Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka
Średnia długość życia: –epoka kamienna – ok. 20 lat; –starożytność i średniowiecze (wczesne średniowiecze jako regres do starożytności)– lat; –ok r. – 40 lat (wysoka umieralność z powodu epidemii – dżuma, grypa hiszpanka); –obecnie (Europa, Ameryka Północna) - kobiety – lata - mężczyźni – lat Choroby metaboliczne
Przyczyny zgonów: zwyrodnieniowe i miażdżycowe choroby serca; nowotwory złośliwe; udary mózgu;
Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej: Co to jest otyłość??? Wskaźniki prawidłowej masy ciała u dzieci i dorosłych: –BMI –WHR –Obwód pasa –Siatki centylowe u dzieci
Dzieci z niepełnosprawnością intelektualną Określamy wiek wzrostowy!!!
Dbaj o różnorodność spożywanych produktów i potraw Różnorodność dlaczego jest tak ważna???
Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii
Zalecana ilość błonnika Co to jest błonnik?? Różnorodność błonnika Im więcej tym lepiej??
Codziennie spożywaj 2 szklanki mleka
Spożywaj z umiarem mięso, zamieniaj je na warzywa strączkowe i ryby
Codziennie spożywaj pół kilograma warzyw i owoców Źródło błonnika Niska gęstość, a duża wartość Mamo pokoloruj mój talerz
Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych, cholesterolu i izomomerów trans. Cholesterol, który wpływa na miażdżyce Który olej wybrać??
Unikaj cukru i słodyczy Huśtawka nastrojów Jak z tym walczyć – zastępować, prawidłowo żywić Dobre skojarzenia cukrowe
Zdrowe słodycze???
Ogranicz spożycie soli Nadciśnienie Czym zastępować sól
Unikaj alkoholu, pij wystarczającą ilość wody Paradoks francuski
Alternatywne metody żywienia
Żywienie w biegunkach dostarczenie niezbędnej ilości eliminacja nietolerowanych składników (gluten, białka mleka krowiego, laktoza, sacharoza); ograniczenie spożycia cukru, soków owocowych, słodkich napojów np. gazowanych (potęgują biegunkę, powodują utratę wody i składników mineralnych); wykluczenie lekkich płynów tj. bulionów, herbaty, rozcieńczonych zup (zwykle zawierają dużo sodu i cukru, a zbyt mało potasu); zalecane jest systematyczne jedzenie (5- 7x/dobę), głodówka….
dostarczenie płynów – ml/kg m.c./dobę i uzupełnienie elektrolitów w pierwszych 12 godzinach dieta wodna (płyn nawadniający – 200ml przegotowanej wody, po 0,3g NaCl i KCl, 0,5g NaHCO3, 6,5g glukozy lub 8g sacharozy); zamienniki: pektynowe diety – wzmagają biegunkę, azotyny i azotany (kancerogeny); kleiki ryżowe; preparaty – Oryfete, Diomyete, Gastrolit;
Zaparcia atoniczne; I tydzień –stosowanie doustne laktulozy; II tydzień –dieta bogatoresztkowa, błonnik w postaci niezhydrolizowanej, bez obróbki cieplnej lub mechanicznej (chleb razowy, warzywa, owoce, siemię lniane, miód, duża ilość płynu); otręby – niewskazane (bo działają zbyt intensywnie); Zaparcia spastyczne – ograniczenie substancji resztkowych, ewentualne zwiększenie podaży tłuszczu z dodatkiem świeżego zsiadłego mleka lub kefiru;
Pytania??
Dziękuję za uwagę