Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Publiczna Szkoła Podstawowa w Połańcu
Advertisements

Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Temat 2: Podstawy programowania Algorytmy – 1 z 2 _________________________________________________________________________________________________________________.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Przemiany energii w ruchu harmonicznym. Rezonans mechaniczny Wyk. Agata Niezgoda Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Listopadowa mapa pogody Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
Paweł Zadka, Marcin Karpiński i Piotr Wicha
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Zależności wprost proporcjonalne Radosław Hołówko Konsultant: Agnieszka Pożyczka.
PROMIENIOWANIE UV - niekorzystne działanie na skórę Pracownicy ds. Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Ankieta na temat odżywiania się i uprawianej aktywności fizycznej uczniów naszej szkoły.
Piramida żywieniowa Jedz dużo warzyw i owoców !
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
Nadleśnictwo Chotyłów położone jest w północno - wschodniej części województwa lubelskiego, w powiecie bialskim. Od wschodu graniczy z Białorusią, od.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Numer identyfikacyjny: Opiekun: Danuta Piękoś- Janulis ZESPÓŁ SZKÓŁ IM.STANISŁAWA STASZICA I CENTRUM KSZTAŁCENIA USTAWICZNEGO W OSTRÓDZIE.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Rodzinne spotkanie Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
M Ł ODZI PRZEDSI Ę BIORCZY W ZSP - GIMNAZJUM W BRZE Ź NICY Opiekun: mgr Agata Frączek.
Sprawozdanie z realizacji programu realizowanego w roku szkolnym 2015/2016 w klasach 0a, 0b.
Gdziekolwiek spojrzysz - proporcje.
KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU.
Wielka księga potraw z miodem
Przedświąteczne zajęcia w grudniowe wieczory
ANKIETA aktywność czytelnicza uczniów LO Czersk
Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”
Zajęcia pozalekcyjne w ramach działalności Szkolnych Klubów Sportowych
Śniadanie daje Moc.
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
DLACZEGO WARTO ZDROWO SIĘ ODŻYWIAĆ?
Temat: Jesteśmy sobie potrzebni – słów kilka o bioróżnorodności.
Orzechówka Nucifraga caryocatactes.
Zasady zdrowego odżywiania
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
Trzymaj formę Jowita Krawczyk Va.
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Mamo, Tato wolę wodę !!! Realizujemy wiele programów edukacyjnych, które nie tylko dostarczają wiedzy, ale przede wszystkim stwarzają możliwość podjęcia.
Zapis prezentacji:

Czy wiesz, co jesz?

Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się doświadczeniami oraz kontrolą ulotek żywności.

Doświadczenia Doświadczenie I – cola jako odrdzewiacz. Do przygotowania doświadczenia użyliśmy: ml coli, - zardzewiały, metalowy gwóźdź. Po wrzuceniu i zostawieniu gwoździa na jakiś czas, uległ procesowi odwrotnemu do korozji.

Doświadczenia Frytki z fast-foodu kontra frytki domowej roboty. Do przygotowania doświadczenia użyliśmy: - 1 frytkę z fast-foodu; - 1 frytkę z domowej roboty; - pojemniki do przechowywania. Po pozostawieniu na około miesiąc obu pojemników wraz z zawartością można było dostrzec, że na frytce fast-foodowej nie ma pleśni.

Degustacja Kolejnym z naszych sposobów na uświadomienie problemu złych nawyków żywieniowych była degustacja zdrowej żywności przygotowanej przez Julię i Klaudię. W naszym „menu“ były: - owsianka z owocami; - marchewki z dipem warzywnym; - ciasto marchewkowe.

Przepisy Ciasto marchewkowe 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki) 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach.Piekarnik nastawiamy na 160°C i zabieramy się za ciacho. Jajka ubijamy mikserem z brązowym cukrem przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 70 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem).

Owsianka z owocami 4 maliny 4 truskawki 5 borówek 1/4 jabłka zielonego 3 plasterki banana kilka posiekanych orzechów włoskich i laskowych 5 łyżek płatków owsianych np Górskie 150 ml mleka 2%

Przygotowanie: Mleko zagotowujemy i zalewamy nim płatki owsiane, odstawiamy na parę minut aż napęcznieją. Dodajemy owoce oraz posiekane orzechy. Można dodać łyżkę miodu.

Badanie metek

Ankieta dot. nawyków żywieniowych młodzieży Przeprowadziliśmy badania opinii publicznej za pomocą ankiety wśród młodzieży. Wyniki przedstawiamy za pomocą diagramu procentowego.

Jakie najczęściej spożywasz przekąski?

Jak często "sięgasz" po przekąski?

Jak często jesz fast-foody?

Prezentacja dietetyczna Nasz współpracownik, Marek, „pobawił się“ w dietetyka i rozpisał odpowiednie dla nastolatka nawyki żywieniowe. Zapraszamy do obejrzenia.

Ile kalorii powinien spożywać nastolatek? Płeć/wiekZapotrzebowanie kaloryczne (w kcal) Dziewczęta – lat Dziewczęta – 14 – 18 lat Chłopcy – 11 – 13 lat Chłopcy – 14 – 18 lat

Wnioski Żywność, którą dziś spożywamy, możemy zakwalifikować jako częściowo niebezpieczną dla naszego zdrowia, co pokazały przeprowadzone doświadczenia. Bez odpowiedniej wiedzy narażamy się na niekorzystne czynniki zdrowotne. Nawyki żywieniowe, co pokazały wyniki ankiety, są nie do końca ukształtowane na najlepszym poziomie. Dzięki takiemu projektowi mogliśmy wskazać alternatywę, jaką winniśmy na co dzień się kierować w żywieniu.

Autorzy projektu: - Tomasz Bury IIA, - Marek Ryt IIA, - Weronika Jasiak IIA, - Julia Kapała IIIA, -Klaudia Basiura IIIA. Opiekun projektu: mgr Dariusz Ryczko Rok szkolny 2015/2016.