Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;)
Kucharz jest osobą, która przyrządza potrawy w lokalach gastronomicznych dla klientów zgodnie z zamówieniami kelnera bądź według wybranego dania z karty menu. Kucharzowi nie są obce metody obróbki termicznej produktów żywieniowych a najczęściej wykorzystywane z nich to: gotowanie, smażenie, duszenie oraz pieczenie.
KUCHARZ: przygotowuje potrawy i napoje w punktach gastronomicznych; stosuje odpowiednie narzędzia, maszyny i urządzenia do przetwarzania produktów spożywczych; dobiera surowce i produkty, a następnie dokonuje ich oceny w oparciu o normy i receptury gastronomiczne; sporządza kalkulację potraw i napojów, oblicza ich wartość energetyczną; wydaje przygotowane potrawy, dbając o ich estetyczne wykończenie.
Kształcenie w zawodzie kucharz odbywa się w 3-letniej Zasadniczej Szkole Zawodowej (dla absolwentów gimnazjów) i umożliwia uzyskanie zawodu po zdaniu egzaminu przed Okręgową Komisją Egzaminacyjną (OKE).
Podczas nauki uczniowie zdobędą wiadomości i umiejętności w zakresie: technologii gastronomicznej, wyposażenia technicznego, rachunkowości gastronomicznej, przedsiębiorczości, podstaw żywienia, bezpieczeństwa i higieny pracy.
W „STASZICU” uczniowie mogą odbywać zajęcia praktyczne zarówno u pracodawców na terenie miasta Ostródy i okolic, jak i w Pracowniach Ćwiczeń Praktycznych znajdujących się w drugim budynku szkolnym na ul. Pieniężnego 8. Organizowane są wycieczki przedmiotowe, między innymi na targi branżowe oraz do zakładów gastronomicznych.
Samodzielne prace uczniów „STASZICA”
Absolwent kierunku kucharz, który potwierdził swoje umiejętności w tym zawodzie (zdany egzamin OKE), może podwyższać kwalifikacje zawodowe w specjalności technik żywienia i usług gastronomicznych.
W każdym punkcie, gdzie serwowane są potrawy: w restauracjach i kawiarniach, w barach szybkiej obsługi, w pensjonatach i w domach wczasowych, w stołówkach szpitalnych i zakładowych, w sanatoriach oraz firmach cateringowych na terenie naszego kraju i za granicą. W każdym punkcie, gdzie serwowane są potrawy: w restauracjach i kawiarniach, w barach szybkiej obsługi, w pensjonatach i w domach wczasowych, w stołówkach szpitalnych i zakładowych, w sanatoriach oraz firmach cateringowych na terenie naszego kraju i za granicą.
Dołącz do nas ! Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica i Centrum Kształcenia Ustawicznego w Ostródzie ul. Kard. Stefana Wyszyńskiego Ostróda tel fax