W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Temat 2: Podstawy programowania Algorytmy – 1 z 2 _________________________________________________________________________________________________________________.
Advertisements

Twoja droga do raju!.  Kruchy biszkopt z karmelem, polany czekoladą, w dodatku niskokaloryczny!  Czy może istanieć coś lepszego? 
PODSTAWOWE RATOWANIE ŻYCIA. Po szkoleniu każdy uczestnik będzie potrafił: Prawidłowo ocenić stan poszkodowanego Wykonać Resuscytację Krążeniowo-Oddechową.
Sylwester to… …wigilia Nowego Roku, noc z 31 grudnia na 1 stycznia (imieniny Sylwestra). W Kościele katolickim, jako wspomnienie liturgiczne papieża Sylwestra.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
EFEKT FOTOELEKTRYCZNY ZEWNĘTRZNY I WEWNĘTRZNY KRZYSZTOF DŁUGOSZ KRAKÓW,
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
W Wielkiej Brytanii.  Wielkanoc w Wielkiej Brytanii sięga swoim początkiem czasów przed nastaniem chrześcijaństwa, a swoją nazwę (Easter) zawdzięcza.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
„Zabawy i gry w procesie nauczania pływania” Opracował: Rafał Szatkowski.
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
Temat: Państwo wielu narodów. W 1385 r. Polska i Litwa miały wspólnego wroga – Krzyżaków. Postanowiły się połączyć aby z nimi walczyć. Połączenie to nastąpiło.
Z ASADY AMORTYZACJI SKŁADNIKÓW MAJĄTKU TRWAŁEGO 1.
Tłusty Czwartek Tego dnia jak tradycja każe wybraliśmy się do piekarni po słodkie pączki z nadzieniem owocowym. Każdy z nas wrócił do przedszkola z paczkiem,
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
 Wielkanoc, Pascha, Niedziela Wielkanocna, Zmartwychwstanie Pańskie — najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie upamiętniające zmartwychwstanie.
Excel 2007 dla średniozaawansowanych zajęcia z dnia
Wnioski z egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie w województwie świętokrzyskim 2015 Marek Szymański.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Wyrażenia Algebraiczne Bibliografia Znak 1Znak 2 Znak 3 Znak 4 Znak 5 Znak 6 Znak 7 Znak 8 Znak 9 Znak 10 Znak 11.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Przemiany energii w ruchu harmonicznym. Rezonans mechaniczny Wyk. Agata Niezgoda Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Wesołe Święta Bożego Narodzenia Opracowała: Marta Krawczyk klasa VI Rok szkolny 2010/2011.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
EWALUACJA PROJEKTU WSPÓŁFINANSOWANEGO ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIE J „Wyrównywanie dysproporcji w dostępie do przedszkoli dzieci z terenów wiejskich, w.
CZAS NA ZDROWIE.
ZABRZAŃSKI RYNEK PRACY – FORMY AKTYWIZACJI OSÓB BEZROBOTNYCH I POSZUKUJĄCYCH PRACY Zabrze, Powiatowy Urząd Pracy w Zabrzu.
Mgr Agnieszka Wnuk KRĘGOSŁUP Mgr Agnieszka Wnuk
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
Opracowała :Natalia Kuryś z kl.V Korzystałam z Wikipedii i wyszukiwarki „Google’’ Święta w Wielkiej Brytanii i w Polsce.
MOJE CZYSTE MIASTO Relacja Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 7 w Rudzie Śląskiej.
– lekcja ze strongmanem.. Drugiego dnia trzeciego miesiąca bieżącego roku klasa 3e za sprawą prof. Mikołaja Komorowskiego miała do czynienia z nietypową.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Oferujemy sprzedaż ręcznie wytwarzanych przez nas kartek na różne okazje (mi. na Boże narodzenie, Wielkanoc itp.). Kartki wykonywane będą z powszechne.
Magdalena Guillet i Irena Wielowiejska – Comi 05 listopada 2008 r.
Izolacja DNA z cebuli. MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
II Mała Wojewódzka Liga Przyrodnicza Wykonali: Nikodem Nalecziński Łukasz Ciesielski Kacper Szatkowski.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
„Książki nie mają właściwości róż, dlatego nie szukajmy wciąż najświeższych”
Historia Znaleziska archeologiczne wskazują, że jedwab wytwarzano już w starożytnych Chinach od roku około 2700 lat p.n.e.Chinach Chińskie.
Opodatkowanie spółek Podziały Spółek. Podziały spółek Rodzaje podziałów wg KSH Przewidziane są cztery sposoby podziału: 1) podział przez przejęcie, który.
FIRMA MASZ DOŚĆ NUDY W ZESZYCIE? NIE WIESZ JAK WYRAZIĆ SIEBIE? NIE WIESZ JAK WYRAZIĆ SIEBIE? A MOŻE CHCESZ ZAREKLAMOWAC WŁASNĄ DZIAŁALNOŚĆ? MAMY NAKLEJKI.
Pierwsza pomoc przedmedyczna. Aspekty prawne Zgodnie z 162 art. Kodeksu karnego: Zgodnie z 162 art. Kodeksu karnego: „Kto człowiekowi znajdującemu się.
Boże Narodzenie w Wielkiej Brytanii
To znaczy, że składa się z dwóch identycznych części, które można na siebie nałożyć. Na przykład człowiek (w niektórych miejscach) jest takim stworem.
 Co to jest Trening Jacobsona?  Komiks  Ćwiczenia wykonywane podczas treningu  Bibliografia.
Czy umiesz się uczyć? Relacja z konferencji Profesora Tony’ego Buzana.
Czym jest gramofon DJ-ski?. Gramofon DJ-ski posiada suwak Pitch służący do płynnego przyspieszania bądź zwalniania obrotów talerza, na którym umieszcza.
I Liceum Ogólnokształcące im. Ziemi Kujawskiej we Włocławku.
Bezpieczeństwo przy pracy z ciekłym azotem
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
Ewidencja finansowo- księgowa Biblioteka Pedagogiczna.
Typow ą portugalsk ą potraw ą jednogarnkow ą jest caldeirada. Jest to typowa potrawa rybna, a jej ostateczny sk ł ad zale ż y od pomys ł owo ś ci gospodyni.
prezentacje wykonała Aleksandra Kuchta Vi a
ANKIETA aktywność czytelnicza uczniów LO Czersk
Stowarzyszenie K.L.A.R. Kawcze
Please click through slides at your leisure
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Ciasto Drożdżowe.
Zapisy na dyżur wakacyjny do oddziałów przedszkolnych
Zapis prezentacji:

