Czy mo ż na prze ż y ć dzie ń bez chemii??? Klasa 2GA Projekt gimnazjalny. Osoby biorące udział w projekcie: Przemysław Nowak Mirosław Nowogrodzki Marek.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Paweł Wolski Michał Zegadło IID. Cukry to inaczej węglowodany Cukry to inaczej węglowodany co oznacza, że są to związki węgla i wody i dlatego cukry można.
1.29. Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
KWASY Justyna Loryś.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
ODŻYWIANIE. METABOLIZM Ogół wszystkich procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w komórkach. Metabolizm = anabolizm( synteza) + katabolizm ( rozkład)
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Twardość wody Twardość węglanowa (przemijająca)
POLISACHARYDY. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami.
Reakcje charakterystyczne w chemii organicznej – identyfikacja związków i grup funkcyjnych -Grupy hydroksylowe, -Grupa aldehydowa, -Grupa ketonowa -Grupa.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
2.27 Anabolizm i katabolizm
Autorzy: Kamil Kawecki IIB Piotr Kornacki IIB Piotr Niewiadomski IIB.
Wodorotlenki.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Alkohole polihydroksylowe
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Tlenki, nadtlenki, ponadtlenki
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
Budowa chemiczna organizmów
INTERMAG Przedsiębiorstwo INTERMAG Sp. z o.o. firma Polska na rynku od 1988 roku produkcja z zakresu chemii nieorganicznej dla potrzeb rolnictwa i ogrodnictwa.
Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie dziecka. Aktywność fizyczna wpływa na:  Sferę emocjonalną  Sferę intelektualną  Sferę społeczną.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Co to są tlenki? budowa tlenków, otrzymywanie tlenków,
Powietrze – substancja czy mieszania gazów? -Atmosfera -Składniki gazowe powietrza.
Co wiemy o innych składnikach powietrza?
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Doświadczenia przeprowadzone w ramach konkursu Świetlik
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Metody miareczkowe oparte na reakcjach utleniania-redukcji- -nadmanganometria i jodometria dr n. farm. Justyna Stolarska Zakład Chemii Analitycznej.
Doświadczenie o cukrze
Jak oddychamy?.
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
HODOWLA FASOLI CEL DOŚWIADCZENIA:
Ciasto Drożdżowe.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Naturalne źródła węglowodorów
Zapis prezentacji:

Czy mo ż na prze ż y ć dzie ń bez chemii??? Klasa 2GA Projekt gimnazjalny. Osoby biorące udział w projekcie: Przemysław Nowak Mirosław Nowogrodzki Marek Minas Arkadiusz Misiowiec Damian Nowak Kamil Małańczak Opiekun: mgr Joanna May

Czym zajmuje si ę chemia??? Chemia- to nauka, która zajmuje się: -budową i właściwościami różnych substancji -przemianami tych substancji -warunkami wpływającymi na szybkość i rodzaj tych przemian

Podział materii Materia to wszystko co nas otacza. MATERIA SUBSTANCJEMIESZANINY PROSTE ZŁOŻONE JEDNORODNE NIEJEDNORODNE PIERWIASTKI CHEMIC Z NE ZWIĄZKI CHEMICZNE

Co jest cz ł owiekowi niezb ę dne do ż ycia??? -jedzenie -oddychanie -picie -sen -ruch -ubranie-higiena

Oddychanie Co oddychanie ma wspólnego z chemią??? Oddychanie-jest to proces, który przebiega, w każdej komórce naszego ciała 24h/dobę. Oddychanie polega na: -rozkładzie glukozy przy udziale tlenu lub bez udziału tlenu do DWUTLENKU WĘGLA I WODY w celu wytwarzania energii. Proces ten przebiega w mitochondriach. glukoza + tlen → dwutlenek węgla + woda + energia C 6 H 12 O 6 +6O 2 → 6CO 2 +6H 2 O+ATP

Zdjęcie komórki zwierzęcej Mitochondria – otoczone podwójną błoną organe lla, obecne w większości komórek eukariotycznych. Organella te mają różną wielkość, przeważnie od 2 do 8 μm, mogą też szybko zmieniać swój kształt i rozmiary. 1.jąderko 2.błona jądra komórkowego 3.rybosom 4.pęcherzyk 5.szorstkie retikulum endoplazmatyczne 6.aparat Golgiego 7.mikrotubule 8.gładkie retikulum endoplazmatyczne 9.mitochondrium 10.wakuole 11.cytozol 12.lizosom 13.centriola

Oddychanie: Do oddychania potrzebny jest tlen. Oddychanie przebiega w każdej komórce naszego ciała w mitochondriach. Tlen ma następujące właściwości: -jest bezbarwny -jest bezwonny -słabo rozpuszcza się w wodzie -nie pali się, ale podtrzymuje palenie Objętość tlenu w powietrzu wynosi około 21%.

