Zasady prawidłowego żywienia

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Więcej wiesz - zdrowiej jesz N.W. uczennica I Liceum Ogólnokształcące w Ciechanowie Opiekun – Violetta Matla.
Advertisements

Czy piramida swoim kształtem wciąż odzwierciedla zasady racjonalnego żywienia?
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Odżywiaj się zdrowo 1.
To nasz zespół. To nasz opiekun. Nasza szkoła Tu się uczymy i spotykamy.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
Zdrowa dieta.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Co podać dziecku na talerzu ?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Zdrowy styl życia.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
Odżywiaj się zdrowo 1.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Żeby zdrowym być….
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Zdrowe Żywienie Człowieka
JEŚĆ ZDROWIEJ WIEDZIEĆ WIĘCEJJ ŻYĆ DŁUŻEJ !. Ogólnopolska Konferencja Warszawa r.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Poznajemy składniki pokarmu.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Zasady prawidłowego żywienia
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zasady zdrowego żywienia
Odżywiaj się zdrowo 1.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zapis prezentacji:

Zasady prawidłowego żywienia

PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE dostarczanie niezbędnych składników pokarmowych Spis treści Co oznacza właściwe odżywianie? 10 zasad prawidłowego żywienia. Piramida zdrowego żywienia. Podstawowe składniki odżywcze i ich znaczenia dla organizmu. Błędy żywieniowe. Skutki złego odżywiania. Rola rodziców, czyli recepta na sukces. Fast-food kontra posiłek domowy. Zasady żywienia wyrażone przez prof. Bergera jako 5 razy „U”: PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE = dostarczanie niezbędnych składników pokarmowych + regularność posiłków

Co to jest? Właściwe odżywianie: regularne spożywanie takich produktów, które dostarczają optymalnych ilości energii i zalecanych składników odżywczych we właściwych proporcjach i z odpowiednią częstotliwością zapewnia pokrycie wszystkich potrzeb żywieniowych organizmu, warunkuje normalne jego funkcjonowanie oraz utrzymanie należytej masy ciała   Co to jest?

10 zasad prawidłowego żywienia Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej. Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii (kalorii). Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem. Mięso spożywaj z umiarem. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy. Ograniczaj spożycie soli. Pij wystarczającą ilość wody.

Najważniejsze produkty spożywcze to te, które powinieneś jeść codziennie: chleb makaron ryż kasza inne produkty

Bardzo ważne są owoce i warzywa Dostarczają twojemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Wzmacniają twój organizm. Regulują procesy zachodzące w tkankach. Pozwolą zachować dobre zdrowie i kondycję

Białko Najwięcej białka znajduje się w: mięsie, rybach, produktach mlecznych, nabiale, orzechach. Białko jest niezbędne dla naszego zdrowia i życia. Jest podstawowym budulcem naszych tkanek. Organizm człowieka nie potrafi magazynować białka, więc pamiętajmy, żeby je regularnie dostarczać.

Tłuszcze Skoncentrowane źródło energii. Jednak tłuszcz w nadmiarze doprowadza do rozwijania się tłuszczyku. Zachowajmy więc rozwagę i dostarczajmy go w umiarkowanych ilościach.

  PAMIĘTAJ !!!

Błędy w żywieniu … nadmierne używanie soli upodobanie do smaku słodkiego zbyt mała liczba posiłków i brak regularności w ich spożywaniu pojadanie między posiłkami „niezdrowych” produktów łatwy dostęp do żywności typu „fast-food” brak czasu, zniecierpliwienie i nerwowa atmosfera w czasie posiłków korzystanie z półproduktów i produktów wysoko- przetworzonych

Skutki złego odżywiania  Choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze; miażdżyca i jej powikłania np. udar mózgu i niedokrwienna choroba serca z zawałem włącznie); Nowotwory; Cukrzyca insulino niezależna; Choroby jelita grubego; Kamica żółciowa; Próchnica zębów; Osteoporoza; Otyłość; Bulimia, anoreksja;

Otyłość  Otyłość - czyli nadmierne Nagromadzenie tłuszczu w ciele zwiększa ryzyko utraty zdrowia i wiąże się ze zwiększonym zagrożeniem występowania chorób serca, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, cukrzycy, kamicy Pęcherzyka żółciowego, zmian Zwyrodnieniowych układu kostno stawowego a nawet niektórymi rodzajami nowotworów. Z badań przeprowadzonych w Polsce wynika, że nadwaga i otyłość dotyczy 65% mężczyzn i kobiet w wieku 35-65 lat.

