Wiem, co jem?! Webquest dla uczniów klasy VI szkoły podstawowej

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sprawozdanie z realizacji akcji prozdrowotnej
Advertisements

Hit reklamowy … WebQuest dla klasy pierwszej gimnazjum
PROJEKTY W SP 15 SZKOŁA Z KLASĄ 2.0.
TEMAT: ŚWIĘTA WIELKANOCNE WebQuest skierowany jest dla uczniów klasy V Szkoły Podstawowej w Pielgrzymowicach. Stworzony został przez bibliotekarza i.
ENGLISH AROUND THE WORLD
Alicja Suchorab Agnieszka Sajda
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
W poszukiwaniu ewolucji…
DIETETYCY ..…W AKCJI.
Co słychać Panie Darwinie?
Od pierwszego krzyku do …
Jak cało i zdrowo przyszedłem na świat
Segregacja to rewelacja WebQuest dla uczniów gimnazjum
Zanim zjem pomyślę....
Przedszkolak Pełen Zdrowia
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
Co to jest TIK?.
Moja wymarzona podróż po Europie
2009- Rok Wojciecha Korfantego Polskiego przywódcy narodowego Górnego Śląska Strona GłównaStrona Główna/Wstęp/Zadanie/Procedura/Źródła/Ewaluacja/KonkluzjaWstępZadanieProceduraŹródłaEwaluacjaKonkluzja.
Autor: mgr Beata Gorzelańczyk
Ten WebQuest przeznaczony jest dla uczniów klas VI szkoły podstawowej
Być może, że już za chwilę staniesz przed życiową decyzją kupna lub budowy swojego własnego M. Ale gdzie?!! Wieś czy miasto, spokój czy hałas, nuda.
WebQuest Tropem Pluszowego Misia A. Schneefuhs W. Koczubik.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Technologia informacyjna
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
WebQuest dla klasy III szkoły podstawowej Wędrówka po Będzinie
Polskie Parki Narodowe autor: Izabela Lara
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
TYTUŁ : SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Webquest Wojciech Korfanty
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
Warzywa i owoce, czyli to co reguluje moje moce.
Opracowała Agnieszka Balcerak
„Ja wiem, ty wiesz, ale czy oni wiedzą, że mamy rezerwat?!”
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
Jak powinniśmy się odżywiać?
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
Zasady zdrowego żywienia
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Znaczenie produktów zbożowych
Segreguję i Ziemię ratuję!
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
WebQuest Jestem ptakiem
WebQuest Król Maciuś I miał na imię Janusz
Szkoła na widelcu Działania podejmowane w naszej szkole propagujące zdrowy tryb życia oraz nawyki prawidłowego żywienia.
Wiem, co jem ?! Autorzy projektu:
Klasa 2 Szkoła z klasą 2.0.
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
Lekcje z komputerem, 2006.
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
W DNIU ZDROWEGO ŚNIADANIA Publiczna Szkoła Podstawowa w Szwarszowicach prowadzona przez Stowarzyszenie Przyjaciół Oświaty w Szwarszowicach Szwarszowice.
Grodziec jakiego nie znacie Projekt edukacyjny klas III gimnazjum w Miejskim Zespole Szkół nr 3 Będzin.
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
„CZY WIESZ CO JESZ ?” WebQuest dla uczniów szkoły ponadgimnazjalnej autor: Gabriela Gurgul Edukacja zdrowotna w ramach wychowania fizycznego.
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Anna Gościmska Antonina Telicka - Bonecka.  Wiedza z zakresu historii jest wymagana w zadaniach nieliterackich  Brak wiedzy z zakresu historii może.
Sieć Szkół Promujących Zdrowie. W styczniu 2015 roku przystąpiliśmy do programu Lubelskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Nasza szkoła od wielu lat.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
« Szlachetne zdrowie-czy wiesz co jesz ? » WebQuest w ramach edukacji zdrowotnej Autor: Marta GAMBUTO.
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
WYPRAWY PO PRZYPRAWY Barbara Świątek.
Wojny Rzeczpospolitej w I połowie xVII wieku
Zdrowie nie tylko w pigułce
Zapis prezentacji:

Wiem, co jem?! Webquest dla uczniów klasy VI szkoły podstawowej Źródło ilustracji: www.canstockphoto.pl/ilustracje/Żywienie.html Webquest dla uczniów klasy VI szkoły podstawowej Autor: Monika Drozdalska-Hołub

Wprowadzenie Czy zastanawialiście się kiedyś nad swoimi nawykami żywieniowymi? Jak się okazuje popełniamy wiele błędów w codziennym żywieniu. Odbijają się one niekorzystnie na naszym rozwoju, zdrowiu i samopoczuciu. Co jeść, aby po prostu być zdrowym? Mam nadzieję, że odpowiedź na to pytanie znajdziecie po wykonaniu tego projektu.

