występowanie w przyrodzie i zastosowanie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Tworzywa sztuczne Tworzywa sztuczne Magdalena Garbera kl. II a.
Sole w kuchni.
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
OPTYSIL Skuteczny partner w integrowanej produkcji roślin.
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
TWORZYWA SZTUCZNE.
KWASY Justyna Loryś.
Dodatki do żywności i substancje konserwujące
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Pojawiające się nowe choroby lub inne przybierające niebezpieczne formy stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednak postęp medycyny jest tak.
W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów.
Magdalena Ł ukasik-G łę bocka Oddzia ł Toksykologii Szpital im. Fr. Raszei w Poznaniu Piotr Burda Biuro Informacji Toksykologicznej Szpital Praski-Warszawa.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
Rośliny zbierane ze stanowisk naturalnych: bez czarny borówka czernica (czarna jagoda) brzoza głóg dwuszyjkowy głóg jednoszyjkowy jałowiec pospolity kasztanowiec.
Znakowanie butli Kod barwny (PN-EN ) Cechowanie (PN-EN )
1 O ZWIERZĄTKACH….. powa ż nie i na wesoło O ZWIERZĄTKACH….. powa ż nie i na wesoło „ Jest jeden aspekt, pod którym zwierz ę ta przewy ż szaj ą cz ł owieka-
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Przemiana chemiczna to taka przemiana, w wyniku której z kilku (najczęściej dwóch) substancji powstaje jedna nowa lub dwie nowe substancje o odmiennych.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
Wprowadzenie Celem naszej prezentacji jest przypomnienie podstawowych informacji na temat bezpiecznego powrotu do domu i nie tylko. A więc zaczynamy…;)
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Dwuskładnikowy fungicyd z nową substancją czynną do ochrony ziemniaka.
Witaminki! Witaminki! Mieszkają w środku owoca i jarzynki.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Alkohole polihydroksylowe
Opracowała: Samanta Hadrian IVb
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czy niemetale są użyteczne?
DODATKI DO ŻYWNOŚCI Kiełbasa. autor: D. Stodolska, CC BY-NC-ND 3.0 PL CC BY-NC-ND 3.0 PL Brzoskwinie na straganie. autor: D. Stodolska, CC BY-NC-ND 3.0.
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Budowa chemiczna organizmów
INTERMAG Przedsiębiorstwo INTERMAG Sp. z o.o. firma Polska na rynku od 1988 roku produkcja z zakresu chemii nieorganicznej dla potrzeb rolnictwa i ogrodnictwa.
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Co wiemy o innych składnikach powietrza?
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Kanapki w naszej szkole
Zastosowanie cyklodekstryn w różnych dziedzinach przemysłu
Zasady zdrowego odżywiania
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
Zapis prezentacji:

występowanie w przyrodzie i zastosowanie Alkeny występowanie w przyrodzie i zastosowanie

ETEN (ETYLEN) jest hormonem roślinnym, stymulującym opadanie liści, dojrzewanie owoców, starzenie się roślin. Wydzielany jest przez praktycznie wszystkie części roślin. Potrójna odpowiedź u roślin Etylen jest odpowiedzialny za tzw. potrójną odpowiedź u roślin. Gdy nasiono kiełkuje i napotyka przeszkodę, musi wykonać manewr, aby ją ominąć. Etylen stymuluje grubienie łodygi, zmniejszenie elongacji* i wykrzywienie się rośliny, tak by ta mogła przedostać się na powierzchnię. eten Elongacja – proces wydłużania łańcucha polipeptydowego, który odbywa się w trakcie biosyntezy białka w rybosomie i polega na dobudowywaniu kolejnych aminokwasów.

Przed sprzedażą owoce poddaje się działaniu etylenu w celu szybkiego doprowadzenia ich do stanu dojrzałości. Takiemu zabiegowi standardowo poddaje się banany, które zbierane są zielone, w stadium dojrzałości zbiorczej i po dotarciu na miejsce przeznaczenia dla uzyskania jednolitych jakościowo owoców poddane są zabiegowi gazowania etylenem przez okres 4-7 dni. Edward Lange, Waldemar Ostrowski: Przechowalnictwo owoców. Warszawa: PWRiL, 2002, s. 301. ISBN 83-09-01494-5.

