Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego
Advertisements

Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
Zespół Szkół Zawodowych Nr 1 ul. Zamkowa 16 a
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
„TWÓJ ZAWÓD – TWOJA PRZYSZŁOŚĆ”
ZSZ Technikum Liceum Profilowane Liceum Profilowane Liceum Ogólnokształcące Liceum Ogólnokształcące.
Zmiany w szkolnictwie ponadgimnazjalnym od 1 września 2012
Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza
Hotelarsko Turystycznych
Zespół Szkół nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim, ul. Warszawska 54 Rekrutacja na rok szkolny 2013 / 2014 Nie dla szkoły, lecz dla życia się uczymy lecz dla życia.
Technikum Usług Fryzjerskich (na podbudowie szkoły podstawowej, gimnazjalnej) ZAWÓD: Technik usług fryzjerskich.
Struktura egzaminu zawodowego
EGZAMINACYJNA CENTRALNA KOMISJA 1 EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE.
GIMNAZJALISTO, jeśli marzysz o dobrej pracy! Chcesz profesjonalnie gotować i serwować potrawy Lubisz kontakt z ludźmi i chciałbyś świadczyć im usługi.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA.
Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK URZĄDZEŃ SANITARNYCH ul. Gołdapska Olecko Tel.
Technikum i Zasadnicza Szkoła Zawodowa
Technik organizacji usług gastronomicznych
usług gastronomicznych
lecz dla życia się uczymy”
TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
Egzamin potwierdzaj ą cy kwalifikacje zawodowe. STRUKTURA EGZAMINU Etap pisemny Część I – zakres wiadomości i umiejętności właściwych dla kwalifikacji.
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK KUCHARZ ul.
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
Ogólna charakterystyka typów szkół- szansa na zatrudnienie
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
Technik Urządzeń i Systemów Energetyki Odnawialnej
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Szkolnictwo ponadgimnazjalne
Zespół Szkół w Zabrodziu
Szkoła zawodowa Rzeszów 2013.
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Zespół Szkół Gastronomicznych
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
Zawody gastronomiczne
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach.
WYBÓR ZAWODOWY GIMNAZJALISTY
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR W RZEMIENIU NA ROK 2015/2016.
Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie
Technik żywienia i gospodarstwa domowego Numer z klasyfikacji zawodów:
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Piasecznie
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
KSZTAŁCIMY NA 5 GWIAZDEK
Opracował: mgr inż. Piotr Praczukowski
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE w nowej formie 1 Opracował Tadeusz Gierszewski Opracował Wąbrzeźno 2014.
Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik eksploatacji portów i terminali Technik obsługi turystycznej Technik architektury krajobrazu Technik.
Projekt współfinasowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego1 Priorytet IX. Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz Ź ródło: Prezentacja zawodu Zespół Szkół Gastronomiczno-
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego ul. Sienkiewicza – 357 Łódź Tel.: (042) Tel./fax: (042)
KLASA WIELOZAWODOWA. Wybierz zawód i kształć się zgodnie ze swoimi zainteresowaniami!
Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia zawód – kucharz zawód – kucharz.
Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica i Centrum Kształcenia Ustawicznego w Ostródzie.
Technikum Nr 4 TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
MÓJ ZAWÓD.
Zawody nauczane we wrocławskich szkołach
Technik hotelarstwa 4-letni cykl nauczania.
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Marii Skłodowskiej-Curie
Zawody nauczane we wrocławskich szkołach
Oferta edukacyjna dla dorosłych
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Zapis prezentacji:

Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;)

Kucharz jest osobą, która przyrządza potrawy w lokalach gastronomicznych dla klientów zgodnie z zamówieniami kelnera bądź według wybranego dania z karty menu. Kucharzowi nie są obce metody obróbki termicznej produktów żywieniowych a najczęściej wykorzystywane z nich to: gotowanie, smażenie, duszenie oraz pieczenie.

KUCHARZ: przygotowuje potrawy i napoje w punktach gastronomicznych; stosuje odpowiednie narzędzia, maszyny i urządzenia do przetwarzania produktów spożywczych; dobiera surowce i produkty, a następnie dokonuje ich oceny w oparciu o normy i receptury gastronomiczne; sporządza kalkulację potraw i napojów, oblicza ich wartość energetyczną; wydaje przygotowane potrawy, dbając o ich estetyczne wykończenie.

Kształcenie w zawodzie kucharz odbywa się w 3-letniej Zasadniczej Szkole Zawodowej (dla absolwentów gimnazjów) i umożliwia uzyskanie zawodu po zdaniu egzaminu przed Okręgową Komisją Egzaminacyjną (OKE).

Podczas nauki uczniowie zdobędą wiadomości i umiejętności w zakresie: technologii gastronomicznej, wyposażenia technicznego, rachunkowości gastronomicznej, przedsiębiorczości, podstaw żywienia, bezpieczeństwa i higieny pracy.

W „STASZICU” uczniowie mogą odbywać zajęcia praktyczne zarówno u pracodawców na terenie miasta Ostródy i okolic, jak i w Pracowniach Ćwiczeń Praktycznych znajdujących się w drugim budynku szkolnym na ul. Pieniężnego 8. Organizowane są wycieczki przedmiotowe, między innymi na targi branżowe oraz do zakładów gastronomicznych.

Samodzielne prace uczniów „STASZICA”

Absolwent kierunku kucharz, który potwierdził swoje umiejętności w tym zawodzie (zdany egzamin OKE), może podwyższać kwalifikacje zawodowe w specjalności technik żywienia i usług gastronomicznych.

W każdym punkcie, gdzie serwowane są potrawy: w restauracjach i kawiarniach, w barach szybkiej obsługi, w pensjonatach i w domach wczasowych, w stołówkach szpitalnych i zakładowych, w sanatoriach oraz firmach cateringowych na terenie naszego kraju i za granicą. W każdym punkcie, gdzie serwowane są potrawy: w restauracjach i kawiarniach, w barach szybkiej obsługi, w pensjonatach i w domach wczasowych, w stołówkach szpitalnych i zakładowych, w sanatoriach oraz firmach cateringowych na terenie naszego kraju i za granicą.

Dołącz do nas ! Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica i Centrum Kształcenia Ustawicznego w Ostródzie ul. Kard. Stefana Wyszyńskiego Ostróda tel fax