Magdalena Kaczmarek Ilona Urbaniak Klasa III TH. Zakłady żywienia zbiorowego… Organizują one: - Przetwórstwo gastronomiczne, polegające na przygotowywaniu.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego
Advertisements

Potencjał produktu turystycznego
ISTOTA MARKETINGU 1. Początki i przyczyny rozwoju marketingu
Technikum im. Karola Wojtyły w Sułkowicach
PRODUKT PRZEDSIĘBIORSTWA TURYSTYCZNEGO
ul. Dąbrowskiego 40 Poznań Zespół konsultantów: Przemysław Kurczewski
„TWÓJ ZAWÓD – TWOJA PRZYSZŁOŚĆ”
Beata Kossek Milena Pleskot Aleksander Nowak Mariusz Sadurski
Cena jako figlarne narzędzie w rękach przedsiębiorców KONSUMENCIE, NIE DAJ SIĘ!
Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza
Struktura egzaminu zawodowego
GIMNAZJALISTO, jeśli marzysz o dobrej pracy! Chcesz profesjonalnie gotować i serwować potrawy Lubisz kontakt z ludźmi i chciałbyś świadczyć im usługi.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA.
Star City Tomaszów Mazowiecki
Co to są ceny brutto i netto, detaliczne i hurtowe?
Technik organizacji usług gastronomicznych
Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ ul. Gołdapska Olecko Tel.
OBSŁUGA RUCHU TURYSTYCZNEGO ćwiczenia
usług gastronomicznych
Elementy otoczenia społeczno -demograficznego
TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK KUCHARZ ul.
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
Klasyfikacja usług hotelarskich
Ogólna charakterystyka typów szkół- szansa na zatrudnienie
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
OBSŁUGA RUCHU TURYSTYCZNEGO ćwiczenia
Technik Turystyki Wiejskiej
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik Obsługi Turystycznej
Strategia Promocji.
Małe projekty Szkolenie beneficjentów 28 marca 2014 r. Zakres realizacji Małych projektów.
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH.
SZKOŁA W KOTOWIE PROPONUJE KIERUNKI:
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
Zawody gastronomiczne
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach.
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR W RZEMIENIU NA ROK 2015/2016.
Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie
Technik żywienia i gospodarstwa domowego Numer z klasyfikacji zawodów:
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
KIERUNKI KSZTAŁCENIA TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania różnych zadań.
TECHNIK HANDLOWIEC.
Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Sułkowicach
Gospodarka i rynek pracy Lokalna Grupa Działania Gościniec 4 Żywiołów.
Współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz Ź ródło: Prezentacja zawodu Zespół Szkół Gastronomiczno-
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego ul. Sienkiewicza – 357 Łódź Tel.: (042) Tel./fax: (042)
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia zawód – kucharz zawód – kucharz.
CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO W SOSNOWCU ul. Gen. Grota Roweckiego 64 OFERTA EDUKACYJNA W ROKU SZKOLNYM 2016/2017.
Konferencja Sadownicza Jabłkowe problemy – sposoby rozwiązania Jak producenci mogą poprawić zorganizowanie naszego rynku jabłek Witold Boguta Krajowy Związek.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Wiarygodność rynkowa i sukces ekonomiczny – jak informatyka pomaga osiągnąć przewagę konkurencyjną Warszawa r.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W ŁODZI Oferta edukacyjna Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich 91 – 845 Łódź, ul. Franciszkańska.
Projekt pt: „Zdobywamy Europejski Rynek Pracy – staże zawodowe dla absolwentów” został zrealizowany przez Szkołę Językową „4 Languages” Nicolas E.T. Weatherill,
Technikum Nr 4 TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Technik Obsługi Turystycznej 4 lata nauki.
Koncepcja usługowa lokalu gastronomicznego
Wprowadzenie Mała firma, rozpoczynająca swoją działalność na rynku
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR
Oferta edukacyjna dla dorosłych
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Zapis prezentacji:

Magdalena Kaczmarek Ilona Urbaniak Klasa III TH

Zakłady żywienia zbiorowego… Organizują one: - Przetwórstwo gastronomiczne, polegające na przygotowywaniu posiłków konsumowanych na miejscu lub sprzedawanych w postaci wyrobów germażeryjnych; - Sprzedaż towarów uzupełniających konsumpcję posiłków własnej produkcji; - Konsumpcję na miejscu; - Niekiedy działalność rozrywkową;

Rodzaje zakładów żywienia zbiorowego: Otwarte, zwane zakładami gastronomicznymi, zalicza się do nich: restauracje, jadłodajnie, gospody, bary, kawiarnie, cukiernie, herbaciarnie, piwiarnie, bufety, winiarnie i bufety.

Zamknięte, do których zalicza się głównie stołówki prowadzone dla pewnych grup ludności przez zakłady pracy lub instytucje oraz stołówki w szpitalach, żłobkach, internatach, domach wczasowych itd.

Ze względu na zakres oferowanych usług i asortyment produkowanych i sprzedawanych posiłków zakłady te dzielimy na: Podstawowe, prowadzące pełen asortyment usług związanych z żywieniem konsumentów, np.: restauracje, jadłodajnie, gospody. Uzupełniające, świadczące wąski asortyment usług gastronomicznych, np.: bufety, cukiernie, winiarnie, herbaciarnie.

Metody obsługi klientów w zakładach żywienia zbiorowego: Tradycyjna, która polega na obsłudze kelnerskiej, Nowoczesna, która polega na samoobsłudze.

Bardzo cenna dla klientów jest możliwość zorganizowania w zakładzie gastronomicznym imprezy zbiorowej rodzinnej, towarzyskiej lub zawodowej. Również w tym zakresie zakłady gastronomiczne prowadzą działalność dodatkową, np.: obsługują tego rodzaju imprezy poza zakładem oraz dostarczają wyroby gastronomiczne do mieszkań konsumentów.

Zakłady gastronomiczne dawniej prowadzone były przez spółdzielnie spożywców „Społem”, gminne spółdzielnie „Samopomoc Chłopska”, przedsiębiorstwa hotelowo- gastronomiczne „Orbis”, przedsiębiorstwa sportu, turystyki i wypoczynku. Dzisiaj na rynku usług gastronomicznych dominują liczne zakłady prowadzone przez osoby fizyczne i spółki oraz przedsiębiorstwa zagraniczne (np. McDonald`s).

Rynek usług gastronomicznych zmienia się dynamicznie, zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym, a jego struktura jest coraz lepiej dostosowywana do potrzeb i upodobań konsumentów.