ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Władysław Sowa ALMAMER Szkoła Wyższa
Advertisements

ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Adam Szczepanik i Marcin Wudarczyk SGH 2001
„KLASYFIKACJA GOSPODARSTW ROLNYCH WEDŁUG ZASAD UE”
Uwarunkowania rozmieszczenia upraw roślin zbożowych na świecie
prezentacja wyników badania marketingowego
PROGNOZA PLONÓW ZBÓŻ I RZEPAKU W WOJEWÓDZTWIE ZACHODNIPOMORSKIM
PROGNOZA PLONÓW ZBÓŻ I RZEPAKU W WOJEWÓDZTWIE ZACHODNIPOMORSKIM
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY
Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych
Temat VII. Rachunek nadwyżek ekonomicznych dla wybranych produktów rolniczych i klasyfikacja gospodarstw rolnych według zasad stosowanych w Unii Europejskiej.
Zarząd Powiatu Kościerskiego
PRZESŁANKI KONKURENCYJNOŚCI
W POLSCE POWINNO DOMINOWAĆ ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE
Efektywność ekonomiczna gospodarstw ekologicznych w rejonie Brodnicy
WARSZTATY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, PUŁAWY 2010
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne w ramach systemu AGROKOSZTY
Badania działalności produkcji roślinnej – problemy metodyczne
mgr inż. Grażyna Nachtman
Przyczyny zróżnicowania wyników działalności produkcji roślinnej prowadzonych metodami konwencjonalnymi mgr inż. Izabela Ziętek.
Organizacja badań w ramach systemu AGROKOSZTY
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Sytuacja dochodowa wybranych działalności w gospodarstwach konwencjonalnych w 2006 roku (wyniki wstępne) Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne,
Organizacja badań dla wybranych działalności produkcyjnych w gospodarstwach konwencjonalnych i ekologicznych w 2008 r. Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne.
Przyczyny zróżnicowania wyników działalności produkcji zwierzęcej prowadzonych metodami konwencjonalnymi mgr inż. Marcin Cholewa.
Sektorowy Program Operacyjny Działanie 1.1. Inwestycje w gospodarstwach rolnych.
Rynek zbóż i działania Agencji Rynku Rolnego
Tomasz Krasiński Felicyta Walczak Maciej Gałęzewski
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne w zakresie systemu AGROKOSZTY,
LUBELSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO W KOŃSKOWOLI
Rolnictwo:.
EKOLOGICZNE GOSPODARSTWA ROLNICZE
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Znaczenie produktów zbożowych
Ubezpieczenie upraw rolnych i zwierząt gospodarskich
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wykonał i opracował: Prof. nzw. dr hab. Tadeusz Marcinkowski
Dzień informacyjny w zakresie zarządzania zasobami/surowcami Ocena potencjału energetycznego województwa świętokrzyskiego – możliwości wykorzystania zasobów.
Wspólnotowa typologia gospodarstw rolnych
Wykład 6 Wybrane problemy rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
RAPORT DYNAMICZNY obowiązujący od roku 2014 Stanisław Mańko
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt opracowany przez Ministerstwo Rolnictwa.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Ul. Basztowa 22, Kraków tel , faks „Informacja dotycząca szacowania strat w gospodarstwach rolnych i działach.
Ul. Basztowa 22, Kraków tel , faks „ Informacja dotycząca szacowania strat w gospodarstwach rolnych i działach.
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
FORMY POMOCY DLA ROLNIKÓW W ZWIĄZKU Z WYSTĄPIENIEM SUSZY.
Bonitacja Gleb Kompleksy przydatności rolniczej.
GOSPODARSTWA ROLNE OSÓB PRAWNYCH (GOP) W PROCESIE PRZEMIAN SYSTEMOWYCH I INTEGRACJI Z UE.
Oddział w Radomiu Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach Cedzyna 2012.
PODSUMOWANIE POWIATOWE CZARNKÓW ZD WODR W POWIECIE CZARNKOWSKO - TRZCIANECKIM.
Zmiany we Wspólnej Polityce Rolnej w Unii Europejskiej.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Przedstawienie gospodarstwa rolnego na przykładzie gospodarstwa demonstracyjnego Centrum Doradztwa Rolniczego O/Radom w Chwałowicach Autor: Justyna Fila.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Warszawa Rynek energii odnawialnej – w tym biokomponenty i biopaliwa prognozy dla producentów buraka cukrowego Warszawa 2008 –
Wykorzystanie zasobów energetycznych OZE na obszarach wiejskich: potencjalna rola instalacji fotowoltaicznych Barbara Adamska, Polskie Towarzystwo Fotowoltaiki.
OCHRONA PRAWNA ODMIAN ROŚLIN I ODSTĘPSTWO ROLNE Agencja Nasienna Sp. z o.o. w Lesznie tel fax Kleszczewo 15 październik.
Konferencja truskawkowa – „Nowe zagrożenia w uprawie truskawek” C HMIELNO, R.
Gleby i grunty w Polsce-użytkowanie rolnicze, zanieczyszczenia i skażenia. Wykonała Katarzyna Konopka BN stacjonarne grupa C >
Podatek rolny Gmina Kęty 2017
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Żywność ekologiczna.
Zakład Ogólnej Ekonomiki
OCENA UKSZTAŁTOWANIA TERYTORIUM GOSPODARSTWA ROLNEGO
Opracowano na danych Polskiego FADN
Prof. dr hab. Walenty Poczta Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Propozycje działań demonstracyjnych
Zapis prezentacji:

ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman, mgr inż. Marcin Żekało

ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Produkcja ekologiczna a nadwyżka bezpośrednia produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman

Zasadnicze różnice między rolnictwem ekologicznym a konwencjonalnym dotyczą :  płodozmianu,  nawożenia,  sposobu odchwaszczania i ochrony roślin,  sposobu uprawy gleby,  materiału siewnego i wegetatywnego materiału rozmnożeniowego,  chowu zwierząt. Certyfikowane produkty ekologiczne wytwarzane są zgodnie z zasadami zastrzeżonymi prawem i pod ścisłą kontrolą.

