DODATKI DO ŻYWNOŚCI Kiełbasa. autor: D. Stodolska, CC BY-NC-ND 3.0 PL CC BY-NC-ND 3.0 PL Brzoskwinie na straganie. autor: D. Stodolska, CC BY-NC-ND 3.0.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Advertisements

RYNEK GOSPODARCZY. Analiza rynku, konkurencji: Aby ka ż dy biznes, bez wzgl ę du na wielko ść, czy obszar dzia ł ania, móg ł sprawnie funkcjonowa ć powinien.
Gdy dziecko próbuje papierosów istnieje bardzo duże ryzyko, że w przyszłości popadnie w uzależnienie od nikotyny. To zaś wiąże się z ciągłą potrzebą palenia,
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
TWORZYWA SZTUCZNE.
KWASY Justyna Loryś.
Dodatki do żywności i substancje konserwujące
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
Rośliny z polskich pól Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
występowanie w przyrodzie i zastosowanie
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Temat 3. Sytuacja przedsiębiorstw geodezyjnych zrzeszonych w Polskiej Geodezji Komercyjnej w 2012 r. Tezy do dyskusji Waldemar Klocek.
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Listopadowa mapa pogody Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Tekst podkreślony lub wytłuszczony jest do zapamiętania Edukacja dla bezpieczeństwa.
Dlaczego boimy się promieniotwórczości?
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
Jeśli chcesz przejść do konkretnego zagadnienia, wybierz je z listy: Dopisanie narzędzia Modyfikacja narzędzia Usunięcia narzędzia Lokalizacja domyślna.
1 Zakopane VIII 2006 r. Jakość środków chemicznych stosowanych w produkcji cukru w aspekcie spełniania wymagań unijnych.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Realizatorzy: uczniowie gimnazjum z klasy 1a, 1b, 2a i 2b Opiekun: nauczyciel chemii – Agata Kula.
CZAS NA ZDROWIE.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
CZAS NA ZDROWIE ! Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo V LO im. JPII Znajdziesz nas na
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda Cud natury.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
Autorzy: Kamil Kawecki IIB Piotr Kornacki IIB Piotr Niewiadomski IIB.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Przygotowały: Laura Andrzejczak oraz Marta Petelenz- Łukasiewicz z klasy 2”D”
Budowa i podział alkadienów, Właściwości i zastosowanie
Opodatkowanie spółek Podziały Spółek. Podziały spółek Rodzaje podziałów wg KSH Przewidziane są cztery sposoby podziału: 1) podział przez przejęcie, który.
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Budżet rodzinny Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Wykorzystywanie tworzyw sztucznych do produkcji opakowań
-Występowanie i właściwości - Ważniejsze związki fosforu
Działania promujące rolnictwo i przetwórstwo artykułów rolnych Toruń, maj 2016 r.Toruń, maj 2016 r.
Zwierzęta świata Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Producent: PepsiCo Pojemność: 500ml Cena: 3,27 zł.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Reaktory jądrowe i wzmacniacze energii. Monika Kądziołka WGiG, GiG mgr I Górnictwo odkrywkowe Kraków,
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
INTERMAG Przedsiębiorstwo INTERMAG Sp. z o.o. firma Polska na rynku od 1988 roku produkcja z zakresu chemii nieorganicznej dla potrzeb rolnictwa i ogrodnictwa.
opalizujący znaczenia... Bolesław Leśmian „Dziewczyna”
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Piszemy pamiętnik.
Nasza ojczyzna - wycieczka Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Co to są tlenki? budowa tlenków, otrzymywanie tlenków,
CHEMIA WOKÓŁ NAS Kończysz właśnie naukę chemii na poziomie podstawowym. Czy wiesz, jak często każdego dnia spotykasz się z substancjami chemicznymi?
Wykonał: Kamil Olczak VID
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
PRÓBNY EGZAMIN GIMNAZJALNY grudzień 2018
Zapis prezentacji:

DODATKI DO ŻYWNOŚCI Kiełbasa. autor: D. Stodolska, CC BY-NC-ND 3.0 PL CC BY-NC-ND 3.0 PL Brzoskwinie na straganie. autor: D. Stodolska, CC BY-NC-ND 3.0 PLCC BY-NC-ND 3.0 PL

źródło: Dodatki do żywności, autor Dorothy S, GoAnimateDodatki do żywnościDorothy SGoAnimate

4. DODATEK DO ŻYWNOŚCI Dodatek do żywności to substancje, które nie są jej typowymi składnikami, ale używa się ich aby: a)chronić żywność przed utratą składników żywności b)zwiększyć jej atrakcyjność

5. PODZIAŁ DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI NATURALNESYNTETYCZNE otrzymywane z surowców naturalnych metodami fizycznymi IDENTYCZNE Z NATURALNYMI otrzymane w wyniku reakcji chemicznej, ale mają właściwości jak dodatki naturalne SZTUCZNE nie występują w stanie naturalnym, otrzymuje się je w wyniku syntezy chemicznej

6. SYMBOL E To ………………………….., że zastosowane substancje dodatkowe są uwzględnione na liście zatwierdzonej przez ………………………… deklaracja producenta Unię Europejską Tort tęczowy. autor: Courtney Walker, źródło: Happy 2nd Birthday!, Flickr, CC BY 2.0Courtney Walker, Happy 2nd Birthday! FlickrCC BY 2.0

7. APLIKACJE „Chemiczne dodatki do żywności” „Wiesz co jesz”