Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
z Oddziałami Integracyjnymi nr 17
Advertisements

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
-systemem od ż ywiania si ę polegaj ą cym na dostosowaniu ilo ś ci i rodzaju pokarmu do potrzeb organizmu (od ż ywianie si ę ) -sposobem od ż ywiania si.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży opracowanie mgr Aleksandra Cichocka prezentacja dr Lucyna Pachocka Instytut Żywności.
Składniki odżywcze.
1.31.Zasady prawidłowego odżywiania się. Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Zalecenia Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem. Rak największym wyzwaniem zdrowia Polaków W XX w. doszło do wyraźnej poprawy stanu zdrowia w Europie.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_19_ Zdrowy styl życia Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH ! Armanda Bilewska Dominika Ziętek Karolina Głodek Sonia Halasz.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE RUCH WYPOCZYNEK CZYNNY I BIERNY HIGIENA OSOBISTA BRAK NAŁOGÓW RADOŚĆ,ZADOWOLENIE, RADZENIE SOBIE ZE STRESEM ZDROWY STYL ŻYCIA.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
Ośrodek Usług Pedagogicznych i Socjalnych Związek Nauczycielstwa Polskiego- Filia Gdańsk Robert Niedźwiedź Gdańsk 2012/2013 rok.
stanów fizjologicznych.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
„ŚNIADANIE DAJE MOC” -wspólne przygotowanie i zjedzenie II śniadania w Szkole Podstawowej im. Stanisława Rosponda w Żyrowej klasa III.
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Zdrowy styl życia Weronika Kufel.
14 listopada Światowy Dzień Walki z CUKRZYCĄ
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zasady zdrowego odżywiania
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
CZYM JEST BMI ?.
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Zapis prezentacji:

Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka

Średnia długość życia: –epoka kamienna – ok. 20 lat; –starożytność i średniowiecze (wczesne średniowiecze jako regres do starożytności)– lat; –ok r. – 40 lat (wysoka umieralność z powodu epidemii – dżuma, grypa hiszpanka); –obecnie (Europa, Ameryka Północna) - kobiety – lata - mężczyźni – lat Choroby metaboliczne

Przyczyny zgonów: zwyrodnieniowe i miażdżycowe choroby serca; nowotwory złośliwe; udary mózgu;

Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej: Co to jest otyłość??? Wskaźniki prawidłowej masy ciała u dzieci i dorosłych: –BMI –WHR –Obwód pasa –Siatki centylowe u dzieci

Dzieci z niepełnosprawnością intelektualną Określamy wiek wzrostowy!!!

Dbaj o różnorodność spożywanych produktów i potraw Różnorodność dlaczego jest tak ważna???

Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii

Zalecana ilość błonnika Co to jest błonnik?? Różnorodność błonnika Im więcej tym lepiej??

Codziennie spożywaj 2 szklanki mleka

Spożywaj z umiarem mięso, zamieniaj je na warzywa strączkowe i ryby

Codziennie spożywaj pół kilograma warzyw i owoców Źródło błonnika Niska gęstość, a duża wartość Mamo pokoloruj mój talerz

Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych, cholesterolu i izomomerów trans. Cholesterol, który wpływa na miażdżyce Który olej wybrać??

Unikaj cukru i słodyczy Huśtawka nastrojów Jak z tym walczyć – zastępować, prawidłowo żywić Dobre skojarzenia cukrowe

Zdrowe słodycze???

Ogranicz spożycie soli Nadciśnienie Czym zastępować sól

Unikaj alkoholu, pij wystarczającą ilość wody Paradoks francuski

Alternatywne metody żywienia

Żywienie w biegunkach dostarczenie niezbędnej ilości eliminacja nietolerowanych składników (gluten, białka mleka krowiego, laktoza, sacharoza); ograniczenie spożycia cukru, soków owocowych, słodkich napojów np. gazowanych (potęgują biegunkę, powodują utratę wody i składników mineralnych); wykluczenie lekkich płynów tj. bulionów, herbaty, rozcieńczonych zup (zwykle zawierają dużo sodu i cukru, a zbyt mało potasu); zalecane jest systematyczne jedzenie (5- 7x/dobę), głodówka….

dostarczenie płynów – ml/kg m.c./dobę i uzupełnienie elektrolitów w pierwszych 12 godzinach dieta wodna (płyn nawadniający – 200ml przegotowanej wody, po 0,3g NaCl i KCl, 0,5g NaHCO3, 6,5g glukozy lub 8g sacharozy); zamienniki: pektynowe diety – wzmagają biegunkę, azotyny i azotany (kancerogeny); kleiki ryżowe; preparaty – Oryfete, Diomyete, Gastrolit;

Zaparcia atoniczne; I tydzień –stosowanie doustne laktulozy; II tydzień –dieta bogatoresztkowa, błonnik w postaci niezhydrolizowanej, bez obróbki cieplnej lub mechanicznej (chleb razowy, warzywa, owoce, siemię lniane, miód, duża ilość płynu); otręby – niewskazane (bo działają zbyt intensywnie); Zaparcia spastyczne – ograniczenie substancji resztkowych, ewentualne zwiększenie podaży tłuszczu z dodatkiem świeżego zsiadłego mleka lub kefiru;

Pytania??

Dziękuję za uwagę