Trendy rynkowe Wolne rodniki Stres oksydacyjny Przeciwutleniacze Suplementacja.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
W tej prezentacji dowiecie się dlaczego i w jaki sposób papierosy, alkohol oraz narkotyki szkodzą zdrowiu i jak to zwalczać. Postaram się odpowiedzieć.
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI Lekcja 7: Charakterystyka pojęć: energia, praca, moc, sprawność, wydajność maszyn (1 godz.) 1. Energia mechaniczna 2. Praca 3.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Tworzenie odwołania zewnętrznego (łącza) do zakresu komórek w innym skoroszycie Możliwości efektywnego stosowania odwołań zewnętrznych Odwołania zewnętrzne.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
Ryzyko a stopa zwrotu. Standardowe narzędzia inwestowania Analiza fundamentalna – ocena kondycji i perspektyw rozwoju podmiotu emitującego papiery wartościowe.
Mikroekonomia dr hab. Maciej Jasiński, prof. WSB Wicekanclerz, pokój 134A Semestr zimowy: 15 godzin wykładu Semestr letni: 15.
EWALUACJA PROJEKTU WSPÓŁFINANSOWANEGO ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIE J „Wyrównywanie dysproporcji w dostępie do przedszkoli dzieci z terenów wiejskich, w.
Przygotowała Szkoła Podstawowa nr 5 im. Zjednoczonej Europy, kl. 6b Nikotyna - legalny narkotyk.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Bezpieczeństwo i zdrowie w pracy dotyczy każdego. Jest dobre dla ciebie. Dobre dla firmy. Partnerstwo dla prewencji Co badanie ESENER może nam powiedzieć.
Trening cardio Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się cellulitu, warto zdecydować się na trening cardio, który nie tylko pomoże spalić tłuszcz,
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Wyniki badania - Infolinia jako kanał komunikacji z klientem Aby zobaczyć prezentację badania należy wybrać przycisk F5. Poruszanie się pomiędzy.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Jak sobie z nim radzić ?.
Równowaga rynkowa w doskonałej konkurencji w krótkim okresie czasu Równowaga rynkowa to jest stan, kiedy przy danej cenie podaż jest równa popytowi. p.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
DARY SYBERII DLA ZDROWEGO UŚMIECHU. UŚMIECH – jest najważniejszym elementem w kontaktach międzyludzkich i jest wizytówką współczesnego człowieka!
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Dzień Ekologii Dnia 26 maja 2009r. w naszej szkole odbył się Dzień Ekologii, nasza klasa II „D” dostała za zadanie odwiedzić Zakład Doświadczalny Instytutu.
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
CAPS LOCK - CERTYFIKOWANE SZKOLENIA JĘZYKOWE I KOMPUTEROWE
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Bezpieczeństwo przy pracy z ciekłym azotem
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę 7 kwietnia 2016.
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
14 listopada Światowy Dzień Walki z CUKRZYCĄ
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie
Kanapki w naszej szkole
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Bądź częścią rozwiązania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Przedszkole Promujące Zdrowie
Odżywiaj się zdrowo 1.
KONFERENCJA „Ogólnopolski Dzień Tornistra”
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Zapis prezentacji:

Trendy rynkowe Wolne rodniki Stres oksydacyjny Przeciwutleniacze Suplementacja

Niektóre czynniki zewnętrzne mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie… i nie zawsze możemy je kontrolować. Tak działają zanieczyszczenia wody, powietrza, dym papierosowy…

Około 90%* mieszkańców Unii Europejskiej narażonych jest na oddziaływanie zanieczyszczeń powietrza pochodzenia przemysłowego, motoryzacyjnego,... na poziomach, które Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznaje za szkodliwe dla zdrowia). Przykład: * Ekspozycja Bez ekspozycji

Zależność między ekspozycją na wolne rodniki a stresem oksydacyjnym

Jak powstaje? Stres oksydacyjny

2. Device powstawać podczas konkretnych reakcji metabolicznych powstawać ze względu na czynniki środowiskowe Wolne rodniki są to cząsteczki, które po utracie elektronu stają się niestabilne. Aby odzyskać stabilność, cząsteczki te niezwłocznie wchodzą w reakcje z innymi związkami próbując pobrać od nich brakujący elektron. Zaatakowane cząsteczki tracą elektron i same staja się wolnymi rodnikami, następnie pobierają elektron z sąsiadującej cząsteczki czyniąc ją kolejnym wolnym rodnikiem – oto początek reakcji łańcuchowej W organizmie człowieka wolne rodniki mogą:

Ta reakcja łańcuchowa znana jest także jako stres oksydacyjny - utlenianie tkanki – prowadzące do zaburzeń działania takich cząsteczek jak DNA, białka i lipidy. WOLNE RODNIKI JAKO ŹRÓDŁO STRESU WOLNE RODNIKI NIEKORZYSTNIE WPŁYWAJĄCE KOMÓRKĘ

Istnieją substancje zwane przeciwutleniaczami, które nasz organizm może wykorzystywać do neutralizowania wolnych rodników, aby przerwać reakcję łańcuchową. Przeciwutleniacze takie jak witamina C i witamina E, wchodzą w interakcję z kaskadą reakcji oksydacyjnych i przyczyniają się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. OCHRONA PRZECIWUTLENIAJĄCA PRZECIWUTLENIACZ WYMIATA WOLNE RODNIKI

Istotność włączenia przeciwutleniaczy do swojej diety.

