BĄDŹ ODPORNY BĄDŹ ZDROWY

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
Advertisements

Witaminy.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
1 Zaopatrzenie w gaz ziemny podmiotów funkcjonujących w północnej części gminy Pełczyce Prezentacja projektu 24 marca 2010.
SPIS TREŚCI WARSTWOWA BUDOWA LASU WYSOKIE DRZEWA PODSZYT RUNO LEŚNE
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Program Przedszkolnej Edukacji Antytytoniowej „Czyste powietrze wokół nas”
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
CZAS NA ZDROWIE.
SKÓRA Budowa i Funkcje Ewa Trznadel-Budźko
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Witaminki! Witaminki! Mieszkają w środku owoca i jarzynki.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Izolacja DNA z cebuli. MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
MODUŁ -Odporność wzmacniamy, bo o zdrowe żywienie i higienę dbamy PRZEDSZKOLE SAMORZĄDOWE W BOLKOWIE Opracowała: mgr M. Wybraniec.
HISTORII ZIOŁOLECZNICTWA I ZASAD UŻYWANIA ZIÓŁ. OGÓLNE INFORMACJE Ziołolecznictwo jest czasami lekceważone jako nieszkodliwa procedura zbierania ziół.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
INTERMAG Przedsiębiorstwo INTERMAG Sp. z o.o. firma Polska na rynku od 1988 roku produkcja z zakresu chemii nieorganicznej dla potrzeb rolnictwa i ogrodnictwa.
Rodzaje i źródła zanieczyszczeń wód naturalnych Adrian Andrzejczyk Klasa II „b”
Dane o polskich palaczach: 9 milionów Polaków to nałogowi palacze. 57 proc. palaczy to mężczyźni. 54 proc. palaczy wypala papierosów dziennie.
Łukasz Socha KL1cT – Rejestracja uczniów  Ja i mój kompan Mateusz Z. zarejestrowaliśmy się o godz w II Liceum Ogólnokształcącym w Świdnicy.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
,,Elektroodpady – Proste Zasady,,
4 II 2017 XVII Światowy Dzień Walki z Rakiem!
Zasady zdrowego żywienia
Kanapki w naszej szkole
Wykonał: Kamil Olczak VID
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dżus-wyciskane soki substancje odżywcze zawarte w sokach ze świeżo wyciśniętych owoców organizm wchłania wciągu 15 minut co sprawia, że wypicie codziennie.
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
Jak przeciwdziałać zmianie klimatu?
Jak oddychamy?.
Zasady zdrowego odżywiania
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
Dodawanie liczb całkowitych
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
Kuchnia na wsi.
Noc biologów Basia Jaśkowska kl. 7b.
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Zapis prezentacji:

BĄDŹ ODPORNY BĄDŹ ZDROWY Mgr farm. Anastazja Gładysz

Odporność – co to takiego? Zdolność organizmu do obrony przed czynnikami, które są dla niego szkodliwe oraz niepodatność na nie. Choć wróg twój jest rzędu mrówki, zaliczaj go mimo to do słoni! - duńskie przysłowie-

Przyczyny spadku odporności Siedzący tryb życia Bakterie Wirusy Przyczyny spadku odporności Niezdrowe jedzenie Pogoda Brak snu Substancje chemiczne

1. Zdrowa, naturalna, urozmaicona dieta. Podstawowe zasady aby być zdrowym przez cały rok 1. Zdrowa, naturalna, urozmaicona dieta.

2. Aktywność fizyczna

3. Odpoczynek

LEKI Z OGRODU I SPIŻARNI JABŁKA LEKI Z OGRODU I SPIŻARNI PORZECZKI MALINY GRANAT KIWI OWOCE Kwas acetylosalicylowy ŚLIWKI ŻURAWINA CYTRUSY

CEBULA CZOSNEK OGÓRKI KISZONE PIETRUSZKA CHRZAN PAPRYKA WARZYWA BURAKI MARCHEW KAPUSTA KISZONA DYNIA BRUKSELKA

LIPA GOŹDZIKI MIÓD RUMIANEK CHILI ZIOŁA I PRZYPRAWY KURKUMA CYNAMON MAJERANEK POKRZYWA IMBIR OLEJ KOKOSOWY

PROBIOTYKI I PREBIOTYKI SUBSTANCJE WSPOMAGAJĄCE ROZWÓJ „DOBRYCH” BAKTERII SZCZEPY BAKTERII JOGURT, KEFIR, KISZONA KAPUSTA CEBULA, CZOSNEK, ZIEMNIAKI, TOPINAMBUR, BANANY, PORY

SYROP Z CEBULI SKŁADNIKI: CEBULA MIÓD TARKA MOŹDZIERZ LEJEK GAZA SŁOIK Z ZAKRĘTKĄ Wykonanie: Obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Przełóż ją do moździerza i dodaj łyżkę miodu. Utrzyj całość na jednolitą masę. Przecedź przez lejek wyłożony gazą wprost do słoika . Słoik zakręć. Syrop zużyj w ciągu 2 dni. Wskazania: Stany obniżonej odporności Ból gardła Mokry i suchy kaszel

KONKURS Wymień 3 czynniki, które szkodliwie wpływają na organizm. 2. Jakie owoce zawierają kwas acetylosalicylowy? 3. Czym jest witamina C dla naszego organizmu? 4. Czy wszystkie bakterie są szkodliwe dla naszego organizmu? 5. Jakie związki zawarte w cebuli i czosnku odpowiadają za ich działanie przeciwbakteryjne?

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