Wiem co jem.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
B. Analiza jakościowa posiłków
Advertisements

Norbert Konieczkowicz
Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Zakupy.
Jedz smacznie i zdrowo! Opracowali: Łukasz Wasiak Bartosz Balcerak
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
Ankieta dotycząca odżywiania się uczniów klas pierwszych
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
O zdrowym odżywianiu i piramidzie żywienia
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
Jak zdrowo się odżywiać?
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
ZDROWY STYL ŻYCIA.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Rok szkolny 2011/2012.
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Kinga Sadurska , Ola Zięba i Julia Ferenc
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Śniadanie daje moc! Kl. II B Publiczna Szkoła Podstawowa w Byczynie.
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Jak żyć zdrowo ? Jak żyć zdrowo?.
Teraz dowiecie się nieco o odżywianiu się Waszych dzieci. DRODZY RODZICE.
WYNIKI ANKIET I TESTÓW WYNIKI ANKIET I TESTÓW KLAUDIA KRZYŻAŃSKA, KL.IIIF GIMNAZJUM NR14 BYTOM.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
ANKIETA DLA RODZICÓW- „ŚNIADANIE” 92 RODZICÓW UZUPEŁNIŁO ANKIETY.
ZDROWE JEDZONKO ZAPRASZAMY. Piramida zdrowia Owoce.
Jem zdrowo.
Wyniki Ankiety odnośnie zdrowego odżywiania
Poznajemy składniki żywności.
Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez:
Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE
„ ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY”
Ś NIADANIE DAJE MOC 8 listopada 2011 r. KLASA IIIA ZESPÓŁ SZKOLNO – PRZEDSZKOLNY W SĘPOPOLU.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Wyniki ankiety przeprowadzonej w Publicznym Gimnazjum nr 4 w Zduńskiej Woli w ramach programu Centrum Edukacji Obywatelskiej „Sejm Dzieci i Młodzieży”
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Dobre i złe nawyki żywieniowe
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
PROJEKT EDUKACYJNY „WIEM CO JEM” WYCHOWANIE FIZYCZNE r.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Piramida żywieniowa przedstawia prawidłowy sposób odżywiania. Na samym dole piramidy są produkty, których należy spożywać najwięcej, a na górze –najmniej.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jedzenie.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Zapis prezentacji:

Wiem co jem

Wywiady Z przeprowadzonych wywiadów wiemy, że : Obiady są codziennie przygotowywane według obowiązujących norm Przygotowaniem obiadu zajmują się panie kucharki Za menu oraz skład jakościowy i ilościowy przygotowywanych przez kucharki potraw odpowiada intendent Zadaniem intendenta jest także utrzymanie stałego poziomu ilościowego produktów w magazynach

Ceny obiadów Dzięki informacjom, które znajdują się w internecie dowiedzieliśmy się, że cenę obiadu ustala państwo. W polskich szkołach ceny obiadu wynoszą średnio 4,50 zł do 6 zł. Potrawy są typowo polskie i świeże, a desery mają ważną datę terminu spożycia. Danie głównie składa się z dwóch elementów : Zupy Drugiego dania Zupa pomidorowa Kotlet

Podstawowe pojęcia dotyczące projektu Obiad – główny i zarazem najobfitszy posiłek w ciągu dnia, spożywany w Polsce najczęściej między godziną 12 a 16 Zupa – potrawa mająca zazwyczaj postać wywaru powstającego podczas gotowania różnorodnych składników Witaminy – grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego Sole mineralne - ważny składnik diety człowieka, który spełnia rolę budulcową oraz regulatorową Pokarm – pożywka dostarczająca substancji chemicznych ważnych dla zachowania zdrowia i rozwoju organizmu

Ankieta W ostatnich dniach w naszej klasie została przeprowadzona ankieta dotycząca sposobów odżywiania się przez młodzież. Pomijając niekulturalne odpowiedzi, które wykraczały poza ankietę udało nam się uzyskać wynik. Ankieta była anonimowa i posiadała pytania zamknięte. Było ich 10. W kolejnych slajdach ujawnimy jej wyniki.

Wyniki ankiety Uczniowie najczęściej w jedzenie zaopatrują się w kioskach Najbardziej preferują produkty słodkie

Wyniki ankiety cd. Najczęściej kupowane są chipsy Styl odżywiania uczniowie oceniają jako poprawny Produkt kupują dzięki reklamom Młodzież najczęściej pije napoje energetyczne Większość zjada dziennie 4 lub więcej posiłków Duża część klasy uprawia sport Spora część osób w ogóle nie je owoców Warzywa są często zjadane przez młodzież

źródła http://babyonline.pl/karmienie_mieso_i_ryby_galeria.html?galg_id=1729&ph_center_01_page_no=2 http://pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_glukozowo-fruktozowy ostatnio zmodyfikowano 21:40, 20 gru 2011.) http://diety.wieszjak.pl/zdrowe-zywienie/218413,Bakterie-w-jogurtach.html  http://pl.wikipedia.org/wiki/Oty%C5%82o%C5%9B%C4%87 ostatnio zmodyfikowano 21:18, 13 mar 2012.) http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100208/ZDROWIE/982871442

Bardzo dziękuje za uwagę  Łukasz kl. II D