 Miąższość -grubość warstwy, kompleksu warstw lub innych struktur geologicznych, mierzona pomiędzy stropem a spągiem.  Barwa -zabarwienie gleby, a dokładnie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
OKR Ę GOWA STACJA CHEMICZNO-ROLNICZA GLIWICE Dyrektor dr Zygmunt Adrianek.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
Nowe środki ulepszania gleby do redukcji zanieczyszczeń i rewitalizacji ekosystemu glebowego. Prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski Instytut Ogrodnictwa.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
1.54. Skażenie wody i gleby Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Przykłady i zastosowania soli
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Przemiany energii w ruchu harmonicznym. Rezonans mechaniczny Wyk. Agata Niezgoda Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Połączenie towarzystw budownictwa społecznego Opracowano w BNW UMP 2008.
Nawożenie wysokoprodukcyjnej plantacji rzepaku ozimego - wiosna
Dlaczego boimy się promieniotwórczości?
Przemiana chemiczna to taka przemiana, w wyniku której z kilku (najczęściej dwóch) substancji powstaje jedna nowa lub dwie nowe substancje o odmiennych.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Wstęp Serdecznie zapraszam do oglądania prezentacji multimedialnej. Stworzyłam ją głównie z myślą o innych dzieciach. Chciałabym, żeby od najmłodszych.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Elektrownie Joanna Orłowska Kamila Boguszewska II TL.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Woda Cud natury.
Autorzy: Kamil Kawecki IIB Piotr Kornacki IIB Piotr Niewiadomski IIB.
ENERGIA to podstawowa wielkość fizyczna, opisująca zdolność danego ciała do wykonania jakiejś pracy, ruchu.fizyczna Energię w równaniach fizycznych zapisuje.
Wodorotlenki.
Przygotowały: Basia Wojtal i Róża Stangreciak kl. II c.
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Alkohole polihydroksylowe
Gleba i inne odpady uzyskane podczas procesu oczyszczania buraków. Metody zagospodarowania, przepisy prawne.
2.48. Cechy populacji biologicznej
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
 Cynk w przyrodzie występuje wyłącznie w formie związanej w postaci minerałów: - ZnS – blenda cynkowa, - ZnCO 3 – smitsonit  Otrzymywanie metalicznego.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
NASZE NADLE Ś NICTWO NADLE Ś NICTWO BE Ł CHATÓW Pod zarządem Nadleśnictwa Bełchatów znajduje się prawie hektarów lasów. Leśnicy z Nadleśnictwa.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Tlenki, nadtlenki, ponadtlenki
-Występowanie i właściwości - Ważniejsze związki fosforu
SZKOLNY OŚRODEK BADANIA ŚRODOWISKA
Biogaz, gaz wysypiskowy - gaz palny, produkt fermentacji anaerobowej związków pochodzenia organicznego (np. ścieki, m.in. ścieki cukrownicze, odpady komunalne,
Fluorowce - chlor Ogólna charakterystyka fluorowców
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Budowa chemiczna organizmów
Rodzaje i źródła zanieczyszczeń wód naturalnych Adrian Andrzejczyk Klasa II „b”
Rośnie góra śmieci!!. Menu  1.Jak jest pojemność standardowych pojemników na śmieci w Twoim miejscu zamieszkania? Jak często są opróżnianie?  2. Ile.
Wpływ wiązania chemicznego na właściwości substancji -Związki o wiązaniach kowalencyjnych, -Związki jonowe (kryształy jonowe), -Kryształy o wiązaniach.
prezentacje wykonała Aleksandra Kuchta Vi a
OKRĘGOWA STACJA CHEMICZNO-ROLNICZA GLIWICE
Wpływ dzikich składowisk odpadów na wody podziemne
ŚWIATOWY DZIEŃ WODY
GAZ ZIEMNY – antidotum na problem smogu w Polsce
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Naturalne źródła węglowodorów
Nie truj sąsiada! Nie dla smogu.
Zapis prezentacji:

 Miąższość -grubość warstwy, kompleksu warstw lub innych struktur geologicznych, mierzona pomiędzy stropem a spągiem.  Barwa -zabarwienie gleby, a dokładnie zabarwienie poszczególnych poziomów genetycznych.  Struktura gleby -to rodzaj i sposób wzajemnego powiązania oraz przestrzenny układ elementarnych cząstek stałej fazy gleby.  Nowotwory glebowe -dobrze widoczne w profilu gleby agregaty o odrębnym składzie chemicznym i zróżnicowanych kształtach, tworzące się w wyniku procesu glebotwórczego.  Układ glebowy -to sposób ułożenia agregatów oraz ziaren w glebie : -Luźny -Pulchny -Zbity

Skład objętościowy gleby: -45% składniki mineralne -5% materia organiczna -25% powietrze -25% woda Pierwiastki budujące glebę : - Wapń - Magnez - Sód - Potas - Krzem - Węgiel - Fosfor - Żelazo - Wodór

a)Gęstość gleby b)Porowatość c)Zwięzłość d)Plastyczność e)Lepkość f)Pęcznienie, kurczenie g)Skład granulo-metrczny h)Właściwości wodne i)Właściwości cieplne

 Gleby kwaśne- pH<6,6 z przewagą jonów wodorowych i jonów glinu. Gleby kwaśne dzielimy na: Silnie kwaśne: pH<4,5 Kwaśne: pH 4,6-5,5 Lekko kwaśne: pH 5,6-6,5  Gleby obojętne : pH 6,6-7,2 jony występujące w równowadze  Gleby zasadowe : pH > 7,2, z przewagą jonów wodorotlenkowych, znaczenie ma tutaj obecność takich składników zasadowych jak węglan wapnia, jony wapnia, magnezu i sodu.

