżywiania przeprowadzonej w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Rudach w dniu 8 września 2015 roku Oprac. Marta Depta.
Anoreksja – choroba czy fanaberia?
Uzyskane Certyfikaty r.- Decyzją Rady Pedagogicznej Przedszkole Nr 7 w Łowiczu postanowiono włączyć do sieci Szkół i Przedszkoli Promujących.
Zapis prezentacji:

Ruch, owoce i warzywa – wszystko to zdrowiem się nazywa Prezentacja kilku akcji prozdrowotnych w ZSP Zielona – luty/ marzec 2017 Karolina Łukasiak, III Technikum Weterynarii 17-3-2

Witam, nazywam się Karolina Łukasiak i jestem uczennicą III klasy Technikum Weterynarii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Zielonej. Przygotowując się do etapu okręgowego Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia wraz z moimi koleżankami i kolegami ze szkoły oraz nauczycielami zorganizowaliśmy kilka dodatkowych akcji prozdrowotnych w naszej szkole: - Na wstępie, aby zobaczyć w jaki sposób nasi uczniowie postrzegają kwestie szeroko pojętego zdrowia, jak się odżywiają, czy spędzają aktywnie swój czas wolny – ułożyłam i przeprowadziłam wśród uczniów ankiety, których przebieg i wyniki przedstawię w dalszej części prezentacji. - O wynikach ankiet i o wielu ciekawych kwestiach związanych ze zdrowiem dyskutowaliśmy z naszymi pedagogami na zajęciach warsztatowych, powstały również plakaty o tematyce prozdrowotnej – materiały również w dalszej części prezentacji. - Wreszcie, przeprowadziłam też kilka zajęć sportowych wśród uczniów pokazując im jak można aktywnie zacząć dzień – filmik i zdjęcia w prezentacji. ZATEM ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA EFEKTÓW NASZYCH PRAC

Na początek – moja ankieta 17-3-2

17-3-2

Ankieta dot. zdrowego stylu życia Ankietę przeprowadziłam w styczniu i lutym 2017r. W badaniu udział wzięło 51 osób z 3 klas (32 dziewczyny i 19 chłopców), co stanowi ok. 20% uczniów naszej szkoły Pytałam głównie o nawyki żywieniowe i podejmowanie aktywności fizycznej Było kreatywnie i bardzo wesoło 17-3-2

Ankieta - wyniki WSKAŹNIK MASY CIAŁA BMI (Body Mass Index) Mieliśmy okazję obliczyć swój wskaźnik masy ciała BMI. Wielu śmiałków odważyło się stanąć na wadze i dać się sfotografować. 17-3-2

Ankieta - wyniki WSKAŹNIK MASY CIAŁA BMI (Body Mass Index) Sytuacja ta wygląda naprawdę obiecująco. Analizując kolejne punkty ankiety, spróbujmy więc zastanowić się skąd bierze tak wysoki wskaźnik prawidłowej masy ciała 17-3-2

17-3-2

17-3-2

17-3-2

17-3-2

Ankieta - wyniki PYTANIE O ŚNIADANIE Spożywa je większość ankietowanych uczniów – 60% Główna forma to – kanapki z wędliną i warzywami, rzadziej różnego rodzaju płatki z mlekiem Jest to zdecydowanie dobry nawyk żywieniowy, ponieważ śniadanie, a szczególnie te wartościowe, to pierwszy, ważny zastrzyk energetyczny dla naszych organizmów 17-3-2

Ankieta - wyniki PYTANIE O DRUGIE ŚNIADANIE 60% ankietowanych przyznało, że zabiera ze sobą do szkoły drugie śniadanie. Dominują kanapki, dużo rzadziej pojawiają się słodkie bułki Również ok. 60% osób badanych zaopatruje się w drugie śniadanie w sklepiku szkolnym. Najchętniej kupują gotowe kanapki z wędliną i warzywami – aż 70% odpowiedzi i zdecydowanie rzadziej pizzerki i zapiekanki – ok. 25% odpowiedzi 17-3-2

Ankieta - wyniki PYTANIE O SPOŻYWANIE OWOCÓW I WARZYW Aż 83% badanych uczniów zadeklarowało, iż w ich codziennym menu występują owoce i warzywa. Jest to obraz bardzo optymistyczny i dobrze świadczący o ich „mądrości żywieniowej“ 17-3-2

Ankieta - wyniki PYTANIE O SPOŻYWANIE OWOCÓW I WARZYW Jeśli chodzi o ilość porcji owoców i warzyw spożywanych w ciągu dnia, to wyniki są następujące: raz dziennie – 20% odpowiedzi jeden lub dwa razy dziennie – 50% odpowiedzi trzy lub cztery razy dziennie – 29% odpowiedzi 17-3-2

Ankieta - wyniki PYTANIE O SPOŻYCIE ZDROWYCH PRODUKTÓW Aż 94% uczniów przyznało, iż w ich codziennej diecie znajdują się różne zdrowe produkty 17-3-2

