Wiem co jem
Wywiady Z przeprowadzonych wywiadów wiemy, że : Obiady są codziennie przygotowywane według obowiązujących norm Przygotowaniem obiadu zajmują się panie kucharki Za menu oraz skład jakościowy i ilościowy przygotowywanych przez kucharki potraw odpowiada intendent Zadaniem intendenta jest także utrzymanie stałego poziomu ilościowego produktów w magazynach
Ceny obiadów Dzięki informacjom, które znajdują się w internecie dowiedzieliśmy się, że cenę obiadu ustala państwo. W polskich szkołach ceny obiadu wynoszą średnio 4,50 zł do 6 zł. Potrawy są typowo polskie i świeże, a desery mają ważną datę terminu spożycia. Danie głównie składa się z dwóch elementów : Zupy Drugiego dania Zupa pomidorowa Kotlet
Podstawowe pojęcia dotyczące projektu Obiad – główny i zarazem najobfitszy posiłek w ciągu dnia, spożywany w Polsce najczęściej między godziną 12 a 16 Zupa – potrawa mająca zazwyczaj postać wywaru powstającego podczas gotowania różnorodnych składników Witaminy – grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego Sole mineralne - ważny składnik diety człowieka, który spełnia rolę budulcową oraz regulatorową Pokarm – pożywka dostarczająca substancji chemicznych ważnych dla zachowania zdrowia i rozwoju organizmu
Ankieta W ostatnich dniach w naszej klasie została przeprowadzona ankieta dotycząca sposobów odżywiania się przez młodzież. Pomijając niekulturalne odpowiedzi, które wykraczały poza ankietę udało nam się uzyskać wynik. Ankieta była anonimowa i posiadała pytania zamknięte. Było ich 10. W kolejnych slajdach ujawnimy jej wyniki.
Wyniki ankiety Uczniowie najczęściej w jedzenie zaopatrują się w kioskach Najbardziej preferują produkty słodkie
Wyniki ankiety cd. Najczęściej kupowane są chipsy Styl odżywiania uczniowie oceniają jako poprawny Produkt kupują dzięki reklamom Młodzież najczęściej pije napoje energetyczne Większość zjada dziennie 4 lub więcej posiłków Duża część klasy uprawia sport Spora część osób w ogóle nie je owoców Warzywa są często zjadane przez młodzież
źródła http://babyonline.pl/karmienie_mieso_i_ryby_galeria.html?galg_id=1729&ph_center_01_page_no=2 http://pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_glukozowo-fruktozowy ostatnio zmodyfikowano 21:40, 20 gru 2011.) http://diety.wieszjak.pl/zdrowe-zywienie/218413,Bakterie-w-jogurtach.html http://pl.wikipedia.org/wiki/Oty%C5%82o%C5%9B%C4%87 ostatnio zmodyfikowano 21:18, 13 mar 2012.) http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100208/ZDROWIE/982871442
Bardzo dziękuje za uwagę Łukasz kl. II D