PROBLEMY WYŻYWIENIA LUDNOŚCI ŚWIATA Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Dotacje.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Trzeci Świat ??? Cały Świat !!! Sebastian Tomaszewicz Klasa I b LO
Advertisements

Polityka regionalna UE: ogólny zarys
Tworzenie nowego międzynarodowego porozumienia EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Zmiany klimatu.
Mieszkańcy Afryki i ich problemy Jak jest? Jak powinno być?
[Aleksander Dziedzic]
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
FAKTY. FAKTY DZIECI UMIERA CODZIENNIE Z GŁODU.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Zanim zjem pomyślę....
1.
Cechy charakterystyczne państw rozwijających się
Rolnictwo w krajach rozwijających się
Zbuczyn
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
1.

Dostrzec innych „POMOC ŻYWNOŚCIOWA” POMOC HUMANITARNA NA ŚWIECIE
Szkoła Podstawowa z Oddziałami Intergracyjnymi Nr 8 Sopot
Skutki głodu i niedożywienia
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Białka W diecie człowieka.
OGRANICZENIE UMIERALNOŚCI
DZIECI ŻOŁNIERZE.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
Konsekwencje nadwagi i otyłości?
ABC – zdrowego odżywiania
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
1.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Woda to dar.
Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Głód utajony - powstaje wtedy, kiedy jest brak w organizmie białka, witamin i mikroelementów. Powoduje to osłabienie fizyczne i psychiczne u człowieka.
Zdrowy styl życia.
Woda to dar Autor : Daniela Piechowiak.
Zdrowe odżywianie.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Fundusz Narodów Zjednoczonych na Rzecz Dzieci Wszystkie Kolory Świata Uszyj laleczkę i daj dzieciom nadzieję.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZASTOSOWANIE ROŚLIN W ŻYCIU CZŁOWIEKA
Bez białka nie ma ciałka!.
1. 2 Piramida żywnościowa z przeciętnym wyżywieniem 3.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Głód Na Świecie Paulina Łyzińska 2LB.
Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
Młodzieży zdrowie się należy!
Problem wyżywienia ludzi na świecie
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Zdrowe Żywienie Człowieka
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Puchatek obudził się nagle z uczuciem dziwnego przygnębienia
Wolność – kocham i rozumiem
Katarzyna krywańska Agnieszka Kulpaczyńska Anna pysanchyn
WYŻYWIENIE LUDNOŚCI ŚWIATA
dr Genowefa Janczewska-Korczagin
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Czy klimat ma wpływ na konflikty na świecie? Wiktoria Maziarka Maja Kołodziejczyk Katarzyna Strzępek.
Cel: Zmniejszyć nierówność w krajach i między krajami
Niedożywienie.
Zapis prezentacji:

PROBLEMY WYŻYWIENIA LUDNOŚCI ŚWIATA Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Dotacje na innowacje – Inwestujemy w Waszą przyszłość

25% - ludność świata dobrze odżywiona; 60% - ludność świata nie odczuwająca głodu 15% - ludzie głodujący

Biedni głodują, bo mają zbyt wiele dzieci? W rzeczywistości jest dokładnie na odwrót: głodni ludzie rodzą więcej dzieci, ponieważ więcej z nich umiera. Jedna czwarta lub więcej dzieci urodzonych w krajach rozwijających się umiera przed osiągnięciem 5 lat w wyniku niedożywienia. Biedni w tych krajach potrzebują dzieci jako siłę roboczą dla zapewnienia przetrwania rodziny oraz by zaopiekowały się rodzicami na starość. Gdyby rodzice wiedzieli, że ich dzieci nie umrą, posiadaliby ich mniej. Głód światowy nie hamuje przyrostu naturalnego - on go podwyższa! W każdym kraju, gdzie niedożywienie zostało zmniejszone, malał wskaźnik śmiertelności dzieci i w rezultacie również gwałtownie malał wskaźnik urodzeń. Tak, więc nie propagowanie antykoncepcji, ale usunięcie głodu prowadzi bezpośrednio do rozwiązania problemu przeludnienia.

Codziennie przez brak żywności umiera 30 tysięcy osób Czyli co 3 sekundy na świecie umiera 1 osoba z powodu głodu.

Nie stać nas na to, aby wszystkich nakarmić? W rzeczywistości możemy wyeliminować głód na zawsze za sumę mniejszą, niż świat wydaje na wojsko i zbrojenia w ciągu roku. Gdybyśmy od r jedną siódmą światowych wydatków na alkohol i tytoń przeznaczyli na rozwój samowystarczalności żywnościowej, moglibyśmy zlikwidować głód do końca tego wieku.

Wartość minimalna dawki żywieniowej, koniecznej człowiekowi do życia, wynosi kcal Spożycie pożywienia poniżej tej wartości prowadzi do głodu jawnego (głód ilościowy) lub niedożywienia (posiłek nie wystarcza na zaspokojenie potrzeb energetycznych organizmu).

Braki jakościowe w pożywieniu powodują GŁÓD UTAJONY (głód jakościowy), w którym wartość kaloryczna posiłku może osiągać normę, ale występuje znaczny niedobór białka (minimalna dzienna dawka to 35 – 55g). Przykłady: Azja Pd-Wsch – ryż Ameryka Pd i Śr. - kukurydza i fasola

REGIONY GŁODU I NIEDOŻYWIENIA Największe niedobory żywności występują w krajach: - afrykańskich (Mozambik, Ghana, Sudan, Malii, Etopia) - azjatyckich (Indie, Indonezja, Pakistan) Ameryki poł. (Boliwia, Peru, Ekwador)

Przyczyny głodu i niedożywienia  Przeludnienia.  Kataklizmy.  Konflikty.  Brak pracy.  Zła polityka rolna państwa.

Przeciętnie jako minimum przyjmuje się taką ilość pokarmu który dostarcza na dobę: kal g białka oraz pewną ilość witamin i soli mineralnych. Wartości te zależą jednak od klimatu, wieku, płci, a także rodzaju wykonywanej pracy.

Sposoby ograniczenia głodu  Pomoc doraźna – dostarczanie żywności potrzebującym.  Działania długoterminowe – wpływające na rozwój gospodarczy państw.

„Każdy człowiek ma prawo do stopy życiowej zapewniającej zdrowie i dobrobyt jego i jego rodziny, włączając w to wyżywienie”. Powszechna Deklaracja Praw Człowieka art. 25