(2/2) Współczesna diagnostyka w medycynie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Projekt i opracowanie :
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
KWASY Justyna Loryś.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Pojawiające się nowe choroby lub inne przybierające niebezpieczne formy stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednak postęp medycyny jest tak.
Zajęcia 1-3 Układ okresowy pierwiastków. Co to i po co? Pojęcie masy atomowej, masy cząsteczkowej, masy molowej Proste obliczenia stechiometryczne. Wydajność.
2.32. Po co człowiekowi krew? Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Wielcy rewolucjoniści nauki
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Znakowanie butli Kod barwny (PN-EN ) Cechowanie (PN-EN )
Według Europejskiego Technicznego Biura Związków Zawodowych ds. ochrony zdrowia i bezpiecznej pracy.
Bydgoszcz Smof Kabiven Nowe spojrzenie na żywienie.
ODŻYWIANIE. METABOLIZM Ogół wszystkich procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w komórkach. Metabolizm = anabolizm( synteza) + katabolizm ( rozkład)
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Dlaczego boimy się promieniotwórczości?
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
Ryzyko a stopa zwrotu. Standardowe narzędzia inwestowania Analiza fundamentalna – ocena kondycji i perspektyw rozwoju podmiotu emitującego papiery wartościowe.
Przemiana chemiczna to taka przemiana, w wyniku której z kilku (najczęściej dwóch) substancji powstaje jedna nowa lub dwie nowe substancje o odmiennych.
Jaką masę ma cząsteczka?
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
SKÓRA Budowa i Funkcje Ewa Trznadel-Budźko
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Woda Cud natury.
POLISACHARYDY. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
2.27 Anabolizm i katabolizm
Autorzy: Kamil Kawecki IIB Piotr Kornacki IIB Piotr Niewiadomski IIB.
Wodorotlenki.
Przygotowały: Laura Andrzejczak oraz Marta Petelenz- Łukasiewicz z klasy 2”D”
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Fizyczne metody określania ilości pierwiastków i związków chemicznych. Łukasz Ważny.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Tlenki, nadtlenki, ponadtlenki
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
"Chemia w matematyce" Zadania do samodzielne wykonania.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Budowa chemiczna organizmów
Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie dziecka. Aktywność fizyczna wpływa na:  Sferę emocjonalną  Sferę intelektualną  Sferę społeczną.
Dane o polskich palaczach: 9 milionów Polaków to nałogowi palacze. 57 proc. palaczy to mężczyźni. 54 proc. palaczy wypala papierosów dziennie.
Jak zapisać przebieg reakcji chemicznej?
Wpływ wiązania chemicznego na właściwości substancji -Związki o wiązaniach kowalencyjnych, -Związki jonowe (kryształy jonowe), -Kryształy o wiązaniach.
Co to są tlenki? budowa tlenków, otrzymywanie tlenków,
Co wiemy o innych składnikach powietrza?
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Pojęcie mola, Liczba Avogadra, Masa molowa
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
Dlaczego masa atomowa pierwiastka ma wartość ułamkową?
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Zapis prezentacji:

(2/2) Współczesna diagnostyka w medycynie Diagnostyka laboratoryjna Analiza chemiczna ilościowa jakościowa analiza moczu i krwi Biomateriały

Skład krwi Krew – płynna tkanka łączna, która jest jednocześnie płynem ustrojowym pełniącym następujące funkcje: Transport substancji odżywczych, gazów oddechowych (tlenu, CO2), regulacyjnych (hormony, witaminy, sole mineralne), produkty przemiany materii Utrzymanie ciepłoty ciała, ciśnienia osmotycznego i pH Reakcje obronne (antyciała i białe krwinki – leukocyty)

Skład morfologiczny krwi Elementy niemorfotyczne (osocze 55% krwi) Elementy morfotyczne (45% krwi) Surowica Fibrynogen Leukocyty (0,1% krwinek) Erytrocyty (97,7% krwinek) Trombocyty (0,2% krwinek) Woda – 90% Białka – 7% Sole mineralne, inne związki nieorganiczne i organiczne – 3% Białko powstające w wątrobie Bierze udział w krzepnięciu krwi

Skład krwi – hemoglobina Hemoglobina – czerwony barwnik występujący w erytrocytach Budowa hemoglobiny: Cztery łańcuchy białkowe Każdy łańcuch zwiera jedną cząsteczkę hemu W centrum cząsteczki hemu znajduje się kation żelaza(II) Fe2+ Kation umożliwia wiązanie tlenu i jego transport do komórki

