Warszawa, 10 października 2012. ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Advertisements

W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży opracowanie mgr Aleksandra Cichocka prezentacja dr Lucyna Pachocka Instytut Żywności.
Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Agnieszka Ostachowska-Gąsior, Jacek Kwiatkowski
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
1.29. Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
Podstawa zdrowia dzieci. Formuła zachowania zdrowia dziecka składa się z jego harmonijnego wzrostu i rozwoju organizmu. Firma Vision opracowała serię.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE RUCH WYPOCZYNEK CZYNNY I BIERNY HIGIENA OSOBISTA BRAK NAŁOGÓW RADOŚĆ,ZADOWOLENIE, RADZENIE SOBIE ZE STRESEM ZDROWY STYL ŻYCIA.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Pojawiające się nowe choroby lub inne przybierające niebezpieczne formy stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednak postęp medycyny jest tak.
W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Produkty zbożowe – podstawa diety Anna Różyk. Prawidłowe żywienie Dostarczenie organizmowi energii i wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiedniej.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
Bydgoszcz Smof Kabiven Nowe spojrzenie na żywienie.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
PRODUKTY VISION: DLA PŁCI PIĘKNEJ -DLA KOBIET ! On-line konferencja Laureata Pierwszej Krajowej Nagrody «Zdrowe.
Witaminy. WITAMINY Co to jest (definicja witaminy)? Podział Formy występowania Funkcje Odkrywca.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
1 Z A S A D Y P R A W I D Ł O W E G O Ż Y W I E N I A Bernadetta Świątek WSSE Rzeszów.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
stanów fizjologicznych.
Piramida żywieniowa Jedz dużo warzyw i owoców !
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Napoje mające na celu uzupełnienie poziomu wody i elektrolitów wydzielanych z organizmu w procesie wydzielania potu, a także uzupełnienie witamin i soli.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Zdrowy styl życia Weronika Kufel.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie
Kanapki w naszej szkole
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży
Wartości odżywcze orzechów.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
Zapis prezentacji:

Warszawa, 10 października 2012

ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA

Regularne spożywanie takich pokarmów, które dostarczają organizmowi optymalnych ilości energii i zalecanych składników odżywczych, we właściwych proporcjach i z odpowiednią częstotliwością. Odpowiednio ułożona dieta i prawidłowo wykształcone nawyki żywieniowe są gwarancją właściwego rozwoju fizycznego, sprawności umysłu oraz dobrej kondycji organizmu. Źródło: dr Ewa Stefańska, mgr Agnieszka Wendołowicz „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym miasta Białegostoku” Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, 2011 r. ZDROWE ŻYWIENIE

ZALECANE SPOŻYCIE MLEKA I JEGO PRZETWORÓW Mleko i jego przetwory powinny być stałym elementem codziennej diety. Dorośli powinni spożywać co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem. Uczniowie powinni wypijać 3-4 szklanki mleka dziennie lub część mleka zastępować produktami mlecznymi: jogurtem, kefirem, maślanką, serami twarogowymi lub podpuszczkowymi. Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

WALORY MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH

Mleko i jego przetwory są trudnym do zastąpienia źródłem wapnia. MLEKO I PRZETWORY MLECZNE - WALORY Mleko i jego przetwory zawierają: łatwo przyswajalny wapń wysokowartościowe białka witaminy A, D oraz witaminy z grupy B magnez, potas oraz cynk Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

BIAŁKO Mleko, jogurty, sery podpuszczkowe czyli tzw. żółte, pleśniowe oraz sery twarogowe charakteryzują się wysoką zawartością białka. BIAŁKO: Przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej i pomaga w jej utrzymaniu. Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

WAPŃ Mleko i jogurty są źródłem wapnia, a sery topione, żółte i pleśniowe charakteryzują się jego wysoką zawartością. WAPŃ Przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi oraz utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, przekaźnictwie nerwowym oraz funkcjonowaniu enzymów trawiennych. Bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek. Jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów. Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

WITAMINA B12 Mleko i jogurty są źródłem witaminy B12, a sery topione, twarogowe i podpuszczkowe charakteryzują się jego wysoką zawartością. WITAMINA B12 Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, utrzymaniu metabolizmu homocysteiny, utrzymaniu funkcji psychologicznych, produkcji czerwonych krwinek, funkcjonowaniu układu odpornościowego i podziale komórek. Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