Zadania Efektem waszej pracy będzie wykonanie prezentacji multimedialnej w Power Point na temat zdrowego odżywiania się. Swoje zadania będziecie wykonywać w grupach 2-3 osobowych. Podczas wykonywania tego zadania poszerzycie swoja wiedzę dotyczącą zdrowego odżywiania się. Wykonując prezentację starajcie się korzystać głównie z Internetu, ale możecie sięgnąć do innych źródeł. Podczas pracy nie zapomnijcie wskazać źródeł z których korzystaliście. Wykonaną prezentację przedstawicie uczniom naszej szkoły, nauczycielom, rodzicom oraz zaproszonym gościom podczas Festiwalu Nauki w czerwcu 2014 r.

Proces Podzielcie się na dwie grupy. W każdej grupie wybierzcie lidera, który będzie się konsultował z nauczycielem i nadzorował pracę grupy. Zadanie należy wykonać w ciągu jednego miesiąca na dodatkowych zajęciach informatycznych w postaci prezentacji multimedialnej. Prezentacja powinna trwać od 7-10 minut i zawierać do 15 slajdów.

Proces Grupa I – Dietetycy Przygotujcie np. w postaci tabeli produkty spożywcze należące do głównych źródeł pokarmowych: budulcowych, energetycznych i regulujących. Przedstawcie w postaci graficznej normy zapotrzebowania na energię dla dziewcząt i chłopców w Waszym wieku. Wykonajcie plakat przedstawiający Piramidę Zdrowego Żywienia. Co to jest otyłość, a co nadwaga? Jak obliczyć wskaźnik BMI?

Proces Grupa II – Lekarze Spróbujcie odpowiedzieć na pytanie Jakie są zasady prawidłowego żywienia? Możesz wykorzystać fragment filmu, przeprowadzić wywiad z dietetyczką czy nauczycielem przyrody (przygotuj pytania jakie zadasz). Przygotujcie np. w postaci tabeli jakie są rodzaje chorób związanych z nieprawidłowym odżywianiem się, czym się objawiają i jakie są skutki nie leczenia. Przedstawcie w postaci graficznej w jaki sposób sprawdzimy, czy dany produkt jest zdrowy. Ułóżcie przykładowe całodniowe menu.

Źródła http://www.sciaga.pl/tekst/77889-78-niezbedne_skladniki_pokarmowe_i_ich_zrodla http://www.mojakontuzja.pl/regeneracja-i-odzywianie/najlepsze-zrodla-skladnikow-pokarmowych-w-diecie/ http://www.izz.waw.pl/pl/component/licznikbmi/?Itemid=32 http://www.izz.waw.pl/pl/normy-zwienia?id=160 http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia#g http://www.gimnazjum16katowice.cba.pl/podstrony/pliki/choroby_edukacja_prozdrowotna.pdf http://diety24.com/choroby-nieprawidlowe-odzywianie.html

Kryteria oceny Poziom osiągnięć Ekspert 8-10 Zaawansowany 6-7 Rozwijający się 4-5 Początkujący 1-3 Punkty 1-10 Współpraca w grupie Doskonała współpraca całej grupy. Dobra organizacja pracy w grupie, współdziałanie w grupie. Większość pracy indywidualnej Całkowity brak współpracy Poszukiwanie i selekcjonowanie informacji Bardzo dobra selekcja zdobytych informacji. Informacja właściwie przetworzona. Właściwe usystematyzowanie zagadnień. Właściwa selekcja zdobytych informacji. Informacja prawidłowo przetworzona. Słaba selekcja zdobytych informacji. Informacja częściowo przetworzona. Informacja nie przetworzona. Poprawność pod względem językowym, gramatycznym, ortograficznym, interpunkcyjnym Brak błędów, ciekawe słownictwo. Nieliczne błędy językowe i gramatyczne, które nie zakłócają przekazu informacji. Błędy językowe i gramatyczne, które częściowo zakłócają przekaz informacji. Zbyt duża ilość błędów językowych i gramatycznych, które uniemożliwiają zrozumienie przekazywanych informacji. Atrakcyjność wizualna prezentacji Prezentacja długa( do 15 slajdów) staranna z animacją, dźwiękiem i grafiką. Prezentacja dłuższa(do 10 slajdów) staranna z animacją, grafiką i dźwiękiem. Prezentacja poprawna, ale bez włożonego wysiłku, prosta do 8 slajdów. Prezentacja niestaranna, krótka do 3 slajdów.

Podsumowanie Mam nadzieję, że ten projekt uświadomił Wam jak ważny jest sposób odżywiania się i jaki ma wpływ na całe Wasze życie. Podczas pracy poznaliście do czego mogą prowadzić złe nawyki żywieniowe. Przekonaliście się również, że Internet to nieocenione źródło informacji, a komputer doskonale narzędzie pracy.