W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie si ę. Najpopularniejsze potrawy to p ą czki i faworki, zwane równie ż w niektórych regionach chrustem lub chru ś cikami. Dawniej objadano si ę p ą czkami nadziewanymi s ł onin ą, boczkiem i mi ę sem, które obficie zapijano wódk ą. Wed ł ug jednego z przes ą dów, je ś li kto ś w t ł usty czwartek nie zje ani jednego p ą czka – w dalszym ż yciu nie b ę dzie mu si ę wiod ł o..

P ą czek –– wyrób cukierniczy w postaci ciasta dro ż d ż owego uformowanego na kszta ł t lekko sp ł aszczonej, mieszcz ą cej si ę w d ł oni kuli i usma ż onego na g łę bokim t ł uszczu.Zabarwia si ę on na kolor ciemno-z ł oty lub upieczonego w wysokiej temperaturze na kolor jasno-z ł oty. Tradycyjnie nape ł nia si ę p ą czki nadzieniem przed sma ż eniem. Wspó ł cze ś nie cz ę sto jednak s ą nadziewane dopiero po usma ż eniu konfitur ą ró ż an ą lub owocami, ale te ż likierem, budyniem, a nawet twarogiem. Gotowy p ą czek jest zwykle lukrowany lub obsypywany cukrem pudrem, mo ż e by ć te ż posypany kandyzowan ą W innych krajach p ą czki ró ż ni ą si ę nieco od polskich. Ró ż nica ta wynika z u ż ywania specjalnej m ą ki i troch ę innego sposobu sma ż enia w t ł uszczu. Np. sma ż y si ę je tylko kilkadziesi ą t sekund, dzi ę ki temu t ł uszcz nie wsi ą ka do ś rodka. W ten sposób s ą sma ż one, mniej t ł uste p ą czki niemieckie, znane te ż w Portugalii, Francji i Finlandii. W Rosji ich nazwa–jest najbardziej zbli ż ona do stosowanej w Polsce. W Izraelu p ą czki wprowadzili polscy Ż ydzi i s ą podobne do polskich p ą czków. A w ę gierskie s ą bez nadzienia, bo podaje si ę je osobno, obok na talerzu. skórk ą pomara ń czow ą lub polany czekolad ą.

 100 g Kasi  500 g mąki  6 żółtek  50 g cukru  60 g drożdży  500 ml mleka  15 ml rumu lub spirytusu  1 łyżeczka soli  skórka z cytryny  200 g twardej marmolady  50 dag tłuszczu do smażenia  cukier puder do posypania

 1. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, wymieszaj i pozostaw na chwilę do wyrośnięcia.  2. Kasię roztop i przestudź.  3. Żółtka utrzyj z cukrem.  4. Przesiej mąkę do miski, dodaj utarte żółtka, wyrośnięte drożdże, mleko, alkohol, skórkę z cytryny i sól.  5. Wyrób ciasto.  6. Dodaj roztopiony tłuszcz i ponownie wyrabiaj ciasto, aż zacznie odstawać od ręki, a następnie przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.  7. Wyrośnięte ciasto wykładaj porcjami na stolnicę, lekko rozwałkuj i wycinaj szklanką krążki.  8. Na każdy krążek nałóż marmoladę, uformuj kulkę, dociśnij brzegi i ułóż na stolnicy posypanej mąką miejscem sklejania do dołu.  9. Pozostaw do podrośnięcia na około 30 minut.  10. Tłuszcz podgrzej do takiej temperatury, w której wrzucony mały kawałek ciasta natychmiast wypłynie.  11. Wyrośnięte pączki wkładaj do gorącego tłuszczu.  12. Gdy pączki się zrumienią, przewróć je na drugą stronę.  13. Pączki wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem.