6/23/2016 Wzrastające zainteresowanie preparatami roślinnymi jako potencjalnymi lekami wspomagającymi sprawia, że określenie w nich rodzaju i zawartości.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Proces doboru próby. Badana populacja – (zbiorowość generalna, populacja generalna) ogół rzeczywistych jednostek, o których chcemy uzyskać informacje.
Advertisements

Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Przeróbka wapieni, gipsu i kwarcu
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Podział administracyjny Polski (18). Gmina powiat i województwo to jednostki podziału administracyjnego Polski. W gminach i powiatach władzę sprawuje.
E KSPERYMENTY CHEMICZNE. O GRÓD CHEMICZNY Sprzęt: - Zlewka o pojemności 2000 ml, szkiełko zegarkowe do przykrycia zlewki, okulary oraz rękawice ochronne.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Zasada zachowania energii
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Zajęcia 1-3 Układ okresowy pierwiastków. Co to i po co? Pojęcie masy atomowej, masy cząsteczkowej, masy molowej Proste obliczenia stechiometryczne. Wydajność.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
MATLOS „JAK TEORIA MA SIĘ DO PRAKTYKI?”. Cel projektu: Sprawdzamy, jaka jest zależność między prawdopodobieństwem a częstością zdarzenia.
1 Memorandum – skala kradzieży i dewastacji infrastruktury liczba zdarzeń.
Z ASADY AMORTYZACJI SKŁADNIKÓW MAJĄTKU TRWAŁEGO 1.
Znakowanie butli Kod barwny (PN-EN ) Cechowanie (PN-EN )
Przykłady i zastosowania soli
Oznaczanie zawartości rtęci za pomocą analizatora MA-2
WOJEWODA KUJAWSKO-POMORSKI REALIZACJA RZĄDOWEGO PROGRAMU.
Szkoła Letnia STC — Łódź Dr inż. Krystyna Lisik Zmiany wskaźników jakościowych cukru białego podczas składowania.
Nawożenie wysokoprodukcyjnej plantacji rzepaku ozimego - wiosna
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
Wady cewy nerwowej (WCN) Kwas foliowy(witamina B 9 )
Temat: Masa, ciężar i gęstość substancji. Po lekcji potrafisz: - wyjaśnić co to jest masa, ciężar i gęstość ciała, -zastosować poznane wzory w zadaniach,
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
MOŻLIWOŚCI EKSPERYMENTALNO- TEORETYCZNEGO MODELOWANIA PROCESU SPALANIA ODPADÓW W WARSTWIE RUCHOMEJ ORAZ OPTYMALIZACJI PRACY SPALARNI ODPADÓW Realizowane.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Autorzy: Kamil Kawecki IIB Piotr Kornacki IIB Piotr Niewiadomski IIB.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Wodorotlenki.
Nitrowanie glikolu dietylowego przy zwiększeniu ilości wody pozwala na oddzielenie mieszaniny poreakcyjnej od produktu, zwiększa wydajność i zmniejsza.
Dzień Ekologii Dnia 26 maja 2009r. w naszej szkole odbył się Dzień Ekologii, nasza klasa II „D” dostała za zadanie odwiedzić Zakład Doświadczalny Instytutu.
Fizyczne metody określania ilości pierwiastków i związków chemicznych. Łukasz Ważny.
Gleba i inne odpady uzyskane podczas procesu oczyszczania buraków. Metody zagospodarowania, przepisy prawne.
Ocena poziomu kompetencji i umiejętności administracji publicznej w zakresie zarządzania rozwojem i kreowania innowacji Urząd Marszałkowski Województwa.
Jakub Fiećko, Tomasz Godlewski, Patryk Derlukiewicz, Wojciech Gomoła I.Wstęp Głównym zastosowaniem pochodnych bezwodnika ftalowego jest utwardzanie żywic.
WYKŁAD 6 Regionalizacja 1. Regionalizm a regionalizacja 2 Proces wyodrębniania regionów nazywany jest regionalizacją, w odróżnieniu od regionalizmu, który.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
ZNACZENIE WIARYGODNOŚCI DANYCH O WARUNKACH GLEBOWYCH DLA POTRZEB OKREŚLENIA WARTOŚCI GRUNTÓW W PROCESIE SCALENIA I WYMIANY Anna Bielska Katedra Gospodarki.
Raport Electus S.A. Zapotrzebowanie szpitali publicznych na środki finansowe w odniesieniu do zadłużenia sektora ochrony zdrowia Rzeszów, 16 luty 2012.
Raport Electus S.A. Zapotrzebowanie szpitali publicznych na środki finansowe w odniesieniu do zadłużenia sektora ochrony zdrowia Olsztyn, r.
Centralna Komisja Egzaminacyjna w Warszawie Wydział Egzaminów dla Uczniów Gimnazjów PREZENTACJA WYNIKÓW EGZAMINU GIMNAZJALNEGO Warszawa,sierpień 2005.
"Chemia w matematyce" Zadania do samodzielne wykonania.
Katarzyna Rychlicka Wielomiany. Katarzyna Rychlicka Wielomiany Przykłady Wykresy funkcji wielomianowych Równania wielomianowe Działania na wielomianach.
Budowa chemiczna organizmów
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Młodzież a „dopalacze” - postawy i zachowania wprowadzenie Szkolenie pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
ODDZIAŁYWANIE EKOLOGICZNEGO I INTEGROWANEGO SYSTEMU UPRAWY NA ZAWARTOŚĆ ŻELAZA, CYNKU I MANGANU W BULWACH ZIEMNIAKA 1Barbara Sawicka, 2Piotr Barbaś 1Pracowania.
Wody mineralne i lecznicze
Nowoczesne metody zwiększenia produkcji biogazu z komunalnych osadów ściekowych Andrzej LEWICKI Poznań r.
Najważniejsze Informacje o dawstwie szpiku
BLOZ 10 Psychoaktywne Mgr farm. Ewa Brzezińska
Roztwory buforowe / mieszaniny buforowe / bufory
Metody miareczkowe oparte na reakcjach utleniania-redukcji- -nadmanganometria i jodometria dr n. farm. Justyna Stolarska Zakład Chemii Analitycznej.
Hodowla kontrolna NH3 ppm min max. - 29
Pojęcie mola, Liczba Avogadra, Masa molowa
Bezpieczeństwo ruchu drogowego w Polsce
Zastosowanie metody DEA do oceny efektywności działań na rzecz ochrony środowiska naturalnego w ujęciu województw w Polsce Barbara Fura Uniwersytet.
Procesów Technologicznych Wykład 5 Hieronim Piotr Janecki WM i TO
Sytuacja na podlaskim rynku pracy w 2018 roku
Analiza objętościowa (miareczkowa) - zadania z rozwiązaniem / cz. I
Zapis prezentacji:

6/23/2016 Wzrastające zainteresowanie preparatami roślinnymi jako potencjalnymi lekami wspomagającymi sprawia, że określenie w nich rodzaju i zawartości biogennych pierwiastków jest zagadnieniem ważnym i stale aktualnym. Zawartość makro- i mikroelementów w wielu produktach żywnościowych została określona, pozostaje natomiast problem ich biodostępności w surowcach roślinnych. MATERIAŁ I METODY Materiał badawczy stanowił surowiec farmaceutyczny mięty pieprzowej Folium Menthae pozyskany we wrześniu z 20 plantacji towarowych zlokalizowanych na trenie całego kraju (tab. 1) w latach Określenia całkowitej zawartości makro i mikroelementów. W celu określenia zawartości boru, selenu, sodu, potasu, magnezu, wapnia oraz miedzi, manganu, żelaza i cynku w próbkach