Produkcja papryki w regionie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Władysław Sowa ALMAMER Szkoła Wyższa
Advertisements

ROLA I ZADANIA OCHRONY ROŚLIN W NOWOCZESNYM ROLNICTWIE CHOROBY ROŚLIN
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Rodzime rośliny motylkowe jako gwarant
Uwarunkowania rozmieszczenia upraw roślin zbożowych na świecie
prezentacja wyników badania marketingowego
Tomasz Przybylski nr. tel
Wykonała: Hanna Nowakowska
Szkody w rolnictwie w 2013 roku powstałe na skutek niekorzystnych zjawisk atmosferycznych oraz możliwe formy pomocy.
Zasoby biomasy w Polsce
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
W POLSCE POWINNO DOMINOWAĆ ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE
Badania działalności produkcji roślinnej – problemy metodyczne
EKOWAT Robert Specht sp. j.
Systemy odwadniająco – nawadniające cz.II – tereny zurbanizowane
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
LUBELSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO W KOŃSKOWOLI
BIOPALIWA.
Dnia r. mieliśmy okazję przeprowadzić wywiad z panią Iwoną Ziętkiewicz, która prowadzi rodzinną spółkę a mianowicie sad wiśniowy. Nasze pytania.
Rolnictwo:.
Zadania trawniki.
EKOLOGICZNE GOSPODARSTWA ROLNICZE
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Żyto ozime mieszańcowe a populacyjne
Wykonał i opracował: Prof. nzw. dr hab. Tadeusz Marcinkowski
GMO W ROLNICTWIE.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Dzień informacyjny w zakresie zarządzania zasobami/surowcami Ocena potencjału energetycznego województwa świętokrzyskiego – możliwości wykorzystania zasobów.
Średni plon odmiany pszenicy ozimej KBH 1261/00 - KOHELIA w % wzorca w poszczególnych rejonach kraju w latach na poziomie a1.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Pszenżyto (Triticale)
TECHNOLOGIA OWOCÓW I WARZYW
Ul. Basztowa 22, Kraków tel , faks „Informacja dotycząca szacowania strat w gospodarstwach rolnych i działach.
Ul. Basztowa 22, Kraków tel , faks „ Informacja dotycząca szacowania strat w gospodarstwach rolnych i działach.
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
FORMY POMOCY DLA ROLNIKÓW W ZWIĄZKU Z WYSTĄPIENIEM SUSZY.
„Proces odnowy wsi na przykładzie gminy Lubaczów, w kontekście założeń Podkarpackiego Programu Odnowy Wsi” Rzeszów, r. Wiesław Kapel Wójt Gminy.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Czerwone mutanty odmian jabłoni, ich znaczenie i perspektywy produkcji
Prof. dr hab. Eberhard Makosz Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych Konferencja Sadownicza: "JABŁKOWE PROBLEMY - SPOSOBY ROZWIĄZANIA„ Lublin, 24 lutego 2016.
Wpływ odkażania gleby na zdrowotność, wzrost i plonowanie truskawek Beata Meszka Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice.
Oddział w Radomiu Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach Cedzyna 2012.
WYNIKI DOŚWIADCZEŃ DEMONSTRACYJNYCH NAD ZWALCZANIEM PATOGENÓW GLEBOWYCH W UPRAWIE WARZYW, PRZEPROWADZONYCH W RAMACH PROJEKTU LIFE W ROKU 2011 Czesław Ślusarski.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
INFORMACJA nt. działań Oddziału w Warszawie GDDKiA na terenie regionu radomskiego. Radom, 17 listopada 2009 r.
Produkcja papryki w rejonie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.
Dr Piotr SZAJNER IERiGZ-PIB ul. Świętokrzyska Warszawa Tendencje w produkcji mleka w Polsce.
STC Stan i perspektywy branży cukrowniczej rok po reformie regulacji unijnego rynku cukru Marcin Mucha - ZPC.
ROLNICTWO jest najstarszym działem gospodarki człowieka, jego istota polega na wytwarzaniu żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na wytwarzaniu.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich a rozwój regionów wiejskich Janusz Rowiński Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Warszawa Rynek energii odnawialnej – w tym biokomponenty i biopaliwa prognozy dla producentów buraka cukrowego Warszawa 2008 –
Pożary traw na terenie województwa mazowieckiego w 2014 roku KOMENDA WOJEWÓDZKA PAŃSTWOWEJ STRAŻY POŻARNEJ W WARSZAWIE.
Wstępna prognoza zbiorów owoców w 2006 roku. Tab. 1. Zbiory owoców w Polsce w tys. ton Gatunek prognoza Jabłka Wiśnie
Efektywność zasiedleń zajęcy w Nadleśnictwie Krzystkowice w oparciu o zwierzęta z kwaterowej hodowli w Nad. Świebodzin Nowogród Bobrzański, 20 grudzień.
Opłacalność uprawy w warunkach reformy [czynniki decydujące] Franciszek Sachs BSO Polska.
Konferencja truskawkowa – „Nowe zagrożenia w uprawie truskawek” C HMIELNO, R.
Wykrywanie wirusa Y ziemniaka w bulwach i kiełkach
Prezentacja pobrana z zasobów czasopisma Journal of NutriLife
STAN BEZPIECZEŃSTWA W RUCHU DROGOWYM NA TERENIE DZIAŁANIA KOMENDY MIEJSKIEJ POLICJI W RADOMIU W 2016 ROKU (Załącznik nr 2) Radom dnia, 12 luty
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
AKTUALNA SYTUACJA NA EUROPEJSKIM RYNKU JABŁEK
Zakład Ogólnej Ekonomiki
Stymulator rozwoju owoców
Stymulator owocowania
Plan nawozowy i Rejestr nawożenia azotem
Opracowano na danych Polskiego FADN
Propozycje działań demonstracyjnych
Zapis prezentacji:

Produkcja papryki w regionie radomskim

Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie gminy Przytyk. -20 lat udokumentowanych (w 2011 roku odbyły się XIX Dni Papryki w Potworowie);

- 80% produkcji papryki w kraju pochodzi z okolic powiatów: przysuskiego, radomskiego i białobrzeskiego -Produkcja w tych powiatach wynosi około 72 tys. ton owoców papryki rocznie; ha użytków rolnych pod tunelami, co stanowi ok gospodarstw produkujących paprykę:

Postęp w odmianach(1) -Pierwsze odmiany – z firm holenderskich -Obecnie około 30 odmian w obrocie, -50 odmian w trakcie badań (pod numerami), -Nowe odmiany o ciekawym wybarwieniu,

Postęp w odmianach(2) -Odporność nowych odmian na wirusa mozaiki tytoniu, wirusa mozaiki pomidora, wirusa mozaiki papryki, wirusa brązowej plamistości liści; -Nowe odmiany cenione ze względu na wczesność, plenność i dobrą jakość owoców tj. wyrównanie, bez plam i ordzawień.

Postęp w technologii(1) -Zastosowanie nawozów wieloskładnikowych; -Zastosowanie fertygacji (nawadnianie + nawożenie); -Rezygnacja ze starego sposobu nawadniania tj. zalewania rowków między rzędami na rzecz nawadniania kropelkowego;

Postęp w technologii (2) - Wysoka specjalizacja w produkcji rozsady; -Komputerowe dozowanie pożywek; -Skuteczne środki ochrony roślin i ich duży wybór;

Postęp w technologii (3) -Wzmocnienie drewnianych konstrukcji tunelowych betonowymi słupkami dzięki czemu istniała możliwość ich poszerzenia z 8 do 12 m; -Coraz częściej spotykane nowoczesne konstrukcje tuneli zblokowanych.

Zestawienie wybranych elementów uprawy papryki w regionie radomskim ParametryRok 1995 Rok 2000 Rok 2005 Rok 2006 Rok 2007 Rok 2008 Rok 2009 Rok 2010 Rok 2011 Wzrost w stosunku do 2005r Liczba gospodarstw w szt b.d szt. Średnia pow. gosp. z uprawą papryki 0,5 ha1 ha5-6 hab.d. x10 Liczba tuneli14 tys.22 tys.30 tys.b.d. 35 tys. 40 tys. 10 tys Pow. tuneli w ha ha Plon kg/m ,68,78 1 kg Szacowana roczna produkcja (t) 12 tys.30 tys.50 tys.55 tys. 64 tys.70 tys.72 tys.70 tys. 20 tys. Średnia cena (zł/kg) 2,2-2,52,5-2,81, ,5 2-2,22,2-2,62,2– 2,6 0,4-0,6 Wartość produkcji (mln. zł ) 27 mln zł 80 mln zł 95 mln zł 105 mln zł 126 mln zł 147 mln zł 172 mln zł 168 mln zł 73 mln zł Wielkość eksportu w skali kraju Eksport w (t)

Problemy producentów z patogenami chorobotwórczymi, szkodnikami oraz chwastami (1) -uprawa papryki w monokulturze (ograniczenie techniczne oraz zbyt małe powierzchnie gospodarstw); -szereg chorób pochodzenia odglebowego (wertycylioza, fuzarioza, rizoktonioza,korkowatość i antraknoza korzeni, zgnilizna twardzikowa).

Podstawowym oraz najpewniejszym sposobem ograniczenia strat powodowanych przez wymienione choroby i szkodniki jest przedwegetacyjne odkażanie podłoża.

Powiat kozienicki - zagłębiem produkcji ogórka w gruncie regionu radomskiego Pow. ogólna uprawy w powiecie 587 ha Dominujące gminy z uprawą ogórka: - Kozienice 400 ha - Magnuszew 172 ha - Gniewoszów 15 ha

Lokalizacja produkcji - atuty Miejscowości nadwiślańskie tzw. Powiśle obszary Natura 2000 Gleby nie skażone i w dobrej klasie Wysokie plony dt/ha Produkcją zajmuje się około 500 gosp.

Popularne odmiany ogórka w uprawie Śremski F1 Akord F1 Atlantis F1 Sander F1 Lider F1 Octopus F1 Krak F1

Postęp technologiczny w uprawie ogórka Uprawa na przyśpieszony zbiór w tunelach foliowych i pod włókniną na około 100 ha pow. Ponad 65 % plantatorów stosuje nawadnianie kropelkowe i nawożenie w formie fertygacji Nawożenie w oparciu o analizy gleb Podejmowane próby częściowej mechanizacji zbioru Rozwój przetwórstwa (obecnie 35 plantatorów posiada własne silosy do kiszenia ogórków)

Silosy do kiszenia ogórków

Dziękuję za uwagę Opracował: Bogusław Włodarczyk MODR O/ Radom