Skład chemiczny krwi W skład krwi wchodzi ok 4000 związków chemicznych, do ważniejszych związków należą: Związki organiczne zawierające azot: hemoglobina, białka, metabolity pośrednie i końcowe (aminokwasy, mocznik, amoniak) Związki organiczne bezazotowe: glukoza i jej metabolity (pirogroniany, mleczany), lipidy (triglicerydy), cholesterol, barwnik (biliburina) Związki nieorganiczne w formie zdysocjowanej: Kationy – Na+; K+; Ca2+; Mg2+ Aniony – HCO3-; PO43-; Cl-; SO42- Analiza diagnostyczna krwi obejmuje oznaczenie ok. 20 jej składników

Oznaczenie stężenia glukozy Dzienne zapotrzebowanie mózgu na prawidłowe funkcjonowanie wynosi ok. 120g Stężenie glukozy we krwi – poziom glukozy we krwi – glikemia, którą wyznacza się w jednostkach: mg/dl – miligram/decylitr (10-3g/100cm3) mmol/l – milimol/litr (10-3mol/dm3) Mol (M) – miara liczności materii Na mol związku chemicznego, pierwiastka, jonów, elektronów wchodzi NA = 6,02∙1023 cząsteczek, atomów, jonów, elektronów (co odpowiada liczbie atomów węgla izotopu 12C, która zawarta jest w próbce 12g tego izotopu) Co do wartości liczbowej masa molowa jest równa masie cząsteczkowej lub atomowej, jednostką jest M = [g/mol] Przykład: glukoza C6H12O6 mcz = 6∙12u + 12∙1u+ 6∙16u=180u M = 6∙12g/mol + 12∙1g/mol+ 6∙16g/mol=180g/mol

Analiza wyników badania krwi Analiza obejmuje składniki morfotyczne i niemorfotyczne krwi, analiza ilościowa i jakościowa jest źródłem informacji o stanie zdrowia organizmu, daje możliwość diagnozowania niektórych schorzeń W określonych przypadkach analiza krwi może obejmować: pH (prawidłowe: pH = 7,35 – 7,45), ciśnienie cząsteczkowe tlenu [pO2], tlenku węgla(IV) [pCO2], wirusów [HIV], bakterii, pierwotniaków Badanie biochemiczne krwi (elektrolity – Na, K) + profil lipidowy Kreatynina i mocznik Produkty metabolizmu komórkowego usuwane przez układ wydalniczy Podwyższony poziom – stany zapalne nerek Cholesterol (HDL, LDL) Zw. powstający w org. i pobierany z pokarmem Podwyższony poziom wskazuje na duży udział w diecie tłuszczów nasyconych, obniżony – niedoczynność tarczycy Triglicerydy Podwyższony poziom – ryzyko zmian miażdżycowych

Analiza wyników badania krwi Morfologia krwi Leukocyty Krwinki odpowiedzialne za odporność organizmu Podwyższony poziom wskazuje na: zakażenie drobnoustrojami, stany zapalne, chorobę nowotworową Erytrocyty+ hemoglobina+ hematokryt Hematokryt (stosunek objętości erytrocytów do całkowitej objętości krwi) Podwyższony poziom – nadkrwistość (policytemia), Obniżony poziom – niedokrwistość (anemia) Płytki krwi (trombocyty) Poziom podwyższony – nadkrwistość Poziom obniżony – zaburzenia funkcjonowania szpiku kostnego OB (odczyn Biernackiego) Określa szybkość opadania erytrocytów (opad z dodatkiem odczynnika hamującego krzepnięcie) Zwiększony opad – stany zapalne w organizmie

Biomateriały Biomateriały – materiały biomedyczne: materiały do wyrobu elementów stałych lub czasowych zastępujących tkanki i narządy (np. implanty, rozruszniki, nić chirurgiczna) Wymagania dla biomateriałów: właściwości mechaniczne zbliżone do właściwości zastępowanego tkanki/organu/narządu odporne chemiczne na działanie czynników chemicznych zawartych w płynach ustrojowych i tkankach biokompatybilne – nie mogą wywoływać reakcji obronnych organizmu scalające lub niescalające się z tkankami rozkładające (wchłaniane) lub nierozkładające się w organizmie

Wybrane biomateriały Ceramika i szkło Metale i ich stopy Polimery Naturalne Syntetyczne Ceramika korundowa (zawiera Al2O3) Materiały hydroksy-apatytowe (zaw. Ca3(PO4)2 Stal nierdzewna, Stopy chromowo-kobaltowe, Tytan, złoto, Nitinol (stop Ni i Ti) Kolagen Fibryna Chityna Silikony Poliuretany Poli(metakrylan metylu) Poliwinylopirolidon Endoprotezy kości, powlekanie implantów metalowych Endoprotezy stawów Implanty czasowe (wkręty, śruby) Implanty stałe (zastawki, rozruszniki Sztuczne zęby, aparaty ortodontyczne Uszczelnianie i zespalanie implantów z tkankami Implanty piesi Elementy protez ser