Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Advertisements

Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
Biotechnologia zespół technologii, służących do wytwarzania użytecznych, żywych organizmów lub substancji pochodzących z organizmów lub ich części. Inaczej.
prezentacja wyników badania marketingowego
University of California
Przepisy prawa dotyczące żywności
ODŻYWIANIE Jedz zdrowo i kolorowo!.
Zagrożenie fałszywymi środkami ochrony roślin
ORGANY I INSTYTUCJE WŁAŚCIWE W SPRAWACH EPIDEMII, EPIZOOTI I EPIFITOZ
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Przepisy dla pasz leczniczych
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej.
Hodowla transgeniczna - tworzenie ulepszonych odmian GM
Chcę żyć ekologicznie.
Rośliny uprawne i chwasty
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
GENETYCZNE MODYFIKOWANE ORGANIZMY (GMO) A ŚRODOWISKO
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
Polski Klub Ekologiczny już w 2003 roku na Rynku Starego Miasta w Warszawie zorganizował spotkanie z olbrzymim Pomidorem podróżującym po Europie w ramach.
Jakość żywności w Polsce
System nadzoru nad bezpieczenstwem zewnetrznych granic Unii Europejskiej i polski w aspekcie zagrożenia chorobami zakaźnymi i czynnikami szkodliwymi w.
ROLNICTWO EKOLOGICZNE - POLSKA
Bezpieczeństwo zabawek
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Biotechnologia.
GMO – fakty i mity.
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Znaczenie produktów zbożowych
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Safety features – znakowanie produktów leczniczych
ZASTOSOWANIE GENETYKI W ROLNICTWIE
na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Proces certyfikacji integrowanej produkcji ROŚLIN
GMO W ROLNICTWIE.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
FORMY POMOCY DLA ROLNIKÓW W ZWIĄZKU Z WYSTĄPIENIEM SUSZY.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Biotechnologia a medycyna
GMO czyli organizmy genetycznie ulepszone
Organizmy Modyfikowane Genetycznie
Warszawa, Piotr Czaplicki Rynek Leków a Własność Intelektualna Udzielanie patentów na substancje lecznicze w praktyce Urzędu Patentowego RP.
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
1.26. Osiągnięcia inżynierii genetycznej
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE
TOWARY CITES GRUPA: Daria Chmielewska Sylwia Byczkowska Agata Bewicz Katarzyna Chamik Tomasz Butkowski.
Ciemna strona GMO.
Wykonała: Barbara Minczewska
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
GMO.
Żywność ekologiczna.
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
Rolnictwo ekologiczne
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
Zapis prezentacji:

Joanna Szczypta I TE

Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo zmieniona przez człowieka.

Modyfikacje, jakim podlegają organizmy można podzielić na trzy grupy: zmieniona zostaje aktywność genów naturalnie występujących w danym organizmie, do organizmu wprowadzone zostają dodatkowe kopie jego własnych genów, wprowadzany gen pochodzi z organizmu innego gatunku (organizmy transgeniczne).

Modyfikacje genetyczne budzące najwięcej kontrowersji to przeważnie wprowadzenie genów pochodzących z innych gatunków, które nadają modyfikowanemu organizmowi pożądaną cechę, nie występującą u niego naturalnie.

Główne zastosowania modyfikacji: zmodyfikowane mikroorganizmy są używane do produkcji pewnych substancji chemicznych, takich jak np. insulina modyfikowanie roślin pozwala dodać/wzmocnić cechy zwiększające opłacalność produkcji.

