Woda i Życie dawniej i dziś
Woda bezbarwna, bezwonna, pozbawiona smaku i kalorii jest niezbędna do życia wszystkim organizmom na ziemi. Bez niej nie przetrwałby żaden człowiek, żadne zwierzę, żadna roślina. Jest tak samo ważna dla utrzymania życia jak tlen i pożywienie. Aby być zdrowym, każdy z przeszło pięciu miliardów ludzi musi codziennie przyjąć w posiłkach i napojach około dwóch i pół litra wody. Brak wody uniemożliwia uprawę ziemi i hodowlę zwierząt. Bez wody nie ma żywności, a bez żywności nie ma życia.
Woda Woda to tlenek wodoru o wzorze sumarycznym H 2 O, który występuje w trzech stanach skupienia. W warunkach stałych (pokojowych) woda występuje w postaci cieczy. Może występować także w stanie stałym, jako lód oraz gazowym w postaci pary wodnej. Woda jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla substancji polarnych. Większość wody na Ziemi jest słona, czyli zawiera rozpuszczone sole np. chlorek wapnia. W wodzie rozpuszczonych jest także wiele gazów, przede wszystkim dwutlenek węgla.
Cykl hydrologiczny
Jak powszechnie wiadomo woda jest największym skupiskiem życia na ziemi, a ukazanie jej ogromnego bogactwa i zróżnicowania jest wręcz niemożliwe. Pomijając ogrom życia w jeziorach, stawach i rzekach należy uświadomić sobie chociażby różnorodność gatunków, żyjących w oceanach. Są to wszelkiego rodzaju ryby, skorupiaki, mięczaki, ssaki, zarówno bezkręgowce, jak i strunowce oraz skorupiaki.... Bogactwo życia w wodzie
Woda – jeden z żywiołów Nie da się dokładnie poznać, okiełznać żadnego z żywiołów. Tak też jest i z wodą. Człowiek jednak, chociaż w bardzo małym stopniu, potrafi poskromić ten żywioł. Umie z nim żyć. I chociaż wie, że bardzo trudno jest kształtować taką siłę jaką jest woda, on próbuje i często mu się to udaje.
Człowiek poskramia wodę przez budowę mostów...
budowę statków...
czy budowę zapór...
Cywilizacje starożytne powstawały tam, gdzie warunki naturalne gwarantowały dostatek wody, ale również w miejscach, które wymagały konstrukcji sztucznych zbiorników i zapór, kanałów irygacyjnych czy akweduktów. Użytkowanie wody
Akwedukty - były arcydziełami techniki. Przecinając rzeki i doliny, doprowadzały wodę z okolicznych pagórków do miast. Rzymianie bardzo precyzyjnie wyznaczali kąt nachylenia, dzięki temu woda płynęła zawsze z określoną prędkością. Kanały irygacyjne (nawadniające) – ich działanie polegało na doprowadzeniu wody z jej ujęcia na rzece, jeziorze, na pola łąki i inne użytki. Dzięki nim tereny niegdyś jałowe stawały się żyznymi polami.
Rozwój cywilizacyjny społeczeństw następował wskutek dobrze zorganizowanej pracy dużej liczby ludzi, m.in. przy budowie systemów nawadniania roli i dostarczania wody pitnej. Po corocznych wylewach Nilu pozostawała na brzegach warstwa czarnego, żyznego mułu
Życie zależało od wylewów Nilu. Starożytni Egipcjanie kopali groble, by zatrzymać wodę i drążyli kanały nawadniające, którymi woda była odprowadzana na tereny, które bez niej byłyby zupełnie jałowe. Urządzenia używane przez starożytnych do nawadniania ziemi. ŻURAW (SZADUF)
ŚRUBA ARCHIMEDESA KOŁO WODNE
Wody słodkie: - rzeki, jeziora (nadbrzeżne, przydeltowe, morenowe, rynnowe, cyrkowe, krasowe, tektoniczne, kraterowe) i bagna, wody gruntowe i podziemne, lodowce, pokrywa śnieżna i para wodna w atmosferze Wody słone: - oceany i morza (zatoki i morza = część przybrzeżna oceanów, oprócz Morza Kaspijskiego, które jest jeziorem o powierzchni 376 km2), czyli wszechocean (ocean światowy). Podział wód
Woda jako źródło życia Nieprzypadkowo mówi się, że woda jest źródłem życia. O ile bez jedzenia można przeżyć około miesiąca, bez wody człowiek nie wytrzyma dłużej niż kilka dni. Dlatego szokujący wydaje się fakt, że 1,1 mld ludzi, a więc co szósty mieszkaniec Ziemi, nie ma dostępu do czystej wody. Z tego powodu co minutę umiera sześcioro dzieci.
Niedożywienie jest zresztą też wynikiem deficytu wody słodkiej. Jest ona niezbędna dla rolnictwa (chociaż wykorzystywanie jej musi być też racjonalne, gdyż nawadnianie pól na obszarach suchych jest przyczyną jej marnotrawstwa: po prostu bardzo szybko wyparowuje). W Meksyku i Afganistanie brak dostatecznej ilości wody ogranicza możliwości powiększenia obszaru uprawy odmian pszenicy dających wysokie plony. Bez wody produkcja żywności spada.
Zasoby wody słodkiej W ciągu roku na każdego mieszkańca przypada średnio: na Ziemi m 3 wody, w Europie m 3 wody, w Polsce m 3 wody. Tylko dwa europejskie kraje – Belgia i Malta – mają mniejsze od nas zasoby wodne w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Zasoby wody słodkiej na Ziemi kształtują się na poziomie 37,5 milionów km 3. Z tego na Polskę przypada około 220 km 3 wody. Ponad 70% tracimy na skutek parowania, reszta – średnio 62 km 3 – odpływa rzekami – głównie do Bałtyku.
Zużycie wody słodkiej w Polsce na jednego mieszkańca, w danym województwie.
Zużycie wody i jej oszczędzanie Wciągu ostatnich 30 lat zużycie wody niepomiernie wzrosło. Przyczyn tego wzrostu jest wiele, wśród nich na przykład wzrastająca liczba pralek i zmywarek, myjnie samochodowe, popularyzacja urządzeń nawadniających przydomowe ogródki i upowszechnienie spłukiwanych wodą toalet. Jedna trzecia wody wykorzystywanej w przeciętnym gospodarstwie domowym w krajach zachodnich spływa właśnie przez muszlę klozetową.
Zapotrzebowanie na wodę można też zmniejszyć poprzez zmniejszanie ilości wody marnowanej w gospodarstwach domowych. Wielu ludzi wciąż jest przekonanych, że zasoby wody są niewyczerpywalne i w związku z tym zużywają więcej wody niż potrzeba. Spryskiwacze są wprawdzie niezastąpione, kiedy chce się zachować zieloną trawę, jednak zużywają one nawet 1000 litrów wody na godzinę, co w dobie oszczędności jest już marnotrawstwem.
Ten tryskający z pękniętego wodociągu strumień wody pozwala nam sobie uświadomić, ile wody marnuje się z powodu zwykłych przecieków, zanim dotrze do naszych kranów. Czasami z nieszczelnych wodociągów wycieka nawet 30% cennej wody pitnej.
Źródło energii Źródło życia Źródło zdrowia Droga wodna Cele rekreacyjne Wykorzystanie wody
Źródło życia
Cele rekreacyjne Sporty wodne: Masaże wodne Gorące źródła Rozrywka
Źródła: Internet:
Wykonanie: Maciej Woźniak IIC