Fotosynteza Źródłem tlenu na Z iemi jest proces fotosyntezy. Tlen jest ubocznym produktem fotosyntezy.

Doświadczenie 1 Przeprowadziliśmy doświadczenie, w którym zbadaliśmy hipotezę,że tlen podtrzymuje palenie.

Doświadczenie 1: Wsypywaliśmy KMnO 4 (manganian (VII) potasu) do próbówki.

Doświadczenie 1: Probówkę z KMnO 4 ogrzewamy w płomieniu palnika a ulatniający się tlen zbieramy do probówki zanurzonej w wodzie. Tlen wypycha wodę z probówki, bo jest słabo rozpuszczalny w wodzie.

Doświadczenie 1: Do probówki z tlenem wkładamy zapalone łuczywko. Łuczywko rozżarzyło się. Tlen podtrzymuje palenie.

Dwutlenek węgla: Produktem oddychania jest dwutlenek węgla. Dwutlenek węgla ma następujące właściwości: -jest bezbarwny -jest bezwonny -dobrze rozpuszcza się w wodzie -jest cięższy od powietrza -występuje w wodach gazowanych i napojach typu cola

Doświadczenie 2 Wykrywaliśmy dwutlenek węgla w wydychanym powietrzu.

Doświadczenie 2: Przygotowaliśmy roztwory wody wapiennej.

Doświadczenie 2 W jednej zlewce znajdowała się próba kontrolna, a w drugiej próba badawcza.

Doświadczenie 2 Obserwacja: woda wapienna zmętniała, pod wpływem powietrza wydychanego z płuc. Wniosek: w powietrzu wydychanym z płuc jest dwutlenek węgla.

Jedzenie W składnikach pokarmowych znajdują się następujące związki chemiczne. Związki chemiczne w pokarmach NIEORGANICZNE ORGANICZNE -woda i sole mineralne -białka -tłuszcze -węglowodany -witaminy

Występowanie białek Białka Roślinne Zwierzęce - występują w -ser i twaróg nasionach fasoli, -wędliny grochu i bobu -mięso

Doświadczenie 3: Wykrywanie białek REAKCJA KSANTOPROTEINOWA Białko pod wpływem kwasu azotowego (V) zabarwia się na żółto.

W Ę GLOWODANY (CUKRY) WĘGLOWODANY -PROSTE -ZŁOŻONE -Glukoza -Fruktoza -Galaktoza -DWUCUKRY -WIELOCUKRY -sacharoza(cukier buraczany) -laktoza(cukier mleczny) -maltoza -skrobia -celuloza -glikogen

WYKRYWANIE GLUKOZY Problem badawczy: „Czy w liściach w spichrzowych cebuli, winogronach jest glukoza?’’ Hipoteza: „W liściach spichrzowych cebuli, winogronach jest glukoza’’ Odczynniki: Roztwór glukozy, płyn Fehlinga(2NaOH+CuSO 4 →Cu(OH) 2 +Na 2 SO 4 ) Wodorotlenek sodu + siarczan(VI) miedzi(II) powstaje wodorotlenek miedzi (II) Materiał badawczy: Cebula, winogrona

PRZEBIEG DOŚWIADCZENIA PRZYGOTOWUJEMY PRÓBĘ KONTROLNĄ: Roztwór glukozy i próbę badawczą: wyciśnięty sok z winogron i pokrojona cebula

PRZYGOTOWUJEMY ODCZYNNIK FEHLINGA Przygotowujemy roztwór siarczanu(VI) miedzi(II) Przygotowujemy roztwór wodorotlenku sodu

Otrzymaliśmy odczynnik Fehlinga ↑ Wytrącił się osad wodorotlenku miedzi (II) Do probówki z siarczanem(VI) miedzi(II) wlewamy wodorotlenek sodu →

Ogrzewamy próbę kontrolną i badawczą z odczynnikiem Fehlinga Obserwacje: w wyniku ogrzewania zarówno w próbie kontrolnej(roztwór glukozy) jak i badawczej(roztwór soku z cebuli i roztwór soku z winogron) wytrącił się pomarańczowy osad.

