Wiem, co jem?! Webquest dla uczniów klasy VI szkoły podstawowej Źródło ilustracji: www.canstockphoto.pl/ilustracje/Żywienie.html Webquest dla uczniów klasy VI szkoły podstawowej Autor: Monika Drozdalska-Hołub
Wprowadzenie Czy zastanawialiście się kiedyś nad swoimi nawykami żywieniowymi? Jak się okazuje popełniamy wiele błędów w codziennym żywieniu. Odbijają się one niekorzystnie na naszym rozwoju, zdrowiu i samopoczuciu. Co jeść, aby po prostu być zdrowym? Mam nadzieję, że odpowiedź na to pytanie znajdziecie po wykonaniu tego projektu.
Zadania Efektem waszej pracy będzie wykonanie prezentacji multimedialnej w Power Point na temat zdrowego odżywiania się. Swoje zadania będziecie wykonywać w grupach 2-3 osobowych. Podczas wykonywania tego zadania poszerzycie swoja wiedzę dotyczącą zdrowego odżywiania się. Wykonując prezentację starajcie się korzystać głównie z Internetu, ale możecie sięgnąć do innych źródeł. Podczas pracy nie zapomnijcie wskazać źródeł z których korzystaliście. Wykonaną prezentację przedstawicie uczniom naszej szkoły, nauczycielom, rodzicom oraz zaproszonym gościom podczas Festiwalu Nauki w czerwcu 2014 r.
Proces Podzielcie się na dwie grupy. W każdej grupie wybierzcie lidera, który będzie się konsultował z nauczycielem i nadzorował pracę grupy. Zadanie należy wykonać w ciągu jednego miesiąca na dodatkowych zajęciach informatycznych w postaci prezentacji multimedialnej. Prezentacja powinna trwać od 7-10 minut i zawierać do 15 slajdów.
Proces Grupa I – Dietetycy Przygotujcie np. w postaci tabeli produkty spożywcze należące do głównych źródeł pokarmowych: budulcowych, energetycznych i regulujących. Przedstawcie w postaci graficznej normy zapotrzebowania na energię dla dziewcząt i chłopców w Waszym wieku. Wykonajcie plakat przedstawiający Piramidę Zdrowego Żywienia. Co to jest otyłość, a co nadwaga? Jak obliczyć wskaźnik BMI?
Proces Grupa II – Lekarze Spróbujcie odpowiedzieć na pytanie Jakie są zasady prawidłowego żywienia? Możesz wykorzystać fragment filmu, przeprowadzić wywiad z dietetyczką czy nauczycielem przyrody (przygotuj pytania jakie zadasz). Przygotujcie np. w postaci tabeli jakie są rodzaje chorób związanych z nieprawidłowym odżywianiem się, czym się objawiają i jakie są skutki nie leczenia. Przedstawcie w postaci graficznej w jaki sposób sprawdzimy, czy dany produkt jest zdrowy. Ułóżcie przykładowe całodniowe menu.
Źródła http://www.sciaga.pl/tekst/77889-78-niezbedne_skladniki_pokarmowe_i_ich_zrodla http://www.mojakontuzja.pl/regeneracja-i-odzywianie/najlepsze-zrodla-skladnikow-pokarmowych-w-diecie/ http://www.izz.waw.pl/pl/component/licznikbmi/?Itemid=32 http://www.izz.waw.pl/pl/normy-zwienia?id=160 http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia#g http://www.gimnazjum16katowice.cba.pl/podstrony/pliki/choroby_edukacja_prozdrowotna.pdf http://diety24.com/choroby-nieprawidlowe-odzywianie.html
Kryteria oceny Poziom osiągnięć Ekspert 8-10 Zaawansowany 6-7 Rozwijający się 4-5 Początkujący 1-3 Punkty 1-10 Współpraca w grupie Doskonała współpraca całej grupy. Dobra organizacja pracy w grupie, współdziałanie w grupie. Większość pracy indywidualnej Całkowity brak współpracy Poszukiwanie i selekcjonowanie informacji Bardzo dobra selekcja zdobytych informacji. Informacja właściwie przetworzona. Właściwe usystematyzowanie zagadnień. Właściwa selekcja zdobytych informacji. Informacja prawidłowo przetworzona. Słaba selekcja zdobytych informacji. Informacja częściowo przetworzona. Informacja nie przetworzona. Poprawność pod względem językowym, gramatycznym, ortograficznym, interpunkcyjnym Brak błędów, ciekawe słownictwo. Nieliczne błędy językowe i gramatyczne, które nie zakłócają przekazu informacji. Błędy językowe i gramatyczne, które częściowo zakłócają przekaz informacji. Zbyt duża ilość błędów językowych i gramatycznych, które uniemożliwiają zrozumienie przekazywanych informacji. Atrakcyjność wizualna prezentacji Prezentacja długa( do 15 slajdów) staranna z animacją, dźwiękiem i grafiką. Prezentacja dłuższa(do 10 slajdów) staranna z animacją, grafiką i dźwiękiem. Prezentacja poprawna, ale bez włożonego wysiłku, prosta do 8 slajdów. Prezentacja niestaranna, krótka do 3 slajdów.
Podsumowanie Mam nadzieję, że ten projekt uświadomił Wam jak ważny jest sposób odżywiania się i jaki ma wpływ na całe Wasze życie. Podczas pracy poznaliście do czego mogą prowadzić złe nawyki żywieniowe. Przekonaliście się również, że Internet to nieocenione źródło informacji, a komputer doskonale narzędzie pracy.