Początki GMO Około 30 lat temu w biologii pojawiły się nowatorskie techniki rekombinacji DNA i inżynieria genetyczna stała się nowym sposobem przeniesienia genów lub ich grup pomiędzy niespokrewnionymi gatunkami. Technologia ta umożliwiła np. przeniesienie genów bakteryjnych do rośliny; pierwsze transgeniczne rośliny pojawiły się na rynku około 15 lat temu, a z rokiem 2002 były uprawiane w 16 krajach tworząc razem 58,7 miliona hektarów uprawianych przez 6 milionów rolników. Obszar obsadzony roślinami transgenicznymi powiększył się 35-krotnie w latach Uprawia się przede wszystkim transgeniczną soję (62%), kukurydzę (21%), bawełnę (12%) oraz rzepak (5%). Liczba uprawianych GMO (genetycznie modyfikowanych organizmów) stale rośnie. Największym producentem transgenicznych organizmów są Stany Zjednoczone (63%) oraz Argentyna (21%). Pozostałe państwa to Kanada (6%), Brazylia, Chiny oraz RPA (poniżej 5%).

Organy zajmujące się GMO Minister Środowiska, Komisja ds. GMO, Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcja Ochrony Środowiska, Inspekcja Weterynaryjna, Inspekcja Handlowa, Państwowa Inspekcja Pracy, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spoż, Organy Administracji Celnej.

Laboratoria referencyjne Od sierpnia 2004: Tarnobrzeg (Rzeszów) Od maja 2004: Białystok i Poznań Od marca 2003: 3 jednostki upoważnione do przeprowadzania badań i wydawania opinii w dziedzinie GMO. Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie, Instytut Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk w Warszawie, Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

Uprawy GMO w Polsce W Polsce w IHAR w Radzikowie otrzymano pierwsze odmiany modyfikowane genetycznie pszenżyta w 1998 r, a żyta w 1999 r. W Polsce nie ma przemysłowych upraw roslin transgenicznych. Na rynku polskim znajdują sie jednak komponenty i produkty GMO (soja), sprowadzane zza granicy.

GMO w Polsce Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych stwierdził “liczne przypadki znakowania wyrobów w sposób niezgodny z przepisami” "W 34 jednostkach objętych kontrolą ujawniono, że na etykietach lub opakowaniach artykułów rolno – spożywczych wprowadzanych do obrotu brak było informacji na temat zawartości GMO, a w 13 jednostkach - informacje te były niepełne lub błędne.”

GMO w Polsce „Obecność produktów GMO stwierdzono w 24,8% produktach, z czego zawartość składników GMO w 12,4% przekraczała 1% masy.” „Ponadto, obecność składników genetycznie zmodyfikowanych stwierdzono w 3 próbkach artykułów spożywczych oraz 3 próbkach środków żywienia zwierząt, deklarowanych przez przedsiębiorców jako wolne od GMO.”

GMO w Polsce Dotychczas ok. 100 próbek zbadało już laboratorium referencyjne w Tarnobrzegu, ale nie stwierdziło obecności GMO. Badaniu poddana była przede wszystkim żywność ze źródeł krajowych. Do końca roku planuje się rozszerzenie badań na żywność importowaną.

GMO w Polsce Ponad 99% importowanej i znajdującej się w obrocie śruty sojowej, było deklarowane przez przedsiębiorców jako produkt genetycznie zmodyfikowany.

Strefy wolne od GMO Pierwsze "Strefy Wolne od GMO" zadeklarowali małopolscy rolnicy z rejonu Stryszowa oraz cała gmina Chmielnik z woj. Podkarpackiego. W dniu 27 września 2004 na sesji Sejmiku Województwa Podkarpackiego została przyjęta uchwała w sprawie stanowiska dotyczącego ogłoszenia Strefy Wolnej od GMO na terenie Województwa Podkarpackiego

Strefy wolne od GMO

Czy kupując dany produkt interesuje się Pan/Pani czy jest on wytwarzany przy użyciu metod inżynierii genetycznej, czy też nie?

Czy polski rynek jest dobrze chroniony przed niekontrolowaną obecnością artykułów wytworzonych przy użyciu metod inżynierii genetycznej czy też nie?

Czy Pana/Pani zdaniem obecnie w Polsce są już dostępne artykuły wytwarzane przy użyciu metod inżynierii genetycznej, czy też nie?

pl.wikipedia.org/.../Organizm_zmodyfikowany_genet ycznie