ODŻYWIANIE. METABOLIZM Ogół wszystkich procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w komórkach. Metabolizm = anabolizm( synteza) + katabolizm ( rozkład)

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Poznajemy składniki żywności !
Advertisements

Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Fotosynteza Przebieg procesu.
BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Kierunki przemian metabolicznych
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Paweł Wolski Michał Zegadło IID. Cukry to inaczej węglowodany Cukry to inaczej węglowodany co oznacza, że są to związki węgla i wody i dlatego cukry można.
1.29. Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
KWASY Justyna Loryś.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Zasada zachowania energii
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
(2/2) Współczesna diagnostyka w medycynie
Bydgoszcz Smof Kabiven Nowe spojrzenie na żywienie.
1.8. Sposoby oddychania organizmów
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
Przemiana chemiczna to taka przemiana, w wyniku której z kilku (najczęściej dwóch) substancji powstaje jedna nowa lub dwie nowe substancje o odmiennych.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
Budowa chemiczna organizmów
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
1.7. Sposoby odżywiania się organizmów
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
POLISACHARYDY. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
2.27 Anabolizm i katabolizm
Przygotowały: Laura Andrzejczak oraz Marta Petelenz- Łukasiewicz z klasy 2”D”
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Nitrowanie glikolu dietylowego przy zwiększeniu ilości wody pozwala na oddzielenie mieszaniny poreakcyjnej od produktu, zwiększa wydajność i zmniejsza.
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Analiza spektralna. Laser i jego zastosowanie.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
To znaczy, że składa się z dwóch identycznych części, które można na siebie nałożyć. Na przykład człowiek (w niektórych miejscach) jest takim stworem.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
Biogaz, gaz wysypiskowy - gaz palny, produkt fermentacji anaerobowej związków pochodzenia organicznego (np. ścieki, m.in. ścieki cukrownicze, odpady komunalne,
Budowa chemiczna organizmów
Rodzaje i źródła zanieczyszczeń wód naturalnych Adrian Andrzejczyk Klasa II „b”
Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie dziecka. Aktywność fizyczna wpływa na:  Sferę emocjonalną  Sferę intelektualną  Sferę społeczną.
Dane o polskich palaczach: 9 milionów Polaków to nałogowi palacze. 57 proc. palaczy to mężczyźni. 54 proc. palaczy wypala papierosów dziennie.
Co to są tlenki? budowa tlenków, otrzymywanie tlenków,
Co wiemy o innych składnikach powietrza?
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zwierzęta świata Klaudia Studzińska.
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Doświadczenie o cukrze
Jak oddychamy?.
Reakcje związków organicznych – sacharydy (cukry - węglowodany)
1.49. Jak funkcjonuje biocenoza?
Podstawowe składniki odżywcze..
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Zapis prezentacji:

ODŻYWIANIE

METABOLIZM Ogół wszystkich procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w komórkach. Metabolizm = anabolizm( synteza) + katabolizm ( rozkład) Anabolizm np. fotosynteza Katabolizm np. oddychanie

ANABOLIZM

KATABOLIZM

FOTOSYNTEZA - PROCES ANABOLICZNY Synteza związków organicznych z prostych związków nieorganicznych przy udziale energii świetlnej Przebiega w dwóch fazach świetlnej i ciemnej Substraty – dwutlenek węgla i woda Produkty – główny - cukier i uboczny - tlen Faza świetlna zachodzi w obecności chlorofilu

ODDYCHANIE- PROCES KATABOLICZNY Proces rozkładu związków organicznych,w wyniku którego powstaje energia wykorzystywana do przeprowadzenia wszystkich czynności życiowych Oddychanie tlenowe glukoza +tlen dwutlenek węgla +woda + energia

ROLA ZWIĄZKÓW ORGANICZNYCH Cukry Białka Tłuszcze.

CUKRY Materiał energetyczny i strukturalny Glukoza – podstawowe źródło energii Skrobia – roślinny cukier zapasowy Glikogen – zwierzęcy cukier zapasowy Celuloza ( błonnik)roślinny cukier strukturalny ; składnik ściany komórkowej Chityna – zwierzęcy i grzybowy cukier strukturalny – składnik ścian komórkowych grzybów i pancerza stawonogów

TŁUSZCZE Zapasowy materiał energetyczny Składnik błon komórkowych Tworzy warstwę termoizolacyjna

BIAŁKA Zbudowane z aminokwasów Podstawowy materiał budulcowy Białka odpornościowe Białka enzymatyczne

CECHY ROŚLINOŻERCY U większości brak kłów Zęby przedtrzonowe i trzonowe rozcierają pokarm Czterokomorowy żołądek Rozbudowane jelito ślepe Ruchy żuchwy w płaszczyźnie poziomej

APARATY GĘBOWE OWADÓW

BUDOWA UKŁADU POKARMOWEGO KRĘGOWCÓW

BUDOWA UKŁADU POKARMOWEGO CZŁOWIEKA

BIBLIOGRAFIA