Anoreksja  Anoreksja (jadłowstręt psychiczny) Jest to choroba o podłożu psychicznym. Objawia się silną obawą przed utyciem prowadzącą do unikania jedzenia. Osoby chore postrzegają siebie jako dużo grubsze i brzydsze niż są w rzeczywistości, nierzadko czują wstręt do swojego ciała i mają zaniżone poczucie własnej wartości. Często też stwierdzają, że są syte, zanim zaczną jeść.

Żarłoczność psychiczna (bulimia)  Jest również chorobą o podłożu psychicznym. Są to okresowe napady żarłoczności z utratą kontroli nad ilością spożywanych pokarmów. Chorzy na bulimię czują się głodni nawet bezpośrednio po jedzeniu.

ROLA RODZICÓW, Czyli recepta na Sukces  zmiana swoich nieprawidłowych nawyków i zwyczajów żywieniowych • unikanie miejsc i okoliczności, w których serwowana jest „niezdrowa” żywność zaangażowanie dziecka w robienie zakupów wspólne przygotowywanie „zdrowych” posiłków i wspólne ich spożywanie uświadamianie dziecka na temat wartości i roli składników pokarmowych ograniczanie dziecku czasu spędzanego przed telewizorem (unikanie reklamy)

KOCHANI !!! Nawyki żywieniowe: kształtują się do 10 roku życia, a potem jedynie ulegają modyfikacjom, raz wykształcone nieprawidłowe nawyki bardzo trudno jest zmienić

Posiłek fast-food kontra posiłek domowy Zupa jarzynowa 250g - 120kcal Pierś z kurczaka - 400kcal Ziemniaki - 154 kcal Marchewka z groszkiem - 96 kcal suma 770 kcal 855 kcal Big Mac z serem - 810 kcal Frytki duże - 610 kcal Coca-cola - 205 kcal suma 1625kcal różnica

Jeden big Mac 564 kcal = wydatki energetyczne: Koszykówka 61 min Jazda na rowerze (ok.10km/h) 112 min Piłka nożna 52 min Pływanie 84 min Spacer w umiarkowanym tempie 170 min

Przykładowy jadłospis dla dziecka w wieku 6 lat I śniadanie: 1 kromka chleba pszenno – żytniego z masłem twarożek z 2 plastrów białego sera półtłustego z rzodkiewką, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym szklanka kakao II śniadanie 2 plasterki polędwicy liść sałaty ¼ średniej papryki szklanka herbaty 1 średnie jabłko Obiad: mały talerz rosołu z kluskami lanymi ziemniaki puree ( 2 łyżki)‏ plaster pieczeni wieprzowej z sosem surówka z białek kapusty i marchewki z dodatkiem oleju słonecznikowego szklanka soku pomarańczowego Podwieczorek: jogurt owocowy 1 małe opakowanie kiwi Kolacja: makaron z serem białym półtłustym z dodatkiem łyżki jogurtu naturalnego i cukrem szklanka soku marchwiowego

Zasady żywienia wyrażone przez prof. Bergera jako 5 razy „U”: U-rozmaicenie (szeroki asortyment produktów spożywczych, każda grupa żywności w każdym posiłku); U-miar (nieprzejadanie się, odchodzenie od stołu z lekkim niedosytem, jedzenie według potrzeb i utrzymywanie optymalnej masy ciała); U-nikanie (nadmiaru soli, cukru, tłuszczów, cholesterolu, a także używek, takich jak alkohol czy papierosy); U-regulowanie (stałe pory i liczba posiłków w ciągu dnia); U-prawianie (regularny wysiłek fizyczny dobrany do potrzeb i możliwości)

Jan Kochanowski „Na zdrowie” Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, Jako smakujesz, aż się zepsujesz. Tam człowiek prawie widzi na jawie I sam to powie, że nic nad zdrowie Ani lepszego, ani droższego; Bo dobre kamienie, także wiek młody I dar urody, miejsca wysokie, Władze szerokie, dobre są, ale - Gdy zdrowie w cale. Gdzie nie masz siły, I świat niemiły, klejnocie drogi, Mój dom ubogi oddany tobie Ulubuj sobie!

Dziękujemy za uwagę  Opracowały: mgr Magdalena Pełszyńska mgr Marta Zaczeniuk