natywnych surowców, spopielono je w piecu muflowym w temperaturze 450 °C aż do całkowitego mineralizacji. Uzyskany popiół rozpuszczono na gorąco w 1 mol kwasie HNO 3. Wyniki pomiarów wyrażono mg · 100 g s.m. surowca. Trawienie enzymatyczne in vitro przeprowadzono zgodnie z metodą opracowaną przez Skibniewska i in. [2002]. Próbki drobno zmielonych surowców umieszczono w kolbach stożkowych i potraktowano wodą dejonizowaną wytrząsając przez 10 min. Następnie do homogenatu dodano roztworu pepsyny i umieszczono w wytrząsarce z na 2 godziny. Podczas procesu inkubacji utrzymywano stałe pH. Do przygotowanych roztworów dodano pankreatynę i ponownie wytrząsano. Następnie trawione próbki odwirowano, a klarowny roztwór przeniesiono ilościowo do tygli kwarcowych dodając do mieszaniny stężonego kwasu azotowego i kwasu nadchlorowego. Tak przygotowane próby poddano mineralizacji. Zawartość składników mineralnych w trawionych i pierwotnych surowcach została ustalona przy zastosowaniu spektrometru absorpcji atomowej AAS 3 (Carl Zeiss, Jena, Niemcy). Potencjalną biodostępność względną (Bw), wyrażoną w % ilości natywnej, zwaną dalej „biodostępnością” wyrażono jako stosunek ilości składnika mineralnego uwolnionego podczas trawienia enzymatycznego z jednostki masy produktu (x1), do całkowitej ilości tego składnika w jednostce masy produktu (x2), pomnożony przez 100, wg wzoru: Bw [%] = (x1/x2) 100% WYNIKI I ICH OMÓWIENIE Zawartość składników mineralnych była zróżnicowana w poszczególnych próbach i wahała się od 333,10 do 538,41 mg · kg -1 s.m (ryc. 1); boru oznaczono od 31,40 do 39,70 mg · kg -1 s.m; selenu 3,90 do 20,17 mg · kg -1 s.m; sodu 61,70 do 71,09 mg · kg -1 s.m; potasu 20,40 do 31,40 mg · g -1 s.m; magnezu od 5,30 do 7,03 mg · g -1 s.m.; wapnia 19,70 do 25,12 mg · g -1 s.m; miedzi 2,27 do 14,66 mg · kg -1 s.m; manganu 41,20 do 105,82 mg · kg -1 s.m; żelaza oznaczono od 110,61 do 257,86 mg · kg -1 s.m, zaś cynku od 28,94 do 51,72 mg · kg -1 s.m. Spośród analizowanych pierwiastków stwierdzono znacząco większą potencjalną biodostępność: żelaza (63%), manganu (58%) i sodu (37%) w badanych próbach. Relatywnie małą biodostępność Mg (7%) i Ca (27%) zależną od składu i analizowanego pierwiastka. WojewództwoMiejscowośćPołożenie geograficzne opolskie Karczów50°70' N; 17°78' E Paruszowice51°08' N; 18°25' E małopolskie Walerianów51°51' N; 20°46' E Gorlice49°80' N; 21°17' E podkarpackie Faliszówka49°65' N; 21°61' E Wacławice49°88' N; 22°73' E warmińsko-mazurskie Gady53°88' N; 20°60' E Rachowo54°03' N; 19°41' E lubelskie Fajsławice51°09' N; 22°85' E Urzędów51°01' N; 22°17' E podlaskie Rabędy53°01' N; 21°69' E Babańce54°13' N; 23°31' E wielkopolskie Komorniki52°33' N; 16°81' E Puszczykowo52°28' N; 16°85' E kujawsko-pomorskie Aleksandrów Kujawski52°88' N; 18°73' E Kabały51°10' N; 18°83' E dolnośląskie Jary51°65' N; 15°84' E Oborniki51°17' N; 16°52' E mg · kg - 1 s.m Ryc. 1. Średnia zawartość pierwiastków ( mg · kg -1 s.m) i ich biodostępność w badanych surowcach (%) Tab 1. Lokalizacja plantacji towarowych mięty pieprzowej