WNIOSKI Potwierdziliśmy hipotezę. W liściach spichrzowych cebuli i w soku z winogron jest glukoza Roztwór glukozy ↑ ↑ Próba badawczaPróba kontrolna Sok z winogron Sok z cebuli

WYKRYWAMY SKROBIĘ Problem badawczy: „Czy w bulwach ziemniakach, bananach i jabłku jest skrobia?’’ Hipoteza: W bulwie ziemniaka w bananie i jabłku jest skrobia. Próba kontrolna: Skrobia ziemniaczana Próba badawcza: Bulwa ziemniaka, banan i jabłko Odczynniki: jodyna i płyn Lugola

Przebieg doświadczenia Na skrobię ziemniaczaną, jabłko, plastry banana i bulwę ziemniaka kropliliśmy płyn Lugola i jodynę.

Obserwacje Jodyna i płyn Lugola w kontakcie ze skrobią ziemniaczaną, bananem i bulwą ziemniaka zmieniły zabarwienie z koloru brunatnego na fioletowy. Jabłko nie spowodowało zmiany zabarwienia jodyny. Wnioski: W bulwie ziemniaka i bananie jest skrobia. W jabłku skrobia nie występuje.

Tłuszcze RoślinneZwierzęce ← ← -margaryna -olej -smalec -masło -boczek -śmietana

Wykrywamy tłuszcze Problem badawczy : „Czy w nasionach słonecznika i w orzechach jest tłuszcz?’’ Hipoteza: W nasionach słonecznika i w orzechach jest tłuszcz Próba kontrolna : Olej rzepakowy Materiał badawczy: Nasiona słonecznika, orzechy

Przebieg doświadczenia Próba kontrolna: Na bibułę nanosimy krople oleju. Próba badawcza: Na bibule rozgniatamy nasiona słonecznika i orzechy Obserwacje: Na bibule zarówno w próbie kontrolnej jak i w próbie badawczej pojawiają się tłuste plamy.

Wniosek: Potwierdziliśmy hipotezę. W nasionach słonecznika i w orzechach jest tłuszcz.

BARWNIKI, KONSERWANTY I POLEPSZACZE Substancje te są dodawane do żywności w celu przedłużenia jej trwałości, poprawienia wyglądu, smaku, zapachu i konsystencji. Zaliczamy do nich: barwniki, środki zapachowe, konserwanty, przeciwutleniacze, środki zagęszczające, emulgatory i środki spulchniające. Są to substancje naturalne produkowane z roślin, jak również otrzymane syntetycznie w laboratorium. Każdy rodzaj dodatków oznacza się literą „E’’ z odpowiednią liczbą i ich niewielka ilość nie stwarza niebezpieczeństwa dla zdrowia.

Związki chemiczne w pokarmach, które lubimy. -cukier, tłuszcz, mleko -woda, glukoza, fruktoza, kwas jabłkowy, cytrynowy, witaminy, sole mineralne i błonnik -żelatyna, pektyna, agar, cukier, barwniki, aromaty - sacharoza (glukoza + fruktoza) -glukoza, fruktoza, maltoza, kwasy organiczne -białka, węglowodany i tłuszcze -wodorowęglan sodu, barwniki, emulgatory, zagęstniki

Gotowanie, pieczenie, smażenie to reakcje chemiczne, które towarzyszą nam na co dzień. -smażenie -pieczenie -gotowanie

Ruch W naszych mięśniach przebiegają ścisłe procesy chemiczne. D o tego, aby mięśnie wykonywały ruch potrzebna jest energia. Energia powstaje w procesie oddychania komórkowego. Jeżeli mięśnie wykonują intensywny i kró tko trwały wysiłek krew nie zdąży doprowadzić do nich wystarczają cej iloś ci tlenu. Glukoza jest wówczas rozkład ana do kwasu mlekowego. Powoduje to ból i zmęczenie mięśni. Glukoza -> kwas mlekowy

Ubranie Ubranie to też związki chemiczne np. b awełna, wełna są zbudowane z celulozy. -bawełna -wełna -jedwab

Higiena Również w higienie osobistej korzystamy z substancji chemicznych.

Podsumowanie: Nie można przeżyć dnia bez chemii !!!!! Jesteśmy otoczeni substancjami chemicznymi. Wokół nas powstają różne reakcje chemiczne. Chemi i nie należy się bać tylko trzeba ją rozumieć.