Rynek przeciwutleniaczy Przewiduje się globalny wzrost tego rynku w nadchodzących latach Zwiększająca się u konsumentów świadomość zalet przeciwutleniaczy Wysoki popyt na przeciwutleniacze mimo kryzysu ekonomicznego

Przeciwutleniacze występują w owocach i warzywach

Owoce i warzywa … Witaminy, minerały, składniki fito-odżywcze, karotenoidy, błonnik,… Niskokaloryczność Zdrowa i szybka przekąska

Wszystko zaczyna się od zbilansowanej diety: Zdrowa dieta pomaga spełnić wszelkie zalecenia żywieniowe. Czy wiedzieli Państwo, że… ? Zalecane dzienne spożycie (RDA)* to wartość dziennego spożycia danego składnika odżywczego, którą uznaje się za wystarczającą dla spełnienia wymogów żywieniowych 97,5% zdrowych osób, na każdym etapie życia niezalenie od płci. * Komisja Europejska – Zdrowie i Ochrona Konsumentów

Zdrowa dieta składa się z odpowiednio zbilansowanej ilości makro- i mikroskładników. Węglowodany, białka, lipidy i woda Witaminy i minerały

Dlaczego mikroskładniki są takie ważne? Przedrostek „mikro” w znaczeniu małe, określa te składniki, których potrzebujemy w niewielkich ilościach. Witaminy, a zwłaszcza witamina B1, B2, B3, B5, B6, B8 i B12 pomagają w realizacji prawidłowych procesów metabolicznych. Minerały takie jak cynk, magnez i wapń pomagają zachować prawidłowy stan kości.

Dlaczego makroskładniki są takie ważne? Przedrostek „makro” w znaczeniu duże, określa te składniki, których potrzebujemy w dużych ilościach. Tłuszcze, węglowodany, białka -> Źrodło energii w postaci kalorii.

Teoria a rzeczywistość

Raport wykonany na zlecenie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wskazuje na związek spożywania odpowiedniej ilości owoców i warzyw ze zdrowiem*. * vs WHO Według zaleceń WHO należy spożywać ≥400 gramów owoców i warzyw dziennie. Jest to równo- wartość 4 lub 5 porcji warzyw lub owoców każdego dnia. TEORIARZECZYWISTOŚĆ Intensywny tryb życia sprawia, że konsumpcja ta jest niższa.

Średnie spożycie owoców i warzyw w krajach Europy (g/dzień) ≥400 g/dziennie <400 g/dziennie

4 lub 5 porcji warzyw lub owoców dziennie – lub 400 gramów owoców lub warzyw każdego dnia W ponad ½ krajów UE, konsumpcja ta wynosi < 400 gramów Zalecane spo ż ycie Faktyczne spo ż ycie W 1/3 tych krajów konsumpcja ma poziom < 300 gramów/dzień

Nieregularne godziny pracy Intensywny tryb życia Wygoda: Łatwy dostęp do sklepów oraz wybór prostych i łatwych w przygotowaniu posiłków Powód? – Brak czasu i możliwości kontroli

Powód? - Przekonanie Zdecydowana większość mieszkańców UE uznaje, że spożywane przez nich pokarmy są dobre dla ich zdrowia Większość z nich nie spełnia zaleceń WHO

Sposoby przechowywania i przygotowywania posiłków Niektóre sposoby gotowania powodują utratę witamin Rolnictwo intensywne Może zmniejszać wartości odżywcze Bioprzyswajalność składników odżywczych Niektóre przypadłości mogą ograniczać przyswajanie pewnych składników Zmieniające się zapotrzebowanie na składniki odżywcze Ze względu na stres, zmęczenie,… Inne powody?

Suplementacja diety wsparciem dla zdrowej podstawy żywieniowej

Rybek suplementów diety i preparatów witaminowych 12,4 MLD € 9,3 MLD €

Z biegiem lat mamy większą świadomość swojego zdrowia Grupa docelowa: DOROŚLI

Grupa docelowa : KOBIETY Spożywają większą ilość owoców i warzyw od mężczyzn. Bardziej dbają o kwestie zdrowotne. Częściej zajmują się zakupami i przygotowywaniem posiłków. Mają korzystny wpływ na częstotliwość, ilość i różnorodność owoców i warzyw spożywanych przez ich partnerów.

Korzystny wpływ interakcji bezpośredniej Rozwiązania w zakresie spożywania owoców i warzyw przez dorosłych koncentrują się na zwiększeniu ich spożycia i często mają postać osobistych porad Znalezienie grona wspierających osób pozwala nam dłużej podejmować nasze wysiłki

Rozwiązania od Pharmanex ®

LifePak ® + Połączenie znanych składników fito-odżywczych, witamin i minerałów Bogate źródło witaminy C Zawartość biotyny, miedzi i wapnia Wsparcie 9 kluczowych funkcji fizjologicznych organizmu

Jvi ® – Joie de Vivre – zasmakuj życia Napój zawiera: - 9 chętnie spożywanych w Europie owoców i warzyw - 3 unikalne „owoce imperialne” Bogate źródło witaminy C, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

THANK YOU