Produkcja papryki w regionie radomskim
Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie gminy Przytyk. -20 lat udokumentowanych (w 2011 roku odbyły się XIX Dni Papryki w Potworowie);
- 80% produkcji papryki w kraju pochodzi z okolic powiatów: przysuskiego, radomskiego i białobrzeskiego -Produkcja w tych powiatach wynosi około 72 tys. ton owoców papryki rocznie; ha użytków rolnych pod tunelami, co stanowi ok gospodarstw produkujących paprykę:
Postęp w odmianach(1) -Pierwsze odmiany – z firm holenderskich -Obecnie około 30 odmian w obrocie, -50 odmian w trakcie badań (pod numerami), -Nowe odmiany o ciekawym wybarwieniu,
Postęp w odmianach(2) -Odporność nowych odmian na wirusa mozaiki tytoniu, wirusa mozaiki pomidora, wirusa mozaiki papryki, wirusa brązowej plamistości liści; -Nowe odmiany cenione ze względu na wczesność, plenność i dobrą jakość owoców tj. wyrównanie, bez plam i ordzawień.
Postęp w technologii(1) -Zastosowanie nawozów wieloskładnikowych; -Zastosowanie fertygacji (nawadnianie + nawożenie); -Rezygnacja ze starego sposobu nawadniania tj. zalewania rowków między rzędami na rzecz nawadniania kropelkowego;
Postęp w technologii (2) - Wysoka specjalizacja w produkcji rozsady; -Komputerowe dozowanie pożywek; -Skuteczne środki ochrony roślin i ich duży wybór;
Postęp w technologii (3) -Wzmocnienie drewnianych konstrukcji tunelowych betonowymi słupkami dzięki czemu istniała możliwość ich poszerzenia z 8 do 12 m; -Coraz częściej spotykane nowoczesne konstrukcje tuneli zblokowanych.
Zestawienie wybranych elementów uprawy papryki w regionie radomskim ParametryRok 1995 Rok 2000 Rok 2005 Rok 2006 Rok 2007 Rok 2008 Rok 2009 Rok 2010 Rok 2011 Wzrost w stosunku do 2005r Liczba gospodarstw w szt b.d szt. Średnia pow. gosp. z uprawą papryki 0,5 ha1 ha5-6 hab.d. x10 Liczba tuneli14 tys.22 tys.30 tys.b.d. 35 tys. 40 tys. 10 tys Pow. tuneli w ha ha Plon kg/m ,68,78 1 kg Szacowana roczna produkcja (t) 12 tys.30 tys.50 tys.55 tys. 64 tys.70 tys.72 tys.70 tys. 20 tys. Średnia cena (zł/kg) 2,2-2,52,5-2,81, ,5 2-2,22,2-2,62,2– 2,6 0,4-0,6 Wartość produkcji (mln. zł ) 27 mln zł 80 mln zł 95 mln zł 105 mln zł 126 mln zł 147 mln zł 172 mln zł 168 mln zł 73 mln zł Wielkość eksportu w skali kraju Eksport w (t)
Problemy producentów z patogenami chorobotwórczymi, szkodnikami oraz chwastami (1) -uprawa papryki w monokulturze (ograniczenie techniczne oraz zbyt małe powierzchnie gospodarstw); -szereg chorób pochodzenia odglebowego (wertycylioza, fuzarioza, rizoktonioza,korkowatość i antraknoza korzeni, zgnilizna twardzikowa).
Podstawowym oraz najpewniejszym sposobem ograniczenia strat powodowanych przez wymienione choroby i szkodniki jest przedwegetacyjne odkażanie podłoża.
Powiat kozienicki - zagłębiem produkcji ogórka w gruncie regionu radomskiego Pow. ogólna uprawy w powiecie 587 ha Dominujące gminy z uprawą ogórka: - Kozienice 400 ha - Magnuszew 172 ha - Gniewoszów 15 ha
Lokalizacja produkcji - atuty Miejscowości nadwiślańskie tzw. Powiśle obszary Natura 2000 Gleby nie skażone i w dobrej klasie Wysokie plony dt/ha Produkcją zajmuje się około 500 gosp.
Popularne odmiany ogórka w uprawie Śremski F1 Akord F1 Atlantis F1 Sander F1 Lider F1 Octopus F1 Krak F1
Postęp technologiczny w uprawie ogórka Uprawa na przyśpieszony zbiór w tunelach foliowych i pod włókniną na około 100 ha pow. Ponad 65 % plantatorów stosuje nawadnianie kropelkowe i nawożenie w formie fertygacji Nawożenie w oparciu o analizy gleb Podejmowane próby częściowej mechanizacji zbioru Rozwój przetwórstwa (obecnie 35 plantatorów posiada własne silosy do kiszenia ogórków)
Silosy do kiszenia ogórków
Dziękuję za uwagę Opracował: Bogusław Włodarczyk MODR O/ Radom