Próba zastosowania metody Lowry’ego do oznaczania białka w sokach surowych dr Bożena Wnuk.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Regresja i korelacja materiały dydaktyczne.
Advertisements

Test zgodności c2.
Krzywe kalibracyjne Anna Kolczyk gr. B2.
Rangowy test zgodności rozkładów
Biochemiczne zapotrzebowanie na tlen (5-dniowe)
Badania rozpuszczalnego tlenu w wodzie
Budowa atomu Porównanie aktywności metali i wodoru
Wskaźniki charakterystyczne paliw ciekłych
Wskaźniki charakterystyczne olejów smarowych
Budowa atomu aktywność chemiczna metali
Budowa atomu aktywność chemiczna niemetali
Analiza związku liczby zawartych małżeństw na 1000 ludności a liczbą dzieci w placówkach wychowania przedszkolnego i oddziałach żłobkowych/żłobkach na.
Skale pomiarowe – BARDZO WAŻNE
BUDOWA MODELU EKONOMETRYCZNEGO
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Test zgodności Joanna Tomanek i Piotr Nowak.
Próba eksperymentalnej oceny metody PROBE
Pracownia Teoretycznych Podstaw Chemii Analitycznej
Wpływ szybkości przepływu próbki Analiza wód naturalnych
Dzisiaj na wykładzie Regresja wieloraka – podstawy i założenia
Porównywanie średnich dwóch prób zależnych
Statystyka szkolna wskaźniki efektywności nauczania
Analiza wariancji.
Jednoczynnikowa analiza wariancji (ANOVA)
Hipotezy statystyczne
Testy nieparametryczne
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
Seminarium 2 Krzywe kalibracyjne – rodzaje, wyznaczanie, obliczanie wyników Równanie regresji liniowej Współczynnik korelacji.
Analiza współzależności cech statystycznych
Zajęcia z chemii – doświadczenia
Irena Woroniecka EKONOMIA MENEDŻERSKA - dodatek do W2
OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO
Hipotezy statystyczne
WYNIKU POMIARU (ANALIZY)
Badanie odczynu produktów użytku domowego za pomocą wskaźników.
Podstawy statystyki, cz. II
Regresja wieloraka.
Zapraszam do oglądania prezentacji
PSZCZOŁY.
Co to jest mol?.
Rozwiązywanie układów równań liniowych różnymi metodami
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
UKŁAD RÓWNAŃ LINIOWYCH INTERPRETACJA GRAFICZNA
Skala ph.
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Testowanie hipotez Jacek Szanduła.
Model ekonometryczny Jacek Szanduła.
Szkoła Letnia, Zakopane 2006 WALIDACJA PODSTAWOWYCH METOD ANALIZY CUKRU BIAŁEGO Zakład Cukrownictwa Politechnika Łódzka Krystyna LISIK.
STATYSTYKA – kurs podstawowy wykład 9 dr Dorota Węziak-Białowolska Instytut Statystyki i Demografii.
Przeprowadzenie badań niewyczerpujących, (częściowych – prowadzonych na podstawie próby losowej), nie daje podstaw do formułowania stanowczych stwierdzeń.
E ntwicklung  T echnologie  A nalytik Szkoła Lernia Chemików / Łódź Analityczna kontrola produkcji Polarymetria bez octanu ołowiu.
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
Weryfikacja hipotez statystycznych „Człowiek – najlepsza inwestycja”
Modele nieliniowe sprowadzane do liniowych
STATYSTYKA – kurs podstawowy wykład 11
Metoda naukowa i wyjaśnianie świata
Ile gramów 3% roztworu saletry potasowej (KNO 3 ) można otrzymać mając do dyspozycji 50 g tego związku i wodę? Gęstość roztworu 1,1 kg/litr.
ANALIZA MIARECZKOWA wykład
BŁĘDY W ANALIZIE CHEMICZNEJ STATYSTYCZNA OPRACOWANIE WYNIKÓW
Alicja Faron Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych
59 Konferencja Naukowa KILiW PAN oraz Komitetu Nauki PZITB
Jednorównaniowy model regresji liniowej
Kreacja aromatów Techniki przygotowania próbek
PODSTAWY STATYSTYKI Wykład udostępniony przez dr hab. Jana Gajewskiego
Analiza współzależności zjawisk
Analiza kanoniczna - stanowi uogólnienie liniowej regresji wielorakiej na dwa zbiory zmiennych tzn. dla zmiennych zależnych i niezależnych. Pozwala badać.
Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,
Korelacja i regresja liniowa
Test t-studenta dla pojedynczej próby
Zapis prezentacji:

Próba zastosowania metody Lowry’ego do oznaczania białka w sokach surowych dr Bożena Wnuk