Aby przyspieszyć dojrzewanie pomidorów lub awokado wystarczy zostawić je na noc w jednym pojemniku z bananem, który dojrzewając, wydziela etylen katalizujący dojrzewanie innych owoców. produkcja etylenu [ppt/h] wydzielanie etylenu w okresie kwitnienia dni otwieranie kwiatu przekwitanie kwiatu zawiązywanie owocu zielony owoc

Etylen powoduje także starzenie kwiatów ciętych Etylen powoduje także starzenie kwiatów ciętych. Z tego względu, chcąc jak najdłużej zachować świeżość bukietu, nie powinno się stawiać wazonu w pobliżu tacy z owocami lub w pomieszczeniu, gdzie pali się papierosy. 

1-METYLOCYKLOPROPEN (1-MCP) jest syntetycznym hormonem roślinnym  zawierającym element strukturalny etylenu. Ze względu na brak zapachu i właściwości toksycznych jest stosowany na skalę przemysłową do spowalniania dojrzewania owoców oraz utrzymywania świeżości kwiatów ciętych. 1-MCP blokuje receptory  etylenu w komórkach i hamuje procesy indukowane przez etylen.

KAROTEN występuje głównie jako α-karoten i β-karoten. Jest pomarańczowożółtym organicznym barwnikiem roślinnym, występującym między innymi w korzeniu marchwi i papryce. Ma działanie antyoksydacyjne, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku, systemu immunologicznego. a-karoten - ciemnoczerwony b-karoten - czerwonobrązowy g-karoten - fioletowy

LIKOPEN (E160d) należy do rodziny naturalnych pigmentów występujących u roślin i zwierząt. Jest jednym z przeciwutleniaczy, posiada właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami. Występuje obficie w pomidorach oraz innych czerwonych owocach (arbuzy, czerwone grapefruity, owoce dzikiej róży). Znajduje zastosowanie jako barwnik w przemyśle spożywczym. Barwi się nim np.: batoniki odżywcze, zupy, jogurty, napoje gazowane oraz produkty żelujące. Likopen - czerwony barwnik pomidorów

OCYMEN występuje jako płynny węglowodór, m.in. w olejkach eterycznych lawendy i ziela bazylii. ocymen

MIRCEN Występuje u roślin takich jak sosna, kminek, wawrzyn, koper, konopie, szałwia, estragon, imbir. Jest też feromonem kornika drukarza. Jako czysta substancja jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym. β-myrcen

α-FARNEZEN lotny związek zapachowy wielu roślin, między innymi jabłoni; jest odpowiedzialny za charakterystyczny zapach zielonych jabłek. Jego utlenienie prowadzi do związków powodujących psucie owoców. -farnezen

β-FARNEZEN jest składnikiem wielu olejków eterycznych. Jest wydzielany przez mszyce jako feromon alarmowy w razie śmierci mszyc, w celu ostrzeżenia pozostałych osobników. Niektóre rośliny, jak na przykład różne gatunki ziemniaka, mają zdolność do biosyntezy tego związku jako naturalnego repelentu. -farnezen ziemniak (Solanum tuberosum)

SKWALEN jest składnikiem płaszcza lipidowego ludzkiej skóry oraz tłuszczu wątroby rekina. Opisano szereg właściwości prozdrowotnych skwalenu. Ma on działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne. Stwierdzono, iż może mieć istotny wpływ na przeciwdziałanie chorobie niedokrwiennej serca i opóźnienie procesów starzenia. skwalen

Czy wiesz, że... SKWALEN

LIMONEN odpowiedzialny jest za zapach cytryny, zawarty głównie w jej skórce. Dodatek smakowy i aromatyczny do żywności komponent zapachowy w produktach do czyszczenia gospodarstwa domowego (detergenty, odświeżacze powietrza), perfumach i kosmetykach. limonen

MENTENEN, FELANDREN Należą do składników olejku miętowego. 3-menten

Najpowszechniejszym zastosowaniem alkenów jest synteza polimerów (reakcja polimeryzacji). Z alkenowych monomerów otrzymywane są takie polimery jak: polietylen, polistyren (styropian), polipropylen (PP), poli(chlorek winylu), dakron, neopren, czyli syntetyczna guma, która jest wykorzystywana do produkcji opon.

Najpopularniejszy rozpuszczalnik - alkohol etylowy (etanol) oraz główny składnik niezamarzających płynów do szyb (glikol etylenowy) również produkuje się z etenu. Alkeny stosowane są również do produkcji kosmetyków, farb i barwników.