Wyszczególnienieha% Powierzchnia UR82 730,1100,0 w tym: łąki i pastwiska38 860,7 47,0 sady i jagodniki 3 203,6 3,9 uprawy rolnicze33 357,7 40,3 uprawy warzywnicze 829,8 1,0 Struktura wykorzystania użytków rolnych gospodarstw ekologicznych w Polsce w 2004 roku (wg GIJHAR-S)

Udział powierzchni upraw ekologicznych w powierzchni upraw ogółem w Polsce w 2004 roku Rodzaj uprawy Powierzchnia upraw ekologicznych wg GIJHAR-S 1 (w ha) Powierzchnia upraw ogółem w kraju wg GUS 2 (w ha) Udział powierzchni upraw ekologicznych w powierzchni upraw ogółem w kraju (w %) Pszenica ,085 Żyto ,275 Jęczmień ,150 Owies ,560 Ziemniaki ,110 Oleiste ,027 Źródło: przeliczenia własne na podstawie danych GIJHAR-S i GUS za 2004 rok. 1 Raport GIJHAR-S „Rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2004 roku”. 2 Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2005, GUS.

Istnieje potrzeba poznania ekonomicznych efektów produkcji ekologicznej. Wychodząc temu naprzeciw w Zakładzie Rachunkowości Rolnej IERiGŻ–PIB w 2005 roku zainicjowano badania ekonomicznych efektów wytwarzania wybranych certyfikowanych produktów ekologicznych. Celem prowadzenia takich badań jest przede wszystkim:  poznanie poziomu produkcji i kosztów wytwarzania produktów ekologicznych oraz uzyskanych dochodów,  dokonywanie analiz porównawczych wyników dla produktów ekologicznych z wynikami dla produktów konwencjonalnych.

Badanie produktów ekologicznych w systemie AGROKOSZTY w 2005 roku dotyczyło następujących działalności:  żyto ozime,  pszenica ozima,  ziemniaki jadalne,  truskawki w uprawie polowej. Ten wybór uzasadniony jest znaczeniem gospodarczym tych gatunków w Polsce. Podkreślają to wyniki badania struktury gospodarstw rolnych przeprowadzone przez GUS w 2005 roku Udział gospodarstw ekologicznych prowadzących podane działalności w gospodarstwach ekologicznych ogółem (wg GUS w 2005 roku) zboża77,5% ziemniaki> 59% warzywa20% truskawki16,6%

Liczba gospodarstw certyfikowanych w regionach rolniczych w Polsce

 Przedstawione poniżej wyniki badań są wynikami wstępnymi,  Ze względu na małą liczbę badanych obiektów nie należy podanych wyników dla działalności ekologicznych uogólniać na szerszą skalę,  Do porównywania wyników dla działalności ekologicznych posłużyły wyniki dla działalności konwencjonalnych; warunkiem porównywania była powierzchnia uprawy porównywalna z powierzchnią uprawy ekologicznej.

Wnioski  Plony produktów ekologicznych w badanych gospodarstwach były niższe niż w konwencjonalnych,  Za badane produkty ekologiczne uzyskiwano wyższe ceny,  Koszty bezpośrednie w produkcji ekologicznej żyta ozimego, pszenicy ozimej i ziemniaków były niższe niż w produkcji konwencjonalnej,  Wyższe ceny i niższe koszty bezpośrednie sprawiły, że nadwyżka bezpośrednia dla produktów ekologicznych była wyższa niż dla produktów wyprodukowanych metodą konwencjonalną (nawet po potraceniu wartości dopłat),  Na wartość nadwyżki bezpośredniej dla zbóż istotnie wpływa wartość dopłaty ekologicznej; mniej istotna jest rola dopłat w produkcji ziemniaków ekologicznych w obecnie dostępnej stawce,  Nakłady pracy poniesione w produkcji pszenicy ozimej i ziemniaków były nieco niższe niż w produkcji konwencjonalnej,  Wyższe nakłady pracy wystąpiły natomiast w produkcji żyta ozimego.

Plony upraw ekologicznych w świetle plonów krajowych w 2004 roku Rodzaj uprawy Średnie plony (w dt/ha): Relacja plonu upraw ekologicznych do plonu ogółem w kraju upraw ekologicznych 1 ogółem w kraju 2 Pszenica 31,5 42,80,74 Żyto 23,4 27,60,85 Jęczmień 26,1 35,20,74 Owies 19,1 27,50,70 Ziemniaki 226,7196,01,16 Oleiste 17,5 29,50,59 Źródło: przeliczenia własne na podstawie danych GIJHAR-S i GUS za 2004 rok. 1 Raport GIJHAR-S „Rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2004 roku”. 2 Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2005, GUS.

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ Prezentacja dostępna pod adresem internetowym : Wydarzenia/seminaria-materiały