W glebie zachodzi wiele naturalnych procesów zakwaszania, a jednym z najważniejszych jest pobieranie pokarmu przez rośliny. Większość pożywienia jest przyswajana w postaci jonów dodatnich, których ubytek jest kompensowany przez rośliny także przez oddawanie do gleby dodatnich jonów wodorowych - w przeciwnym wypadku, zarówno rośliny jak i gleba zostałyby naładowane elektrycznie. Wzrost roślin prowadzi zatem do okresowego zakwaszenia gleby, podczas gdy rozkład martwego materiału roślinnego działa w kierunku odwrotnym. Z powodu zakwaszenia zmniejsza się ilość dżdżownic i bakterii w glebie, a w związku z tym rozkład martwych części organicznych odbywa się, w coraz większej mierze, przy udziale grzybów. Powoduje to powolniejsze tempo rozkładu, a co za tym idzie powolniejsze uwalnianie substancji odżywczych. W związku z tym problem niedoboru substancji pokarmowych, na obszarach podlegających zakwaszeniu, zaznacza się coraz bardziej. Gleba traci powoli swą funkcję sanitarną i rolę ważnego ośrodka życia. Zakwaszenie gleby powoduje również utratę jej właściwości sorpcyjnych - naturalnego filtru pochłaniającego m.in. związki toksyczne, metale ciężkie. Następuje uwolnienie ich do roztworu glebowego. W środowisku kwaśnym wymywaniu ulegają trudno rozpuszczalne substancje mineralne, z rozpadem minerałów włącznie. Tak z nierozpuszczalnych związków aluminium powstają jony Al3+, toksyczne dla korzeni drzew, ryb w jeziorach i innych organizmów żywych. Uwolnione substancje toksyczne, przenikając do organizmów zwierząt i człowieka, powodują skażenie wszystkich ogniw łańcucha pokarmowego.

 Naparstnica- gleby piaszczyste  Roszpunka- gleby piaszczyste  Miłek wiosenny- wskaźnik wapnia  Jaskier polny- wskaźnik wapnia  Rumianek pospolity- gleby ubogie w wapń  Maruna bezwonna- gleby ubogie w wapń  Dziki fiołek –wskaźnik gleby kwaśnej  Pokrzywa zwyczajna- wskaźnik obecności azotu

Naparstnica Roszpunka Miłek wiosenny Jaskier polny

Rumianek pospolity Maruna bezwonna Dziki fiołek Pokrzywa zwyczajna

Dostające się do gruntów wraz ze ściekami, pyłami oraz stałymi i ciekłymi odpadami wytwarzanymi przez przemysł. Pochodzące z użytych w nadmiarze nawozów mineralnych i organicznych. Najbardziej zanieczyszczone gleby występują w pobliżu dróg i autostrad. Na skutek posypywania powierzchni dróg solami, gleby i grunty w pobliżu szlaków komunikacyjnych są silnie zasolone.

Do najbardziej rozpowszechnionych zanieczyszczeń gleb i gruntów zaliczamy:  związki organiczne - pestycydy, detergenty  metale ciężkie - ołów (Pb), miedź (Cu), rtęć (Hg), kadm (Cd), arsen (As) i inne  sole - azotany, siarczany, chlorki

zmieniają w znaczny sposób odczyn gleb, co negatywnie wpływa na stan mikrofauny i mikroflory glebowej ; obniżają odporność roślin na działanie szkodników i chorób; rośliny wzrastające na zanieczyszczonych terenach zawierają substancje toksyczne, które po spożyciu przez ludzi mogą wywołać zatrucia pokarmowe i inne schorzenia.

1.Prawidłowo przeprowadzać zabiegi rolnicze. 2.Właściwie rozmieszczać użytki rolne i leśne. 3.Wapnować zakwaszone gleby. 4.Odnawiać tereny zdewastowane. 5.Wykorzystywać mineralne surowce odpadowe pojawiające się przy wydobywaniu różnego rodzaju minerałów. 6.Zagospodarowywać odpady komunalne przez ich utylizacje i kompostowanie oraz oczyszczanie ścieków. 7.Racjonalnie użytkować gleby i ich chronić je przed zanieczyszczeniami.

Gleba na obszarze Górnego Śląska jest aż ciężka od zanieczyszczeń metalami ciężkimi. Poważnym źródłem skażenia gleby jest także przenikanie do niej groźnych zanieczyszczeń z wysypisk śmieci oraz składowisk odpadów przemysłowych.