Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
"Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz,
Advertisements

DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
Lubuski Program Prewencji Pierwotnej Nowotworów
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Wojewódzki Szpital Dziecięcy im. J. Brudzińskiego w Bydgoszczy
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
Nadwaga , niedowaga i otyłość
To nasz zespół. To nasz opiekun. Nasza szkoła Tu się uczymy i spotykamy.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
NADWAGA Anna Dziedzic.
Znaczenie Kogo dotyczy Objawy Typy Zwalczanie
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Jest nieodłącznym atrybutem życia człowieka.
Karolina Stolarczyk I LO im. Tadeusza Kościuszki w Wieluniu Klasa If
Zdrowe odżywianie.
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
Kinga Majda Magdalena Stolarek Izabela Prośniak
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Body Mass Index -wskaźnik masy ciała
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Nadwaga Szymon Strzykała.
Konsekwencje nadwagi i otyłości?
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Zdrowy styl życia.
„Nadwaga, otyłość, choroby przewlekłe – przyczyny i konsekwencje”
Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Ciepło właściwe Ciepło właściwe informuje o Ilości ciepła jaką trzeba dostarczyć do jednostki masy ciała, aby spowodować przyrost temperatury o jedną.
Żeby być zdrowym ….
Czy chcesz utrzymać zdrowie? OBLICZ SWÓJ
Otyłość.
Regularne i zdrowe odżywianie 
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Młodzieży zdrowie się należy!
Dekalog zdrowego żywienia
WYNIKI ANKIETY ZDROWE ODŻYWIANIE. W ankiecie wzięło udział 97 uczniów klas IV-VI SP NR 3 WE WŁODAWIE (38% uczniów szkoły kl. IV-VI)
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
10 FAKTÓW NA TEMAT CUKRZYCY. Ok. 347 mln ludzi na świecie ma cukrzycę. 1 Istnieje rosnąca globalna epidemia cukrzycy, u której podłoża leży szybki przyrost.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
Temat doświadczenia: Wyznaczanie ciepła właściwego wody Eksperyment edukacją przyszłości – innowacyjny program kształcenia w elbląskich szkołach gimnazjalnych.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Katarzyna Podsiadło Jacek Wacławski Gr. 1b Piotr Gościniewicz
Dlaczego nie chcemy aby nasi uczniowie byli otyli?
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
BMI.
WSKAŹNIK BMI. Wskaźnik BMI (z angielskiego Body Mass Index) To współczynnik, który pozwala obliczyć, czy proporcje naszej masy ciała w stosunku do wzrostu.
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Zapis prezentacji:

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1

„Zawartość energetyczna produktów spożywczych najczęściej spożywanych przez młodzież” Dlaczego młodzi ludzie są coraz bardziej otyli? 2

Pragniemy na przykładzie zwykłego orzeszka ziemnego udowodnić, jak dużo energii zawierają w sobie słodycze i artykuły spożywcze. Ile energii zawiera w sobie niepozorny orzeszek ziemny? 3

Potrzebne przyrządy: Probówka, woda; Strzykawka lekarska; Orzeszek ziemny; Drucik-można wykorzystać spinacz do papieru; Uchwyt drewniany; Termometr; Zapałki, zapalniczka. 4

Przebieg doświadczenia Do probówki nalej 15 ml wody używając do tego strzykawki; Zmierz jej temperaturę początkową; Następnie podpal wcześniej już nałożony orzeszek na drucik; Podgrzewaj wodę za pomocą płonącego orzeszka; Po spaleniu się orzeszka zmierz temperaturę wody; Oblicz energię cieplną jaką pobrała woda podczas palenia się orzeszka ze wzoru Następnie obliczmy na jaką wysokość można podrzucić np. jeden kilogram cukru wykorzystując energię pobraną od orzeszka podczas jego spalania; Przyrównujemy więc energię wewnętrzną do energii potencjalnej 5

Wlej 15 ml wody Zmierz temperaturę początkową wody 6

Podgrzewaj wodę za pomocą płonącego orzeszka 7

Zmierz temperaturę wody po spaleniu orzeszka 8

Oblicz przyrost energii wewnętrznej wody 9

Porównaj przyrost energii wewnętrznej do energii potencjalnej i oblicz wysokość 10

Możesz sprawdzić ilość dostępnej energii wewnętrznej zawartej w produktach spożywczych wykonując podobne doświadczenie. 11

12

Dzienne zapotrzebowanie 13

Zawartość energetyczna 14

Spalanie kalorii przez organizm 15

Co to jest BMI? Jest to skrót z języka angielskiego 'body mass index', co tłumaczymy jako wskaźnik masy ciała. Charakteryzuje on relację pomiędzy masą ciała a wzrostem. Im wyższy wskaźnik BMI - tym większa zapadalność na różne schorzenia! Dotyczy to szczególnie takich chorób jak: nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, cukrzyca typu II, zespół zaburzeń oddychania w czasie snu, niektóre nowotwory złośliwe (rak jelita grubego, rak piersi, rak trzonu macicy). Pamiętaj! BMI nie jest wiarygodnym wskaźnikiem zagrożenia chorobami. W pewnych przypadkach takich jak:  kobiety ciężarne  sportowcy oraz osoby o rozbudowanej klatce piersiowej  rosnące dzieci  osoby w starszym wieku, u których trudno dokonać dokładnych pomiarów wzrostu wskaźnik BMI może dostarczać mylnych informacji o zawartości tłuszczu w ciele i o występowaniu nadwagi. 16

17

Dziękujemy za uwagę. Sądzimy, że przedstawione przez nas doświadczenie jak i wiadomości związane z pochłanianymi ilościami zbędnej energii przez nasze organizmy zostaną dogłębnie przeanalizowane. Życzymy miłej zabawy przy wykonywaniu doświadczeń. Zwracajcie szczególną uwagę na zasady bezpieczeństwa przy spalaniu produktów.!!!!!!! Autorzy projektu: Marzena Stryjek, Andrzej Tomporowski 18