Ankieta - wyniki PYTANIE O ILOŚĆ POSIŁKÓW Dietetycy zalecają spożywanie 4 lub 5 posiłków dziennie – niezbyt obfitych i w odstępach czasu ok. 3 godzin. A nasi uczniowie spożywają w większości 4 lub 5 posiłków 17-3-2

Ankieta - wyniki PYTANIE O GODZINĘ OSTATNIEGO POSIŁKU Jeśli chodzi o godzinę spożywania ostatniego posiłku w ciągu dnia, to badani najczęściej deklarują godzinę: 20-tą (40% odpowiedzi) oraz godzinę 19-tą (22%) Pozostałe odpowiedzi są poniżej 15%: godzina 18-ta (14% odpowiedzi) godzina 21-sza (10%) godzina 22, 23-cia (6%) godzina 17-ta (4%) 17-3-2

Ankieta - wyniki PYTANIE O AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ Informacją bardzo pozytywną jest również fakt, że aż 75% badanych przyznało, że podejmuje różne formy aktywności fizycznej – najczęściej 2, 3 razy w tygodniu – 40% odpowiedzi.   17-3-2

Ankieta - wyniki PYTANIE O ZNACZENIE SŁOWA „ZDROWIE” Na pytanie o to, co znaczy dla uczniów „bycie zdrowym“, najczęściej odpowiadali, iż jest to: zdrowe odżywianie – 33% odpowiedzi aktywne spędzanie czasu, bycie w formie – 33% odpowiedzi brak choroby, dobre samopoczucie – 24% odpowiedzi Analizując kolejne punkty ankiety, można stwierdzić, iż uczniowie widzą i idą dobrą drogą ku zdrowemu stylowi życia 17-3-2

Warsztaty dotyczące zdrowia 17-3-2

Warsztaty dot. zdrowia W roku szkolnym 2016/2017 wraz z nauczycielami przeprowadziliśmy kilka warsztatów dotyczących szeroko pojętej tematyki zdrowotnej – rozmawialiśmy głównie o zasadach zdrowego odżywiania się i ważności podejmowania wszelkich form aktywności fizycznej Punktem wyjścia do dyskusji były przeprowadzone przeze mnie ankiety Na warsztatach tych powstało wiele ciekawych plakatów o tematyce prozdrowotnej 17-3-2

17-3-2

17-3-2

17-3-2

A w kolejnych slajdach przykładowe materiały z warsztatów o zdrowiu 17-3-2

Na zdrowie mają wpływ: Styl życia – 50% żywienie aktywność fizyczna Środowisko – 20% Czynniki genetyczne – 20% Opieka zdrowotna - 10%

Zdrowe odżywanie – ideał Herosa

Co to jest zdrowe odżywianie? Zdrowe odżywianie, to dostarczanie organizmowi wszystkich składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania, czyli witamin i minerałów regulujących procesy chemiczne i czynności organizmu

Jak powinien wyglądać mój dzień pod względem jedzenia? Spożywaj 5 posiłków w ciągu dnia, które w regularnych odstępach czasu (ok 3 godzin przerwy) dostarczą Ci odpowiednią ilość energii.

Rozkład posiłków w ciągu dnia Nazwa Ilość w % Śniadanie 25% II śniadanie 10% Obiad 30% Podwieczorek Kolacja

Rola drugiego śniadania w życiu szkolnym?

Drugie śniadanie: Dostarcza organizmowi potrzebnej energii i składników pokarmowych Wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia, lepsze wyniki w nauce, rozwój intelektualny Wpływa na wydolność i sprawność, siłę fizyczną, dobre samopoczucie Pozwala kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe

Czas na kilka najważniejszych zasad zdrowego odżywiania

Kieruj się zasadami najnowszej piramidy żywieniowej

Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce

Pij codziennie odpowiednią ilość wody - min. 2 litry dziennie

Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych

Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów

Ograniczaj spożycie słonych produktów - sól zastąp przyprawami (bazylia, tymianek, mięta, rozmaryn, oregano)

Konsekwencje wynikające z nieprawidłowego odżywiania się: Otyłość Bulimia Anoreksja

Bądź codziennie aktywny fizycznie Ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę - minimum godzina ruchu dziennie

Rola aktywności fizycznej w funkcjonowaniu organizmu.

Aktywność ruchowa daje nam: szczupłą sylwetkę, rozrost i wzmocnienie mięśni, wzrost odporności na zachorowania, zmniejszenie napięcia związanego ze stresem, stymulację ważnych układów organizmu człowieka, lepsze zaopatrzenie organizmu w tlen, brak objawów zmęczenia przy pracy fizycznej, zapobieganie schorzeniom układu sercowo- naczyniowego, wzmocnienie i stabilizacja stawów, przeciwdziałanie osteoporozie.

Zajęcia sportowe, które przeprowadziłam osobiście „Jak aktywnie zacząć dzień” 17-3-2

17-3-2

Bardzo serdecznie dziękuję za zainteresowanie prezentacją moich małych akcji prozdrowotnych Karolina Łukasiak 17-3-2