WITAMINA B2 - RYBOFLAWINA Jogurty i sery topione są źródłem witaminy B2, a sery twarogowe i podpuszczkowe charakteryzują się wysoką jej zawartością. WITAMINA B2 Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, metabolizmu żelaza. Zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowania układu nerwowego, utrzymaniu stanu błon śluzowych oraz stanu czerwonych krwinek, zachowaniu zdrowej skóry, widzenia, utrzymaniu prawidłowego metabolizmu żelaza. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

WITAMINA A Sery podpuszczkowe mają wysoką zawartość witaminy A. WITAMINA A Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, widzenia, funkcjonowaniu układu odpornościowego i zachowaniu zdrowej skóry. Ogrywa rolę w procesie specjalizacji komórek. Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

WITAMINA D Mleko i przetwory mleczne zawierają witaminę D. Z badań wynika, że dieta dzieci jest najbardziej uboga właśnie w nią. WITAMINA D Pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu, utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi, utrzymaniu zdrowych kości i zębów, funkcjonowaniu mięśni, układu odpornościowego. Bierze udział w procesie podziału komórek. Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

CYNK Sery podpuszczkowe czyli żółte i pleśniowe charakteryzują się wysoką zawartością cynku. CYNK Pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo- zasadowej, metabolizmu węglowodanów, funkcji poznawczych, prawidłowej syntezie DNA, płodności i funkcji rozrodczych. Przyczynia się do prawidłowego utrzymania metabolizmu makroskładników odżywczych, kwasów tłuszczowych oraz witaminy A. Pomaga w prawidłowej syntezie białka, utrzymaniu zdrowych kości, włosów, paznokci i skóry, a także utrzymaniu prawidłowego poziomu testosteronu we krwi, widzeniu, funkcjonowaniu układu odpornościowego. Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

JOD Sery podpuszczkowe czyli żółte i pleśniowe charakteryzują się wysoką zawartością jodu. JOD Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, w zachowani zdrowej skóry. Pomaga w zachowaniu prawidłowego poziomu hormonów tarczycy oraz jej funkcjonowaniu. Przyczynia się do prawidłowego wzrostu u dzieci. Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

OBECNOŚĆ WYBRANYCH SKŁADNIKÓW MINERALNYCH W DIECIE DZIECI I MŁODZIEŻY

SPOŻYCIE MLEKA WŚRÓD DZIECI Aż 20 proc. dziewcząt i 23 proc. chłopców w wieku lat spożywa mleko raz na 2-3 tygodnie, a 20 proc. z nich przyznaje, że spożywa mleko jeszcze rzadziej. Źródło: dr Ewa Stefańska, mgr Agnieszka Wendołowicz „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym miasta Białegostoku” Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, 2011 r.

SPOŻYCIE MLEKA WŚRÓD DZIECI Aż 30 proc. dziewcząt i 24 proc. chłopców w wieku lat spożywa mleko raz na 2-3 tygodnie, a odpowiednio 22 proc. i 16 proc. z nich przyznaje, że spożywa mleko jeszcze rzadziej. Źródło: dr Ewa Stefańska, mgr Agnieszka Wendołowicz „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym miasta Białegostoku” Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, 2011 r.

Średnia zawartość wapnia w dietach uczniów w wieku szkolnym lat z Warszawy: Norma 7-9 lat: 800 mg Norma lat: 1300 mg Zawartość w dietach chłopców: 850 mg zawartość w dietach dziewcząt : 678 mg Źródło: Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., Normy Żywienia Człowieka, Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Wyd, PZWL, Warszawa ZALECANA NORMA WAPNIA …TYMCZASEM

REALIZACJA NORMY NA WYBRANE SKŁADNIKI MINERALNE DZIECI LAT Źródło: dr Ewa Stefańska, mgr Agnieszka Wendołowicz „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym miasta Białegostoku” Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, 2011 r.

DZIECI LAT REALIZACJA NORMY NA WYBRANE SKŁADNIKI MINERALNE Źródło: dr Ewa Stefańska, mgr Agnieszka Wendołowicz „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym miasta Białegostoku” Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, 2011 r.

REALIZACJA NORMY NA WYBRANE SKŁADNIKI MINERALNE DZIECI LAT Źródło: dr Ewa Stefańska, mgr Agnieszka Wendołowicz „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym miasta Białegostoku” Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, 2011 r.

REALIZACJA NORMY NA WYBRANE SKŁADNIKI MINERALNE DZIECI LAT Źródło: dr Ewa Stefańska, mgr Agnieszka Wendołowicz „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym miasta Białegostoku” Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, 2011 r.

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