Metoda Barnsteina

Metoda Lowry‘ego

Cel pracy Celem pracy była próba znalezienia korelacji między wynikami oznaczeń białka w sokach cukrowniczych kolorymetryczną metodą Lowry´ego oraz stosowaną w cukrownictwie metodą Barnsteina i Schulzego, co pozwoliłoby w przyszłości na szersze wykorzystanie metody Lowry´ego w analityce cukrowniczej

Metodyka badań

Tab. 1. Oznaczenia analityczne w soku surowym

Tab. 2. Test zgodności Wilcoxona – sok surowy

Test rangowy Wilcoxona Mniejsza suma liczb podporządkowanych W=78 w przypadku metody Barnsteina. Wartość krytyczna W o = 120 (n=12), W< W o Odrzucamy hipotezę o zgodności rozkładów wyników oznaczeń tymi dwiema metodami. Brak zgodności rozkładów spowodowany jest różnicą wartości średnich. Metoda Lowry’ego daje istotnie większe wartości wyników oznaczeń niż metoda Barnsteina

Tab. 3. Statystyki opisowe wyników oznaczeń w soku surowym

R 2 = 0,5084 wartość współczynnika korelacji R = 0,713 R 0 = 0,5324 (n = 12, α = 0,05) R > R 0 możliwość istnienia korelacji liniowej pomiędzy wartościami oznaczeń białka w soku surowym metodą Lowry’ego i metodą Barnsteina.

Porównanie metod oznaczenia białka w sokach Metoda Lowry´ego Duża czułość metody (można oznaczać białko już od 1μg) Prosta procedura wykonania oznaczenia Krótki czas wykonania oznaczenia (około 1 godzina) Nieskomplikowany sprzęt do oznaczenia (np. spektrokolorymetr Spekol, pipety, probówki) Metoda Barnsteina i Schulzego Duża czułość metody (można oznaczać azot już od 1μg) Złożona procedura wykonania Metoda czasochłonna (czas wykonania około 8 godzin) Rozbudowana aparatura: mineralizator, łaźnia wodna, aparat do destylacji z parą wodną, kolby miarowe, erlenmajerki, biureta

Porównanie metod oznaczenia białka w sokach Metoda Lowry´ego Stosowane odczynniki o niewielkim stężeniu, np. 1% roztwór CuSO 4 Niewielkie zużycie odczynników (około 6 ml różnych odczynników do jednego oznaczenia) Metoda Barnsteina i Schulzego Stosowanie stężonych odczynników (stężony kwas siarkowy, zasada sodowa ok. 30%, sole miedzi i glinu) Znaczne zużycie odczynników (około 200 ml różnych odczynników do jednego oznaczenia)

Porównanie metod oznaczenia białka w sokach Metoda Lowry´ego Odczynnik Folina reaguje z niebiałkowymi związkami, przez co wyniki oznaczeń białka tą metodą dają znacznie wyższe wartości niż w metodzie Barnsteina Trudności w doborze odpowiedniego białka do wyznaczenia krzywej wzorcowej (zazwyczaj stosowana jest albumina) Metoda Barnsteina i Schulzego Podczas oznaczania azotu białkowego metodą Barnsteina i Schulzego zachodzi współstrącanie aminokwasów

Wnioski 1. Zawartość białka w soku surowym oznaczana metodą Lowry’ego wynosiła średnio 0,457 g/100 g soku, podczas gdy oznaczana metodą Barnsteina i Schulzego prawie dziesięciokrotnie mniej (0,045 g/100 g soku). Różnice mogły być spowodowane wpływem niektórych niecukrów (np. tyrozyny) na oznaczenie białka metodą Lowry’ego. 2. Otrzymane równanie prostej regresji y = - 0,1024x+0,6174 oraz wartość współczynnika korelacji R = 0,713 > R 0 = 0,5324 (n = 12, α = 0,05) świadczą o możliwości istnienia korelacji liniowej pomiędzy wynikami oznaczeń białka w soku surowym metodą Lowry’ego i metodą Barnsteina. W celu zbadania tej korelacji należałoby wykonać znacznie więcej oznaczeń.

3. Metoda Lowry´ego ma wiele zalet, a w porównaniu z metodą Barnsteina i Schulzego charakteryzuje się prostą procedurą, stosunkowo krótkim czasem wykonania oznaczenia, wysoką czułością (oznaczyć można białko już od 1 μg), zużyciem niewielkiej ilości odczynników oraz nie skomplikowanym sprzętem do wykonania oznaczenia 4. Metoda Lowry´ego może być dodatkowym wskaźnikiem służącym do oceny jakości soku surowego

5. Metodę Lowry´ego można zastosować do porównania względnych wartości oznaczanego białka w sokach i na ich podstawie określać np. ubytki białka w sokach podczas procesu technologicznego. 6. Uzyskane wyniki mogą służyć do podjęcia dalszych badań nad modyfikacją metody Lowry’ego w celu zastosowania jej w analityce cukrowniczej